Saturday, September 29, 2012

To Muar I Go....

Assalamualaikum! =) 

Alhamdulillah everything went well...just finished our induction course yesterday afternoon.. and now hv to start packing things and buying things yang takde lagi...kasot oh kasot...may main aim rite now =D

The course took place in Crystal Crown Hotel, KL. There were 90+ of us.. 60+ from International Medical University (IMU), 36 from USIM and the rest are from Penang medical College (PMC)  and multiple entries.

Final day - listening to the Penghulus's speech 


=) 


My Group - Group 5. U guys're awesomeee


2nd Generation of FPSK USIM =)) see you guyss!

As a record, I applied for Hospital Selayang, HUKM and Seremban in the application form. Yeah I know, all these three places have luxury of housemen in there.. But I just tried, the luck could be with me. Haha. Ended up I was offered HKL to be my training hospital for my housemanship, because of a shortage of houseman there, they said.. and perhaps looking at the list of the places I asked for (tu la nak sangat duk kl kann....haha). Yes, but not HKL please =D ...hehe. Plus, due to some other circumstances, so, I decided to appealed for another hospital away from KL...

In the letter I appealed for Hospital Melaka OR Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar (orang suruh tulis 1,  selamba je aku tulis 2 hospital hahaha =p). 

Why not Temerloh, they asked. I've been to HOSHAS (Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh) during my clinical years as it is one of our training hospital. I knew the hospital well, well enough to start over as a houseman. The experience is a bonus as I already knew few shortcuts to go to this ward and that ward (Hihi..) and I knew the head of departments (HOD) and where is this and where is that places over there. 

But now I want to have an entirely new atmosphere, new surrounding to start over my new chapter of my life.. and I believe Muar is the place chosen by Him, even though never ever once it does cross my mind. What a destiny! 

I dunno what it (Muar) has for me but all I know is I have to be ready to serve. And to be able to function at my best, I chose a place that I can LIVE. Not the chaotic KL that will make me stranded and exhausted way before I reach the hospital gate. Haha..

Together with my dear friends, Azah, AJ and Deen (yg ni tak payah nak dear2 lah), insyaAllah we'll be reporting to the hospital on Monday 1st Oct (nice date..easy for me to remember..haha)..

May Allah bless us and guide us in this path... And do pray for us, may us be the best, reliable muslim doctors insyaAllah... Ameen =) 

Imma miss this babygirl....sooo much! 




Wassalam =) 







# Lets go shopping!! -.-

Monday, September 24, 2012

Sehari sebelum induksi

=)


Just An Other Entry :)

This very last weekend... Lotsa things happened (and happening), but I did not record any of it into an entry in my blog.. What a waste... haha.. 

Neva mind... just keep looking forward okay! =) 

Anyway tomorrow is the day. The 4-packed day of the Induction course. The turning point (?) perhaps, of how am I gonna see the world differently after this. The working days ahead! 


Be prepared to work, to serve with a blissful heart, to make (inevitable and silly) mistake, to receive critics and lessons, to enjoy the job, to be judged by the people surround us, to learn as much, to be a financial manager of our own self, to be a tax payer, insurance subscriber, installment payer and what not. Haha.... 

Sbnrnye aku tengah serabut ok haha... nebes plus takut plus cuak. 


Ahahaha mengada2 pulak aku ni. Ok lah bye. Nak pegi packing bebarang tak kemas ape pun lagi hihihihi





Jumpa lagi di lain masa kalau aku ade mase... =D

Wassalam! =)

Thursday, September 20, 2012

Status Pesbuk Tentang Budi Bahasa


Beberapa jam yang lalu aku telah mengepost sebaris status kat pesbuk yang berbunyi begini:



Kenape tiba2 terfikir nak cakap mcm tu..? entahlah. The words just came into my head. Merasakan ada logiknya di situ so aku post je. Bukan sebab nak orang like like pun, tapi sebagai 'note' untuk diri aku sendiri je. 

Lepas post tu terasa kasar pula. Ah takpela. Ade benarnya juga. Memang sakit hati kalau dilayan dengan orang yang tak berbudi bahasa. 

Tak lama lepas tu aku ditakdirkan sendiri untuk menyaksikan bagaimana air mata seseorang tumpah dek orang yang 'kurang berbudi bahasa' ni. Memang menyakitkan hati. Aku yg tengok pun rasa sangat sedih.

Korang pernah dilayan dengan hinanya macam sampah oleh orang2 yg tak berbudi bahasa? Mesti pernah kan. Kita bukannye nak disanjung, diberi perhatian sangat, cuma, jangan la kurang ajar sangat, kan. Pay a little respect just how you want anybody else to respect you. Aku tulis tu pun bukannye sebab aku ni berbudi bahasa sangat. Aku pun banyak je sakitkan hati orang. Off course I'm aware of it, cuz I know my weakness.... =( 

Anyhow, seriously it (the above statement) was not meant to anybody in particular. Nothing's personal. I was saying it in general. Amaran keras. Untuk diri sendiri lebih2 lagi. Sebab kita pun kadang2 lupa tingkah laku kita tu menyakitkan hati orang. Lebih2 lagi orang2 yg sangat dekat dengan kita.. =)

Semoga orang tu sedar dan kesal akan perbuatannya. Tapi tak perlu la sampai nak menamatkan kehidupan. Aku saje buat gimik je. Nak ambik serius kenape, dah gile?? =p



okbai! 

Tuesday, September 18, 2012

Catatan Perjalanan 18 Sept (cam tulis diari ke ape)

Assalamualaikum! =)

What a long day! Just touched down at around 9.40 camtu...after sending Suha back home. 

Arini ayah MC sebab perot dia tak sehat so dia ambik kesempatan ni pegi mahkamah utk tukar nama pemilik kereta dan bayar cukai pintu kat majlis perbandaran selayang. So ape lagi mesti la kena ambik peluang ni... 

Hari aku ni pegi.....

1. Amik cop akuan berkanun dari Pesuruhjaya Sumpah di Mahkamah Majistret Selayang. Senang je, cari je kaunter 'Pesuruhjaya Sumpah'. Isi borang tu then pegi la kat tempat yg dia suruh. Lepas dia cop tu dia suruh aku baca sura akuan tu depan dia. Yes saya bukan seorang yg bankrup, bukan pengedar atau penagih dadah, pernah berhutang etc etc etc.... ;) Free je takyah bayar sebab kite keje gomen. 

2. Cek gigi kat Klinik Pergigian Selayang (part of the medical checkup thingy)...oh tak sampai semenet pun cek nye..tp tunggu lame sebab kekurangan fasiliti (xpe..paham2..haha)... 

pastu tengahari balik rumah...ambik tuan puteri cik Nasuha kat umah dia dan hangkut dia plak.. sebab ayah dah tak larat gayanye...org MC lah katekan... pastu kitorg...

3. Pergi bank (waa ramai gile nye pun orang...2 jam tunggu... dah lame tak menunggu selama ini T-T). pegi tengahari ramai, ingatkan petang dah kurang sket tapi makin betambah ramai pulak...

4. Cari 'barang' kat Axxis Atrium Ampang tapi bendenye takdek ..huk3 kecewa! First time pegi shopping complex tu walaupun dah brape tahun jd org ampang selama 6 tahun yg lalu....  tempat tu baru je start femes setahun camtu rasenye... tp happening lg selayang mall ni aku rasa kekekeke

5. Pastu lepas maghrib kitorg gi makan kat kedai makan apetah namanye kat blakang Jusco AU2 tu, sebelah restoran Barakah yg gi buke pose dengan eija, olie, nad, along, emon aritu... Fuh sedap sungguh tomyam, sup ekor, laicikang dan jus epal asam boi kat situ.. Alhamdulillah.... 

Walaupun duk dekat2 je tapi susah gile nak jumpe macik ni. Oh arini aku takde amik gamba pun...Malas betui nak bawak kamera since nak jalan banyak2 tempat... maka bebanan haruslah dikurangkan.. haha. 


Ok penat.



Wassalam! =)




"Ayah, kite dah renovate umah ni cukai pintu dia naikkan ke?"
"Heshh! Jangan la mintak2!" muka serius.
(ekekekeke...=p)

Kembali





"Itulah hari yang pasti terjadi. Maka barangsiapa menghendaki, 
nescaya dia menempuh jalan kembali kepada Tuhannya" 

(That Day will be the sure Reality: Therefore, whoso will, let him take a (straight) return to his Lord!)

An-Naba' (38:39)

Sunday, September 16, 2012

Kahwin - Perlukah Si Teruna Berjumpa Parents Si Gadis Terlebih Dahulu?

Assalamualaikum readers =)

waa motip sangat tajuk??..... wahahaha

Mari cakap pasal isu berat sket hari ni. Oh, entry sebelum ni pun cam berat jugak je. kuikui. Tapi kali ni pasal kawen2. Haha suke lettew.. 

"Ye, tak perlu lah korg risau. InsyaAllah aku akan berkahwin nanti, iaitu bila ada lelaki yg betul2 sejati, yg takde rasa ragu2 datang berjumpa ibubapaku sorang2." Woahh! ya Allah kuat berangannye anak pak nuar sorang ni lolololl

Ala, dah agak dah hangpa akan tanya aku soklan bocor tu lagi. So ni aku dah jawab sesiap hahahahaha

Heh, tak mencabar langsung soklan ngko! =p

Walaupun aku rasa cam tak layak nak cakap ato tulis bab kawen2 ni kan, tapi aku nak gak tulih, hahaha... Anyway ni sekadar pendapat jelah, bukan guideline. Dalil pun takdak so ikut suka hangpa lah nak ikut ka idak. 


Credit photo



Step by Step

Salah satu step yg penting bila dua 'merpati' nak disatukan adalah, pertemuan pihak keluarga si teruna dengan ibu bapa si gadis. Ya, itu satu step yg sangat penting. Kalau takde step ni memang tak jalan lah senang cite. Yela, takkan tibe2 muncul nak nikah je kan.. hang gila ka?

Tapi aku nak cadangkan, korang tambah lagi satu step penting beforehand. Iaitu, si lelaki datang seorang diri untuk berjumpa dengan parents si perempuan sebelum dia bawak mak pak dia datang ke rumah si gadis tersebut... Diulang... datang seorang diri.. haaaaa *gulp*

Gaya macam nak test atau pegi interview atau suruh laki tu pegi buat oral test je kan?! Oh tidak. The meanings behind it, are far beyond that. Akan ku huraikan satu2. 


1. Dalam hidup seorang anak gadis, selepas Allah dan Rasul SAW, 
ada 2 orang yang paling penting dalam hidupnya

Bayangkan kau nak meiliki sesuatu yg sangat berharga, well atleast sangat berharga di mata tuan empunya sesuatu itu. Bukankah sepatutnya kau datang berjumpa tuannya, rather then suruh sesuatu tu cakap sendiri kat tuan empunya? atau wakilkan orang lain. Well dalam kes ni, si gadis tulah sesuatu (seseorang) yg berharga yg kau cuba nak miliki tu.

Maka cara yg paling mulia untuk mendapatkan sesuatu yg mulia, ialah kita sendiri datang mengadap. Selain dari tu, perkenalkan diri tu serba serbi di depan bakal mertua2mu, ewah. 

Seorang lelaki yg betul2 hormatkan seorang wanita, juga akan hormat orang2 yg penting dalam hidup perempuan tu. Iaitu ibu dan bapanyalah. So lelaki2, be gentleman, buanglah egomu jauh2. Dan inilah cara termudah dan yg paling efisyen nak pikat hati bakal mertua, heheh!

Ye memanglah boleh dibawa orang tuamu datang sekali. Tapi bayangkan bila parents kau ada kat situ, adakah kau sendiri yg akan bersuara menyatakan hajatmu? Atau kau dengan rancaknya akan bersuara berborak menceritakan perihal dirimu kepada bakal2 mertua? Hah yelah tu.. Bila orang tuamu ada sekali, maka kebarangkalian untuk kau tak bercakap langsung adalah sangat tinggi. End up, mak kau yg tolong jadi juru cakap untuk kau, percayalah...



2. Pertemuan pertama bertujuan untuk kenalkan dirimu kepada mereka

Ye memang tak salah si lelaki mengutarakan hajatnya pada pertemuan pertama. Kalau cukup bersedia, silakanlah, malah sangat gentleman di situ. 

Tapi kalau si teruna masih rasa belum ada kekuatan, boleh je hajat tu dinyatakan masa si lelaki bawa ibu bapanya datang berjumpa ibubapa si gadis nanti. Mungkin pada pertemuan pertama si lelaki rasa sangat gugup sorang2. 

Lagipun tujuan utama pertemuan pertama tu hanyalah untuk si ibu dan ayah gadis melihat, mengenal sejurus itu menilai samada lelaki tu dah cukup lelaki untuk anak dia ke belum. Dan diorang pun akan maklum akan perkara ini. Jadi tak perlu risau macam mana nak suarakan hasrat hatimu itu.

Seorang sahabat baik aku pun dah buat macam ni. Aku tak pasti samada si lelaki tu yg nak datang sendiri atau kawan aku tu yg minta dia datang. Lepas ayah kawan aku tu kenal, berborak2 dan perhatikan itu ini pasal lelaki tu, penampilan, gaya dia semua, ayah kawan aku buat keputusan, bahawa dia rasa lelaki tu tak sesuai dengan anaknya. Katanya, tak cukup tegas untuk anak sulungnya. Wah! Sekilas ikan di air ayahnya dah boleh tahu kejantanan lelaki tu. 

"Abah kenal kaklong abah ni macam mana, dan abah tahu orang macam mana yg sesui dengan 'anak sulong' abah ni.." lebih kurang macam tu lah kata abahnya. 

Maka kawan aku pun redha dengan keputusan abahnya dan explain elok2 kat laki tu dan mereka pun putus. Maka sekarang dia dah single! ok siapa rasa dia cukup gentleman nak jaga anak dara orang kat sini boleh la amik borang isik...hahaha... p/s: abah kawan aku ni bekas askar ye... tp dia baik je.. hehehehe



3. A man that can stand up for himself in front of these 2 important people,
can stand up for me for almost everything. 

Seseorang lelaki yg cukup berani untuk bertemu bakal mertuanya seorang diri buat pertama kalinya, memang lelakilah. Dah tak perlu risau tentang itu lagi. Kau boleh rasa selamat dan selesa di samping nya =) You can rely on him insyaAllah... 



4. I'm not gonna marry a boy, but a man. 

Marriage is not just about converting what haram into halal. For u to be able to touch, to look her in the eyes, to hug, to kiss, to cuddle or to whatever it is that cross your mind. 

It is about you are going to live, and to take a good care of a fragile heart of a woman. Only a man can do this, a real man, not a boy. This is not easy man i tell you, not as easy as piece of shit. 

And it is not just about taking, but marriage is more about giving. The one who only think that marriage can prepare him a better life for now he has a wife to do all the chores, to prepare his clothes and his meals and to put him into bed, is not a real man, instead, just a BOY!

Kenapakah sampai begitu sekali perkaitannya? Sebab a man, knows that tanggungjawab perkahwinan itu sangat besar dan berat. Juga hati insan yg bakal dijaganya itu amat2 berharga dan mulia sekali. Jadi kalau perkara paling mulia yg pertama ni pun susah nak buat, atau TAKUT nak buat.... well, enough said.



5. Kalau si lelaki tu kene reject dek parents si gadis, 
anak tu je yang kene reject, bukan dengan mak ayahnya sekali.

Yes this is no less important than all of the above points. The best example is the one I told u just now, about my best friend's choice being rejected by her father. Good thing family dia tak kenal parents lelaki tu lagi, so parents lelaki tak perlu menanggung malu. And, if they (parents of both sides) happen to meet and kenal2 after this, takde lah rasa janggal, bukan.



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


So guys... think about it. Sebenarnya bukanlah perkara2 ni nak menyusahkan ngkorang. Cuma to make it nice and sweet. Datang ajelah, makan2, borak2, ape susah. Kalau kau dah cukup bersedia, insyaAllah takde masalah. 

Tup2 dek keikhlasan dan ke-gentleman-an mu itu, parents si gadis sangat suka dengan kamu, lalu mereka pun jadi lembut hati lalu berkata, "em, makcik rasa tak perlulah hantaran, kamu sediakan mas kahwin je pun dah cukup.." waaaa tak ke untung badan? heh heh heh..... sengih2 kau ye..



Ok itu je dulu yang aku boleh justify kenapa to me, it is very2 important for the girl's parents to meet the man  alone first, before bringing in the man's family into pictures. Sekian dulu topik perbincangan kali ini, berjumpa lagi di waktu dan hari yang lain, zasss!! 





Wassalam =)


Korang Rasa Nak Marah Tak? Grrr

Assalamualaikum! Selamat Pagi Ahad!!

=)

Dalam dunia ni...kalau nak ikutkan, baaaaanyak benda yang boleh buat kita marah. Dan stress. Gerammm..eeee rase nak mengamuk je..


Tu kalau ikutkan hati lah.

Tapi tak boleh la nak marah2 je kan. Nobody would wants to live with a grumpy. Malah orang pemarah ni akan sentiasa diajauhi. Tak ramai kawan. Kalau ade  pun, kawan2 tu hanya menerima dia secara lahiriah je,  atau secara luaran je, tapi dalam hati, huh, menyampah! 

Yela, sikit2 nak marah, sikit2 nak merajuk. Hey kamon la, dunia ni luas lagi, banyak benda lagi ko kena hadapi yg memerlukan hati yg gagah dan tabah....kalau asik2 nak marah, nak merajuk nak moody, peegi daa! Kate kawan korang yg dah nyampah dengan perangai moody korang... 

Sumpah korg tak kan tahan dengan orang perangai macam ni. 


Ee huduh betei...



Sebelum aku cakap banyak lagi, bear in ur mind, that PEMARAH dan MARAH adalah 2 bende berbeza. 

PEMARAH tu satu perangai, sesorang yg senang melenting, marah, tak puas hati, atai suka merajuk dan berkecik hati dengan benda2 yg remeh temeh.

Manakala MARAH pulak adelah perasaan. Orang yg marah tak semestinya seorang pemarah. Kita marah dalam perkara2 tertentu jelah, marah bertempat. Pastu kita tahu nak kawal kemarahan tu dan tahu bila perlu reda dan maafkan kesalahan orang yg buat kita marah.

Aku boleh je paham dan terima kalau orang nak marah2 sebab kesalahan aku, tapi takleh terima kalau still nak marah sedangkan kite dah mintak maaf dan mengaku  kita silap and so on... Marah pun agak2 la. Dan takleh terima jugak orang yg sikit2 nak terasa, sikit2 nak makan hati, sikit2 nak stress... oh stress ni satu hal jugak.

Yes, dunia ni memang stressful. Kita pun paham kalau orang tu stress. Tapi, siapa2 pun tak kan suka, orang yg stress, pastu abes semua orang kat sekeliling dia pun terkena tempias stress dia. Hello? ko ingat kau sorang je ade stress? Orang lain pun stress jugak, tapi jangan la sampai tempias2 kat orang lain. Tak cool langsung ok bila stress pastu over2 camtuh... 

Dan orang yg paling hebat, paling kuat bukanlah orang yg boleh buat orang lain ketakutan dan kecut perut dengan kemarahannya. Tapi orang yg berjaya menahan kemarahannya. Juga bg aku, orang yg hebat adalah orang yg stress tapi dalam masa yg sama orang2 sekeliling rasa selesa dan happy je dengan dia. Malah lagi haebat, tak prasan pun dia tu tengah stress, wah!

Aku ade jugak kawan2 mcm ni, memang salute dengan orang2 mcm ni... Dan daripada diorg jugakla aku yg dahulu seorang yang panas baran ni belajar betapa coolnye bila kita menahan kemarahan.

Salah sorangnye, kakak sepupu aku sendiri, sedang mengalami kesakitan sepanjang masa dalam hidup dia. Dia ade adhesion colic (usus melekat2), sakit sangat! Dia cerita melalui sms je kat aku. 24/7 dia menahan kesakitan. Nak solat pakai kerusi roda, nak mandi pun sama. Tapi, setiap kali bertemu dgn dia, aku pelik, dia ni, sakit ke tidak. Sebab dia akan senyum je sepanjang masa. Kadang tu siap buat lawak lagi. Kagum. 

Aku menulis ni bukannye nak melepas geram kat mana2 individu, tapi just 'a note to myself'. Aku pun pernah menjadi seorang pemarah. Ni sebab genetik la ni, arwah atok aku sorang askar, sorang polis. hahahahaha alasa tipikal, salahkan genetik plak hahahaha... 

Sangat tak cool ok orang mudah marah ni. Tak aman betul hidup. So melalui pemerhatian dan pengalaman aku pun belajar untuk berubah.


tapi not bad la muke aku kalau marah pun comel jugakk keukeukeukeu


Masa sekolah dulu ada terjumpa hadis ni dalam maalah sekolah, tapi aku tak dapat ingat matan dan perawinya. Status pun tak pasti hadis sahih ke tak, sebab org yg tulis tu just quote, Rasulullah saw bersabda:
"Permulaan marah itu bodoh dan kesudahannya menyesal,"

Dush. Memang setepek kena kat muka. 

Masa marah2 tu rase cam hebat sangat. Bila dah sudah tu baru rasa cam bodoo jeeee pastu nyesal, kahkah

Alhamdulillah skrg kalau marah aku akan try diam je. Kalau tak lagi banyak benda2 tak berpekdah keluar dari mulut ni. 

Jadinya bila kita nak marah tu, cuba fikir dulu. Bahawa seseorang atau sesuatu situasi atau perkara yang membuatkan kita marah tu, sanye sapa yg datangkan? Ya, betul... Allah yang buat semua tu kan. 

Jadi, please.. see beyond that. Allah nak uji kita punya tahap kesabaran. 

So just tell urself "Oh....Allah nak uji aku ni.. hikhik ^_^" pastu komfem korang secara otomatiknya akan melihat perkara yg memarahkan korang tu macam ala....tiny thing yg saje2 nak melintas dalam hidup korang yg aman damai tu... apelagi cool jelah. Things happen kan.

Kawan yg annoying, orang mungkir janji, orang tak penuhi permintaan kita, orang rosakkan barang kita, makcik kedai makan masak tak sedap, waiter yg lembab, teksi yang mahal cekik darah (oh ni kena marah!).... bla bla and the rest of the listtt..... oh kalau ikutkan hati, banyaknye benda yg boleh buat kita marah.. jadi janganlah ikutkan hati tu sangat! =D


Beberapa minggu sudah aku ada beli barang, iaitu perabot. Dah la nak dapatnye lembab gila orang kedai ni, janji nak hantar pada tarikh sekian2..tapi tup2 senyap je. Berpuloh kali telipon tak hantar2 jugak. Sampai  nyaris2 nak gaduh2 la aku rasa. Tup2 bila dapat barangnye alahai... geram sangat333, kecewaaa dan marah sangat33.. sebab dia kate baru ambik dari kilang, tapi... Ya Allah, barangnya buruk, kotor dan ish, macam barang display dah lame, so memang buruk la here and there. Heloo, tengok sekali pandang pun boleh beza la barang tu dari kilang ke tak! 

Ya Allah rase nak nanges, tapi tak boleh nak pulangkan sebab barang nye besar dan dia dah siap pasang drill screw sume pastu dia pun malas nak layan aku punye komen so lagi la aku bengang tahap naga penjaga gunung berapi yg kelaparan tapi makannya dikebas monyet. Arghh payah nak describelah marah aku time tu. Tapi pujuk jugak hati, sabar...sabar, so takde lah berlaku kejadian tumbuk menumbuk.

Memang time tu rasa marah dan sedih teramat sangat, sejak dah bertahun2 sejak menjadi gadis melayu terakhir ni aku tak penah rasa marah dan sedih macam tu sekali. Memang rasanye masa tu sikit lagi je aku nak buat report kat Tribunal Aduan Pengguna. Woaa dasat kan!

Lepas orang kedai tu balik maka aku pun amikla kain lap, bersihkan part2 yg kotor tu dengan air mata bergenang2 lambang diri teraniaya. Tsskkk *background muzik syahdu*

Tapi entah macam mana dalam marah2 tu,...tiba2 muncul suara dari dalam hati, "Ahhhh....semua ni dunia je...yg  aku nak sedih2 dan susah2kan hati marah2 sangat buat ape...Huh!!" tulisan di'bold'kan menunjukkan suara hati yg menjerit dengan kuat sekali dari dalam. hahahaha

Maka secara otomatiknye aku dah tak sedih. Waaa! ok aku pun kagum. 


Mujur tiada kemalangan jiwa berlaku [Credit]


Subhanallah. Itulah HATI. Kita yg kontrol hati tu. Hati ni ade 1001 rasa dia boleh ubah hidup kita upside down. Ko nak sedih ke nak happy? Kalau nak happy, daripada benda yg sangat menyakitkan pun boleh menggembirakan. 

Macam kisah Abil, suami yg menyayangi dan menjaga isteri, Fauziah yg lumpuh seluruh badan dengan sepenuh hati. Kalau dia nak sedih, nak stress, dia boleh je. Malah orang pun takkan blame dia for being like that. tapi, sebaliknya, Abil sangat kuat dan tabah. Malah muka dia happy je walaupun sedang dilanda ujian maha berat macam tu. Allah.... kuatnya dia. Kuat betul dia memujuk dan mendidik hatinya supaya tidak rebah.


"Walau wajah Fauziah berubah, saya tetap sayang dia," -Abil.  [Credit photo]


Lepas tu aku ubah la kedudukan perabot tu supaya yg menyakitkan mata tu tak nampak. Pastu dah takpayah nak belek2, maka aku tak sakit hati lagi. Hahahaha lantak kau la orang perabot, kau nak tipu, kau yg dosa... lalalala...

Ok mari meneruskan kahidupan yg mencabar! =))






Wassalam! =)







ps 1 : yayy selasa ni ayah nak bawak pegi ambik cop kat pesuruhaya sumpah!
ps 2: Ramai dah kawan2 mendirikan masjid sepanjang aku cuti sebelum kerja ni. Tahniah!! Ape pun, make sure you're marrying a man, not a 'boy'! =D

Saturday, September 15, 2012

Life's Like That

Of all the things we've done and doing it the very right way, there will be people who always like to see and pointed on the things that we had not done or the one we did wrongly,.. and then scold us for NOT DOING ANYTHING! Grrr...

Life's like that. 

Friday, September 14, 2012

USIM Medical Final Professional Clinical Exam - Short Case

Assalamualaikum! =)))

Kali ni lebau sket senyum heh sebab siang tadi baru dapat surat chinta hak2. cinta la sangat, karang dah start kerja baru kau tahu chinta ke tak chinta.

Iaitu surat panggilan pegi induksi pada 25 Sept ni. Nice. tepat2 3 bulan after final exam aritu kan kan....which was on 25th June.. haha..

oo..camnila rupenye surat induksi yg sumeorang duk tunggu2 tu... huhu.... 
Surat induksi je baru, belum tahu dapat spital mane lagi... time induksi nanti baru dapat tau. 

Induction mcm bese, 4 hari lah, from tues-friday, then ade masa 2 hari untuk buat preparation ape yg patut lalu bergegas ke tempat keje memasing. Kalau yg dpt nun sabah sarawak tu gi la book tiket flight terus... huhuhu... 

Ok seperti yg telah dijanjikan, mari sambung citer short case plak. Mengikut firasat aku, entry sebegini adalah membosankan. Kerana berdasarkan pengalaman peribadi, pembaca2 yang nak amik final exam je akan menghayati tulisan2 sebegini... Hihihihi... Tulah ape yg kitorg buat dulu.... lagi brape hari before clinical exam, kitorg selongkar balik blog2 senior yg sangat rajin sharekan diorg punye clinical exam dulu... begitulah kehidupan kerana tak berapa nak ade senior..senior kitorg 1 batch je ade... hakhak.. Ya Allah sangat helpful entry2 mereka pasal hekzam.. terharu they care to share their stories with us *kesat air mata*

Sesi short case start after lunch break, lebih kurang pukul 2 ptg. Same jugak, we were called 5 by 5. So my group was the 2nd last (eh nape rase mcm dah cakap je bab ni, okla skip lah). There were 3 short cases.....

Case 1 : Medical (Dr. Najib, USIM)
CVS examination 
[Introduce myself and the examiners to the pt first. and ask for permission. Then ask pt to remove his cloth (shirt only). Ensure he is lying 45 degree. Observe the surrounding – any branula, oxygen- well ofcourse takde but still need to observe ok. Do all this in few seconds, while pt is removing his cloth] then begin with peripheral examination and cvs examination.
As I finished auscultation, Dr.N: just finish ur examination. How would u like to complete ur examination?
Ans: before that, I’d like to examine the leg, looking for scar and bipedal edema
Dr. N: show me how do u look for bipedal edema?
Expose the both LL and tell the pt that’s im to press on his leg and plis tell me to stop if there’s any pain. Look at the pt’s face. Start pressing at the ankle level for few secs and FEEL for the pit. – no bipedal edema.
Dr. N: Present ur findings
A: pt’s alert and conscious, and he’s not tachypneic. pulse rate bla bla…. There’s midline sternotomy scar  measuring about 16 cm and a vertical surgical scar at the anteromedial aspect of the left leg (measuring about 25cm).
Ok what else? (seems he just want to hear the positive findings)
A:  There’s an audible click heard over the chest
Ok, yes, there’s an audile click. So what u found on auscultation? (Examiner was trying to safe me by saving the time)
A:  there’s loud S1
Can u hear the heart sound?
A: oh yes, S1 and S2 can be heard (just tell what I heard, don’t care whether it was correct or not), but the S1 was loud. I mean there’s click heard at the first heart sound
Ok what do u think the patient has? (oh, nak dgr aku cakap click tu rupenye)
A: since it is at S1, so, I think the patient’s having mitral valve replacement
Ok. If it’s that so, what medication do u think the patient’s on?
A: anticoagulant, which is warfarin
What precaution do u need to take before the patient take that tx?
I’ll first ask about any tendency of bleeding. Than do coagulation profile to ensure he’s not having coagulopathy
Ok what is the range of INR we need in pt on warfarin WITH PROTHESTIC VALVE? (ade dalam oxford handbook..Thanks Allah for showing me that tiny table about warfarin & INR).
Ans: 3-4
Ok. What advice do u need to give to the pt on warfarin?
To come early if any bleeding occur, and to avoid food high in vit K. (plis don’t ask me what bcoz I can’t really remember what are those)
Ok. What is the thing that we’re afraid of if pt is on warfarin?
Ans: bleeding tendency, such as UGIB, hematuria or from the nose or gum …. zzz (examiner still not satisfied)
Ok ok..but what is the most dangeraous thing that we need to be careful of?
Ans: (err ape bleeding yg paling dahsyat aa??) Intracranial bleed!
Ok. done. Let’s go! 

Case 2 : Paeds (Dr. Norlijah, UPM) 
Cerebral palsy. 9 yr old girl, she was sleeping on the bed. Inspect & describe what u see. Do peripheral nervous system examination. Fumbled teruk sangat kat kes ni huk huk...

Case 3 : Ophtal  (Dr. Norlela, USIM)
Glaucoma
Patient: An elderly male. Q: Examine the pt’s eye
Ans: [introduce myself and the examiners to the pt. and ask for permission]. the red reflexes were present. And the pupils… the pupils… (cane ni, xkan pakcik ni ade bilateral RAPD… mcm xlogik je..) but the pupils were not…constricted.. HAhahaha! (examiners laughing at me… memangla, bcoz both eyes were already dilated, dah buh ubatt T_T ) Dr. Lela: it’s ok, do the finduscopy

Ask permission form the pt, and then ask him to look straight and not to move the eyes. Start with right eye, then left eye

Findings: optic disc is pink, CDR high 0.7-0.8, no new vessel at the disc. AVR normal, 2:3. Peripheral retina – no dots n blots, no bleeding, no new vessels. Macula – not edema, no bleeding, exudates.

Impression: Open angle glaucoma

Qs:
What are the risk factors?
If pt came in ED with acute angle closure glaucoma, how to manage? – IV diamox, analgesic, (examiners and that uncle nodded)
Other than that?
Ans: check the IOP by tonometer,
If there’s no slit lamp. No tonometer?
Ans: Palpate the eyeball, it will be painful
Yes yes, it will be painful, hard eyeball. But let say u’re just an ordinary MO in the ED?
Emm…  (ordinary MO.. xpaham ape yg Dr nak sanye?)
Dr. Lela: refer to ophthal….. u r just an ED MO in a district hosp....what more can u do, rite? =)
Me: (Ohh…. Cakap la awal2 part kat spital district uh.. haha)
Ok u’re done, wait outside..



Camtulah lebih kurang... lepas abes tu..ya Allah risau giler... pasal fumbled teruk sgt mase paeds.... 

Tapi Alhamdulillah Allah tolong.. Lepas habis short case, siap2 balik dlm pukul 4 tu. Prof bgtau siap2 esok ready kat tgkat 10 by 2 pm for result announcement. Ya Allah, sepanjang malam dan pagi sebelum dapat result tu adalah saat2 aku paling takut, sangat takut, jantung berdegup laju2, kalah time nak amik exam  di hari2 sebelum tu... 

Alhamdulillah everything is now over.... and all of those things has brought me into a new journey of life... a working life.. Yahuuu!! & Huwaa T_T = Mixed feeling. Nak kate happy sangat pun tak, tak happy pun tak. Tapi yg paling significant skrg adalah.... TAKOTT!! 

Takut, risau nak pegang tanggung jawab. Kalau dulu boleh la, "Dr, xdapat la ambik blood pt tu...skin die tebal, sy xnampak vein die,.. (kecewa)" Doc: "ok, xpe xpe. Letak je situ..meksih.. (senyum)". Pastu blah... 

Lepas ni... tebal ke nipis ke, nampak ke tak nampak ke, kena jugak dapatkan! mesti.... oh takpe, tetibe teringat dulu penah blaja macam mana nak buat kalau x dapat2 nak prick vein dia.. ajaran houseman2 di spital jugaklah kan, sape lagi huahaha.... nostalgianye gi wad tgh2 malam n pepagi buta untuk nak amik darah org time org tengah tido....macam hape je..serius masa tu aku rase tak kurang macam dracula..cume bezanye, dracula tak amik medik, wahaha...

Maksudnye nak cakap kat sini, ape pun yg terjadi, kite kena jugak buat sampai abes keje tu, dan pikul tanggungjawab jaga pt tu bebetul....takbley lepas tangan je ok..

End of our final pro exam, yayy! Mase ni sangat happy.... lepas tu baru rase cuak balik hahaha
[Credit photo: Khalida]







InsyaAllah... =) 










Wassalam...... =))



ps 1 : Wah terus hilang mode raya dan kenduri aku hahahaha
pas 2: wah nebesnye nak tau dapat spital mane ni.... wuwuwuwu....... 

USIM Medical Final Professional Clinical Exam - Long Case

Assalamualaikum wbt.... =)

Bismillahirrahmanirrahim

Hehehehehe skemanye tajuk hahahahahaha

Ok mari kita singkap kembali kenangan masa clinical exam mase pro exam bulan 7 aritu. Mungkin adik2 junior dah penah baca/dengar dari senior2 lain, tapi ini hakak punya versi. Satu2nya exam yang penuh drama dan air mata. Hoho!

Kitorg start final exam pada 25th June, started with theory papers for 5 days (25th-29th June). The papers are (tak mengikut turutan exam kitorg aritu):

MCQ 1 (medical base - medical, paeds, psy, etc)
MCQ 2 (surgical base - surgery, ortho, ENT, Ophthal, O&G, etc)
PMP 1 (medical base)
PMP 2 (surgical base)
Data Interpretation (includes all postings termasuklah Community Health ye adik2...huhuhu)

So on the next week, which was on 2nd July, we had our clinical exam.

Beberapa hari sebelum exam, kitorg dikumpul untuk briefing oleh coordinator clinical, iaitu Prof Shahrir Mohd Said. Nombor giliran untul clinical exam adalah berdasarkan undian. Dari cabutan undi, aku dapat no.40 daripada 42 orang calon. So sah2 hari kedua, orang ke-3 akhir. Masa dapat nombor tu, alahai lambatnye habis. Tapi kupujuk hatiku bahawa itulah yang terbaik untukku sebab nombor tu Allah yang bagi. Hoho. Jadi tak perlu pikir pasal nombor. Tapi lepas tu aku bersyukur sangat sebab diberi lebih masa untuk bersedia dan sampai sekarang aku nak nasihat adik2 junior supaya doa2 dapat hari ke2. Hehe.

Group pertama seramai 24 orang telah berangkat pada hari isnin, 2 Julai. Kami yang kat asrama pun turut cuak sejak dari awal pagi time tengok diorang berangkat pergi. Lagi bertambah cuak bile menjelang tengahari, lecturer2 yg happy go lucky, Dr.Azlina, Dr.Maiza & Dr.Hana start upload gambar2 scenario kat dewan exam clinical sana. Macam live streaming, oh!

Maka menjelang hari kedua, iaitu pada 3 Julai 2012, Hari Selasa, giliran kami kumpulan kedua pula meneruskan perjuangan yang berbaki. Hari terakhir peperiksaan akhir di tahun akhir pengajian selama 6 tahun ini! I'm gonna give my best shot, getus hati kecilku.

Jam 7++ (err tak ingat) pagi kami bertolak ke HUKM dengan menaiki bas USIM. Kalau senior dulu kate diorang senyap je sepanjang perjalanan di pagi hari peperiksaan tu, oh kami tidak. Setiap detik yg berbaki kami pot pet pot pet diskus2 dan bertanye2 sesiapa saje di sekeliling akan apa saje topik yg terlintas. Ikut bisikan hati, kate kami. Nota2 yang sempat aku capai makin lama makin bercampur aduk, tapi tak nak kalah, selagi tak sampai HUKM tu selagi tu nak baca, hahahaha

So bila sampai, alahai rase cepat sangat pulak perjalanan pagi ni, kenapalah jalan tak jem plak hari ni hahahahaha So kitorg terus naik ke tingkat 10. Jangan tersilap naik lift ye, ade lift yang tak pegi tingkat 10. Sebab tu la penting kena datang time Prof bagi briefing pasal tempat exam aritu. Supaya tak tersesat dan kalut lalu panik.

Berkumpul di luar dewan peperiksaan. Sarapan tak diberi, cuma ade air mineral je. So elok la bwak bekal siap2 klu tak sempat nak breakfast kat ostel tu.

Exam dimulakan dengan long case. 5 orang pertama dipanggil, diselang 30 minit kemudian, 5 orang seterusnya dan seterusnya sampai lah ke giliran aku, group terakhir skali. Masa tu dah habis cuak dah. Tapi  cuak la jugak...dan doa banyak2 dalam  hati bukan kes paeds. huhuhuuhu

Maka kami pun menuju ke bilik2 yg disediakan. Tapi masa tu kena tunggu dulu sebab ada sorang patient tak sampai2 lagi. Dalam 10 minit camtu baru kami masuk. Mula2 ternampak patient aku, about 50+ Malay lady, nampak sihat dan gembira je, so aku suspect gynae. Hee sukati je nak saspek, tp time tu terpulang la korang nak buat assumption ke xnak.

So aku try2 la recall ape soalan gynae yg kena tanye mase tengah tunggu kat luar tu. Tapi tup2 bila tanye, patient tu "puan datang ni department mana yg panggil ye, maksud saya, doktor pakar ape ye?" soalan ni lah yg kami diajar untuk tanye mula2 skali, since pesakit2 yg datang time klinikal exam tu bukan datang sebab sakit, tp diorg kena panggil oleh doktor2 kat spital tu. Sekali dia jawab, "Ortho.."

Waaaaa...!! Aku menjerit2 dalam hati. rilek2..I can do it insyaAllah.. "Oh...ortho.. boleh sy tau ape masalah, puan ye?"

"Saya sakit lutut...dua2 belah.. ni sakit.." OK! The moment dia bgtau chief complaint tu dah kena set a list of differential diagnoses dalam kepala. And my provisional was bilateral osteoarthritis. Ok so my long case was as below, seperti yg telah aku coretkan dalam koleksi soalan2 exam kitorg yg dah bagi kat junior final year skarang..


Bilateral Knee OA (Examiners: Prof Masbah ortho, Prof Hashim OnG & Prof Syed paeds)


56 yr old malay lady presented with bilateral knee pain for 2 years
- gradual onset, worsen at evening n towords the night, aggravated by walking n prolong standing, relived by rest & analgesic, no calf pain, no involvement of joints in UL, no early morning stiffness, no malar rash or photosensivity,no hx of gout, no hx of mva or trauma to the knee

PE - bilateral varus deformity, right knee swollen..no joint tenderness, no effusion..  etc etc

Q&A

1) What is ur provisional dx? A: bilateral knee OA

2) DDx? 
A:
1. RA – no joint stiffness, no UL involvement
2. Gouty arthritis – no hx of gout
3. SLE with arthritis – ni malar rash, photosensitivity

3) What is OA? A: Degenerative disease of the joint cartilage

4) You said patient’s main concern is about the increasing body weight (due to physical inactivity due to joint pain), so what do u think is important? 
A: Advice pt to reduce weight, refer to dietician, go to physiotherapy

5) What ix u want to do? A: Xray of bilateral knee

6) How many view? A: 2 views; AP n lateral view

7) In standing or supine? why? A:  Standing position, to look for the varus deformity. -Exactly

8) What are the xray findings u expect to see? A: Reduced jt space, osteocytes, subchondral cyst, sunchondral osteosclerosis

9) Which one is the earlist changes? A: Reduce in joint space. Prof: yes

10) Ok lets go to see the patient. Tell me what are the positif finding u got

11) Before that, how about the vital signs? Are they normal? Ans: yes, everything is normal. (Dont ever miss the vital signs!! no matter how simple ur case is)

12) Ok, tell me your findings. Ans: Bilateral varus deformity, an.. err.. the gait was.. abnormal gait (?? Aku x ckp antalgic since pt xsakit – sbb dh mkn pain killer la kot, tp prof prompt aku utk sebut antalgic gait jgk.. huhu..), dilated veins, swollen right knee but not erythematous. Lateral – what to look for? Fixed flexion deformity but pt didn’t has it. Post – what to look for? – popliteal cyst. What does it call, popliteal cyst in OA? (duhh dlm kepala ade ‘B---- cyst’ tp xdpt recall ape jadahnye) ans: baker’s cyst la T-T.

13) Show how do you palpate for joint line tenderness,...etc, and some more Qs I couldn’t remember. But the pt has told me most of Prof’s Qs earlier and teach me a lil bit! tQ so much aunty for helping me a lots!! :D

- Went back to the room.

14) If the pain is still worsening despite of medical therapy, what would u suggest? A: Knee replacement (arthroplasty)

15) Right. But what will be the complication? A: early-bleeding, infection, late-bone erosion, damage of the prosthesis. (Prof added– failure the prosthesis)

16) What is the nature of pt’s job? Is it an office job? Does she need to take the stair? Ans: yes, it is an office job, where pt is sitting most of the time. She took the lift instead of the stair.

17) But how does she go to work? Isn’t it important? Ans: yes, but I didn’t ask about that. Prof: ok, it's ok (he always tried to calm me down whenever I couldnt anwer any Q..hehe..fuhh)

18) How about her house? Is it a single storey house, apartment without the lift? Isn’t it important? How if she needs to climb the stairs? A: (cis, cemane la bleh lupe ni T_T) sorry prof, I didn’t ask about that. Prof: It’s ok.. it’s ok… (very supportive!)

19) Prof syed: u said previously the patient was an active lady. So did u ask how does she feel about the disease? Specifically, did she feel depressed about it? Did u ask about loss of appetite, loss of interest, insomnia?..  (Waaa dah agak dah akan kena soal pasal psy jugak.....even kes ortho pun..huhuhuhu..... kan dah kate smalam kene tanye psl ni, cis cemane la buleh lupe..grrr!) No, I didn’t ask.. hee.. prof: ok, never mind.. 

Ok, u can wait outside. 

fuhh...lega legaa.... macam baru lepas kena tembak berdas2 tembakan (tipuu)... dalam hati... bila la nak habis ni, sebab takut terkena soalan yg will drag me down into my own grave hahahahaha cuak gile... tp Alhamdulillah, Allah bagi ketenangan... Aku tak de palpitation pun sepanjang exam clinical aritu... which is weird jugakla, sebab aku ni darah gemuruh, kalau nak present kat depan kelas pun dah berdebar tak hengat! 

Tapi memang sangat2 bersyukur dengan patient yg aku dapat. Puan tu, atau dia bahasakan diri dia makcik, sangat educated. So senang dia nak cerita pasal penyakit dia termasuk la name ubat-ubatan yg dia ambik. Plus, that was her 2nd day being a subject for the exam, so she knew exactly what I need from her, plussssss she did tell me some of the Q yg prof akan tanye... sebenarnya manela aku tau the same examiner will be taking me on that case, tapi atas nasihat aunty tu aku ikut je la, buat je ape yg dia suruh. Siap tlg ingatkan apa yg aku tertinggal nak tanye atau cek. And you know what?? Memang pun! It turned out semua yg makcik tu bagitau aku dan suruh aku buat semua prof tanye!! hahahahahaha Alhamdulillah.. Alhamdulillah... =))

2nd thing, case tu quite straight to the point. Tak bermakna confirm lulus, kes simple2 pun boleh je drag kite teruk2 tapi as long as kite tak dig our own grave, pastu tahu ape yg kite kena tau, insyaAllah buleh nye.... Ce optimis skettt =p

Anyway, osteoarthritis... I admit that memang aku x sempat pun baca tajuk OA ni... ape lagi nak prepare untuk long case yg kite lagi takut dapat kes medical, paeds (hahaha bias nye aku hahaha)... huhuhuhu.... tp Alhamdulillah skali lagi kes tu tak complicated. Aunty tu plak takde underlying illness cam diabetes and hypertension..fuh, takpayah susah2 buat urine dipstix! =D

Prof Masbah pun sangat cool, menenangkan dan supportive... banyak gila soalan dia... sampai takleh nak recall...tp sume tu sebab nak tolong kite gak... Dan syukur prof2 lain tak tanye soalan banyak, 99% prof masabah je soal hehehehee

Ok lepas tu kitorg makan tengahari..lunch was served kat dalam hall tu jugak, ade bilik makan kat belakang so memang tak payah keluar dari dewan tu. Makan nasik minyak yg sedap plak tu nyam2... hehe... pastu solat, kat dalam bilik2 kosong, kat celah2 katil. Telekung kitorg bawak sendiri. ade sejadah disediakan, tp ade jugak kwn2 yg bawa sejadah. 

Pastu kena terus get ready sebab nombor giliran adalah tak sama dengan nombor time long case tadi, so kite tak tau kita start at what time. Aku punya group yg 2nd last. 

So ni plak my short cases.... eh sambung laen kali la part short case... mengah nak nulis lagi pepanjang.. adeh


From left: Dr.Rahman Omar, Marahaini, Zarin, Ayie, Nadiah Ahmad, Me, Dr.Maiza, Prof Shahrir.  Prepared for our short case.  (Me - Muka terpaksa senyum hahahaha)
[Credit photo: Dr. Maiza]

Suasana di kaunter dewan clinical exam.
[Credit photo: err.. xpasti gamba Dr.Hana ke Dr.Maiza hehehehe =D]

Ok wassalam! =))






"Boleh tak, kali ni, pergi kenduri kawen sedara pulak, ok?" - Mak

"ok.... T-T"










ps 1 : semalam (khames) aku dah berjaya buat laksa, moist chocolate cake, dan 2 bekas puding caramel (jiran order) hahahahahahahahahahhahahahahahaha esok buat lagi 1 caramel hahahahahhaha
ps 2 : nasib baik ade ura2 surat KKM dah nak dapat, kalau tak nyaris aku tukar profesyen ni muahahahahahahhahaha 
ps 3 : ade kenduri kawen dan open house lagi weekend ni huwaaaaaahahahahahahaha tak tau nak hepi ke nak sedih hahahahahahahahahahahaha
ps 4 : 'errk, takde plak air mata dalam entry ni, manic banyak la...' heeee tapi biasanye clinical exam aku slalunye ade laa..... heeee 

Wednesday, September 12, 2012

Sehari Bersama Amni & Pengalaman Membuat Medical Check-up di HKL


Assalamualaikum all! =)) 

I'm back after only one day.... pencapaian yang agak memberangsangkan kan hehehehehe

So......... setelah lebih kurang seminggu terima surat lantikan jawatan dari SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam), maka semalam bersamaan hari selasa aku dan kinah pun pergilah buat medical check-up, menggagahkan diri yang memasing makin 'berat bontot' nak keluar rumah menyetelkan hal2 penting sebegini. Dah lame sangat menternak lemak kat rumah ni, malas gile nak keluar hahahaha tapi kalau open house atau kenduri kawen tu memang laju je lah pulak kan hahahaa

Memula plannye sakinah akan ambik aku kat rumah then kitorg terus pegi HKL dalam pukul 10.30 cetu, tp tuan puteri amni maisarah mengamuk pulak pagi tu, dan bila tengok semua orang kat rumah dia bersiap2 maka die pun tak nak tidur, dan nak ikut skali ibunya keluar. So aku pun suro kinah lunch je kat rumah aku lantas beraya lah kirenye, then after solat zohor baru kitorg keluar. 

Tapi Kinah xbgtau yang Amni ikut same. Surprise gitu. Masa diorg sampai aku tengok muka Amni tercongok kat driver's side, geli hati tengok muka dia yg serious macam dia yg beria tengah parking keta, hahaha.. Yay Amni datang..! Sukeeee!!!!!! ^_____________^

So Amni pun turut lunch skali, Amni dah weaning ok skarang, dah 7 bulan.... dia makan nasik...yang dilenyek2kan oleh ibunya..letak kuah asam rebus masakan ibuku.. Nyum2. 


Amni's getting ready... kane tukar baju  lain sebab semangat sangat makan sampai comot2 baju dia haha 

Like a boss! kinah duk blakang dengan tuan puteri sebab tuan puteri taknak lepaskan ibu dia

So dalam kul 2 lebih jugak kitorg gerak, singgah fotostate surat tawaran kerja tu dulu. 

Dlm 15-20 mnt perjalanan cetu, setelah main pusing2 kat roundabout bulatan pahang tu kitorg pun sampai la ke wisma kayu HKL. Sape yang taktau wisma kayu tu adalah bangunan lama HKL yg terdiri daripada kayu, yang kat belakang tu. Tak jauh dari situ ade tempat parking keta, just by walking distance. Kat wisma kayu tu korang cari la signboard something like "pemeriksaan kesihatan" kot, ke "pemeriksaan perubatan", huh? Peliknye. Aku pun tak leh recall exactly ape wording nye sebab english yg dimelayukan, haha. Medical Checkup lah kirenye. 

Aku tak prasan sign board tu dah depan2 mata aku gi tanye akak polis pengawal kat situ, malu je hahahaha takpelah, malu bertanya sesat jalan ye tak. So adik2 yg berazam nak buat medical checkup kat HKL pasni so meh la hakak share ape yg korg akan kena buat nanti. Dari masa before nak masuk tamhidi (matriks) dulu pun aku buat medical checkup kat HKL, camni jugakla sistem die, same je. Cuma dulu tu kecik lagi so pegi dgn mak, skrg ni kekononnye dah besar la kan so pegi dengan member la muahahaha

Agak mencabar minda, emosi dan kekuatan fizikal juga jadinye sile korang bersedia dari 3 aspek ni awal2 ye so nanti takde la korang bengang, haha. So ape yg korg akan buat kat wisma kayu tu adalah

1. Serahkan salinan surat tawaran pekerjaan (fotostet la siap2 ye. kalau budak skolah atau U, bg la surat tawaran belajar tu) dan borang medical checkup yg SPA bagi tu kat kaunter. Isi borang medical checkup tu siap2 ok. 

2. Korg diberi bebebebeberapa helai borang untuk diisi (borang utk cek air kencing, xray, etc etc). Bercopy2 okay. Kesian kinah sampai lenguh tangan dia hehe. So korang bawak la pen sesiap...jgn jadi cam kitorg, terpaksa menagih pen hakak kaunter tu heeee

3. Pastu puan tu akan semak borang2 tu lengkap ke tak dan bagi number giliran. Berbuih mulut akak tu explain camne nak isi tapi biaselah kitorg ni, ade jugak yang tercicirnye hahahahaha kalut2.. sibbaik akak tu cool je hehehehe lagi2 agaknye ade Amni yg menggoda kat situ so dia pun x sampai hati nak garang2 hahahaha

4. Bila number dipanggil, masuk dan timbang berat (yay, berat I tak naik!), ukur tinggi, cek mata (snellen chart & colour vision je). Then dia bg 2 botol sample untuk letak urine (air kencing).

5. Pergi ke tandas untuk mengumpul bahan kumuh anda itu di dalam 2 botol yg berasingan. 

6. 1 botol hantar di bilik 6, untuk urine for drugs, dan 1 lagi untuk biochemistry, kena hantar sendiri di Makmal A, iaitu dekat Jabatan Pesakit luar, di main building. Sape tak tau main building, ianya yg ade cafe tu.. Jauh jugak la kalau nak jalan kaki dari wisma kayu tu, lagi2nye kitorg ni bawak baby so kitorg bawak keta pusing ke depan main building dan tinggalkan keta kat tempat yg orang x banyak lalu lalang. Well, kena ade experience jugak ni nak mencelah2 cilok2 parking hehehehehe

Cara nak pergi ke Makmal A tu, kat sebelah kecemasan tu ade satu lorong, kat situ ade signboard '....pesakit luar..', korang ikut je perkataan pesakit luar tu, then bertentangan dengan farmasi pesakit luar tu ade la bilik2 klinik utk pesakit luar. ikut signboard huruf A (serious ni, huruf A besar, kaler purple). Masuk dalam tu terus ke belakang sampai nampak signboard 'Makmal'. Letak urine korg botol sample urine korang kat kaunter tu. Pegawai kat situ akan bagi barcode untuk korg isi kat dalam log book yg disediakan. Ala kalau tak tau sangat tanye je la orang kat situ Makmal A tu katne, ape susah... hahahaha

7. Pastu kene pegi buat chest x-ray plak. Dari jabatan pesakit luar tu, korg berlari2 anak patah balik ke arah Emergency. Tapi sebelum membelok ke Emergency tu korang akan nampak tangga dgn signboard 'radiology/Xray', ha ikut la tanda tu, naik atas, tingkat 1. Pastu daftar la... tunjuk surat temu janji (diberi masa kat wisma kayu tadi) & tunggu untuk buat xray pulak. Dah sudah buat xray tu, maka buleh la balek... fuhh lega mak..

Nasib baik ade pengalaman berposting kat HKL banyak kali jugak masa belajar dulu-dulu (ceh, bunyi macam dah lama sangat je) so senang sket la nak cari tempat2 tu sume. Dan paling penting, dapat menjangka betapa jauhnye main building tu ngan wisma kayu. Kalau orang yg tak tau ni, pastu tak berapa larat nak jalan jauh, memang naya..kesian2.. 

Masa pegi time nak masuk tamhidi (matriks) dulu, aku sangat kompius dengan bangunan2 kat HKL tu maka aku menonong je ikut mak, blasah je, tak tau pun tempat2 tu sume kat celah mana. Yang aku tau memang kitorg tak henti2 berjalan sepanjang berada dalam HKL nuh. Huhu.. Ade sikit2 memori pun tak berapa membantu sebab tempat2 tu dah banyak renovation, lagi2 kat jabatan pesakit luar. 

Pastu dalam 4.45 alhamdulillah setel sume. Penat ok lari2, nak kejar sebelum waktu ofis hour habis, pastu nak kejar Amni yg dah nanges2 kena tinggal dalam keta dgn Izzah kat parking atas bukit dekat asrama houseman lagi, huhuhuhu.... tapi alhamdulillah semua2 tempat yang kitorg buat tu sekejap je sebab time tu dah takde orang pun so memang tak payah tunggu lame la... lagipun skrg bukan musim orang masuk U atau skolah kan... alhamdulillah.. dan thanks Ekay sebab bg testimoni awal2 hehehehe

So dari HKL tu we headed tu Taman Melawati, pegi kedai jual barang2 bakery sebab Izzah nak beli bebarang nak buat cup cakes dia.. Kagum jugakla tengok kedai Bagus tu, maka aku pun berazam nak ajak mak sopping situ nanti...hehehe...  Then balik rumah kinah, sempat la jadi assistant kat little chef Izzah buat red velvet cupcakes die kejap, then lepas solat isya baru gua balek.... naik putra kat setiawangsa dan bapa tersayang menjemput di putra gombak, hehehehehee

Taddaa....red velvet in the cup!
(Buh dlm bekas plastik tu supaya untuk mengekalkan rupa bentuk dia since aku balik naik tren kan, so pepaham je lah, hihi)
Yummy... sedap2... Caya laa.. pasni boleh buat bisnes la Izzah!

Maka berakhirlah hariku yang happening.... haha.... takde lah best mane, cumanye happy & seronok dapat jumpa si kecil molek yg aku dah mula rindu ni,..... wuuuu..... she's sooo adorable! =)))

Amni sambil nyanyi2 'twinkle twinkle little star' dengan cik adek  (izzah) dia.  comel kann!! eeee geyam! 

Lame jugakla dapat dukung dia semalam... semua orang dia goda, dari makcik2 nurse & akak kaunter kat wisma kayu tu, sampaila akak2 kedai bakery tu... semua geram ngan die, n kagum (plus takut) ngan renungan tajam Amni yang famous tu... haha..... dia memang suke tenung orang tau.... macam seolah2 dia paham je ape yg orang keliling dia bualkan...



haha sukati aku je buat entry pasal sekinah ngan anak dia ni... ala dia bukannye bace pun belog2 ni muahahahaaha 




Ok TWMA... & TQ for reading!

Wassalam! =))






ps : I will not give up!! =)) 
ps 2 : 6 is done, 7 more to go..! yeahh!! all the best to u  =))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...