Saturday, November 10, 2012

Onkol: Makan > kerja

Salam!

So cam bese lepas L4 (night shift yg panjang) esoknye bleh balik awal... since arini adalah weekend so bleh balik kul 10am...or as soon as specialist abes round. 

Dlm kul 11 lbh tu bos dah abes round tp aku kene refer kes, tulis referral letter, buat discaj. Lps abes keje2 tu duk maen2 pesbuk kat kaunter sampai nisah & hema paksa2 aku balik rumah... Alahai kalau balik pun same je hopeless, bukannye bleh buat pape.. haha.. 

eyy kenapela aku tulis pasal mende yg tak menarek langsung ni. Macam karangan 'kehidupan seorang hosmen yang kesepian jauh nun di perantauan'. ceh tak klaka langsung.

Minggu lepas mase aku L4 ade 1 je kes masuk OT. tu pun aku offer tagger2 untuk masuk since diorg dah nak off-tag tapi belum pernah assisst lg. Bertimbang rase kan aku? kahkah. Tu pun aku dituduh membuli tagger, lol. So aku tak masuk OT langsung last week seraya itu dengan sukahatinye aku membangga diri dengan mo iaitu kak liza hehe..

Malam td lagi best, dah la takde OT langsung. Labor room plak tenang je.. patient masuk sorang dua je pastu branak dengan cepat dan mudah tanpa sebarang komplikasi yg tidak diingini alhamdulillah. 

Rase kurang meriah sket bile 1st & 2nd call dua2 laki, iaitu hariz n iqbal. Mggu lps ade syida so bleh gosip2.. dan lg becok la aku. Ceh macam la malam td aku tak becok -,- 

Keje aku malam smalam, lepas round kat ward malam tu aku jd chaperon hariz nak menjahit sorang patient. Pastu dlm kul 1 lebih sambut 1 delivery (yayy!) n assisst hariz jahit lg skali. Tu jelah keje aku. pastu cek baby & ibu2 baby.. haha. Pastu kul 3  pg bile dah takde patient & dah tak tau nak borak ape lg dengan mamat 2 orang tu aku pon pegi tido... Zzzzz 

Oh sebelum tu, 'tugas' wajib aku time onkol adalah makan..haha. dkt kul 12 mlm tu kekonon nak masuk surau, nak landing2 tp bile dengar cam meriah je kat pantry aku pun menyinggah. Tak salah lagi hakak2 misi tengah makan nasik ghupenye... wah aku pun tumpang la sekaki kwakwakwa,,,,burrpp kenyang Alhamdulillah... cam bese la aku, walaupun dah makan sesiap petang tu bile malam je sure lapa. Duduk labor room ni so far bg aku mmg ko takkan kebulur la.. haha

Pepagi td plak lepas dah siap2 wangi2, sebelum nak naik ward tu gi pantri dulu minum kopi 3 in 1 yg aku bawak... bukak2 beg baru ternampak ade roti yg aku beli smalam (dah lupe ade beli roti haha). Mase tgh makan tu kak ita (nurse) baru dtg nak masuk shift pagi..dengan tak semena2 die letaknye seketul kueh kacang hijau kat plastik roti aku.. wahh rezeki!.. panas2 lagi katenye.. haha

Tak lame lepas kak ita kluar, kak wawa plak masuk... dia offer burger ade 2 ketul atas meja tu. Wahh rezeki lagi... Kan aku kate mmg murah rezeki duk kat LR ni.. hehe.. alhamdulillah.. tp aku jenis x makan berat pepagi so terpaksa la let go je burger tu.. "Takpela kak bg kat mamat 2 org tu je la.. sy dah nak naik wad," kataku dengan sayu, muahaha. 

pegi onkol ke pegi open house?


So onkol kali ni mirip2 je onkol minggu lepas... iaitu makan lebih banyak dari kerja.. haha.. Skrg ni buleh la sronok2 camni, tunggu la dah naik jadi 3rd (L3) call nanti, jaga 3 ward sorg2 memalam sampai pg, baru ko tau tinggi rendah langit tu... huhu... 

Eh apela citer aku ni tak menarek langsung! hahahahaha. Dahla abaikan je kisah manusia kesepian di atas... 

Alhamdulillah kekusutan2 yg melanda aku sepanjang minggu lepas beransur pulih sedikit demi sedikit. Tula kan, kita asyik nak mohon pd Allah supaya diberi kekuatan, tp bile Allah nak test kite utk tingkatkan kekuatan jati diri, jiwa, rohani dan sanubari, cepat je kite merungut mengeluh dan merengus. Eh ape dah merengus? rengus..hmm


Dan selaut kesyukuran jua di atas semua anugerah yg dikurniakanNya kpd diri hina dan lemah ini... baik yg terkelihatan ataupun tidak, baik yg cepat mahupun yg lambat..... Semoga Allah merahmati orang2 yg membantuku, dalam waktu2 susah ku.... dan juga bersimpati terhadap nasibku yg sebatang kara di sini.... hahahhahaha


Alhamdulillah... =)


okbye =p

Wassalam...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...