Wednesday, September 12, 2012

All in One Post-Raya 2012 Journal =)

Assalamualaikum! =)

Feel sorry for abandoning this very blog for daysss.... 

Last entry I wrote about my activities was the one entitled '1 Syawal', the not so happening 1 Syawal for us, anyway, we had fun on the 2nd day of Raya when we met most of my mom's side of family in Tapah, Perak. On the 3rd we had an ad-hoc plan, we went to Kota Bharu visiting my grandma, my father's mother.  She was unwell then. Unable to got up from bed and had lost of appetite. But yesterday ayah was told by my aunt that Opah can now walk again and feeling better now =) alhamdulillah...

3rd raya, perkarangan rumah arwah tok & opah, with my sister and our cousins.
Before heading to Kota Bharu.  =) 

So as we went back from Kota Bharu on the 5th raya, which was on Thursday, I was told to invite my friends to our 'mini' open house on Sunday afternoon. 

So, some of them came, and some couldn't make it. It's okay buddy =) and thanks for those who came.

Sambest '04 crews =)

Belum pun sempat melepaskan lelah kepenatan membanting tulang rumah terbuka tu, ayah suggested to call up another 'feast', which we usually call kenduri doa selamat dan kesyukuran. Oh my.. tapi tak mengapalah kerana ayah telah bersetuju untuk order saja menu utama jadi kami kaum wanita tak perlu jadii mangsa keadaan di dapur lagi. Jadinya ayah pun berkatalah bahawa kenduri tersebut adalah bersempena masuk rumah baru dan jugak sempena ehem ehem, sempena...err... ahaks segan mak nak nyebut, sempena aku dah grad (huahuahua). 

"Ayah, alhamdulillah, orang lulus!" kataku di perbualan telefon dengan ayah lepas pengumuman result tempohari. Tapi sebenarnya aku tengah ada kat dalam pasaraya Giant masa tu. 
"Alhamdulillah... tahniah... boleh la buat kenduri lepas ni.." kedengaran suara ayah sedikit excited di sana. Aku cuba menyorok2kan muka dengan air mata yg mula bergenang di sebalik rak2 makanan ringan di pasaraya itu.
"Erk... perlu ke?" soal ku semula. 
"Kena la...bukannye senang..." kate ayah. 
"Ohh...Ok..." aku mengikut je. "Srettt." kesat hingus yg mula meleleh.


Ah macam exaggerated pulak aku ni. haha lantakla. 

Nampaknye ayah sangat memahami kepayahan aku mase blaja dulu.. bila sedih ke frust ke salu tepon mak ngadu nanges2 stress2 hahahaha pastu ayah tepon balik cuba bertanye kenapa tapi aku hanya akan berkata "Takdepape...ok je" hahahaha chomel kan! =ppp Tapi kepayahan tu bukan kepayahan aku seorang je. Pengorbanan mak & ayah juga sangatalah banyak dan tak bertepi, ah sungguh tak terkira nak aku tuliskan kat sini... tskkk tssskkk...

Dah, ke situ pulak. entry yg macam rojak ni tak tau dah ke mana hala tujunye. 

Maka hari khamis malam tu berlangsunglah kenduri tersebut. Majoriti tetamu adalah penduduk setempat dan kawan2 usrah mak & ayah. Solat hajat dan tahlil di jalankan di balkoni oleh kaum2 adam yg terdiri dari orang2 surau, kate orang kita. 

Kali ni kurang sikit penat sebab aku just handle part makanan pencuci mulut, 4 ketul caramel & 2 ketul kek chocolate moist, 2 hari aku kerjakan sesorang.. (mujur ade umy tolong buatkan topping di waktu kecemasan iaitu beberapa minit sebelum tetamu dijemput untuk makan hahahaha sebab aku terlupa pasal kek cokelat yg dah siap awal2 tu hahahahaha teruk betul aku ni T-T). Manakala mak & the gang plak memasak2 makanan tambahan, nasi dan lauk sampingan dan sambal belacan kat tadika Pasti depan rumah, so makanya dapur ini aku yang punya hahhahhah. Malam tu terus aku menerima order 2 dulang puding caramel oleh jiran sebelah rumah yang nak buat open house keesokan harinye hahahahah Dan yang bestnye jugak banyak sungguh makanan yang muncul dengan tak semena-mena malam itu berkat pemberian dari rerakan emak yang hadir... uish, terharu..

Thanks to adik2 junior - Yan, Tikah, KakLong & Iffah yg sudi menghadirkan diri dari ampang... you girls help a lots! dah la datang paling awal, tunggu sampai habis plak tu baru balek... terharu hakak. =)) 

Empat gadis yang rajen! ok makcik2 buleh la buat calon menantu hihihihi

Ok nanti bile ade kenduri akan datang dah tau dah sape jentera2 budiman yang aku mesti jemput hahahahah

That feast taken place on 30th August. 

Keesokannye plak, iaitu on the 31st, Eija came and had a sleep over at my place. My 1st guest ever, yay! =D  I mean, tetamu pertama yg bermalam di bilikku yg chantek ini kuikuikui =p 

nak balik dah..... eh tak2... kitorg nak pegi kenduri la! ngeee =D

Dan lepas tu raya ku diselang selikan dengan kenduri kawen rerakan yang tak kurang meriahnya. Sbnrnye sangatlah banyak kenduri namun dek kekangan masa, kenderaan, jua wang ringgit makanye terpaksa memilih huhuhu.... Maaf kawan2 yg aku xdapat pegi ke kendurinya. Sangar kesal =(

Namun ku doakan semoga kalian diberkatiNya...dan berbahagia hingga ke syurga, wah! =))) 

Ok tu jelah dulu..... kalau rajen gua sambung lagi laen kali okay... skrg gua penat, sebab semalam adalah hari yg happening dalam hidup gua.. hehehe.. 

okbai, TWMA.. gua nak tido...

Wassalam!! =))









ps 1: "True fact about grumpy people: they actually are unhappy of themselves." (Nadia Anuar, 2012) 
ps 2: Smile =)) Just be HAPPY...thus people around you will be happy too...and in return, will make you more and more happy...... insyaAllah! =))


4 comments:

Fath said...

cantik uma kau!

And congrats!

Ndea Anuar said...

manade la..cam umah biase je fath... umah ko lg cantik.. hehe

nora said...

Akk, hari tu g sambest, cikgu2 kirim slm kt batch akk, especially salam drp cikgu siti ngokison :)

Ndea Anuar said...

Oh...yeke... waalaikumussalam.... nora mention name kitorg ke? heee segannye tak dapat datang... rindunye cikgu2... huu.. btw thanks nora =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...