Sunday, April 21, 2013

Onkol bertemakan SpO2 drop

Kali ni padan muke aku xdapat balik umah.... pengsan.. penangan onkol bertemakan SpO2 (oxygen saturation) drop kelmarin.. [Note: Normally dalam org sihat SpO2 kite dlm range 99-100%.. tp kalau drop below 95% tu maksudnye ade sesuatu yg perlu dibimbangi.. hu]

Ni la first time onkol aku dpt tido sejam je time surgical ni. Selalunye paling lewat kul2 lbh aku dah tido...sampaila kul 5 pagi bangun untuk blood taking... hehe

Siang semalam aku jaga sorang patient yg ade pleural effusion. Kul 5.30 ptg camtu buat tapping dapatla sedut dalam 400cc air.. Lepas tu letak dia kat acute cubicle. Tup2 sejam pastu ade patient with pleural effusion masuk lagi sorang. Tapi patient ni taknak buat tapping malam tu, dia nak buat keesokan harinya. Alhamdulillah dia stable je just maintain dengan oxygen via face mask for the whole night... 

So malam tu keje aku monitor SpO2 makcik yg kitorg buat tapping tu. On High flow mask oxygen die shoot jadi 200 lebih so MO aku turunkan balik... then keje aku ambik ABG dia 1 hour after tukar oxygen therapy & adjust accordingly.. setiap kali lepas kite increasekan oxygen kan memang kena repeat ABG 1 hour later.. ate camne nak tido nye... haha


Kul 1 lebih aku gi tolong AJ pasang CVL kat wad die.. tengah kitorg duk tertunggeng2 bertungkus lumus tu staff nurse ward dia inform ade patient sesak nafas.. SpO2 dia drop jadi 87-88 camtu... So kitorg pun stop procedure tu n pi tengok uncle tu.. gaya macam acute exacerbation of COAD.. Luckily Zack pun ade kat situ dan tolong kitorg jugak.. sambil kitorg bagi neb, then bg hydrocort n other plan, kitorg panggil MO oncall...sebab patient tu dah start restless dan nak cabut2 oxygen dia, hempas2kan badan dia tanda frust dan distress sebab tak dapat bernapas. Then MO pun dtg n bagi further plan... Siap kene refer medical lg n last2 patient tu kena transfer ke medical ward. 

Tapi mase tu aku dah balik ward sebab nak kena cek darah untuk patient yg nak blood transfusion malam tu.. dan jugak nak review ABG makcik tadi (rase rugi tak dapat tengok plan diorg sampai abes T_T) .. Setel keje tu aku siapkan lagi blood form utk coming morning blood taking...  then dalam kul 3 pg cam tu tetibe AJ call balik, katenye ade sorang lagi patient dia SpO2 drop.. mintak aku tlg attend skali dgn dia... waa.. apekah.. aku pun terus turun gi wad dia..

kul 4pg keadaan dah kembali terkawal... AJ offer ajak makan ngan dia tp aku dah xlarat.. aku kate nak tido kejap pastu kul 5 nak bangun ambik darah.. mak dah surrender.. haha

Dalam kul 5.30 aku bangun n prepare la untuk blood taking. Dalam kul 6pg tengah nak ambik darah makcik yg pleural effusion aku tu, tetibe staff nurse nampak patient sebelah katil dia tercungap2. Bila ditanye kenapa aunty, dia cakap sesak nafas. Staff nurse pun pasang SpO2 monitoring.. 92-93% je..adohai...sekali lagi..

Nampak dia ok lagi.. kitorg suruh dia relax, nafas pelan2 sementara aku sudahkan blood taking tu. Then aku pun attend dia dan buat la ape yg patut..... 

Begitulah kisahnye yg akhirnye aku balik je terus tersadai. Macam SpO2 aku plak yg drop haha... Kekate "Lembik la kau ni," dari kak dilah time aku kat O&G dulu masih terngiang2 lagi... hahaha...

Bukan lembik...tp sanye nak tido kejap supaya larat nak drive balik KL...tengok2 terpengsan terus lalu mak pun kate tak payah la balik... 

Make terpakselah batalkan program arini waaa T_T

Mase tengah isi borang2 darah malam aku onkol tu sempat la borak2 ngan akak2 nurse. Tanye diorg balik mengundi tak? Mostly jawapannye tak... yela duk jauh, nak balik ke kelantan, kedah, utara sane... cuti dah la sikit. Diorg pun tak puas hati apesal askar boleh undi pos, tp diorg tak boleh? Ape guna kakitangan kerajaan yg beratus2 ribu yg tak dapat balik mengundi ni? tu sume komen diorg la which is true enough... 

wah ke isu politik pule kite.. hehe okla babai... wassalam









Friday, April 19, 2013

Jeritan keramat

Semalam lbh kurang mase ni, aku tgh try nak masukkan branula kat sorang makcik schizo ni. Sepanjang kat wad branula dia banyak kali kena tukar dek keganasannye yg menggeliat ke sane sini...walaupun dah bandage, boleh jugak leaking tu..

Nak taknak kena masukkan jugak iv drip sebab dia poor oral intake...dehydrated plak tu..

First try xdpt. Menjerit2 makcik tu marahkan kitorg. Sebelum tu kawan2 yg lain dah try banyak kali pun xdpt gak. Dgn meronta2 menjerit2nye...

Last2 aku mntak kwn2 pegang die betul2. Dengan ucapan bismillah aku pun insert branula kaler pink kat tangan kiri dia laju2... Sekali die jerit "anak b**i!!" kuat2...terus dapat line tu.. ahaha..

p/s: nampaknye td branula dia dah bertukar ke tangan kanan plak.. adohai..

Tuesday, April 9, 2013

itu ini..

hai... tahniah kpd rerakan yg br dpt posting memasing ke tempat yg diidam2kan.. welcome to the club :)

sepatutnye malam ni aku study pasal kes2 yg nak masuk ot esok. tapi aku dah lembik... ke hulu ke hilir... itu ini.. macam2..  abes buat pre-op review pun pukul 10mlm. tu pun xsempat nak tgk patient utk first kes esok sebab adik tu dah tido dari pkul 8 lebih lg.. bese la budak kecik kan tido awal. so kena dtg awal subuh2 esok utk review dia. ya Allah bantulah hambamu ini..

okla jom gugel pasal saphenous vein ligation & multiple stab avulsion for varicose vein...

mari teruskan bersemangat! =)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...