Friday, July 13, 2012

What happened to me within these last few months?

Assalamualaikum!! =D

What happened to me for the last few months? Lame blog ni ditinggalkan bersawang. Mane penulisnye pegi?  ahakz. ingat macam selebriti ade orang nak kesah? takde orang kesah xpe. ni aku yang kesah.

Ok sbnrnye minggu lepas kami baru je menamatkan final professional examination kami.... fuh! Ape? Dah abes blaja? yeas, aku dah grad skrg.. Setelah 7 tahun (1 tahun tamhidi @ matriks + 6 tahun degree) Alhamdulillah.. seperti yg termaktub dalam post2 yg sebelum ni... ucapan terima kasih yang tidak terhingga diucapkan kpd semua yg membantu, menemani, memberi sokongan, tunjuk ajar, mendoakan, mau pun memberi senyuman kpd kami sehari-harian kehidupan kami di pandan indah sana. 

about 2 months before finals...  

keadaan  yg masih lagi terkawal

sume kerabat nota2 fail2 aku hangkut dlm bilik... malas nak banyak2 tempat.. 

How does final year feel? 

"It feels like hell!" kate ko. Astaghfirullah al azim, kite org islam, xbaik kate gitu. Setahun yg lepas ni macam dalam satu sesi tarbiyah bg aku. cewah. Mase tu hari2 adalah hari yang menakutkan, ye tu benar. Stress itu dan macam neslo aku cicah pagi2, kejap sedap, kejap tawar, namun habiskan aje walaupun kemudian akan muncul lagi keesokan harinye. Wah analogi aku. Jadi dengan ketakutan dan stress tu, ke mana lagi aku tala kan kalau bukan kpd Dia yang menjadikan, memuliakan dan menghinakan. Ngadu puas2. Mintak tolong banyak2. Tu je le tempat ngadu. Asben takde, pakwe pun takde. Ngadu kat ayah asyik kena buat lawak je. haha. Tapi terhibur jugak ngadu kat ayah yg gila2 mcm tu.  

Setahun yg lepas aku x pegi enjoy2 mcm sblm ni. Ku pujuk hati, berkorban sket wei, bape bulan je lagi ni. Ko enjoy bape minit kang sangkut berbulan2! ha cam tulah aku tarbiyah diri lebeh kurang.  (Pastu layan tido berjam2 dlm bilik T_T). Sbnrnye bukannye berkorban sangat, tapi perasaan nak berseronok2 tu dah xde lantaran ketakutan yg amat sangat... (Tapi ade gak skali tu suro abang blanje sume adik bradik 5 org tgk harry potter muahaha eh bile tah? aku pun dah x ingat hahahaha). Dan ade jugak time dah nak dekat stdy week tu aku layan movie aku tak bodoh. Cerite lame haha! tapi dah gile rase nak tengok cerite sangat time tu hahaha  Tp cite tu memang best.... bile dah kawen nanti nak suruh laki aku tengok supaya tak buat anak2 mcm robot yg bodoh. haha. Selain dari tu, aku tengok movie parit jawa. Pun dah nak dekat study week kot. Sesekali nak menyelami hati orang jawa haha.

Jadinye setahun yg lepas memang tahun yg melatih jiwa dan perasaan. Kena pandai kelentong diri sendiri, kena pandai pujuk diri sendiri (pujuk nak nap sekejap walaupun tahu pasti akan terlajak jadi berjam2), kena pandai sabar (mase tu hari2 rase makcik kantin masak lame, teksi bawak lambat sangat, kelas abes lmbat,  hospital seberang jalan rase jauh berbatu2, mase tido selalu xcukup walaupun xkurang 6jam aku tido, etc etc) dan lain2 lagi yg aku malas nak tulis. Nescaya lepas ni memang dah kena praktik sume bentuk ketabahan2 ni bile dah start keje nanti. 

harap list je banyak... tapi xpenah nak abes... spongebob gelakkan je aku hari2 T_T



Physical

Ha part ni yang best. Mase pegi kenduri kawen waruq+dian kat banting, Mili kate muke aku cengkung. Aku pun xprasan. Ayah n sedara2 pun ade yg kate aku kurus. Namun aku musykil, pernahke aku gemuk? muahaha. Cekung tu ye la kot. Mase dah nak study week tu aku pun prasan ade alur atau curam atau ape jadah tah nak nyebutnye, tulang pipi nampak obvious (sile jangan harapkan gambar, aku takde mase nak posing2 amik gamba muke sendiri haha). 



Just a week before final.  Setiap kali tgk kalendar countdown buatan sendiri ni aku mesti akan palpitation (baca: jantung berdegup kencang).. waaaaa subhanallah takutnye xtau nak cakap... kekadang rase cam nyesal buat n tampal kalendar sebab buat aku huru hara hahaha

Tapi part kurus ke tak ke tu bese je la kot. Paling significantnye, mende yg paling masalah kalau aku stress, masalah kulit. Miss E dan Miss J mula lah nak muncul time ni. Memule Miss E... Eczema. dulu dah abes aku nyahkan guna cream hydrocort yg aku pau secara percuma kat spital Tapah masa elektif last year. Skrg ni timbul balik malah semakin rancak. Sampai dah nak habis 1 tiub cream hydrocort tu x hilang2 jgk sampai la skrg. Abes berparut kulit aku T_T dah x mulus dah.... Pastu Miss J plak datang melawat aku reramai kat muka ni. Merata dia datang bawak kerabat sekampung. haihh...

hydrocort / steroid cream untuk eczema... 

Dan hari peperiksaan pun tiba... 

Makanye 25-29hb jun aritu adalah 5 hari bergelumang dengan buku2 dan nota2. Exam kali ni x same mcm SPM. Spm dulu 1 hari 1 subjek. Siap ade gap lagi setiap paper tuh. Tapi kali ni, 1 hari tu, 1 paper tp ade 3-4 subjek di dalamnye. nanges menjawab soalan  T____T


teman2 di sisi katil

Malam nak exam tu macam hampeh, bukak nota A, tetibe come across pekataan B, takpaham lalu bukak nota B. Malah lagi keliru lalu bertanye kat leha, tetibe ternampak leha tgh bace C, lalu terdiskas pasal C dgn leha sambil leha sumpah2 dlm hati asal la minah ni kacau aku dahla tengah cuak ni, pastu balik semula ke bilik. Tak ingat tadi tengah stadi ape, lalu bukak plak buku D. LOL! camtu sampai bile nak abes hahaha... tu aku la, aku.... yang huru hara ni... orang lain ok je sanye, teratur je perancangan dan perjalanan idup diorg, x mcm aku ni.. haha

bawah nota ade nota, bawah nota ade buku, bawah buku tu ade handbook yg bawahnye ade nota...wooh. mcm tu lah aku.. ribut!

Basically malam2 nak exam tu bukanlah malam nak study buku teks baca a to z, tapi untuk sneak peek nota2, soalan2 end posting yg lepas2  (sepatutnye lah tapi aku bukak jugak buku teks hahaha) .... dan jugak pastikan tajuk2 yg discuss time kelas2 revision dah cover sumenye.. oh ini penting!! =D

Mase revision class sepanjang study weeks tu, setiap yg keluar dr mulut lecturer2 anda ibarat mutiara.. wah! hahahaha... alhamdulillah revision class memang sgt banyak membantu... doa2 lah kite diketemukan dengan tajuk2 yg bakal keluar exam. Kalau pegi class tp x prasan/ xdengar ape yg lecturer cakap, x gune jugak kan.

dan inilah antara revision class yg sangat222 penting untuk di hadiri. ewah! =D
[kredit gambar: Azah - my partner in crime muahaha]


tq dr.hana..! 1st time kitorg ade gmbr time exam.. hehehehe
btw actually ni time exam paeds...tp basically same je la pemandangannye setiap kali exam  [kredit gambar: Dr. Hana]  


kadang2 kitorg buat exam dalam makmal jugak... seat aku no1, sebelah si izzudeen ni ha... depan sekali woo!
[kredit gamba: Dr. Maiza Masri. tq dr! =) ]


Acara wajib sebaik saje keluar dr exam hall - salin balik soalan2 yg dihafal... untuk junior2 tersayang.  kagum tgk kwn2 gigih menyalin soalan beramai2.. pastu saling tolong menolong melengkapkan soalan2 mane2 yg x ingat..
(eih bile la aku nak siapkan mendalah2 tuh =_=''' ) [kredit gsmbr: Elya]

Exam klinikal plak bermula Isnin (2 julai) dan 3 julai... aku punye turn, 3 julai. Syukur sangat dapat 2nd day, so boleh dapat gambaran what's gonna happen during the exam day. Everything (I mean, the day) went well and smoothly Alhamdulillah.. 


Group ke3 untuk short case.. dari kiri, Dr. rahman Omar, A - marahaini, B - zarin, C - ayie, D - nadiah, E - nadia, Dr. Maiza, Prof Shahrir  [kredit gambar: Dr. Maiza Masri]
What are the cases that I've got?

Long case: Bilateral Knee Osteoarthritis (a quite straight forward case...and very helpful patient.. and supportive examiner... alhamdulillah.. =))

Short cases:
1. Medical - mitral valve replacement =)
2. Paeds - cerebral palsy =(
3. Ophthal - Glaucoma =)


gmba ni mmg epik la... betul2 time nak balik, n ida sorang student je yg ade gamba ni ...lg satu kat camera dslr Prof Anna (kiri sekali, she's from Poland). hoho.. [kredit : Ida (duduk, kiri sekali) ]

Now that everything is over.. all the nervousness, palpitations, tachycardia, loss of weight, loss of appetite.. Alhamdulillah... and now may Allah ease our 6 friends who are going to pass (insyaAllah) the exam in a few months. And may all 43 of us graduate on December this year.. ameeenn... =)

And what's happening to me after receiving the result? "Weh, dah jadi dokte terus senyap eh, x tegur aku langsung" - sorry Asma' Haslan !! =D =D =D

Since malam lepas dapat result (rabu) tu, aku memang xduk diam.. tolong2 persiapan dinner tido kul 3 pg, esoknye (khamis) buat preparation persembahan. On the way ke putrajaya buat video dalam keta, sebab mase dah xde. Sampai2 umah ida pening cam nak muntah, haha. Malamnye plak dinner, then tido kat uamh ida. Then esoknye (jumaat) gi sungai gabai. Petangnye ade briefing pasal housemanship dgn Prof Shahrir & Dr.Najib. Then sabtu packing barang2 hangkut bawak balik umah. Sabtu n ahad ade tetamu kat rumah, sambil2 tu try jugak taip short case aku. Pastu isnin n slase pegi PPD camp junior. Slase malam lepas blk dr PPD tu terus kena cuci rumah...kul 12 lbh baru setel huhu.. Esoknye, rabu, pegi faculty plak, seharian setelkan borang2... Hari ni je yg dapat rilek sket.. Tengahari td kluar nak pegi gunting rambut tapi kedai tu dah tutup... So balik la awal sket pastu bleh tido muahahaha.... Patutnye td lepas isya kene gi cuci umah lg tp aku T____T nak rehat haha... esok banyak kerja menanti okeh!....  

Ok Nyte everyone! 

Assalamualaikum wbt....











7 comments:

Ain bintu Amir said...

Congrats my dear!!
Aku taktau nape, tapi aku rase sangat2 heppy bace entri ko ni. ohh tetibe aku rase nak meneruskan minat yg sangat2 minat aku terhadap medic. huu T-T tapi takpelah, mungkin ade hikmah disebalik semua ini (cewah pointer ampeh mcm2 alasan plak kan aku ni. hehe)

Gudluck my dear for the future n everything. really proud of u! =)

Ndea Anuar said...

mestila heppy, sebab aku yg tulih... muahaha... xdela.. sebab ko tu mmg suke bace belog org kan kan? haha...

alhamdulillah... salah sorg yg aku sgt nak thanks, engkau lah nyah... slalu bg sokongan kat mak, cewah muah muahh (muntahhh)

wei hakaq pensyarah, blanje la org dah grad muahahaha

CWAF said...

tahniah Dr. :)

Ndea Anuar said...

CWAF - thanks!! :D

Ain bintu Amir said...

hihih~
ak mmg stalker sejati belog ko weh! n proud of it (boleh? hahaha)

bole bg sokongan, tp dari jauh je lar..hhhu..jauh dimate, dkt dihati gitu. auww :p

siyes ke? bole2 tarahal punyaaa~ =D

Ndea Anuar said...

Ain - siyes ape? nak blanje? wah2 kecil tapak tangan, mulut aku tadahkan muahahaha :D

Ndea Anuar said...

eh jap, proud of ape? belog ni? haih rentikan la... haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...