Tuesday, May 1, 2012

Budak ngantuk

Waaa ngantuknye..... Bace buku ngantuk... dgr ceramah ngantuk...ape lagi nak buat pepetang ni... nak joging, hujan (ceh, dan2 la nak joging pfftt) jadi sebelum TERtido baik aku menaip kat sini. tido ptg lepas asar tak baik nak.

Cakap pasal baca buku dan ngantuk, memang itulah aku... 1) bukan ulat buku, bukan tak suke membaca tapi bace kejap je mesti lelap. 2) kaki lentok. waaa

Teeringat dulu salah satu ucapan kengkawan mase lepas dapat result PMR. "Wei nadia, ko ni tido dalam kelas pon bleh dapat 9A eh!" aku hanya mampu gelak. Gelak bukan sbb aku terer, tapi sebab dia betul! Mane tak nye, memang betul pun selalu TERtido dalam kelas. Memang muka ni la paling baik dan taat - sentiasa 'mengangguk' je dalam kelas. Dan nama ni la selalu kena panggil once aku didapati mula berada di 'alam lain' ketika kelas sedang berlangsung. Ini adalah fakta. Tanye la sape2 yg penah sekelas dgn aku nescaya mereka akan setuju dgn hakikat ni. =p

Makanye membaca teks2 kitab ilmu bukanlah aku...sedih.. sebab tu la aku tak pandai cam orang lain.  Time balik skolah aku boleh jalan laju2 nak kejar dewan makan sebab aku hanya membawa perut dan kepala yang kosong. So cemane aku stadi (baca: cemana aku survive time skolah)? Ingat lagi mase form1, cara aku stadi  ialah dgn menjawab soalan2 dalam buku2 latihan. cewah macam pandai. Oh sudah tentu tidak. Aku kan tak bace buku, so mcm mana nak jawab. Bodo trang tang2. So keje aku adalah baca soalan dan tengok jawapan kat belakang..., wakaka.....

Alah bukan meniru time ujian atau pekse, ye tak.. kikiki.... Memang bengong, tp tu la cara aku survive... cane nak jawab, haram satu benda tak faham (dah kat kelas tido!)... HAHA... At least dapatla garap sket2 konsep matapelajaran tuh.. Bile tengok soalan, cari2 sket pasal topik tu dalam buku then tengok jawapan kat belakang buku. Alhasilnye (aku pun taktau celah mane la berkesan teknik tuh..) dapat plak masuk kelas 1st. Tapi nama aku antara yg hujung2 je kot, sipi2 je lagi nak masuk kelas 2nd. Malah langsung tak penah target2 nak masuk kelas 1st... tp xpe alhamdulillah syukur nikmat

Masuk form 2n form 3 bijok le sikit, dah tak curik2 tengok jawapan belakang dah. Malu kawan2 tengok, haha. Oh ye mase form 1 tu aku stadi atas double decker, katil atas so takde sape nampak kegiatan haramjadah aku, wahaha. Bile dah form 2, maju le sket, cube jawab dulu then baru tanda sendiri kertas soklan. kalau salah, salah la takpe.. buku abes beli baru. Tapi tebiat lame still ade iaitu tak (mampu) nak baca buku dan cepat ngantuk.... huwaa T_T 

Namun teknik2 ni hanyelah berkesan mase sekolah dulu ye nadia oi.. lagipun skrg takde dah buku2 latihan mcm time sekolah dulu, xde jawapan kat belakang. kalau jawab past year question pun jawapan kena cari, korek dari buku, internet (sampai terlelap2 la harusnye =_=''). 

Haih kenangan. 

Oh ye mase form 5 aku dpt award 'the headbanging girl' dalam kelas sekian time kasih. 


apelah nasib budak ngantuk ini...... 



Countdown: 54 days to go! 


2 comments:

Bintuhambali... said...

study in a group.. so, u'll get the answer faster! :D n of coz u cannot sleep during the discussion..:)

Ain bintu Amir said...

budak mengantok yang sekarang menunggu ditabalkan mjadi seorang doktor yg berjaya..amin insyaAllah mudah2an..niat yang baik, insyaAllah Allah akan balas dengan yg setimpal dengannya..

chaiyok Ndea!! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...