Saturday, February 2, 2013

A wrap up of my ong posting :)

Assalamualaikum wbt....

Ha... Mesti korang sume rindu nak bace belog aku kan?? hahahaa.. Okla mari kembali menulis.

Alhamdulillah aku dan rerakan dah berjaya menamatkan posting kami yg pertama iaitu o&g la, ape lagi...hehe..

Sbnrnye takde nak citer ape sangat. Intro je lebat. Kehkeh. Selama ni mmg xsempat nak menaip..nak pikir idea lg. Bkn xde cite, ade je, tp masalahnye dlm ong ni most of the 'dramatic' story tu agak privacy la kan, so x elok citer2 kat orang.. Biarla antara kami shj.. Hehe..

Overall i enjoyed my ong posting very much. Xtau la sbb mmg suke ke atau ong sini best..hehe

Mase assessment dgn bos (head of department) aritu...

Boss: so how do u think about ur ong posting kat sini?
Me: emm..best best!! (dgn eksaited n senyum lebar)
Boss: best? Blaja x?? Org nak dia blaja.. Besss besss.. Apela.. (skali kene bebel daa.. Hahahh!)
Me: eh blaja blaja... Hehe sy byk blaja kt sini boss hehe...(kan dah malu hahaha)

Then there went the neverending questions from him....from a situation, a 40 year old woman, para 8, 7 days post svd came with per vaginal bleeding, sampaila diagnosis aku jd macam ni:

"Hypovolemic and septic shock secondary to secondary postpartum hemorrhage (PPH) secondary to endometriosis secondary to retained placental tissue."

Cukop panjang x? Haha..

So macam mana dgn ong...

Stress x?
Uish..mmg stress, klu xdpt makan..hahaha... Tp klu workload bg aku ok je.. Enjoy.. Lg stress jd medical student yg menunggu nak conduct delivery.. Tggu berjam2 tp xdpt pape n kekadang dpt 1 je.. Kuikui.. Melalui penglaman rerakan yg lbh senior, ong adlh posting yg paling heaven kat sini. Haha. Maybe sbb kes2nye staight to the point, not so many drugs n dosages to be remembered, and very uncommon u see ur patient collapses in the ward in front of u. Pt turn over plak mmg cpt. Masuk utk beranak n esoknye dah boleh discaj. Yay aku suke sgt bab balikkan orang cecepat ni. Hehe.

Kene marah tu bende biase beb..memane pegi pun, kalau kau tu HO, kne marah tu is our 2nd job la, hehe.. Tp yg penting blaja.. Honestly lps kene marah aku dan rerakan (I can see it from my friends) akan rase lebih tercabar n lebih kuat smangat nak improve balik.. And it makes u more alert, more sensitive(i  term of alertness) and more safe, I would say. I hope, InsyaAllah..

Selain kene mrh dgn mo n boss, kene marah n perli dgn seniors pun xkurang habatnye. Tp itu lah yg membuatkan ko bukak mate n as an urge for u to be a better person. Mmg ler sakit hati kena berdas2 ayat pedas, tp xpela kite ambik je mane yg baek, ye x? Hehe :)

In terms of colleagues..nasib la mase ko keje tu which kind of team u r in. Mine were just great, Alhamdulillah.. Superiors plak supportive n bebaik gak, walaupun memule agak menakutkan, hehe. Tp once u do ur job n do the right things, insyaAllah there's nothing to be afraid of.. Great n supportive bosses of course.. :)

Aku x nak komen byk psl org sbb aku pun byk kelemahan n kdg2 tersusahkan org lain gak.. Hehe.. Yela kite kan manusia, kekadang tu lupa, terlampau penat atau tgh ade 'dark clouds on my head' ke.. Kan? Keke.. Tp so far my colleagues were all reliable, helpful, supportive n cool! Yeah alhamdulillah..

Yet still, honestly, sincerely I myself feel soo inadequate... Nak compare myself now n when i was a student, rase lg bodoh skrg ni walaupun dah keje. Sbb dah banyak yg lupe.. Isk2. Mase keje kite apply ape yg slalu jumpe je la.. But, details of ong, the uncommon things, banyak yg dah xingatnye... Bad me. Hee.

Oklah nak sesiap gi dinner.. Esok nak gi je jalan.. Weee... :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...