Wednesday, May 15, 2013

Drakula yang geram. grr

Seperti biasa tugas rutin seorang houseman oncall seawal jam 5 pagi adalah untuk mengambil darah mana2 pesakit yg perlu diambil darahnye. 

So pagi semalam giliran aku la. Memandang kan tak ramai yg nak dicucuk so aku saje start lambat sket. Kul 5.30 baru start nak ambik darah. Kalau ramai awal la start  ambik darah nye. 

Memula patient Nepal. beragama hindu. Lepas selesai tu mase nak start ke pesakit kedua dah masuk waktu subuh. Namun semua pesakit tak kira agama masih enak beradu. Macam best sangat tido kat wad tu. Aku pun tak paham, bukankah ade kewajipan yg perlu ditunaikan? Waktu subuh dah la singkat. 

Lepas isik tiub2 darah tadi dalam plastik dan letak form kat tempat darah dikumpul, aku pun pegi la kat patient kedua yg nak ku ambil darahnye, seorang pakcik berusia dalam 60-an. Amboi lenanye tido. Lupe set alarm barangkali. 

"Pakcik, oo pakcik. Nak ambil darah sikit ye." kataku, mengejutkannya dari tidur nan lena. Rase macam drakula yg baik pun ade. Mintak izin sebelum sedut darah orang. Tapi dalam hati ade rase sedikit geram.

"Oh..ye ye.." kata pakcik tu. Dia pun hulur tangan sambil menggeliat2 dengan mata yg masih tertutup melekat dek taik mata.

Semenet lepas tu, "ok dah siap dah." kataku sambil membuka ikatan tourniquet di lengannya. "Ha, waktu subuh dah masuk pun ni pakcik, boleh la gi solat. Surau ade kat bawah blok ni je," laju je keluar dari mulut aku. Barangkali geram melihat mereka2 ni yg rilek2 je buat2 tak paham. Bukannya sakit terlantar. Sihat je tubuh badan. Kekononnye bile duk spital so rase macam ade keistimewaan utk tak payah solat ke ape..

Geram plak rase hati...huu







Sedangkan orang sakit terlantar tak bleh bangun pun kena solat pakcik.... Adohai



Ya Allah ampunkan aku sebab biarkan diorg tak solat T_T




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...