Saturday, November 10, 2012

Onkol: Makan > kerja

Salam!

So cam bese lepas L4 (night shift yg panjang) esoknye bleh balik awal... since arini adalah weekend so bleh balik kul 10am...or as soon as specialist abes round. 

Dlm kul 11 lbh tu bos dah abes round tp aku kene refer kes, tulis referral letter, buat discaj. Lps abes keje2 tu duk maen2 pesbuk kat kaunter sampai nisah & hema paksa2 aku balik rumah... Alahai kalau balik pun same je hopeless, bukannye bleh buat pape.. haha.. 

eyy kenapela aku tulis pasal mende yg tak menarek langsung ni. Macam karangan 'kehidupan seorang hosmen yang kesepian jauh nun di perantauan'. ceh tak klaka langsung.

Minggu lepas mase aku L4 ade 1 je kes masuk OT. tu pun aku offer tagger2 untuk masuk since diorg dah nak off-tag tapi belum pernah assisst lg. Bertimbang rase kan aku? kahkah. Tu pun aku dituduh membuli tagger, lol. So aku tak masuk OT langsung last week seraya itu dengan sukahatinye aku membangga diri dengan mo iaitu kak liza hehe..

Malam td lagi best, dah la takde OT langsung. Labor room plak tenang je.. patient masuk sorang dua je pastu branak dengan cepat dan mudah tanpa sebarang komplikasi yg tidak diingini alhamdulillah. 

Rase kurang meriah sket bile 1st & 2nd call dua2 laki, iaitu hariz n iqbal. Mggu lps ade syida so bleh gosip2.. dan lg becok la aku. Ceh macam la malam td aku tak becok -,- 

Keje aku malam smalam, lepas round kat ward malam tu aku jd chaperon hariz nak menjahit sorang patient. Pastu dlm kul 1 lebih sambut 1 delivery (yayy!) n assisst hariz jahit lg skali. Tu jelah keje aku. pastu cek baby & ibu2 baby.. haha. Pastu kul 3  pg bile dah takde patient & dah tak tau nak borak ape lg dengan mamat 2 orang tu aku pon pegi tido... Zzzzz 

Oh sebelum tu, 'tugas' wajib aku time onkol adalah makan..haha. dkt kul 12 mlm tu kekonon nak masuk surau, nak landing2 tp bile dengar cam meriah je kat pantry aku pun menyinggah. Tak salah lagi hakak2 misi tengah makan nasik ghupenye... wah aku pun tumpang la sekaki kwakwakwa,,,,burrpp kenyang Alhamdulillah... cam bese la aku, walaupun dah makan sesiap petang tu bile malam je sure lapa. Duduk labor room ni so far bg aku mmg ko takkan kebulur la.. haha

Pepagi td plak lepas dah siap2 wangi2, sebelum nak naik ward tu gi pantri dulu minum kopi 3 in 1 yg aku bawak... bukak2 beg baru ternampak ade roti yg aku beli smalam (dah lupe ade beli roti haha). Mase tgh makan tu kak ita (nurse) baru dtg nak masuk shift pagi..dengan tak semena2 die letaknye seketul kueh kacang hijau kat plastik roti aku.. wahh rezeki!.. panas2 lagi katenye.. haha

Tak lame lepas kak ita kluar, kak wawa plak masuk... dia offer burger ade 2 ketul atas meja tu. Wahh rezeki lagi... Kan aku kate mmg murah rezeki duk kat LR ni.. hehe.. alhamdulillah.. tp aku jenis x makan berat pepagi so terpaksa la let go je burger tu.. "Takpela kak bg kat mamat 2 org tu je la.. sy dah nak naik wad," kataku dengan sayu, muahaha. 

pegi onkol ke pegi open house?


So onkol kali ni mirip2 je onkol minggu lepas... iaitu makan lebih banyak dari kerja.. haha.. Skrg ni buleh la sronok2 camni, tunggu la dah naik jadi 3rd (L3) call nanti, jaga 3 ward sorg2 memalam sampai pg, baru ko tau tinggi rendah langit tu... huhu... 

Eh apela citer aku ni tak menarek langsung! hahahahaha. Dahla abaikan je kisah manusia kesepian di atas... 

Alhamdulillah kekusutan2 yg melanda aku sepanjang minggu lepas beransur pulih sedikit demi sedikit. Tula kan, kita asyik nak mohon pd Allah supaya diberi kekuatan, tp bile Allah nak test kite utk tingkatkan kekuatan jati diri, jiwa, rohani dan sanubari, cepat je kite merungut mengeluh dan merengus. Eh ape dah merengus? rengus..hmm


Dan selaut kesyukuran jua di atas semua anugerah yg dikurniakanNya kpd diri hina dan lemah ini... baik yg terkelihatan ataupun tidak, baik yg cepat mahupun yg lambat..... Semoga Allah merahmati orang2 yg membantuku, dalam waktu2 susah ku.... dan juga bersimpati terhadap nasibku yg sebatang kara di sini.... hahahhahaha


Alhamdulillah... =)


okbye =p

Wassalam...

Sunday, November 4, 2012

Beginilah Nasib Hidop Sebatang Kara..muahaha

Alhamdulillah...untuk hari ni... Banyak bende2 yg happy berlaku.. =)

Tapi..disebalik kelegaan dan kegumbiraan ini terselit beberapa keresahan...

- Satu -

Aku balik rumah dgn prasaan risau kat pt yg demam td.. Bunyi cam simple. Demam.

Puerperal pyrexia...maksodnye Demam dalam tempoh 6 mggu lps bersalin.

Entah kenapa malam lps dia bersalin, bayinye sesak nafas. Pastu kena admit ke wad khas bayi baru lahir, SCN.

Esoknye plak iaitu arini ibunye plak demam. Jantung berdegup laju. Ptg td temperature spike, pastu turun sket. Sampai la bos round mlm td pun still feverish lg.

Punca demam masih dlm siasatan. Ewah mcm buletin utama plak.

Tp tetibe aku risau la plak mase balik td... Sesunguhnye benda2 dlm wad memang xdpt dijangka.. Ya Allah semoga ibu muda ini dan bayinya sihat sprti sediakala.... Ameenn....

- Dua -

Semuaorg yg tertengok status fb aku mlm ni mesti ingat aku tgh risau pasal kerja, atau lbh sepesifiknye psl onkol aku esok kann...

Wahahah lantakla kalau nak jd ape pun...aku xkesa da.. Brape byk OT pon...aku redha... :p

Tp yg aku resahkan ni psl bbrpe kerumitan yg melanda idop aku skrg...dah la duk sebatang kara di perantauan ni... huwaaa

Idop menompang kasih dan simpati org sekeliling jek...sobss

Malasla aku nak tulis spesifik apekah kerumitan2 tersebot. Tak ppepasal dtg org2 bersamamu kat muar ni mengintebiu aku kang terfemes pulak nnti muahaha...

Dah la tgh runsing, MMC plak kasik hilang gwa punye borang 1 set dgn 1 bundle segala mak nenek dokumen2 yg kene fotostet dl tu... Dah tu yg buat gwa sakit tu, bleh plak disuruhnye gwa hantar blk semula borang tu dgn segala mak nenek doc2 yg die nak tu...haihhh sabar je la... Nak mencarut pun bukannye bleh jumpe blk ye dak...

Ingat aku ni dok goyang kaki keje kira daun kering ke kat sini banyak sangat mase lapang aku nak pegi cr tmpat nak print pastu fax kan sume2 tu lg ewah haiihhh..

Ahh mls aku nak pegi print borang tu pastu isik pastu fotostet sume2 mendalah tu pastu nak kne fax plak... Biar je la dorg carik sampai jumpe...malas malas malasss!! Aku ade baaanyak lg hal aku nak kene setel nih oi.. Medical check up yg xhantar2 lg smpai akak opis dah bisinggg tu.. Aaa.. Esok keje sampai senin kul1, pastu senin ptg tu kne gi klinik utk ambik medical check up.. Yg dah buat kat HKL tu terpakselh burn camtu jek sbb gwa xde masa + xdak duwet nak blk KL utk pegi ambik mendalah tu.. HUwaa.... Terpaksa kena mendedahkan diri kpd pancaran radiasi lg skali.. Huk2 T_T

Eh btw aku pegi timbang kat klinik smalam, dah kurang 2 kg.. Adehh... Ape je yg tinggal nanti ni -,-

Isnin ni jgn lupe reviewww hiv & vdrl screening pt aritu nadia woii....

Aaaaa...wuu... Ya Allah.. Berilah aku kekuatan... Tunjukkan aku jalan...
Aku xnak nyusahkan org lg dah, tu je T_T

Wassalam.

Uploaded from my Samsung mobile cewah.

Friday, November 2, 2012

11 LSCS untuk 2 hari onkol. Cukup? T-T




MO 1 (kak liza): nadia, ko punye oncall smalam macam mana??? (senyum sinis)
Me: [ senyummmm je :') 'ala kak liza ni saje je buat2 tanye... waaaaa' ]
kak liza: ape ko senyum2? dah ko xpayah jawab pape... aku dah tau dah pun... aku memang dah tau dah ko ni $%^$%* dr awal lg aku tengok ko ni aku dah tau..... bla bla vla vla... yada yada...... 
HO 1 (syida): aah betul2.. die ni smalam memang...sangat.... 
HO 2: memang... bla bla sampai bukak 2 OT smalam...
MO 2 (kak dilah) : aku memang dr last week aku dah diagnose die ni.... bla bla bla.. aku dah kate dah... bla bla... smalam pun... bla......yadaa....
kak liza : nanti kalau aku onkol aku xnak ade name ko L4 eh..
kak dilah: aah kite padam nama die awal2 kat board tu haha
kak lina: nanti sebelum die jd L1 pun kena bla bla blaa...... (aku dah xdapat tangkap ape dorg cakap sebab ramai sgt yg menembak aku bertubi2 dlm masa yg same...)
Me: :')) 
'redha je mendengar....tak mampu nak kate ape2 dah..hahah... kalah... kalah... T-T'


Adeh... kiri kanan aku kene tembak mase kat jamuan smalam... dah la kepala mamai lagi post call... Ah yg penting aku nak makan satay sampai kenyang.. hahaha

Minggu lepas punye cerita x abes lg, sambung minggu ni. 6 emegency caesar, 1 erpoc...sampai aku dah hapal dah script procedure lscs tu.. haha... adeh.... 

(LSCS: Lower Segment Caesarean Section)

Ok disebabkan arini aku off, (free sangat hidup membujang, duk plak jauh di perantauan...nak buat ape lg time off day... tido, makan, basuh baju...tu je la...oh kene buat slide CME ok.. ) so aku nak tulis kisah oncall smalam yg x kurang eventfulnye =_='

Aku sampai awal la jugak, kul 11 lg dah terpacak kat spital.... datang awal sebab pegi opis nak mintak cuti untuk konvo.. so rase cam terlalu awal nak gi klinik tu maka aku lepak dulu dlm bilik dokte oncall... kul12 baru aku gi opis isi borang & letak atas meja bos. Pastu aku makan cecepat sblm pegi naik wad. Kul 1-2 lebih tu cam biase, review pt & pastu round dengan MO iaitu kak liza...

Mase tgh buat discharge pt, aku dapat call dari Fed kat labor room (LR). Die bgtau ade 1 kes nak masuk OT. Aku pun gi la ke LR. Rupenye kes yg failed ECV (ecternal cephalic version) dari ward aku.

(Nota: ECV tu adalah prosedur untuk pusingkan bayi dlm kandungan yg songsang. So dokte pakar akan pusingkan (mengikut step2 tertentu) supaya kepala bayi duk kat bawah dan boleh bersalin secara normal.)

Rileks sket OT ni sebab baby breech (songsang), so aku tak payah buat fundal pressure (tekan2 perut ibu untuk keluarkan bayi)..huhu. Maka itulah LSCS yg ke-9 aku assist selama idup aku kat sini...

Lepas abes OT tu aku pun keluar la dengan happy nye. Kul 3 baru ade 1 OT, so bg aku tu dah happy sgt la tu compre dgn oncall sblm ni. Cam biasa nak ke wad tu aku lalu short cut, masuk labor room. Elok je aku melintas lalu depan kaunter & sume bilik bersalin dengan bahagianya. Bile dah nak sampai depan baru aku prasan yg rupenye  sume org (houseman2 dan tagger2) tengah kalut2 isi borang OT kat dalam tuh. Derr...cemane aku bleh tak prasan??

 Aku pun patah balik, pegi dekat Fed. Aku nampak bos akmal (specialist) & 2 orang MO oncall (kak yana & kak syam) pun ade kat LR tu.

"weh fed, ade Ot lg ke?"

Fed dengan muke sinisnye, "Ye, ade empat ok!"

"woih,"

"Ye, ko memang %^&*, dah xpayah cakap pape, ko memang #$%^&..... dah pegi masuk OT cepat," Fed pun tengah kalut2 menulis itu ini sblm hantar pt2 tu ke OT..

"hempeh ko....." belum abes cakap lagi, hp aku berbunyi tetibe

"Dr.nadia, ni stap nurse dari wad 12, ade 1 kes suction & curretage dah on the way ke OT ye dokte.... saya tak bgtau MO lg ni, dokte tolong bgtau kat Mo boleh?"

"hah? S&C? dah otw?" apekah kejadah plak tetibe ade S&C ni, yg kat sini nak masuk OT berderet. "Ok2 nanti sy bgtau.. MO ade kat sini," 

"weh, ade pt untuk S&C kat wad 12, dah otw ke OT.."

"ha kan aku dah kate... ko nak ape lg..." 

Aku pun terus bangun pegi kejar kak syam & kak yana. Dorg pun bincang2 dgn bos akmal & dia decide  suruh bukak 2 OT. Kak yana pun suruh aku panggil mane2 HO yg boleh masuk OT 1 lagi. Aku pun pegi la menagih simpati kat Fed, hazwan, iqbal tapi sumenye busy tahap gaban. Memang x menang tangan pun sebab labor room penuh petang smalam. Diorg pun suruh aku call 3rd call, iaitu Hema. 

Mujur lah dia tengah free...so dia pun masuk. Maka kitorg pun berkampung la dalam OT tu dr pkul 5  masuk 1st case. Lepas magrib sambung lg 1 kes, dr kul 8 lbh sampai kul 9 lbh. Pastu duk isi borang procedure... sampai kul 10 malam baru kluar. Kes yg kat 2nd OT abes lambat sket dekat kul 10 sebab ade complication. Tp ni pun ade lg 1 kes nak masuk Pt tp kena hold dulu sebab surgical ade kes yg lagi emergency...intraabdominal bleeding.. 

Pastu aku pun naik ward, kekononnye nak ikut round tp malangnye round dah abes. Kesian org wad tinggal 2 org je cover 1 wad. Serba salah plak rase tp nasib baik wad xpenuh, siap ade 1 cubicle yg kosong.. hehe... 

Pastu aku pun turun LR balik, nak melantak kuey teow tomyam...alhamdulillah...ade rezki makan malam aku.. ade member tinggalkan utk aku separuh... alhamdulillah....klu x memang kebulur la aku semalaman, sebab xsempat kuar bli makanan.. T-T

Pastu aku pun mundar mandir la dlm lr tu.. nak tolong si iqbal & hazwan tp mcm takde ape sgt pun nak tlg..  ade 2 pt je dlm labor room time tu. pastu aku gi la tlg clerk 1 kes kat clerking bay sementara tunggu OT lg 1 tu nak masuk. 

So kul 1pg baru pt tu ditolak masuk. kesnye tak emegency sangat, sebab baby tak lemas pun, cuma poor progress (jalan tak bukak). So dlm OT pun rilek je.. kak syam siap bg aku jahit skin. dptla aku buat separuh, dari tengah sampai habis.. hehe... 

Pastu masuk balik ke LR... dgn niat nak tlg ape yg patut. si iqbal bising suro aku pegi tido. aku xnak tido sebab nanti klu dah terlelap mmg tak bangun2. Tak lame pastu ade 2 pt dihantar turun dari ward, jalan dah bukak 4 cm. Salah sorg pt tu adalah yg aku clerk tadi, dan memang aku dah jangka dah die akan beranak awal pagi ni, hehe.... 

Sorang lg pt plak dari ward aku jugak... Berite tak bestnye bermula bila pasang2 je CTG (untuk cek jantung baby) kat pt ni, tengok2 ade decelleration. Pastu bila dorg buat ARM (pecahkan air ketuban), tengok2 baby dah berak. Air ketuban dah warna hijau. ini menunjukkan baby dah sesak2 napas kat dalam tu. Maka hazwan pun inform kat MO. Lepas kak yana dtg tengok, examine sume, & report kat specialist, "Jom masuk OT" katenye kepada aku... 

Si iqbal & hazwan pandang aku semacam je... pandangan memerli dengan senyum sinis.

"tula, nadia ni...die datang je, ade je macam2.... hmm.." cis. hampeh betol diorg ni -,-

OT yg last ni memang aku ngantuk gilerr time tengah2 prosedur..lepas baby dah kluar tuh.... aku siap terlelap2 time kak syam tengah jahit2 tu...haha.. nasib die xprasan sebab die busy fokus... pastu aku meregang2kan tengkuk baru la rase segar sket... Tp laju gile die open sebab baby dah lemas terberak2 kat dalam kan. 

Pastu dah siap2 OT tu n dah tulis2 procedure & plan dlm kul 6 lbh aku pun kluar, masuk ke LR balik.. Mandi tukar baju wangi2 sume, aku pun naik ward kul 7, review pt seperti biase... Semalam sume orang bertukar ke tempat baru... aku naik wad atas. Rakan2 team yg baru dan bos yg baru dan suasana baru.... nasib baik belum kene masuk wad gynae lg... aku bengong lg gynae haha.. 

Pastu elok je la siang tu aku xpayah masuk OT dah. Orang yg keje siang plak yg masuk. kul 1130 tu aku dah nak balik tp tetibe dpt smsm kate ade jamuan plak kat LR kul 12, sempena HO2 yg dah abes posting O&G....

Oh nak pegi jugak nak makan.... namun ku tahu nasib ku bakal di'bahan' oleh MO-MO dan HO yg lain di atas oncall yg very eventful smalam.... huhuuhuhuhu T_T

Kesimpulannye oncall minggu lepas ade 6 OT. Oncall semalam plak ade 6 emergency LSCS, 1 EPOC - aku masuk 5, Hema masuk 2 OT. Kalau tak kerana bukak 2 OT, sumernye aku kena masuk T-T Aku pun dah tak tau nak kate ape.... huhu...


Eammy: Ko punye oncall 1 malam, kalah 3 malam oncall aku nadia
Aku: yeke? Serius??
Eammy: Seriuss
Aku: -,-
Dah taktau nak kata pa lagiee...haha


Azlida: Dah, balik ni ko pegi mandi bunga la nadia
Aku: air bunga teh krisantimum ni buleh? (tunjuk kat air kotak jamuan tu)
Ida: haha boleh2...


Ok la jomla pegi setelkan mendalah2 yg tak setel lagi... dengan medical check up yg pending kat kolumpo tu, kena buat yg lain kat KK kat sini sebab dah kene bebel dgn akak opis, ditambah plak borang yg dihilangkan dek MMC yg aku kena hantar balik semula semua skali dgn dokumen2 die.... adoih... dan masalah2 peribadi yg lain juge... hahaha....

Ya Allah permudahkanlah semua ini.... ameenn =)







*Counting days ^_^

*Lusa ni aku L4 lagi... wargghhhhh!! 

* Setiap kejadian atas muka bumi ni adalah dengan ketentuan dan izin Allah.... bukan disebabkan apa2 atau sesiapa pun jua.... Bagi aku, setiap sesuatu yg buruk tu (contohnye kemalangan, emergency, complication) tu kalau dah Allah nak jadi maka jadilah.... bukan salah sesiapa.... Malah salah satu hikmahnye adalah Allah nak kita (orang2 yg berdepan dengan situasi tu) untuk belajar mcm mana nak hadapi menda tu..... peace..   an say Alhamdulillah =)












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...