Sunday, August 12, 2012

Bedroom Window Panorama


Alhamdulillah, praises be to Allah that our home is now upgraded to 2-storey terrace house, along with our neighbor's house. 'Upgrade' tu..tak tahan. kahkah.  

So since aku menjadi penganggur bertauliah sejak abes final exam di bulan July yg lalu, selain makan dan tido, menyekodeng alam sekitar jua adalah hobi aku. Sejak duduk 'atas bumbung' ni baru la nampak jelas dan terang segala keindahan pemandangan alam ciptaan Tuhan di sekaitar rumah aku ni. 

We've been living here as a first-hand, as soon as the houses were ready to be filled by the people. It was 21 years ago, in the year 1991, when Mak was still in confinement few days after giving birth to Aff (Asyraf), the 4th member of the ANUAR's colony. Pehh, dah 21 tahun kitorg tinggal sini,,,sungguh lame kan!

So dalam rumah yang baru siap di-renovate ini, my room is located at the rear most, on the up stair. As a panorama-enthusiast I enjoy the breathtaking scenes around my house, which is an added value of having a room at the back.. Hehehe.. 

Sunny and breezy day.. and a beautiful sky
Taman Empangan Batu, just besides our residential area 

Yes as its name called, Empangan = dam (baca: dem), kat atas tu memang ada empangan atau... empanganlah. Macam tasik tapi tasik buatan manusia. Cantik woh, tempat joging kegemaran aku. Memula memanaskan badan kat bawah2 ni, pastu berlari2 anak menaiki bukit ikut jalan tar, pastu berlari-kari di tepian tasik sambil di usap angin sepoi2 bahasa. Feuh. Tapi sekarang dah lama tak joging situ...sebab takde kawan. Sobss. Faktor keselamatan juga adalah penting ye kawan2. =D

Malangnya aku tak berjaya nak retrive balik gambar2 lama masa berposing2 kat atas tu masa muda2 dulu. Hik. Jadi bayangkan ajela ada sebuah tasik yang indah kat atas tu, di empang oleh batu-batuan yang besar, dan sekelilingnya tersergam indah bukit bukau nan hijau, sebahagian daripada bukit2 dari banjaran titiwangsa. Oh ye sape yang pernah naik Ulu Yam tu tahulah tasik apa yang gu cerita nie.... ha ye tasik itu lah.. belakang rumah gua je bro... Hehehe. 

On some beautiful day you'll get to see these cows mingling around looking for fresh green grasses 

Lembu2 ni sejak beberapa bulan ni meragut rumput kat area Taman Empangan Batu ni. (Ke dah beberapa tahun cuma aku je yang tak prasan?) Pastu memalam bila angin malam bertiup fuuhh bau hasil kumuhan diorg yang warna hijau pekat itu menusuk ke rongga lobang hidungku, merencatkan olfactory nerve (baca: saraf deria bau) aku. ceit. 

Cow's brotherhood - teasing each other. Awh, suwitlah korang. 


And Allah has created every animal from water: of them there are some that creep on their bellies; some that walk on two legs; and some that walk on four. Allah creates what He wills for verily Allah has power over all things.
(An-Nur, 24:45)

But actually the these first 4 panoramas was not taken from my room, I was just got out of the bathroom when I saw these cows running and teasing each other on the field. Dan sepantas kilat gua sambar kamera gua dan tembak tepat2. From a window located just outside of my room, facing the Taman. 

Oopss! >.<

These are from my room... 


In the morning

The Most Outstanding

Look who I saw? Right at the back of my room =)

She's sooo gorgeous! Subhanallah.. 

I wonder how many times she has been reciting the zikr to The God, The Almighty 

But while we're long lost in our dream fascinating the so called peace, serenity and happiness (we think) we're having here, have we ever care to try to imagine the upside-down of panorama on the other side of the world?

A panorama like this...




Or this...




Or even this....




And this one...


Ya Allah.....
[source: Syria Care: Pertubuhan Penyayang Islam Membantu Syria ]


O Allah... please... save our Muslim brothers and sisters in Syria, Palestine and every where around the world. Give them strength to face all these violence animals.


Keep praying for them. 


6 comments:

FATH said...

nape lain je view uma kau ndea? ms ak dtg smpai x de bas dlu rs mcm xde je padang rumput new zealand?

Ndea Anuar said...

Ade la... ko tak prasan kot sebab ade tembok batu... btw masa ko datang tu, budak2 lain sume dah siap round ke atas tu dah, hehe. ha ape lagi raya ni sile datang lagi =D

FATH said...

nanti tak dapat bas lagi. sian ayah kau kene anta. haha

Ndea Anuar said...

Alah, ko kan ade motorbike... ape barang naik bas...

Anonymous said...

salam sis.

nak tanya, nak naik bukit yg mcm dalam gambar tu ada tangga ke or just jalan je? ada divider tak yg jalan kat atas bukit tu dgn lereng bukit?

Ndea Anuar said...

Dear Anon,
Salam..

nak naik bukit tu ada jalan raya. tp kenderaan tak dibenarkan masuk taman ni so kene jalan kaki je la. kat tepi2 jalan tu ade divider...utk keselamatan... :)


Sorryyyy baru replyyyy setelah setahun lebih hehehehehehehe lupe n x sempat :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...