Friday, November 2, 2012

11 LSCS untuk 2 hari onkol. Cukup? T-T




MO 1 (kak liza): nadia, ko punye oncall smalam macam mana??? (senyum sinis)
Me: [ senyummmm je :') 'ala kak liza ni saje je buat2 tanye... waaaaa' ]
kak liza: ape ko senyum2? dah ko xpayah jawab pape... aku dah tau dah pun... aku memang dah tau dah ko ni $%^$%* dr awal lg aku tengok ko ni aku dah tau..... bla bla vla vla... yada yada...... 
HO 1 (syida): aah betul2.. die ni smalam memang...sangat.... 
HO 2: memang... bla bla sampai bukak 2 OT smalam...
MO 2 (kak dilah) : aku memang dr last week aku dah diagnose die ni.... bla bla bla.. aku dah kate dah... bla bla... smalam pun... bla......yadaa....
kak liza : nanti kalau aku onkol aku xnak ade name ko L4 eh..
kak dilah: aah kite padam nama die awal2 kat board tu haha
kak lina: nanti sebelum die jd L1 pun kena bla bla blaa...... (aku dah xdapat tangkap ape dorg cakap sebab ramai sgt yg menembak aku bertubi2 dlm masa yg same...)
Me: :')) 
'redha je mendengar....tak mampu nak kate ape2 dah..hahah... kalah... kalah... T-T'


Adeh... kiri kanan aku kene tembak mase kat jamuan smalam... dah la kepala mamai lagi post call... Ah yg penting aku nak makan satay sampai kenyang.. hahaha

Minggu lepas punye cerita x abes lg, sambung minggu ni. 6 emegency caesar, 1 erpoc...sampai aku dah hapal dah script procedure lscs tu.. haha... adeh.... 

(LSCS: Lower Segment Caesarean Section)

Ok disebabkan arini aku off, (free sangat hidup membujang, duk plak jauh di perantauan...nak buat ape lg time off day... tido, makan, basuh baju...tu je la...oh kene buat slide CME ok.. ) so aku nak tulis kisah oncall smalam yg x kurang eventfulnye =_='

Aku sampai awal la jugak, kul 11 lg dah terpacak kat spital.... datang awal sebab pegi opis nak mintak cuti untuk konvo.. so rase cam terlalu awal nak gi klinik tu maka aku lepak dulu dlm bilik dokte oncall... kul12 baru aku gi opis isi borang & letak atas meja bos. Pastu aku makan cecepat sblm pegi naik wad. Kul 1-2 lebih tu cam biase, review pt & pastu round dengan MO iaitu kak liza...

Mase tgh buat discharge pt, aku dapat call dari Fed kat labor room (LR). Die bgtau ade 1 kes nak masuk OT. Aku pun gi la ke LR. Rupenye kes yg failed ECV (ecternal cephalic version) dari ward aku.

(Nota: ECV tu adalah prosedur untuk pusingkan bayi dlm kandungan yg songsang. So dokte pakar akan pusingkan (mengikut step2 tertentu) supaya kepala bayi duk kat bawah dan boleh bersalin secara normal.)

Rileks sket OT ni sebab baby breech (songsang), so aku tak payah buat fundal pressure (tekan2 perut ibu untuk keluarkan bayi)..huhu. Maka itulah LSCS yg ke-9 aku assist selama idup aku kat sini...

Lepas abes OT tu aku pun keluar la dengan happy nye. Kul 3 baru ade 1 OT, so bg aku tu dah happy sgt la tu compre dgn oncall sblm ni. Cam biasa nak ke wad tu aku lalu short cut, masuk labor room. Elok je aku melintas lalu depan kaunter & sume bilik bersalin dengan bahagianya. Bile dah nak sampai depan baru aku prasan yg rupenye  sume org (houseman2 dan tagger2) tengah kalut2 isi borang OT kat dalam tuh. Derr...cemane aku bleh tak prasan??

 Aku pun patah balik, pegi dekat Fed. Aku nampak bos akmal (specialist) & 2 orang MO oncall (kak yana & kak syam) pun ade kat LR tu.

"weh fed, ade Ot lg ke?"

Fed dengan muke sinisnye, "Ye, ade empat ok!"

"woih,"

"Ye, ko memang %^&*, dah xpayah cakap pape, ko memang #$%^&..... dah pegi masuk OT cepat," Fed pun tengah kalut2 menulis itu ini sblm hantar pt2 tu ke OT..

"hempeh ko....." belum abes cakap lagi, hp aku berbunyi tetibe

"Dr.nadia, ni stap nurse dari wad 12, ade 1 kes suction & curretage dah on the way ke OT ye dokte.... saya tak bgtau MO lg ni, dokte tolong bgtau kat Mo boleh?"

"hah? S&C? dah otw?" apekah kejadah plak tetibe ade S&C ni, yg kat sini nak masuk OT berderet. "Ok2 nanti sy bgtau.. MO ade kat sini," 

"weh, ade pt untuk S&C kat wad 12, dah otw ke OT.."

"ha kan aku dah kate... ko nak ape lg..." 

Aku pun terus bangun pegi kejar kak syam & kak yana. Dorg pun bincang2 dgn bos akmal & dia decide  suruh bukak 2 OT. Kak yana pun suruh aku panggil mane2 HO yg boleh masuk OT 1 lagi. Aku pun pegi la menagih simpati kat Fed, hazwan, iqbal tapi sumenye busy tahap gaban. Memang x menang tangan pun sebab labor room penuh petang smalam. Diorg pun suruh aku call 3rd call, iaitu Hema. 

Mujur lah dia tengah free...so dia pun masuk. Maka kitorg pun berkampung la dalam OT tu dr pkul 5  masuk 1st case. Lepas magrib sambung lg 1 kes, dr kul 8 lbh sampai kul 9 lbh. Pastu duk isi borang procedure... sampai kul 10 malam baru kluar. Kes yg kat 2nd OT abes lambat sket dekat kul 10 sebab ade complication. Tp ni pun ade lg 1 kes nak masuk Pt tp kena hold dulu sebab surgical ade kes yg lagi emergency...intraabdominal bleeding.. 

Pastu aku pun naik ward, kekononnye nak ikut round tp malangnye round dah abes. Kesian org wad tinggal 2 org je cover 1 wad. Serba salah plak rase tp nasib baik wad xpenuh, siap ade 1 cubicle yg kosong.. hehe... 

Pastu aku pun turun LR balik, nak melantak kuey teow tomyam...alhamdulillah...ade rezki makan malam aku.. ade member tinggalkan utk aku separuh... alhamdulillah....klu x memang kebulur la aku semalaman, sebab xsempat kuar bli makanan.. T-T

Pastu aku pun mundar mandir la dlm lr tu.. nak tolong si iqbal & hazwan tp mcm takde ape sgt pun nak tlg..  ade 2 pt je dlm labor room time tu. pastu aku gi la tlg clerk 1 kes kat clerking bay sementara tunggu OT lg 1 tu nak masuk. 

So kul 1pg baru pt tu ditolak masuk. kesnye tak emegency sangat, sebab baby tak lemas pun, cuma poor progress (jalan tak bukak). So dlm OT pun rilek je.. kak syam siap bg aku jahit skin. dptla aku buat separuh, dari tengah sampai habis.. hehe... 

Pastu masuk balik ke LR... dgn niat nak tlg ape yg patut. si iqbal bising suro aku pegi tido. aku xnak tido sebab nanti klu dah terlelap mmg tak bangun2. Tak lame pastu ade 2 pt dihantar turun dari ward, jalan dah bukak 4 cm. Salah sorg pt tu adalah yg aku clerk tadi, dan memang aku dah jangka dah die akan beranak awal pagi ni, hehe.... 

Sorang lg pt plak dari ward aku jugak... Berite tak bestnye bermula bila pasang2 je CTG (untuk cek jantung baby) kat pt ni, tengok2 ade decelleration. Pastu bila dorg buat ARM (pecahkan air ketuban), tengok2 baby dah berak. Air ketuban dah warna hijau. ini menunjukkan baby dah sesak2 napas kat dalam tu. Maka hazwan pun inform kat MO. Lepas kak yana dtg tengok, examine sume, & report kat specialist, "Jom masuk OT" katenye kepada aku... 

Si iqbal & hazwan pandang aku semacam je... pandangan memerli dengan senyum sinis.

"tula, nadia ni...die datang je, ade je macam2.... hmm.." cis. hampeh betol diorg ni -,-

OT yg last ni memang aku ngantuk gilerr time tengah2 prosedur..lepas baby dah kluar tuh.... aku siap terlelap2 time kak syam tengah jahit2 tu...haha.. nasib die xprasan sebab die busy fokus... pastu aku meregang2kan tengkuk baru la rase segar sket... Tp laju gile die open sebab baby dah lemas terberak2 kat dalam kan. 

Pastu dah siap2 OT tu n dah tulis2 procedure & plan dlm kul 6 lbh aku pun kluar, masuk ke LR balik.. Mandi tukar baju wangi2 sume, aku pun naik ward kul 7, review pt seperti biase... Semalam sume orang bertukar ke tempat baru... aku naik wad atas. Rakan2 team yg baru dan bos yg baru dan suasana baru.... nasib baik belum kene masuk wad gynae lg... aku bengong lg gynae haha.. 

Pastu elok je la siang tu aku xpayah masuk OT dah. Orang yg keje siang plak yg masuk. kul 1130 tu aku dah nak balik tp tetibe dpt smsm kate ade jamuan plak kat LR kul 12, sempena HO2 yg dah abes posting O&G....

Oh nak pegi jugak nak makan.... namun ku tahu nasib ku bakal di'bahan' oleh MO-MO dan HO yg lain di atas oncall yg very eventful smalam.... huhuuhuhuhu T_T

Kesimpulannye oncall minggu lepas ade 6 OT. Oncall semalam plak ade 6 emergency LSCS, 1 EPOC - aku masuk 5, Hema masuk 2 OT. Kalau tak kerana bukak 2 OT, sumernye aku kena masuk T-T Aku pun dah tak tau nak kate ape.... huhu...


Eammy: Ko punye oncall 1 malam, kalah 3 malam oncall aku nadia
Aku: yeke? Serius??
Eammy: Seriuss
Aku: -,-
Dah taktau nak kata pa lagiee...haha


Azlida: Dah, balik ni ko pegi mandi bunga la nadia
Aku: air bunga teh krisantimum ni buleh? (tunjuk kat air kotak jamuan tu)
Ida: haha boleh2...


Ok la jomla pegi setelkan mendalah2 yg tak setel lagi... dengan medical check up yg pending kat kolumpo tu, kena buat yg lain kat KK kat sini sebab dah kene bebel dgn akak opis, ditambah plak borang yg dihilangkan dek MMC yg aku kena hantar balik semula semua skali dgn dokumen2 die.... adoih... dan masalah2 peribadi yg lain juge... hahaha....

Ya Allah permudahkanlah semua ini.... ameenn =)







*Counting days ^_^

*Lusa ni aku L4 lagi... wargghhhhh!! 

* Setiap kejadian atas muka bumi ni adalah dengan ketentuan dan izin Allah.... bukan disebabkan apa2 atau sesiapa pun jua.... Bagi aku, setiap sesuatu yg buruk tu (contohnye kemalangan, emergency, complication) tu kalau dah Allah nak jadi maka jadilah.... bukan salah sesiapa.... Malah salah satu hikmahnye adalah Allah nak kita (orang2 yg berdepan dengan situasi tu) untuk belajar mcm mana nak hadapi menda tu..... peace..   an say Alhamdulillah =)












4 comments:

Ain bintu Amir said...

sronoknye baceee! mcm nga tgk muvie cite doktor. hehehe.

again, for trillion time, chaiyokk22 ndea!! ;)

Ndea Anuar said...

lol! ade plak mcm muvie... sengal ape ko ni haha. mcm mengarut ade la... tah pape tah aku ni haha..

Ain bintu Amir said...

seriously, aku membayangkan mcm dlm cite House..hehe :)

Ndea Anuar said...

Please don't T___T haha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...