Monday, December 24, 2012

Sesaje je nak bebel.. -,-

Salam.. Bosannye broadband kene block.. Salunye die bg email ke msg ke.. Ni sedar2 dah xbleh connect. So tepaksa bgantung kat my samsung mobile..cewah.

Harini aku bengong. Kena tgk lbh kurang 10 ctg pagi ni..sampai tgahari.. Sbb ade seplo pt IOL, dan 2 placenta praevia nye yg kena buat ctg pada setiap hari isnin jugak nye pon... Adoi.. Pastu siap ade yg type 2 decellerationnye.. Sibbaik lepas tu ok balik. Tak henti2 la ctg kat ward tu dr pg sampai ke ptg... Dup dup dup dup sana sini.. Malam ni mmg aku boleh mengigau bunyi ctg aku rase.

Alkisahnye pukul 1130 tu OT dah panggil kes Semi elective LSCS for 2 previous scar. Aku baru je nak tarik napas lepas tgk ctg yg ade decellaration tu dgn MO...

Tetibe mase nurse tgh prepare kan patient tu, aku bertanye kpd diriku sendiri, "Eh, sape ho yg masuk OT utk kes ni??"

Aljonah wal lampinye, time tu jugak la aku br sedar yg aku la yg kena masuk...sbb aku punye turn masuk OT utk kes bkn elective arini... sape lg... Hahaha....

"La...aku la yg kena masuk OT ni!" getusku membebel sorang2 kat kaunter nurse.

"Haha xdapat gi makan.." Kak Meena (staff nurse) gelakkan je osmen yg kelaparan sorang2 kat ward ni meroyan2..

Ya salam.. Boleh aku x terpikir lgsg aku yg kena masuk OT ni... Padahal aku la yg siapkan OT listnye.. Haha..Ceis.. Ni sume ctg2 tu punye pasal..

Dengan otak yg dah hypoglycemic dan jari jemari dah menggigil2 kelaparan, dgn ke hulu hilir sorang2 menjaga ctg yg besepah dlm ward tu, ttbe teringat ade neslo ais smalam yg aku xminum lg, ade dlm peti ais kat pantri.

Terus jalan laju2 pegi pantri. dptla minum secawan dua sementara patient tu belum tolak gi OT..  Aku tenampak plastik wafer Muzic yg aku tggalkan semalam still ade lg dlm bekas mknan atas meja pantri. Tgk2 ade 2 ketul lg isinye... Alhamdulillah! Jadilaa, buat  mengalas perot sampai ke ptg. Kang menggigil dalam OT macam mane nak pegang retractor? Gunting?

Sblm aku turun gi OT tu Kak Meena smpt bgtau, yg kes ECV tu pun nak kena caesar jugak. Omg...pantang la aku ni kne masuk OT...ade je kes nak masuk kan?.. Zzz..

So demi nak puaskan hati on the way nak gi OT tu aku pun singgah labor room nak komfemkan betul ke kes ECV tu pun nak caesar gak. Dan mmg betul pun..ok xpe.. Terus gi OT tukar baju n siap2 tggu pt masuk.

Masa salin baju tu baru sedar yg aku xbawak notebook skrip procedure n plan OT yg salu di bawa masuk, utk tulis report nti. "Hm...terpaksa gunakan ape yg ingat je la.." haha..

Abes OT tu nampak Azuan kat ruang legar OT. Azuan keje 4th call arini, so die la kena masuk OT yg emergency.

"Ha..Azuan.. Bagus ko dah ade kat sini.. ko nak masuk kes ecv pasni eh?" tanya ku.

"Eh takla..aku masuk breech in labor."

"Ler..abes tu ecv ni lepas kes tu ke?" tanyeku lg,xpuas hati

"takla...dia buat serentak la bukak 2 ot.."

'Isk..biar betol.. Dah la ward penuh dgn pt iol..' Getusku dlm hati.. Cewah aku risaukan kerja kat ward pula, lambang pekerja kerajaan yg berdedikasi.

Lepas Azuan masuk ke dalam OR aku pun pegi komfemkan balik dgn anaesth kat kaunter OT tu samade kes ecv tu dibuat serentak ke x.. Ye,terbukti mmg serentak pun. Ok Pasrah....

Mase tu dah pkul 2.20pm.. Sebelum apape musibah yg lain dtg melanda, baik aku pegi smayang zohor dl.. Alhamdulillah smpat solat, surgeon pon xsampai lg.

Dan2 lepas abes je solat Azuan call aku bgtau yg aku kena masuk kes ecv tu.. Haha..

Pkul 3 lbh setel lah smua keje aku kat OT tu.. Br je nak gi tukar baju tenampak azuan tgh menulis report kat meja. "Haha...kitorg habes dulu.." kataku dgn bangganye..

Eh dahla sampai mane aku nak cerite. Xde citer ape pon plak tu. Mengarot je lebeh..

Mase otw nak gi naik ward, dek kerana kelaparan yg teramat2 sangat, aku pon turun ke cafe membeli seketul burger ayam untuk mengalas perut...

Erk. Burger ayam utk alas perut?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...