Tuesday, July 17, 2012

"Di luar nampak riang gembiranya dalam hati siapa yang tahu" - tweet aku hari ini. Dramatik kan?!!


Kau dah kenapa?

Ni ha. Tak senang duduk. Nak kemas rumah, tak boleh nak kemas. Nak rilek, kepala plak serabut. Ade 2 3 4 5  6 bende aku tengah pikir ni selain daripada rumah yg tengah berserabut ni.


Nyamannye pemandangan.... namun hatiku masih keresahan

Tatkala bilik orang lain dah mula diisi dengan perabot-perabot (ada yg baru, ada yg lama), bilik aku masih lagi macam sarang pelarian. Dipenuhi barang2 yang diangkut dari asrama yang masih dalam kotak2, rak2 buku,  beg-beg plastik, dan jua cat dinding yg bertompok yang aku kena cat balik sendiri! Ceihh. Bile tah nak cat? Bukan malas, tapi tak xcukup kelengkapan. Dan keyakinan. Hu.. 

Maka terpaksa aku menumpang bilik adikku Umy buat sementara waktu ini. Oh, jadi penumpang pula si pelarian ni...


Hall - day 1. Looks better today.. thanks to mak ayah n sume yg mengemas while I was away last nite. Hehe.


Resah sebab bilik tak siap? Cis. Takdela, bukan bukan. Ade banyak hal lain lagi. 

Sedang ramai lagi orang yang kesusahan, hidup merempat, takde rumah, kais pagi makan pagi, tak kais tak makan, terpaksa mintak sedekah kat rancangan Bersamamu, kau pulak sedih2 pasal bilik tak siap. Cit! Kalau mcm tu, hantuk kepala kat dinding je selayaknya. 

"InsyaAllah ade jalan penyelesainnye." Kataku kepada diri sendiri, cuba menenangkan hati. 

Tapi macam mana nak selesai kalau tak mula menyelesaikannye. Hah! 


Dapur -  day 1. Harini siap dah bleh masak2 dah pun.. heheh 


Ah sudah lah. Malas aku nak susah2kan hati memikirkannya. Mari fikir yang indah2 saje dan cepat sambung buat kerja sebelum ayah pulang lalu menjerit "Mane benda yang ayah suruh buat tadi tak siap2 lagi ke???!" huahahaha. 

Yang indah

Ok ini indah. Walaupun aku tau aku lambat  memiliki dan membaca buku ni, tak kisahlah.  Baru dapat 2 hari lepas. Terima kasih pemberi hadiah!! =)) 

Indah! Dapat buku sebagai hadiah adalah satu nikmat yg besar... bagi aku... Huhu. Bile tah last skali aku dapat buku as a gift. Nak mintak2 ni malu la kan. So doa je dalam hati supaya dapat hadiah tu benda yang berpekdah seperti buku. Lagipun buku ni mahal. Kalau time berduit boleh la galak mengumpul bekalan dan koleksi. Tapi time tengah sengkek ya amat ni... telan air liur je sambil sumpah2 nape la time aku takde duit ni ade macam buku2 best yang keluar???!! Huwaaa. 

Dan bile dah berumur ni, taknak la dah kumpul hadiah2 benda perhiasan yang-aku-tak-tau-nak-buat-ape-dengannye kat dalam bilik. "Ni sume buat pengumpul habuk je," tungkas emak. Eh tungkas tu ape dah?

Entah.

Btw tu hadiah ape buku denyut tu? Tu adalah hadiah besday, yg aku baru dapat 2 hari lepas. Haha. Xpe..  xkesah la lambat pun. Besday aku dah la time tengah study week time tu.. kalut betul. Tak sempat nak reply semua wish isk3.. Eh janji nak reply kan? Muahaha lupe plak!! Hakaq bizi.... plus takde mood skarang, dunia hakaq sangat2 la berserabut. 

Oh ade lagi satu perkara yang indah. Malam tadi aku, kawanku Fina dan Nora (junior sambest) telah diizinkan olehNya untuk pegi ke Dr. Tariq Ramadan's talk in UIA. Tajuknye "In The Footsteps of The Prophet - How Muslims Should Contribute To The World". MasyaAllah... nice speach... great speaker! =)


Prof. Dr. Tariq Ramadan. The grandson of Hassan Al-Banna. Subhanallah...

So sedikit ringkasan Prof Tariq's speach, taken from my junior, 'Ammar Sahrim FB post:

1) 3:110 - Kita adalah ummat yg terbaik bukan kerana darah kita, tetapi amal kita yg mengajak kepada makruf mencegah mungkar yang merupakan bukti iman kita.

2) Cara terbesar mencontohi Ar-Rasul adalah dengan menyebarkan rahmah kepada seluruh alam, sama ada muslim atau bukan muslim, sama ada manusia atau makhluk lain.

3) Rasulullah ialah seorang yg konsisten! Antara bicara dan amal.

4) Rasulullah ialah seorang yg berobjektif dalam setiap bicara dan amal.

5) Rasulullah mengajar untuk kita mengubah cara pandang kita kepada alam (sebagai hadiah dari Allah), kepada yang miskin, kanak-kanak, dan paling penting ibu bapa kita.

6) 4 Attitudes penting yg Rasulullah didik; yakin (yakin dgn prinsip dan aqidah kita), percaya, bercita-cita tinggi, dan berani.

7) Kita adalah khalifah bukan bermaksud kita adalah pemilik alam ni, tapi kita akan dipertanggungjawabkan.

8) Kita kena meyakini betapa kehidupan ni ada penghujungnya iaitu MATI.

9) Cara yang terbaik untuk memberi sumbangan pada ummah mengikut cara Rasulullah adalah pendidikan atau Tarbiyyah.


TQ Ammar, for these beautiful notions! Aku tak reti nak menulis balik sume2 ni. Huhu... 


3000++ orang yang hadir! Subhanallah....  [sumber]

But I like this one.... right from my own PowerShot... Hehe..

Subhanallah...  As if he's looking straight at me, saying "hey listen carefully, asyik amik gamba je budak nih dari tadi!" 

Beliau sangat tegas orangnya. Bukan orang yang suke buat lawak supaya orang datang beramai2 mendengar ceramahnya. Even bila orang ramai2 bertepuk tangan (kerana terlalu kagum dengan kata2 dan semangat beliau) pun di sergahnya "Don't! Don't clap! Stand up now and do something!" tungkasnya dengan tegas, mendesak kita supaya bangun membela umat Islam dan orang2 (tak kira agama apa pun) yang ditindas. 

Semoga aku.... diri yang kotor dengan dosa2 ini....... dapat berubah... 

Allah.... terimalah hambaMu ini kembali.... tenangkanlah hatiku yg berserabut ini.... tunjukkan aku jalan... dan kurniakan aku seorang 'Imam' sebagai pemmimpin.... 








Abang: ha cepat la pikir dari skarang nak beli kereta ape!!
Aku: Ha banyakla ko punye keta! Orang tengah pikir mane nak cekau duit nak beli katil almari sume nih! T___T

6 comments:

nora said...

haha..ingat kan akk yg buat nota malam tu..kite intai kat sebelah.."haish..asyik ambik gambar ke akk ni.." huu..

best kan kak..TQ for sharing :)

P/s: sory smlm exhausted sgt nk ckp byk2..jumpa lagi nnt!

Ain bintu Amir said...

cucu Imam Hassan al-Banna? Subhanallah~ mesti best en dgr! huhu~

Ndea Anuar said...

Nora - haha... manade asyik... 2x je akak angkat kamera time die tgh bg talk tu... tp skali angkat snap banyak2 la hehe yup best2.. sume org pun mcm penat.. akak pun terkelip2 mate time dah hujung2 tu haha ok see u again! n thanks for coming ;)

Ndea Anuar said...

Ain - best! ce yutiub, ntah2 ade kot org upload vid talk die. aku malas plak nak merekod2 smalam, salu rajen, haha

CWAF said...

cuti bape lame? HO bile?

Ndea Anuar said...

CWAF - salunye dalam 2-3 bulan camtu br dpt panggilan kroje.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...