Saturday, March 22, 2014

"Doktor, nanti bagi antibiotik ye.."

'You don't tell me what should I do, or what should I give. I will decide!'

Oh my...angkuhnye intro... haa.. bagi takut sikit. 

Takde la nak meroyan tetiba. Dan tak pernah pun aku mengungkapkan kata2 tu kat sesiapa selama ni. Kau dah gila..haha.. Up till now, Alhamdulillah I am still able to hold my sanity in dealing with tremendous number of nonsense request and judgement of the people (read: patient, patient's relatives). Not all, but some.

Just a thing to ponder, some tiny pieces of my opinion as a (beginner, tiny, little, poorly equipped) new doctor... 

I can deal with angry and sad patients, that is by slow talk. Reverse psychology. 
I can be patient with fussy patients, that is by providing what they want and to make less contact with them as possible.
I can stand explaining to a patient and his family about the disease and the treatment plan one by one as long as they wanna listen, in order to provide them some idea before giving the consent or refusing the treatment at their own risk.

But there is one of a kind that drive me crazy. The one that keep on ordering me what to do and what to give.

"Doctor, I think my son needs some neb," said the mother.
"Doctor, please give my son some antibiotics... because the fever hasn't go away even after 2 days on paracetamol," said another mother.

Yes, you may be right mummy. But there is no ronchi in your son's lungs.
Yes, you may be even better than me mummy, but there is not obvious sign of infection that needed to be combated with any antibacterial. No tonsils enlargement, his throat is not even red, no other obvious symptoms and signs of infection. So maybe it is a simple viral infection that need no antibiotic, but some symptomatic treatments....or tender, loving, care from a mother.. (hihi)

At least, let us DO what we have to do FIRST.

Dear people, listen... 

Let me make it clear. 
Yes you have the right to accept or to refuse whatever treatment or management we are offering. Bear that in your mind.

Thus, PLEASE. 
Let us make up our mind what your problem is all about. 
Let us finish examining your child or spouse or whoever it is you bring first. 
Let us deduct some working diagnosis, find the cause or what is it that make you love one being sick. 
And let us PLAN our management. 

Then only you decide whether to accept it or not. 
Not the other way round. 

Yes this may sound unfriendly and arrogant. But believe me that is not what I mean.

Because you people sound just like super psychos when you're ordering us to do this and that T____T










p/s: I've had enough psychos around me :p






Wednesday, March 19, 2014

'Bias'

'Bias' itu akan sentiasa ada
di mana-mana pun
sampai bila-bila pun



Aku suka dia itu. Aku benci si dia ini. 
Si dia itu akan nampak baik2 saja. 
Si dia itu nampak mulia saja walaupun dia buat salah.

Si dia ini pula, walau senormal mana, walau sebaik mana, 
akan sentiasa tampak tak sempurna dan sompek di mata aku. 
Ah pergi kau, benci aku melihatmu.



Ada sesiapa lagi yang mahu kata zaman sekarang ni "orang tak pandang pada rupa?"
Mari aku tampar kamu laju-laju. 

Tuesday, March 18, 2014

Because being strong, is the only choice I have

Alhamdulillah.. 

For the live im living in now...
for the family, husband, friends, supports and love
for the happiness, the smile and the laugh 
for the pain, and hurt
for the lessons i gained 
for the hidden things i get to see beyond it
for the unfolded secret 


Dear diary, Im so sorry for leaving and abandoning u so long..

Kalau orang mesti kau dah terasa kan. Sejak kahwin, blog ni pun terabai. Heee

"Kalau lah aku ni boleh di multiply," i said to a long lost friend earlier today evening... Im so sorry I couldn't make it. You were so close yet we're still far away. 

Tak ada rezeki nak jumpa, kataku menyedapkan hati.

Kita merancang, Tuhan menentukan. Kataku lagi. 

Anyway, you, you, and you my friends, are and will always be in my heart.... Thanks You Allah for blessing me with good, great friends like them. May Allah's blessing be with all of you.. yes, you =)

Ya memang, sejak berkahwin ni memang banyak masa lapang di beri untuk suami dari lain2 hal. 

Namun definisi 'masa lapang' aku sesungguhnya tak sama dengan masa lapang kalian. 

Masa lapang aku bukanlah masa petang lepas balik kerja duduk2 minum petang dengan suami sambil tengok tv, then malam2 makan malam bersama2 pastu basuh pinggan sama2 sambil bertepuk tampar, then lepak2 depan tv lagi sambil gossip2 atau layan fesbuk bersama2.... atau masa lapang hujung minggu yang digunakan untuk shoping2 dengan rakan2 atau keluarga, atau lepak2 tengok tv dan main internet di rumah, atau pergi bersukan atau berjoging di taman. 

Tapi 'masa lapang' aku adalah 1-2 hari off day yg aku dapat setelah bekerja 7-8 hari non stop, dan digunakan utk balik ke Kuala Lumpur untuk berjumpa suami dan keluarga kami.

'Masa lapang' aku yg singkat tu lah juga yg digunakan untuk kami uruskan hal itu dan ini. Ke sana dan ke sini. Siang sampai ke malam.  

Kadang2 bila ada ruang dalam kesibukan tu kami selit2kan sesi berdating2 seperti tengok wayang atau makan2 bersama. Yela.. sebelum kahwin mana ada dating berdua2an... time ni la kitorg nak dating. Hihi (gelak gatal). 

Setelah enam bulan berkahwin barulah kami dapat peluang dan ruang pergi makan angin sekejap. Itu pun adhoc punya plan! aduhai.. 

Untuk kalian yang hanya nampak yang indah2 saja...
Hubungan jarak jauh bukan senang. Perlu kuat. Ya, kuat. Kerana itu saja pilihan yg aku ada. Kalau ikutkan hati memang tak tahan. Sudahlah kesedihan dan keseorangan berjauhan. Ada pula mulut2 yang mempersoal di mana tanggungjawab 'keisterian' aku jika tinggal berjauhan dengan si suami begini. Oh... 

Namun, bagi kami, semua ni sudah ada dalam perancangan Yang Maha Bijaksana. 

Dia di pantai timur, aku pula di selatan. 

Pendengki kami adalah masa. Kekuatan kami adalah sayang. Musuh kami adalah pencaci. Sahabat kami adalah cinta. Bahasa kami adalah rindu. Ikatan kami adalah kepercayaan. Percaya di sebalik setiap kepayahan, pasti ada yg indah menanti. 

Biarpun banyak mulut2 jahat berkata itu dan ini, tapi biarlah... mereka tak merasa apa yg aku rasa. Apa yang kami rasa.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...