Monday, December 24, 2012

Gaduh dengan budak kecik kerana loceng

Sambungan kpd kisah kebengongan aku hari ni...

Ptg td lps abes keje aku pon join la gedus, syazi n  izyan makan kat food court yg open air dkat stesen bas tu, entah ape nama tempatnye aku pon x ingat.

Disebabkan nafsu kelaparan yg xdpt dibendung, dgn stress dan emo yg menimpa, aku nekad nak minum choclate milk shake dgn topping best2 seperti hazel nut (omg!! My all times favorite!!) dan coklat chips.

So aku pun dgn gigihnye berdiri menunggu brader tu buat milk shake aku kat gerai dia.

Tetibe dtg 2 org budak kecik, dlm umur 5-7 tahun, pegi main2 loceng ais krim yg tergantung kat depan gerai tu. Betul2 kat belakang aku.

Ya allah bingitnye.

Sabar..sabar.. Budak2 je tu.. Pujuk hati kecilku.

Makin lama makin kuat pulak, dan tak henti2 pulak budak2 ni main loceng ni. Kau bayangkan loceng yg kaler gold yg org jual ais krim guna tu... Loceng yg bunyi nyaring tu, kriing krning kriinnngg bebetul kat blakang kepala ko.. Cube bayangkan sekarang!

Sabar nadia.. Sabar..

Tetibe budak tu pegi tarik loceng tu betul2 ke tepi aku.. So skrg loceng tu betul2 kat tepi telinga kiri aku! Bayangkan!

Sabar lagi.. Sabar.. Kejap lagi berenti la tu...

Namun..

Kringg krinng kriingggg kriinggggg "eskremm eskremmm..!!" (ewah budak ni, siap berlagak macam penjual aiskrim lagi!)adohaiii...

Nak marah tak bleh.. Aku kan dah pandai kontrol marah skrg. Lagipun ade ke patut nak marah budak2 kecik camni.. Ape yg diorg tahu..

Tapi..

Dengan tahap kesabaran yg rendah seorang kakitangan kerajaan yg dah kelaparan, kebuluran, ke'stress'an dan kepenatan baru balik keje pukul 6.40ptg...

Dgn spontannye tangan kanan aku terus pegang buah loceng yg sedang di goncang tu sehingga tiada lagi bunyi yg kluar. "Bising." kataku kpd budak2 tu dengan nada mendatar. Tergamam terus budak tu hahaha.... Teros senyap! Hahahaaa

Wah...aku pun xsangka dgn ape yg aku buat td hahaha.... Org2 ramai yg tengah makan dekat2 dgn gerai tu pun tgk je keberanian aku.. Malu la jugak, tp puas hati aku.. Atleast telinga aku x sakit!

Bukan marah pasal bising. Tapi bunyi tu sangat2 irritating. Ya allah sakit gile telinga aku. U know what i mean kan? Yes i win.

Xlame lps tu si adiknye dtg balik, konon nak lawan aku la..

"kite ambik loceng ni bawak balik rumah kang!!" kata si adik tu kat aku, dgn muka garangnye. Wah, macam aku heran. Hahaah ambikla..bukan aku punye loceng pon haha.. Aku senyum je la, xkan nak berbalah kot.. comel sungguh budak ni haha :'D

Pastu si adik sambung main2 loceng tu tanda nak provoke aku. Nak tunjuk yg die tak takot dgn aku la konon2nye

Si abang yg takut2 tu pun cakap kat adiknye, "janganla.. Akak ni marah kejap"

Herkkkhahahaha... Marah kejap??

Hahhaa first time dengar. Tp yela, mmg aku mrh kejap pon, i mean, berenti main loceng tu kejap boleh? Lepas aku berambus dr sini nti kauorang sambung main balik, boleh?..

"aah.. Kejap eh.." jawabku sambil senyum ketat kat bebudak tu. Bg diorg takot skett muahaha.....

Xlame pastu milk shake aku pon siap... Mase nak bayar tu si abang yg main2 loceng td siap tanye aku, "air ni brape ringgit kak?"

Heh, aku ingatkan die dah takot kat aku td.. Haha. Bagus betol..brani bertanye budak ni....

Gile tak bleh jadi cikgu tadika mahu pun nursery aku ni...

"Abesla..anak2 ko nanti komfem xdibenarkan main loceng langsung," kata syazi. Lul.

Sesaje je nak bebel.. -,-

Salam.. Bosannye broadband kene block.. Salunye die bg email ke msg ke.. Ni sedar2 dah xbleh connect. So tepaksa bgantung kat my samsung mobile..cewah.

Harini aku bengong. Kena tgk lbh kurang 10 ctg pagi ni..sampai tgahari.. Sbb ade seplo pt IOL, dan 2 placenta praevia nye yg kena buat ctg pada setiap hari isnin jugak nye pon... Adoi.. Pastu siap ade yg type 2 decellerationnye.. Sibbaik lepas tu ok balik. Tak henti2 la ctg kat ward tu dr pg sampai ke ptg... Dup dup dup dup sana sini.. Malam ni mmg aku boleh mengigau bunyi ctg aku rase.

Alkisahnye pukul 1130 tu OT dah panggil kes Semi elective LSCS for 2 previous scar. Aku baru je nak tarik napas lepas tgk ctg yg ade decellaration tu dgn MO...

Tetibe mase nurse tgh prepare kan patient tu, aku bertanye kpd diriku sendiri, "Eh, sape ho yg masuk OT utk kes ni??"

Aljonah wal lampinye, time tu jugak la aku br sedar yg aku la yg kena masuk...sbb aku punye turn masuk OT utk kes bkn elective arini... sape lg... Hahaha....

"La...aku la yg kena masuk OT ni!" getusku membebel sorang2 kat kaunter nurse.

"Haha xdapat gi makan.." Kak Meena (staff nurse) gelakkan je osmen yg kelaparan sorang2 kat ward ni meroyan2..

Ya salam.. Boleh aku x terpikir lgsg aku yg kena masuk OT ni... Padahal aku la yg siapkan OT listnye.. Haha..Ceis.. Ni sume ctg2 tu punye pasal..

Dengan otak yg dah hypoglycemic dan jari jemari dah menggigil2 kelaparan, dgn ke hulu hilir sorang2 menjaga ctg yg besepah dlm ward tu, ttbe teringat ade neslo ais smalam yg aku xminum lg, ade dlm peti ais kat pantri.

Terus jalan laju2 pegi pantri. dptla minum secawan dua sementara patient tu belum tolak gi OT..  Aku tenampak plastik wafer Muzic yg aku tggalkan semalam still ade lg dlm bekas mknan atas meja pantri. Tgk2 ade 2 ketul lg isinye... Alhamdulillah! Jadilaa, buat  mengalas perot sampai ke ptg. Kang menggigil dalam OT macam mane nak pegang retractor? Gunting?

Sblm aku turun gi OT tu Kak Meena smpt bgtau, yg kes ECV tu pun nak kena caesar jugak. Omg...pantang la aku ni kne masuk OT...ade je kes nak masuk kan?.. Zzz..

So demi nak puaskan hati on the way nak gi OT tu aku pun singgah labor room nak komfemkan betul ke kes ECV tu pun nak caesar gak. Dan mmg betul pun..ok xpe.. Terus gi OT tukar baju n siap2 tggu pt masuk.

Masa salin baju tu baru sedar yg aku xbawak notebook skrip procedure n plan OT yg salu di bawa masuk, utk tulis report nti. "Hm...terpaksa gunakan ape yg ingat je la.." haha..

Abes OT tu nampak Azuan kat ruang legar OT. Azuan keje 4th call arini, so die la kena masuk OT yg emergency.

"Ha..Azuan.. Bagus ko dah ade kat sini.. ko nak masuk kes ecv pasni eh?" tanya ku.

"Eh takla..aku masuk breech in labor."

"Ler..abes tu ecv ni lepas kes tu ke?" tanyeku lg,xpuas hati

"takla...dia buat serentak la bukak 2 ot.."

'Isk..biar betol.. Dah la ward penuh dgn pt iol..' Getusku dlm hati.. Cewah aku risaukan kerja kat ward pula, lambang pekerja kerajaan yg berdedikasi.

Lepas Azuan masuk ke dalam OR aku pun pegi komfemkan balik dgn anaesth kat kaunter OT tu samade kes ecv tu dibuat serentak ke x.. Ye,terbukti mmg serentak pun. Ok Pasrah....

Mase tu dah pkul 2.20pm.. Sebelum apape musibah yg lain dtg melanda, baik aku pegi smayang zohor dl.. Alhamdulillah smpat solat, surgeon pon xsampai lg.

Dan2 lepas abes je solat Azuan call aku bgtau yg aku kena masuk kes ecv tu.. Haha..

Pkul 3 lbh setel lah smua keje aku kat OT tu.. Br je nak gi tukar baju tenampak azuan tgh menulis report kat meja. "Haha...kitorg habes dulu.." kataku dgn bangganye..

Eh dahla sampai mane aku nak cerite. Xde citer ape pon plak tu. Mengarot je lebeh..

Mase otw nak gi naik ward, dek kerana kelaparan yg teramat2 sangat, aku pon turun ke cafe membeli seketul burger ayam untuk mengalas perut...

Erk. Burger ayam utk alas perut?

Tuesday, December 4, 2012

Hospital kerajaan ni lambat!...Adohai.....

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH =))

Alhamdulillah...syukur atas segala nikmat...

Hidup lg aku di bumi Muar yg subur ni. Alhamdulillah semua kekusutan2 yg aku ngomelkan secara rambang dlm entry2 yg lepas dah beransur pulih sikit demi sikit.... Alhamdulillah.. syukur.. =)

Quite sometimes jugaklaa I left this blog unattended. So many things happened and still happening.. Hehehe.... 

But now Im here writing again.... just to let out pieces of thought yg membuatkan aku rase senak kepala. Biasanya aku tak suka tulis perkara2 yg tak best dalam blog ni atau kat memane sebab I just dot wanna read n remember it again anymore... but this time this thing is really eating me in and out. Geram sebab I was 'defeated', unable to stand for myself... I wish I was strong enough to fight back, huwarghhh....

Ok ape bende yg aku kecohkan sangat lately... pasal ade org meroyan marah2 tak tentu pasal. Aku malas nak cerita ape ceritenye. Tapi just nak concludekan perkara yg tersirat dan sampaikan pesanan dari hati ke hati.

Aku sbagai rakyat biasa kat malaysia ni macam org lain jugak. Bile sakit, pegi klinik atau spital kerajaan. Aku sendiri pun pegi sebagai pesakit dan aku pun bawak ahli keluarga aku pegi spital utk dapatkan rawatan, jumpe doktor kat klinik, ambik ubat, atau masuk wad, atau menjalani pembedahan atau pape prosedur kat  klinik atau spital kerajaan.

Dan sebagai org yg menerima perkhidmatan2 tu mestila kite nak dilayan dgn baik, cepat, efisyen dan marvelous. 

Tapi bila dah berada di pihak yg memberi perkhidmatan, baru aku paham situasi sebenarnye. Dah paham lame dah, tp skrg ni bertambah2 paham dan merasainyelah. 

Memang aku akui perkhidmatan kerajaan ni lambat. Tapi pernahke korang fikir kenapa lambat? 

Salah sorang rakan sekerja aku pernah kena komplen sebab lambat siapkan discaj patient, siap kluar dalam akhbar metro lg. whaddefish! Ingat discaj kau sorang je dia nak siapkan??

Pernah kah kalian terfikirkan yg membuatkan lambat tu bukan kami pekerja2 yg memberi perkhidmatan ni, tapi SISTEM tu sendiri. 

Kalau korg rase perkhidmatan ni lambat dan membengangkan korg sangat, kenapa tak buat komplen kat pihak yg buat sistem ni untuk ubah sistem yg sedia ada ni kepada sistem 'ikut-suka-hati' kau?

Contohnye skrg bile nak discaj patient utk kluar wad (bg balik rumah la senang citer), kena siapkan discaj summary, isi borang itu ini, isi slip ubat, bagi MC, kadang tu kena lari sane sini utk dapatkan cop & tandatangan MO (medical officer) untuk MC tu, pastu kena cek itu ini, cek mak, cek baby, etc etc... pastu nurse plak kena siapkan billing die, kena callkan klinik dan ambik tarikh appointment patient tuu.... banyak benda tahu, banyak prosedurnye untuk nak discajkan sorang patient tu.... wah aku pon pening nak mengingatnye. 

Kadang tu tengah2 buat discaj ade plak pesakit lain ade masalah, kenalah pegi tengok dan setelkan kes2 yg emergency tu. Maka makin lambatlah siap bende tu. 

Kitorg ni dah nak muntah buat discaj dr pg smpai tghari. Kadang tu sampai petang pon tak siap2 lg kalau ade yg kena review petang baru boleh balik. Malam pon ade jgk yg sambung buat, atau pun siap2 tulis summary untuk patient yg ade harapan nak kena discaj esoknye supaya esok cepat sket boleh siap.. 

Jadi anda2 yg tak puas hati ni, kenapa tak suruh je orang atasan tukar je sistem. Kalau patient tu doktor pakar dah benarkan balik, dia terus je boleh bungkus kain baju dan keluar dari wad sambil lambai2 je kat misi2 dan dokte2 kat wad. Tak payah tunggu discaj summary, referral letter la, slip ubat la MC segala bagai, mahu?... kalau boleh la.... aku cabar korang pegi ubah sistem ni jadi sebegitu senang. Atau pun sekurang2nye semudah dengan hanya menulis dalam 1 dokumen je, patient tu dah boleh balik rumah sambil nyanyi lalala turun lift hospital.... Korang senang, kitorg pun laaagi senang dan gembira...

Ingat kitorg suka2 tahan pesakit2 tu dalam wad lame2? Kalau boleh memang nak bg balik secepat yg mungkin. Sape suka duduk wad beb? Tp tak semudah itu nak lepaskan mereka, tahu. Kalau demam lg dah bagi balik, karang pengsan  pulak kat rumah, doktor jugak yg kena jawab. 

Jadinye kat sini nak cakap, dah sistem tu, prosedurnye macam tu, sebab tu lah prosesnye lambat sket...

Bile pegi bank, reti je kau nak isi borang, ambik nombor dan duduk diam2 tunggu giliran dipanggil. Pastu bile dah jumpe pegawai bank boleh plak kau tunggu lg die uruskan itu ini berjam2. Bile pegi sopping, pandai plak kau beratur bile nak bayar, atau beratur nak beli tiket wayang. Bile nak byr bil ke renew roadtax ke renew lesen memandu ke pape reti plak kau ikut prosedur tempat tu. Takde plak kau nak redah atau komplen kenapa kena kena tunggu lame? 

Tapi bile jejak je kaki kat tempat yg bernama HOSPITAL, mula la tetibe jadi prejudis. Mata melilau tengok orang semacam je. Tunggu je mencari kesilapan kami2 pekerja makan gaji ni, daripada guard, penjaga kaunter, misi2nye sampai la ke houseman2, MO dan doktor pakar pon kau nak bambu dan kondem dan komplen itu ini pantang ade silap sikit. Ciss. 

Orang tu punyelah bertungkus lumus nak pastikan semua keperluan kau dibuat dengan teliti. 

Yang aku paling takleh terima tu siap ada yg marah2 sebab prosedurnye lambat. Padahal prosedur tu memang dah macam tu, takleh nak buat hape dah... Waima kau telipon pengarah malam2 buta pon, aku rasa kau yg akan malu sendiri. Helo brader, bukan kau sorang je yg ade ahli keluarga dalam spital ni. Kalau tak suke lambat, tak boleh expect kelambatan, sila jangan jejak kaki kat spital kerajaan.

Dalam wad aku baru2 ni ade sorang patient yg 3-4 kali kena postpone pembedahan dia, ya Allah kesian kitorg tengok.. tapi nak buat macam mana, dah memang kena utamakan kes2 yg lebih emergency... tapi akak tu rilek je bersabar.. dah la dengan nak menjaga n menyusukan baby baru brape hari umurnye... kena duduk ward berhari2.. Allah... 

Aku bukan nak mengiktiraf kelambatan sistem kat spital kerajaan ni, tapi aku nak orang faham. Name pun hospital.... makanye urusan kita semua berkaitan dengan orang, nyawa orang, kesihatan orang, patient's well being,... takkan nak main cincai2 touch n go je? Kalau buat cincai2 kang orang komplen jugak... adohai..

Aku pernah jaga clerking bay sorang2 sebab masa tu kawan2 yg sepatutnye ade kat situ terpaksa pegi orientasi hospital. Malangnye masa tu patient datang bertubi2. 2 orang kat atas katil, lagi 3-4 orang tengah duduk menunggu giliran. Betapa stressnye aku rase. Aku bukan rasa stress sebab banyak kerja sampai x cukup tangan masa tu, tp aku stress sebab kesian tengok diorg menunggu lama. Ya Allah, serba salah sangat tengok patient2  tu tunggu lama. Tapi nak buat macam mana... dah memang macam tu.. aku kena la setelkan sorang2 satu2.. 

Kena clerk, tanye ape masalahnye betul2, pastu periksa @ examine, then ambik darah, pasang CTG (untuk cek jantung baby).. kang CTG tak cantik kena cantikkan dulu... pastu kena call MO untuk inform atau discuss kes tu... Kan banyak tu prosedurnye... Takkan aku nak dtg tengok, senyum2 tanye kabar patient pastu terus suruh diorg balik, camtuh?

Lagi yg kitorg takleh terima jugak, dah datang hospital tp bila kena masuk ward, taknak masuk plak... Kalau taknak masuk ward kenapa datang hospital?.... Adohai.. 

Masa mak aku admitted sebab asthma tahun lepas aku dah bgtau dia siap2, maybe kena masuk ward nih.. sebab dah 2-3x nebulized (sedut oxygen) kat klinik tak ok2 jugak. Mak memang payah nak dibawak pegi spital kalau bab2 emergency ni. Tapi bile dah pujuk, explain bebetul n bila mak dah setuju masuk wad baru aku bawak dia gi spital cepat2..

Kat ED (emergency department) mak kena neb lagi 5x.. dari pukul 9mlm smpai pukul 4pagi, last neb dia kat ED... tapi kitorg tak meroyan pon... rilek je duk kat asthma bay tu, borak2, tengok tv, sampai aku siap tertido2 lagi tunggu mak kena neb berulang2 kali, ambik darah, cucuk ubat pastu xray.. 

Mase tu aku student lagi kot, belum keje lagi tp aku bleh je faham bile pegi spital ni memang kena banyak menunggu.... Aku pon paham houseman tu banyak keje lain selain attend mak aku, aku faham nak tunggu MO die turun tengok mak aku bukan semenet dua, malah berjam2. Aku faham je kalau kena masuk ward lagi lambat kena tunggu dan macam2 hal pulak kena buat sebelum boleh masuk ward. Aku boleh je paham bende yg dinamakan PROSEDUR... 

Korang nak kate kat aku,  "Ala, mase tu kau medical student, memang la faham,"... tp orang yg marah2 aku semalam mengaku dia DAH 15 TAHUN KEJE DALAM KEMENTERIAN KESIHATAN NI tapi bende lambat 5 jam dia dah gelabah dan meroyan2?? Apekejadah. 

Jadi anda2 semua pun,... tolong la faham...... Janganlah menunjukkan kebodohan diri sendiri dengan bertindak terlalu agresif kekonon nak tunjuk diri tu hebat, tahu semua bende dan kau tu je yang betul.. 

Kalau tak puas hati takpe, kitorg pun paham, kitorg sendiri tak puas hati dengan sistem yg rumit dan complicated ni... tp nak buat cemana. Jadi kalau ade pape yg tak puas hati tu datangla bincang elok2. Kitorg takdenye sampai nak berperang kalau korg nak tanye apape kemusykilan... 

Yang kelakarnye bile pesakit tu rilek je, boleh je paham bile kite explain kat dia, tapi ahli keluarganye yg react lebih2.... Adohai.....

Okla tuh dah la aku nak tido... penat aku membebel pepanjang... 



Oh yea,,,  Korang jangan terkezut kalau nama aku keluar dalam sorat kabar metro esok lusa okay... hahahaha! babai.... 


Wassalam =)


Desclaimer: I ain't say anything about 'negligence'.. it is totally, obviously fall into different chapter than this 'lambat' issue. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...