Monday, December 24, 2012

Gaduh dengan budak kecik kerana loceng

Sambungan kpd kisah kebengongan aku hari ni...

Ptg td lps abes keje aku pon join la gedus, syazi n  izyan makan kat food court yg open air dkat stesen bas tu, entah ape nama tempatnye aku pon x ingat.

Disebabkan nafsu kelaparan yg xdpt dibendung, dgn stress dan emo yg menimpa, aku nekad nak minum choclate milk shake dgn topping best2 seperti hazel nut (omg!! My all times favorite!!) dan coklat chips.

So aku pun dgn gigihnye berdiri menunggu brader tu buat milk shake aku kat gerai dia.

Tetibe dtg 2 org budak kecik, dlm umur 5-7 tahun, pegi main2 loceng ais krim yg tergantung kat depan gerai tu. Betul2 kat belakang aku.

Ya allah bingitnye.

Sabar..sabar.. Budak2 je tu.. Pujuk hati kecilku.

Makin lama makin kuat pulak, dan tak henti2 pulak budak2 ni main loceng ni. Kau bayangkan loceng yg kaler gold yg org jual ais krim guna tu... Loceng yg bunyi nyaring tu, kriing krning kriinnngg bebetul kat blakang kepala ko.. Cube bayangkan sekarang!

Sabar nadia.. Sabar..

Tetibe budak tu pegi tarik loceng tu betul2 ke tepi aku.. So skrg loceng tu betul2 kat tepi telinga kiri aku! Bayangkan!

Sabar lagi.. Sabar.. Kejap lagi berenti la tu...

Namun..

Kringg krinng kriingggg kriinggggg "eskremm eskremmm..!!" (ewah budak ni, siap berlagak macam penjual aiskrim lagi!)adohaiii...

Nak marah tak bleh.. Aku kan dah pandai kontrol marah skrg. Lagipun ade ke patut nak marah budak2 kecik camni.. Ape yg diorg tahu..

Tapi..

Dengan tahap kesabaran yg rendah seorang kakitangan kerajaan yg dah kelaparan, kebuluran, ke'stress'an dan kepenatan baru balik keje pukul 6.40ptg...

Dgn spontannye tangan kanan aku terus pegang buah loceng yg sedang di goncang tu sehingga tiada lagi bunyi yg kluar. "Bising." kataku kpd budak2 tu dengan nada mendatar. Tergamam terus budak tu hahaha.... Teros senyap! Hahahaaa

Wah...aku pun xsangka dgn ape yg aku buat td hahaha.... Org2 ramai yg tengah makan dekat2 dgn gerai tu pun tgk je keberanian aku.. Malu la jugak, tp puas hati aku.. Atleast telinga aku x sakit!

Bukan marah pasal bising. Tapi bunyi tu sangat2 irritating. Ya allah sakit gile telinga aku. U know what i mean kan? Yes i win.

Xlame lps tu si adiknye dtg balik, konon nak lawan aku la..

"kite ambik loceng ni bawak balik rumah kang!!" kata si adik tu kat aku, dgn muka garangnye. Wah, macam aku heran. Hahaah ambikla..bukan aku punye loceng pon haha.. Aku senyum je la, xkan nak berbalah kot.. comel sungguh budak ni haha :'D

Pastu si adik sambung main2 loceng tu tanda nak provoke aku. Nak tunjuk yg die tak takot dgn aku la konon2nye

Si abang yg takut2 tu pun cakap kat adiknye, "janganla.. Akak ni marah kejap"

Herkkkhahahaha... Marah kejap??

Hahhaa first time dengar. Tp yela, mmg aku mrh kejap pon, i mean, berenti main loceng tu kejap boleh? Lepas aku berambus dr sini nti kauorang sambung main balik, boleh?..

"aah.. Kejap eh.." jawabku sambil senyum ketat kat bebudak tu. Bg diorg takot skett muahaha.....

Xlame pastu milk shake aku pon siap... Mase nak bayar tu si abang yg main2 loceng td siap tanye aku, "air ni brape ringgit kak?"

Heh, aku ingatkan die dah takot kat aku td.. Haha. Bagus betol..brani bertanye budak ni....

Gile tak bleh jadi cikgu tadika mahu pun nursery aku ni...

"Abesla..anak2 ko nanti komfem xdibenarkan main loceng langsung," kata syazi. Lul.

3 comments:

FATH said...

haha.. ndea2..

Ndea Anuar said...

haha... dun mess up wif me :D

FATH said...

kcing!! kcing!! cing!!!

bile free. ak nk bagi kad kawin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...