Wednesday, September 12, 2012

Sehari Bersama Amni & Pengalaman Membuat Medical Check-up di HKL


Assalamualaikum all! =)) 

I'm back after only one day.... pencapaian yang agak memberangsangkan kan hehehehehe

So......... setelah lebih kurang seminggu terima surat lantikan jawatan dari SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam), maka semalam bersamaan hari selasa aku dan kinah pun pergilah buat medical check-up, menggagahkan diri yang memasing makin 'berat bontot' nak keluar rumah menyetelkan hal2 penting sebegini. Dah lame sangat menternak lemak kat rumah ni, malas gile nak keluar hahahaha tapi kalau open house atau kenduri kawen tu memang laju je lah pulak kan hahahaa

Memula plannye sakinah akan ambik aku kat rumah then kitorg terus pegi HKL dalam pukul 10.30 cetu, tp tuan puteri amni maisarah mengamuk pulak pagi tu, dan bila tengok semua orang kat rumah dia bersiap2 maka die pun tak nak tidur, dan nak ikut skali ibunya keluar. So aku pun suro kinah lunch je kat rumah aku lantas beraya lah kirenye, then after solat zohor baru kitorg keluar. 

Tapi Kinah xbgtau yang Amni ikut same. Surprise gitu. Masa diorg sampai aku tengok muka Amni tercongok kat driver's side, geli hati tengok muka dia yg serious macam dia yg beria tengah parking keta, hahaha.. Yay Amni datang..! Sukeeee!!!!!! ^_____________^

So Amni pun turut lunch skali, Amni dah weaning ok skarang, dah 7 bulan.... dia makan nasik...yang dilenyek2kan oleh ibunya..letak kuah asam rebus masakan ibuku.. Nyum2. 


Amni's getting ready... kane tukar baju  lain sebab semangat sangat makan sampai comot2 baju dia haha 

Like a boss! kinah duk blakang dengan tuan puteri sebab tuan puteri taknak lepaskan ibu dia

So dalam kul 2 lebih jugak kitorg gerak, singgah fotostate surat tawaran kerja tu dulu. 

Dlm 15-20 mnt perjalanan cetu, setelah main pusing2 kat roundabout bulatan pahang tu kitorg pun sampai la ke wisma kayu HKL. Sape yang taktau wisma kayu tu adalah bangunan lama HKL yg terdiri daripada kayu, yang kat belakang tu. Tak jauh dari situ ade tempat parking keta, just by walking distance. Kat wisma kayu tu korang cari la signboard something like "pemeriksaan kesihatan" kot, ke "pemeriksaan perubatan", huh? Peliknye. Aku pun tak leh recall exactly ape wording nye sebab english yg dimelayukan, haha. Medical Checkup lah kirenye. 

Aku tak prasan sign board tu dah depan2 mata aku gi tanye akak polis pengawal kat situ, malu je hahahaha takpelah, malu bertanya sesat jalan ye tak. So adik2 yg berazam nak buat medical checkup kat HKL pasni so meh la hakak share ape yg korg akan kena buat nanti. Dari masa before nak masuk tamhidi (matriks) dulu pun aku buat medical checkup kat HKL, camni jugakla sistem die, same je. Cuma dulu tu kecik lagi so pegi dgn mak, skrg ni kekononnye dah besar la kan so pegi dengan member la muahahaha

Agak mencabar minda, emosi dan kekuatan fizikal juga jadinye sile korang bersedia dari 3 aspek ni awal2 ye so nanti takde la korang bengang, haha. So ape yg korg akan buat kat wisma kayu tu adalah

1. Serahkan salinan surat tawaran pekerjaan (fotostet la siap2 ye. kalau budak skolah atau U, bg la surat tawaran belajar tu) dan borang medical checkup yg SPA bagi tu kat kaunter. Isi borang medical checkup tu siap2 ok. 

2. Korg diberi bebebebeberapa helai borang untuk diisi (borang utk cek air kencing, xray, etc etc). Bercopy2 okay. Kesian kinah sampai lenguh tangan dia hehe. So korang bawak la pen sesiap...jgn jadi cam kitorg, terpaksa menagih pen hakak kaunter tu heeee

3. Pastu puan tu akan semak borang2 tu lengkap ke tak dan bagi number giliran. Berbuih mulut akak tu explain camne nak isi tapi biaselah kitorg ni, ade jugak yang tercicirnye hahahahaha kalut2.. sibbaik akak tu cool je hehehehe lagi2 agaknye ade Amni yg menggoda kat situ so dia pun x sampai hati nak garang2 hahahaha

4. Bila number dipanggil, masuk dan timbang berat (yay, berat I tak naik!), ukur tinggi, cek mata (snellen chart & colour vision je). Then dia bg 2 botol sample untuk letak urine (air kencing).

5. Pergi ke tandas untuk mengumpul bahan kumuh anda itu di dalam 2 botol yg berasingan. 

6. 1 botol hantar di bilik 6, untuk urine for drugs, dan 1 lagi untuk biochemistry, kena hantar sendiri di Makmal A, iaitu dekat Jabatan Pesakit luar, di main building. Sape tak tau main building, ianya yg ade cafe tu.. Jauh jugak la kalau nak jalan kaki dari wisma kayu tu, lagi2nye kitorg ni bawak baby so kitorg bawak keta pusing ke depan main building dan tinggalkan keta kat tempat yg orang x banyak lalu lalang. Well, kena ade experience jugak ni nak mencelah2 cilok2 parking hehehehehe

Cara nak pergi ke Makmal A tu, kat sebelah kecemasan tu ade satu lorong, kat situ ade signboard '....pesakit luar..', korang ikut je perkataan pesakit luar tu, then bertentangan dengan farmasi pesakit luar tu ade la bilik2 klinik utk pesakit luar. ikut signboard huruf A (serious ni, huruf A besar, kaler purple). Masuk dalam tu terus ke belakang sampai nampak signboard 'Makmal'. Letak urine korg botol sample urine korang kat kaunter tu. Pegawai kat situ akan bagi barcode untuk korg isi kat dalam log book yg disediakan. Ala kalau tak tau sangat tanye je la orang kat situ Makmal A tu katne, ape susah... hahahaha

7. Pastu kene pegi buat chest x-ray plak. Dari jabatan pesakit luar tu, korg berlari2 anak patah balik ke arah Emergency. Tapi sebelum membelok ke Emergency tu korang akan nampak tangga dgn signboard 'radiology/Xray', ha ikut la tanda tu, naik atas, tingkat 1. Pastu daftar la... tunjuk surat temu janji (diberi masa kat wisma kayu tadi) & tunggu untuk buat xray pulak. Dah sudah buat xray tu, maka buleh la balek... fuhh lega mak..

Nasib baik ade pengalaman berposting kat HKL banyak kali jugak masa belajar dulu-dulu (ceh, bunyi macam dah lama sangat je) so senang sket la nak cari tempat2 tu sume. Dan paling penting, dapat menjangka betapa jauhnye main building tu ngan wisma kayu. Kalau orang yg tak tau ni, pastu tak berapa larat nak jalan jauh, memang naya..kesian2.. 

Masa pegi time nak masuk tamhidi (matriks) dulu, aku sangat kompius dengan bangunan2 kat HKL tu maka aku menonong je ikut mak, blasah je, tak tau pun tempat2 tu sume kat celah mana. Yang aku tau memang kitorg tak henti2 berjalan sepanjang berada dalam HKL nuh. Huhu.. Ade sikit2 memori pun tak berapa membantu sebab tempat2 tu dah banyak renovation, lagi2 kat jabatan pesakit luar. 

Pastu dalam 4.45 alhamdulillah setel sume. Penat ok lari2, nak kejar sebelum waktu ofis hour habis, pastu nak kejar Amni yg dah nanges2 kena tinggal dalam keta dgn Izzah kat parking atas bukit dekat asrama houseman lagi, huhuhuhu.... tapi alhamdulillah semua2 tempat yang kitorg buat tu sekejap je sebab time tu dah takde orang pun so memang tak payah tunggu lame la... lagipun skrg bukan musim orang masuk U atau skolah kan... alhamdulillah.. dan thanks Ekay sebab bg testimoni awal2 hehehehe

So dari HKL tu we headed tu Taman Melawati, pegi kedai jual barang2 bakery sebab Izzah nak beli bebarang nak buat cup cakes dia.. Kagum jugakla tengok kedai Bagus tu, maka aku pun berazam nak ajak mak sopping situ nanti...hehehe...  Then balik rumah kinah, sempat la jadi assistant kat little chef Izzah buat red velvet cupcakes die kejap, then lepas solat isya baru gua balek.... naik putra kat setiawangsa dan bapa tersayang menjemput di putra gombak, hehehehehee

Taddaa....red velvet in the cup!
(Buh dlm bekas plastik tu supaya untuk mengekalkan rupa bentuk dia since aku balik naik tren kan, so pepaham je lah, hihi)
Yummy... sedap2... Caya laa.. pasni boleh buat bisnes la Izzah!

Maka berakhirlah hariku yang happening.... haha.... takde lah best mane, cumanye happy & seronok dapat jumpa si kecil molek yg aku dah mula rindu ni,..... wuuuu..... she's sooo adorable! =)))

Amni sambil nyanyi2 'twinkle twinkle little star' dengan cik adek  (izzah) dia.  comel kann!! eeee geyam! 

Lame jugakla dapat dukung dia semalam... semua orang dia goda, dari makcik2 nurse & akak kaunter kat wisma kayu tu, sampaila akak2 kedai bakery tu... semua geram ngan die, n kagum (plus takut) ngan renungan tajam Amni yang famous tu... haha..... dia memang suke tenung orang tau.... macam seolah2 dia paham je ape yg orang keliling dia bualkan...



haha sukati aku je buat entry pasal sekinah ngan anak dia ni... ala dia bukannye bace pun belog2 ni muahahahaaha 




Ok TWMA... & TQ for reading!

Wassalam! =))






ps : I will not give up!! =)) 
ps 2 : 6 is done, 7 more to go..! yeahh!! all the best to u  =))

4 comments:

Ain bintu Amir said...

"all the best to u?"

ahem. hehe. jaatnye aku sakat ko. agagag. peninnye nk wat med checkup kt HKL? aku wat kat sepital Sabak Bernam yg kecik tu sng sket.tak byk begerak. aggaaga (dasar pemalas. kui2)

bile start posting ndea? all the best! ;)

Ndea Anuar said...

Kau memang jahat... haha memang pening pon, ko nak wat situ watpe, jauh... ni pun sebab aku pikir kalau buat kat klinik (KK), nanti akan kena gi spital jugak utk buat x-ray...pastu test urine for drug pun diorg hantar ke hospital so lambat la dapat resultnye... so buat je la kat HKL, tp kena cek gigi pulak kat KK....so kesimpulannye same je hahahahahaha...

taktau lagi bile ain... seminggu dua lg insyaAllah =))

All the best to u ain! hehehe =)))

Ain bintu Amir said...

hahahaha aku wat kat Hosp Sabak Bernam time awal posting keje dulu, igt lg wat ngn mbr2 seharian spent mase sbb prosedur yg sgtlah renyah. kene check gigi gak ke? best nye nyah, aku dlu takdak pon check gg tu. huhu..

wahhh tak lame da tu, nnti dpt posting mane habaq na, nk konvo pon habaq gak nooo~~~ ;)

Ndea Anuar said...

apekah cek gigi tu best? ape yg best nye tah..haha

ok will do insyaAllah...hang kena dtg naa convo aku, hehehehee =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...