Wednesday, October 24, 2012

Cord prolapsed sebagai muqaddimah kpd 'my 3rd day of life'

Assalamualaikum.. Pe cite....
Dah janggal xtau cemane nak intro tlis entry haha.
Tambah2 tgh postcall dizziness ni..dah bape kali terlelap ni tp klu bleh xnak tdo ptg2 lps asar ni, sbb nti mlm aku susah nak tido..
Dah 2x aku terlelap aku mimpi aku masih dalam OT.. Ya Allah.. Penangan mlm pertama onkol..Haha..
Maka aku pun nak mencoret kisah malam pertama oncall sbgi osmen kat muar ni... Oncall pertama dlm hidup aku. Ceh first time poyo gile nak tlis dlm blog...haha
1st call jaga labor room, 2nd call jaga clerking bay & 3rd call jaga ketiga2 wad o&g..4th call masuk OT.
So smlm aku 4th call so keje aku adalh masuk OT utk kes2 emergency.
Wlupun patutnye aku start keje kul1pm, tp smlm kul12.45 aku dah dipanggil masuk OT utk kes fetal distress. Sbb katenye org yg patutnye masuk tghri tu dah masuk utk kes lain. Mujurlah aku 12.30pm lg dah sampi... Fuh..klu x mesti gelabah gile..haha.. Tp gelabah jgk la smalam... Sbb first OT time onkol nihh...huu
Lps fetal distress tu ade kes breech in labor plak. Pastu kluar OT dah nak kul 4pm. Aku pun cpt2 mkn mknan yg aku smpat tapau mase br sampai spital tgharinye tu. Satu tindakan yg bijak - cepat2 beli mknan bile ade kesempatan. Jgn tggu lapa, tggu nak ade selera ke ape, alamat mmg x makan la.. Tu pun aku mkn cpt2 sbb ade lg 1 kes breech in labor nak turun dari ward.
Lps tu aku solat asar cpt2. Ni pun same, asalkan ade masa je kene terus solat. Sbb klu tgguh, mmg tah bile2 tah ko nak solat. Sbb keje dlm labor room (or in medical in general) mmg unexpected bleh dtg bile2 mase
Lps asar ade pulak 1 lg emergency, poor progress with suspicious ctg. Pastu solat mgrb dlm OT dan teruskan dgn kes breech in labor yg patutnye turun dari ward tu.
Dlm kul8.30 cetu br aku siap tulis report n key in data kat kompiter sume, siap2 kuar dr OT. Solat dl kat labor room, alang2 kene cuci muka sbb terpercik darah ke dahi n bulu mata...ewww..! Tp akak nurse dh tlg cucikan sket la time dlm OT td
Lps solat tu aku tlg2la sket kat labor room yg mcm br lps dilanggar todak.. Agak eventful jugak labor room sepanjang petang dan magrib tu sbb ade kes shoulder distocia & lg 1 kes, preeclampsia patient with estimated fetal weight of 4kg (baby besar).
Pastu aku pun gi la ward sbb 4th call kene review pasif ward, malangnye xsmpat pun nak review sbb aku br kuar OT..so aku sampai2 ward dorg bertiga dah duk tercongok kat sofa lambang sume dah abes keje...boss lambat sket start round sbb busy kat labor room (LR)..
Lps abes pm round aku pun kembali ke tempat yg sepatutnye iaitu kat LR utk membantu 1st & 2nd call.
LR agak tenang tp HDU penuh plak.. So tlg2 la ape yg patut...tp byknye yg aku xdpt tlg pun sbb byk yg aku xreti.
.sbb tu 1st n 2nd call adalah org yg dah senior, dah 2-3 bulan dlm posting tu..
Xlame lps tu ade kes abruptio placenta plak yg direfer dari tangkak... Lepas scan pt tu n komfem abruptio, kene caesar la ape lagi.. So melompat la aku pegi OT pkul 1 pg cetu. Kul 2 lbh br abes. Mase tu MO oncall dah tanye ape la yg aku dah buat ni jonah sgt hari ni... Haha (jk).
Kul2 lbh  siap tulis report sume aku gi LR blk.. Member 1st call tgk aku cakap pun dah betul, duk urut2 pinggang yg sakit, die pun suro aku gi rehat. Isk, lembik btul aku ni. Serba salah sanye tp series aku dah xbleh nak berfikir dah time tu... Dgn badan yg dah sakit..haha. Lembikk gile aku ni!!  T_T
So kul 3aku gi tdo. Dahla set jam kul430 tak terbangun. Sedar2 dah kul 6,ape lg terus bgn, dgn rase bersalahnye.. Huhu... Tp spnjg aku tido tu mmg xde kes masuk OT pun..
Lps kuar dr toilet, aku dgr bunyi bising kecoh2..ni kompem ade emegency. So aku bdiri kejap  dpn pintu surau, nak tgk apesal dorg lari2 bukak pintu blkg smbil jerit2 ni?? Lain mcm sgt ni.. Slalunye klu emgncy pun x mcm ni...aku dah rase lain
Tibe2 nampak dorg nurse rmi2 tolak patient atas katil dgn member 1st call tu duduk kat hujung katil tu... Dlm hati aku 'eh ade cord pro.....' xsmpat pun abes suara hatiku berkata2, membe tu yg br ternampak aku terus jerit "nadia masuk ot cepattt!! ade cord prolapsedd!!" aku pun ape lagi masuk surau cpt2 amik brg2 penting (pen,cop, hp ) terus lari gi ot..
Ahh kenapela aku tak terbangun dr awal...rase bersalah gile.. Kesian gile kat membe tu..dahla die lgsg xtido... Tp nasib baik dia ok je.. Patutnye die nak kejut aku tp sibuk sgt agaknye mlm tu xsempat nak gi kejut aku kat surau.. Huhu.. Tp dorg mmg dah kesian dgn kejonahan aku, dr siang sampai mlm dah masuk 5 OT.. Haha...tp smpai skrg aku rase bersalah..
Smlm jgk adalah hari last mereka (1st & 2nd call) tu oncall... Mase borak2 lps klinik td, dorg kate "penutup oncall kite adalah cord prolapsed.." haha... Aku plak, pembuka oncall aku adalah cord prolapsed dan dah di cop jonah!
Isk xbaik kate jonah. Dr.najib pun dah citer aritu kenapa xbleh cakap org jonah...
Aku xkate aku percaya konsep jonah ni...tp diorg yg kate aku jonah..
Bg aku tu sume adalah ruang dan peluang Allah nak bg aku blajar. Contohnye td lps abes klinik aku duk ngan kak balqis n hayat...diorg ajar aku ape patut aku buat klu jumpe kes2 mcm tu..dan jgk kes2 emegency yg lain...
Lg 1, aku just dpt assisst 2x je caesar mase tagging, which is really inadequate...so di awal2 oncall ni, nak2 plak oncall dgn MO yg sgt baik dan cool, so bleh la aku bleh blaja & catch up step2 die cpt sket.... Ewah poyo nye.
Tp akak MO yg baik tu pun siap kate "engko ni nadia..br 1st day oncall, in ur 3rd day of life (br 3 hari abes tagging) dah macam2.." Haha.....
Tula aritu nak sgt kan masuk OT..
Haha hamikk! Sampai terbawak2 dlm mimpi, lol...
Ok wassalam..........
Uploaded from my Samsung mobile. Cewah..

Tuesday, October 9, 2012

Day 5 tagging

Antara mnde2 yg berlaku hari ni...

1. Terdeliver baby time specialist & mo ramai2 tgh buat morning round. -_-'

2. Baby flat. Call paeds.. pastu baby tu dah ok.. (cut the story short haha)

3. MRP. Manual removal of placenta (uri). Tp bukan aku la buat..

Day 5. Still have lots of things to learn.

Allhummayassirlana =)

Ok jom tido. Skrg ni seminit pun rase saaaangatlah berharga. Wassalam. :)

Tuesday, October 2, 2012

Holla Muarians!

Today is our 2nd day in Muar.. So grateful that I'm blessed with sporting n gile2 colleages in my batch, all 11 of us.

And the hospital staff..are all nice :)

It's only today that we get to check into the hostel. Rm7.50 per month for the histel feeee!........weeee  Alhamdulillah.. :D

So this is the breathtaking eye-opener scenery we'll see everytime we get outta our room....... Holla!

:D


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...