Sunday, July 22, 2012

Diari 1 Ramadhan - Langsir

Assalamualaikum wbt... Selamat menjalani ibadah puasa dengan gigihnya. Jangan macam aku, asik penat dan lesu aje. Nilah jadiknye bila duduk dalam comfort zone kan.

Comfort tak comfort sejak kitorg masuk rumah (lama yang) baru (siap) ni, selain makan dan tido, jadual aku banyak jugakla terisi. Ade jugakla kerja nak buat. Bagus betul ko punye timing ye rumah, dan2 je aku abes final exam, terus kena pindah rumah. Haha.

Hoi, cerita pasal rumah dia lagi! =_=''

Yela, dah tu je yang sedang berlaku skarang ni, takkan aku nak cerite pasal kawen?

Sabor je lah. 

Ala ni just macam diari peribadi aku je. Bermula kisahnya pada Disember tahun lepas lagi kitorg mula pindah keluar dari rumah ni dan menyewa di rumah sementara, selang 3 lorong dari sini. Maka macam pelarianlah kami selama 6 bulan kat sana, rumah yg dipenuhi kotak2. Itu ke mane, ini entah ke mana. Lepas tu bila dah macam tu, banyak barang2 yg tak ditemui (termasukla sijil SPM aku. Haha). 

Kitorg pindah masuk rumah ni balik pada Ahad 15 july, kira2 5 hari sebelum puasa. Dalam keadaan rumah yang belum 100% siap sebenarnya. Adela kena touch up here and there. Tangga pun belum betul2 habis. Balkoni (cewah dah ade balkoni ko skrg) pun belum habis pasang tiles dan halaman depan rumah macam tempat pengumpulan batu2 kayu2 dan simen. Hurmpp.. 

Tapi terpaksa pindah juga dengan kadar segera kerana tuan rumah sewa yang kitorg duduk sementara (tak jauh dari sini) tu dah merengek2 nak kitorg kosongkan rumah tu. Katanye anak tuan rumah nak duduk situ. Ape tah yang tak sabarnye, bukan best pon rumah tu. heh. 

Maka pindahlah kami hari tu macam orang desperate. Rumah tak siap lagi dah tak sabar nak masuk. Tapi interiornye dah boleh lah diduduki. Bilik, tandas, eletrik, air, alhamdulillah semua okla. Tapi yang tak ok lagi, cat bilik aku yg bertompok2 maka terpaksa la aku ngecat nye sendiri balik. Tapi tak cat2 pon lagi... Huk2  =_='' Ade tak hero nak tolong catkan? Hahah

Alkisahnye Sabtu aritu (1 Ramadhan) aku, mak n ayah pergi mencari kain langsir kat Nilai. Wah langsir raya? Jadahnye langsir raya. Rumah ni open je tau skrg, seurat langsir pun takde. Tingkap kat hall bawah tu ayah tutup pakai tikar je haha. Kalau x, memang free2 je boleh nampak dari luar ape yang kitorg buat dalam rumah ni. Plus, bentuk tingkap semua dah lain dari rumah dulu, so langsir lama dah tak boleh pakai... sobsobs... (dalam hati: langsir baru, yay!)

Disebabkan dah tengahari terik baru sampai Nilai 3 tu makanye kitorg takde la nak bersopping sakan. Masuk kedai ke2 terus beli kat situ jugak, tak larat heh nak round sume kedai pilih2 corak idaman hati. Walaupun kedai tu besar tapi corak yang kitorg suke agak terhad so ambik je la pattern yang semua orang (mak, ayah dan aku) suka. (Walhal aku la paling suka, sebab corak lain sume aku tak suka, kahkah). 

Banyak jugak la benda baru aku belajar pasal langsir ni. Dengarnye langsir, macam benda remeh. Tapi kalau takde langsir ni payah jugak. Panas, silau, habuk masuk, orang boleh intai, monyet belakang bukit pun boleh sekodeng. Eee takut. So nak taknak kena ade. 

Berapa banyak kain nak beli?

Ayah memang smart, awal2 pagi dia dah buat draf dan siap ukur pintu sliding door dan tingkap2 kat rumah. So just tunjuk je ukuran tu kat orang kedai langsir, tau lah dia nak mengukurnye. Tapi bukan bodoh2 ikut ukuran tu, ade jugak kena consider jarak rail dari tingkap, kelebaran dinding di kiri dan kanan dan sebagainye. Jarak rail adalah 3 inci dari tingkap. So kalau nak pasang organza (kain net/ yg jarang tu), rail pertama kena jarak 6 inci dari tingkap, dan rail kedua 3 inci above the upper border of the window or the door. Wah kau. haha.

Perkara yang aku baru tau lagi, kite boleh terus tempah jahit langsir kat kedai tu. Aku baru tau pasal ni time  kitorg plan nak pegi beli langsir aritu, kahkah. Punye la selama ni tak mengikuti isu semasa.. Lagipun berapa tahun sekali sangat la tukar langsir rumah. Selagi elok memang la tak tukar2, asik recycle ape yang ade je.. huhu...

So proses nak mendapatkan langsir dah makin mudah dewasa ini. Konklusinye, step2 nye adalah seperti berikut:

1. Ambik ukuran pintu2 dan tingkap2 di rumah. 
2. Pilih kain yang kita suka, plus kain organza (kain net/kain jarang)
3. Bagi ukuran, berapa keping nak (contoh; hijau - 2 tingkap, 3pintu)
4. Decide nak kain saje atau terus upah jahit (rm8 sekeping)
5. Pekedai ukur dan potong kain. Esok boleh datang ambik langsir anda. terima kasih. 

Ha, mudah kan. Langsir siap dijahit, siap bubuh cangkuk lagi! Dapat2 nanti tinggal gantung je haha.

Malah in the future, aku rasa orang boleh order on9 je. Tengok design, bagi ukuran, bg alamat rumah dan esoknye dah ade delivery ke rumah. Just sediakan onkosnya... haha.. Eh tah2 dah memang ade pun serbis ni? HAHA ketinggalan zaman ke ape aku ni.

Tapi yang buat aku terkesima adalah pengorbanan ayah la. Dia nak memudahkan semua orang. Kalau dulu mak yang jahit langsir rumah ni. Tapi ayah yang sangat penyayang dan sangat bertimbang rasa dan alert dengan tahap kesihatan mak yang tak berapa sihat, plus keadaan rumah yang huru hara, takde tempat nak mak nak buat pembentangan kain berjela2 tu nak ukur, pastu mesin jahit mak pun tengah problem. Lagipun masa macam dah x sempat, kang ade yang beraya pakai langsir sokkabar je. haha. So ayah dengan penuh kasih sayang telah melabur... sebanyak..... err... lebih dari RM1k untuk langsir2 di rumah ni T____T banyknye...adeh

Kalau aku, tak mampu la gamaknya... 

Semoga Allah murahkan rezeki ayah dan mak, dan semoga ayah dan mak sihat2 selalu....

Malangnya 2 Ramadhan ayah jatuh sakit. Ah nantila aku cerita next time. okbye


Selamat berpuasa!

^_^












2 comments:

Ain bintu Amir said...

siyess ke ko g Nilai weh? G Nilai 3 la ek? aku baru2 ni ade g gak ctu, ari Ahad, tengok langsir gak ngn ayh n adik2.

ayh ko nape weh? Hope semua sihat2 kay :)

Ndea Anuar said...

Yup, gi Nilai 3 ari sabtu, beli kain n tempah langsir. ahad aku pegi lagik, ambik langsir nye plak. cuci mate je ke? awat x sambar terus? =p

ayah aku dah sehat alhamdulillah =))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...