Wednesday, September 4, 2013

Dah kawen yay! =D

Ha.... dah kawen yay!! =D

Alhamdulillah.... Alhamdulillah.. selesai semuanya.... Kawen jugak akhirnye budak yg salu emo sbb tgk kawan2 dia semua dah kawen dan beranak-pinak ni... ahahah.... =p

Tanggal 30 Ogos 2013, aku telah sah menjadi isteri kepada suamiku Md Ridza Alsyukri B. Ahmad... 


Sesudah Akad Nikah


Terima kasih suami ku kerana memilih diri yg tak seberapa dan banyak kelemahan ini... InsyaAllah saya akan cuba menjadi yang terbaik untuk awak. Hee. Semoga perkahwinan ini dapat sama2 membawa kita ke syurgaNya nanti... ameen... =)

Setinggi penghargaan buat semua yg terlibat... Mak, ayah, adik beradik, sanak saudara, sahabat handai, jiran tetangga & kawan2 mak yg tolong siapkan goody bag, tolong masak untuk jamuan majlis akad nikah, Kak Izan juru solek merangkap wedding planner hehe, The Kliker Photographers En. Iryma & En. Aizat (Reception), Aidil Dulbahri photographer (Nikah), Mak Ndak for the cookies, Makcik Marjuna for the gubahan hantaran dan semuanyelah yg tolong dari sekecik perkara hingga sebesar2nye.... tanpa kalian siapalah kami... Alhamdulillah...syukur Ya Allah atas nikmat kekeluargaan dan persahabatan ini...


31 Ogos... di atas singgahsana =)

Rasenye sampai sini dulula ye sharing kali ni, kerana masa yg tak mengizinkan. InsyaAllah kalau ade mase nanti aku detailkan lagi kisah kerja kawen ni... best jugak nak share kut2 tgh ade yg merancang tu nak survey2 ke kan... ha memang dah ade yg bertanya2 pun... hehe





Wassalam... 


p/s: Rinduu....rinduuu..... ohh..

Saturday, June 22, 2013

Nekad

Aku kat rumah skrg. Baru sampi pukul 4.30 pg td dengan adik aku umy.

Nekad gile nak balik tgh2 malam. Aku pun xtau apesal aku nekad sgt mcm ni. Salunye aku akan tido dl br blk.

Walaupun br abes keje kul 11.30mlm. Walaupun aku cuti sehari je arini. N ptg ni dah kene gerak blk ke muar blk. Uwaaaa xmooo!!

Tp maybe sbb cuti sehari je. Klu pg ni br nak gerak dr muar sure tghri br smpi. Pastu dah kene gerak blk. Xnak! Aku nak tido kat bilik kesayangan aku.. Se-malam pon jadila haha...

Mungkin jugak sbb dah tak tahan stress sgt ke kt sane.. Huu... Stress ke? Sape x stress... Tp bg aku lbh kpd penat la...penat.. Dahla xde tempat mengadu dan bermanja...Uuu.... 

Xngantuk ke? Ngantuk jagan cakapla. Tapi aku kalau drive laju ngantuk aku kurang atau kdg2 boleh hilang trus. Air livita air nescafe sume ade. Tp bile dah xtahan sgt tu, kitorg benti la tido kejap. Dah segar baru sambung blk perjalanan. Dont risk ur life!

Tapi syok jugak drift memalam jalan tgh kosong. Hehe

InsyaAllah mak n ayah nak berangkat menunaikan umrah hari isnin ni. Ha lagila aku nak blk jmpe diorg. Dahla xdpt nak gi anta kat airport nti...huu

Tapi smpi skrg aku xjumpe mak lagi pg ni sbb diorg pergi kursus umrah.. Adohai... Xpe dah nak blk dah tu.. Mak pegi shopping bebarang dia nak bawak gi sane nti.

Sedihnye xdpt hantar nanti. Kerana kerja! Uuu...

Wednesday, May 15, 2013

Drakula yang geram. grr

Seperti biasa tugas rutin seorang houseman oncall seawal jam 5 pagi adalah untuk mengambil darah mana2 pesakit yg perlu diambil darahnye. 

So pagi semalam giliran aku la. Memandang kan tak ramai yg nak dicucuk so aku saje start lambat sket. Kul 5.30 baru start nak ambik darah. Kalau ramai awal la start  ambik darah nye. 

Memula patient Nepal. beragama hindu. Lepas selesai tu mase nak start ke pesakit kedua dah masuk waktu subuh. Namun semua pesakit tak kira agama masih enak beradu. Macam best sangat tido kat wad tu. Aku pun tak paham, bukankah ade kewajipan yg perlu ditunaikan? Waktu subuh dah la singkat. 

Lepas isik tiub2 darah tadi dalam plastik dan letak form kat tempat darah dikumpul, aku pun pegi la kat patient kedua yg nak ku ambil darahnye, seorang pakcik berusia dalam 60-an. Amboi lenanye tido. Lupe set alarm barangkali. 

"Pakcik, oo pakcik. Nak ambil darah sikit ye." kataku, mengejutkannya dari tidur nan lena. Rase macam drakula yg baik pun ade. Mintak izin sebelum sedut darah orang. Tapi dalam hati ade rase sedikit geram.

"Oh..ye ye.." kata pakcik tu. Dia pun hulur tangan sambil menggeliat2 dengan mata yg masih tertutup melekat dek taik mata.

Semenet lepas tu, "ok dah siap dah." kataku sambil membuka ikatan tourniquet di lengannya. "Ha, waktu subuh dah masuk pun ni pakcik, boleh la gi solat. Surau ade kat bawah blok ni je," laju je keluar dari mulut aku. Barangkali geram melihat mereka2 ni yg rilek2 je buat2 tak paham. Bukannya sakit terlantar. Sihat je tubuh badan. Kekononnye bile duk spital so rase macam ade keistimewaan utk tak payah solat ke ape..

Geram plak rase hati...huu







Sedangkan orang sakit terlantar tak bleh bangun pun kena solat pakcik.... Adohai



Ya Allah ampunkan aku sebab biarkan diorg tak solat T_T




Sunday, April 21, 2013

Onkol bertemakan SpO2 drop

Kali ni padan muke aku xdapat balik umah.... pengsan.. penangan onkol bertemakan SpO2 (oxygen saturation) drop kelmarin.. [Note: Normally dalam org sihat SpO2 kite dlm range 99-100%.. tp kalau drop below 95% tu maksudnye ade sesuatu yg perlu dibimbangi.. hu]

Ni la first time onkol aku dpt tido sejam je time surgical ni. Selalunye paling lewat kul2 lbh aku dah tido...sampaila kul 5 pagi bangun untuk blood taking... hehe

Siang semalam aku jaga sorang patient yg ade pleural effusion. Kul 5.30 ptg camtu buat tapping dapatla sedut dalam 400cc air.. Lepas tu letak dia kat acute cubicle. Tup2 sejam pastu ade patient with pleural effusion masuk lagi sorang. Tapi patient ni taknak buat tapping malam tu, dia nak buat keesokan harinya. Alhamdulillah dia stable je just maintain dengan oxygen via face mask for the whole night... 

So malam tu keje aku monitor SpO2 makcik yg kitorg buat tapping tu. On High flow mask oxygen die shoot jadi 200 lebih so MO aku turunkan balik... then keje aku ambik ABG dia 1 hour after tukar oxygen therapy & adjust accordingly.. setiap kali lepas kite increasekan oxygen kan memang kena repeat ABG 1 hour later.. ate camne nak tido nye... haha


Kul 1 lebih aku gi tolong AJ pasang CVL kat wad die.. tengah kitorg duk tertunggeng2 bertungkus lumus tu staff nurse ward dia inform ade patient sesak nafas.. SpO2 dia drop jadi 87-88 camtu... So kitorg pun stop procedure tu n pi tengok uncle tu.. gaya macam acute exacerbation of COAD.. Luckily Zack pun ade kat situ dan tolong kitorg jugak.. sambil kitorg bagi neb, then bg hydrocort n other plan, kitorg panggil MO oncall...sebab patient tu dah start restless dan nak cabut2 oxygen dia, hempas2kan badan dia tanda frust dan distress sebab tak dapat bernapas. Then MO pun dtg n bagi further plan... Siap kene refer medical lg n last2 patient tu kena transfer ke medical ward. 

Tapi mase tu aku dah balik ward sebab nak kena cek darah untuk patient yg nak blood transfusion malam tu.. dan jugak nak review ABG makcik tadi (rase rugi tak dapat tengok plan diorg sampai abes T_T) .. Setel keje tu aku siapkan lagi blood form utk coming morning blood taking...  then dalam kul 3 pg cam tu tetibe AJ call balik, katenye ade sorang lagi patient dia SpO2 drop.. mintak aku tlg attend skali dgn dia... waa.. apekah.. aku pun terus turun gi wad dia..

kul 4pg keadaan dah kembali terkawal... AJ offer ajak makan ngan dia tp aku dah xlarat.. aku kate nak tido kejap pastu kul 5 nak bangun ambik darah.. mak dah surrender.. haha

Dalam kul 5.30 aku bangun n prepare la untuk blood taking. Dalam kul 6pg tengah nak ambik darah makcik yg pleural effusion aku tu, tetibe staff nurse nampak patient sebelah katil dia tercungap2. Bila ditanye kenapa aunty, dia cakap sesak nafas. Staff nurse pun pasang SpO2 monitoring.. 92-93% je..adohai...sekali lagi..

Nampak dia ok lagi.. kitorg suruh dia relax, nafas pelan2 sementara aku sudahkan blood taking tu. Then aku pun attend dia dan buat la ape yg patut..... 

Begitulah kisahnye yg akhirnye aku balik je terus tersadai. Macam SpO2 aku plak yg drop haha... Kekate "Lembik la kau ni," dari kak dilah time aku kat O&G dulu masih terngiang2 lagi... hahaha...

Bukan lembik...tp sanye nak tido kejap supaya larat nak drive balik KL...tengok2 terpengsan terus lalu mak pun kate tak payah la balik... 

Make terpakselah batalkan program arini waaa T_T

Mase tengah isi borang2 darah malam aku onkol tu sempat la borak2 ngan akak2 nurse. Tanye diorg balik mengundi tak? Mostly jawapannye tak... yela duk jauh, nak balik ke kelantan, kedah, utara sane... cuti dah la sikit. Diorg pun tak puas hati apesal askar boleh undi pos, tp diorg tak boleh? Ape guna kakitangan kerajaan yg beratus2 ribu yg tak dapat balik mengundi ni? tu sume komen diorg la which is true enough... 

wah ke isu politik pule kite.. hehe okla babai... wassalam









Friday, April 19, 2013

Jeritan keramat

Semalam lbh kurang mase ni, aku tgh try nak masukkan branula kat sorang makcik schizo ni. Sepanjang kat wad branula dia banyak kali kena tukar dek keganasannye yg menggeliat ke sane sini...walaupun dah bandage, boleh jugak leaking tu..

Nak taknak kena masukkan jugak iv drip sebab dia poor oral intake...dehydrated plak tu..

First try xdpt. Menjerit2 makcik tu marahkan kitorg. Sebelum tu kawan2 yg lain dah try banyak kali pun xdpt gak. Dgn meronta2 menjerit2nye...

Last2 aku mntak kwn2 pegang die betul2. Dengan ucapan bismillah aku pun insert branula kaler pink kat tangan kiri dia laju2... Sekali die jerit "anak b**i!!" kuat2...terus dapat line tu.. ahaha..

p/s: nampaknye td branula dia dah bertukar ke tangan kanan plak.. adohai..

Tuesday, April 9, 2013

itu ini..

hai... tahniah kpd rerakan yg br dpt posting memasing ke tempat yg diidam2kan.. welcome to the club :)

sepatutnye malam ni aku study pasal kes2 yg nak masuk ot esok. tapi aku dah lembik... ke hulu ke hilir... itu ini.. macam2..  abes buat pre-op review pun pukul 10mlm. tu pun xsempat nak tgk patient utk first kes esok sebab adik tu dah tido dari pkul 8 lebih lg.. bese la budak kecik kan tido awal. so kena dtg awal subuh2 esok utk review dia. ya Allah bantulah hambamu ini..

okla jom gugel pasal saphenous vein ligation & multiple stab avulsion for varicose vein...

mari teruskan bersemangat! =)






Wednesday, March 13, 2013

Pakcik2 CBD



CBD = continuous bladder drainage. atau urinary catheter. atau tiub kencing la senang...

Alkisah karenah pakcik2 tahap atok2 yg pakai CBD kat wad tu memang kelakar... kadang terhibur plak dgn perangai dorg



Pakcik CBD 1

Mase tengah morning round, misi bgtau pakcik ni telah mencabut cbd nye untuk entah kali yg ke berape kat wad tu....

Specialist: pakcik, kenapa cabut lagi tiub ni pakcik?
Pakcik: aku tak cabut.... toyol tu yang cabut!! (muke selamba)

Kitorang: Errkk!



Pakcik CBD 2

Aku nak review pakcik ni mase tengahari (noon review). Ternampak urine beg dia terjuntai kat tepi katil tapi tak tersangkut kat hanger nye dengan betul. Aku pun nak betulkan la sangkutnye.

Aku: Eh, kenapa beg ni basah? Pakcik pergi tandas ke tadi (ciss. ntah2 air kencing kot yg aku pegang ni cehh)
Pakcik 2: Aah... beg nye dah penuh, aku buangkan la...
Aku: Laa....kenapa pakcik buang air nye? nanti misi yg buangkan...
Pakcik 2: Tak pe kite larat bangun kite buang la sendiri... tak payah nyusahkan orang lain.. (dgn muke menyampah, sambil mata terpejam konon2 nak tido)
Aku: tapi kitorg nak sukat air kencing pakcik ni... Oh.. T_T



Pakcik CBD 3

Morning round, CBD pakcik ni tercabut lg. Specialist pun tanye pakcik tu...

Specialist: pakcik, mane tiub kencing pakcik? sape yg cabut tiub kencing pakcik ni?
Pakcik 3: ade la orang tu.... dia dengki dengan aku...
Kitorang: (erk... pulak dah... hahaha)
Specialist: (senyum) sape yang dengki dengan pakcik tu? dokte ni ke? (sambil tunjuk kat sorang houseman depan pakcik, saje nak bergurau)
Pakcik 3: haah.. iye la kot... (muke takde prasaan)
Kitorg: hahaha








Monday, February 4, 2013

Rase pelik

It's a bit weird today, since..

Takde orang suruh buat VE
Tak dengar bunyi CTG
Tak nampak baby kiut kat ward


Waahaha...


But


Deep inside,


:'(

Saturday, February 2, 2013

A wrap up of my ong posting :)

Assalamualaikum wbt....

Ha... Mesti korang sume rindu nak bace belog aku kan?? hahahaa.. Okla mari kembali menulis.

Alhamdulillah aku dan rerakan dah berjaya menamatkan posting kami yg pertama iaitu o&g la, ape lagi...hehe..

Sbnrnye takde nak citer ape sangat. Intro je lebat. Kehkeh. Selama ni mmg xsempat nak menaip..nak pikir idea lg. Bkn xde cite, ade je, tp masalahnye dlm ong ni most of the 'dramatic' story tu agak privacy la kan, so x elok citer2 kat orang.. Biarla antara kami shj.. Hehe..

Overall i enjoyed my ong posting very much. Xtau la sbb mmg suke ke atau ong sini best..hehe

Mase assessment dgn bos (head of department) aritu...

Boss: so how do u think about ur ong posting kat sini?
Me: emm..best best!! (dgn eksaited n senyum lebar)
Boss: best? Blaja x?? Org nak dia blaja.. Besss besss.. Apela.. (skali kene bebel daa.. Hahahh!)
Me: eh blaja blaja... Hehe sy byk blaja kt sini boss hehe...(kan dah malu hahaha)

Then there went the neverending questions from him....from a situation, a 40 year old woman, para 8, 7 days post svd came with per vaginal bleeding, sampaila diagnosis aku jd macam ni:

"Hypovolemic and septic shock secondary to secondary postpartum hemorrhage (PPH) secondary to endometriosis secondary to retained placental tissue."

Cukop panjang x? Haha..

So macam mana dgn ong...

Stress x?
Uish..mmg stress, klu xdpt makan..hahaha... Tp klu workload bg aku ok je.. Enjoy.. Lg stress jd medical student yg menunggu nak conduct delivery.. Tggu berjam2 tp xdpt pape n kekadang dpt 1 je.. Kuikui.. Melalui penglaman rerakan yg lbh senior, ong adlh posting yg paling heaven kat sini. Haha. Maybe sbb kes2nye staight to the point, not so many drugs n dosages to be remembered, and very uncommon u see ur patient collapses in the ward in front of u. Pt turn over plak mmg cpt. Masuk utk beranak n esoknye dah boleh discaj. Yay aku suke sgt bab balikkan orang cecepat ni. Hehe.

Kene marah tu bende biase beb..memane pegi pun, kalau kau tu HO, kne marah tu is our 2nd job la, hehe.. Tp yg penting blaja.. Honestly lps kene marah aku dan rerakan (I can see it from my friends) akan rase lebih tercabar n lebih kuat smangat nak improve balik.. And it makes u more alert, more sensitive(i  term of alertness) and more safe, I would say. I hope, InsyaAllah..

Selain kene mrh dgn mo n boss, kene marah n perli dgn seniors pun xkurang habatnye. Tp itu lah yg membuatkan ko bukak mate n as an urge for u to be a better person. Mmg ler sakit hati kena berdas2 ayat pedas, tp xpela kite ambik je mane yg baek, ye x? Hehe :)

In terms of colleagues..nasib la mase ko keje tu which kind of team u r in. Mine were just great, Alhamdulillah.. Superiors plak supportive n bebaik gak, walaupun memule agak menakutkan, hehe. Tp once u do ur job n do the right things, insyaAllah there's nothing to be afraid of.. Great n supportive bosses of course.. :)

Aku x nak komen byk psl org sbb aku pun byk kelemahan n kdg2 tersusahkan org lain gak.. Hehe.. Yela kite kan manusia, kekadang tu lupa, terlampau penat atau tgh ade 'dark clouds on my head' ke.. Kan? Keke.. Tp so far my colleagues were all reliable, helpful, supportive n cool! Yeah alhamdulillah..

Yet still, honestly, sincerely I myself feel soo inadequate... Nak compare myself now n when i was a student, rase lg bodoh skrg ni walaupun dah keje. Sbb dah banyak yg lupe.. Isk2. Mase keje kite apply ape yg slalu jumpe je la.. But, details of ong, the uncommon things, banyak yg dah xingatnye... Bad me. Hee.

Oklah nak sesiap gi dinner.. Esok nak gi je jalan.. Weee... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...