Thursday, May 17, 2012

"Mak, jangan isap dadah!"

Mase tu aku baru umur dalam 4-5 tahun. Kitorg duk kat gombak batu 4. Kalau tanye aku alamat memang x ingat dah la. Rumah teres tp 1-2 baris je, bukan 1 taman perumahan yg besar. Kat sekeliling umah kitorg tu ade banyak la pokok2 dan semak samun. Malah ampaian mak sidai baju pun dah macam dalam semak. Makanya banyak la flora dan fauna yg sering berkunjung ke rumah walau tanpa diundang. Tapi kat area ampaian tu la tempat kitorg slalu main2. hehe.

Satu petang, mak nak pi angkat kain kat ampaian. Yang kitorg ni suke sangat nak ikut kalau mak gi angkat kain pasalnye tu la peluang nak tengok dunia luar secara tak langsung menarik perhatian anak2 jiran untuk kuar bermain skali ngan kitorg. haha. (mase kecik2 dulu mak tak bagi sangat kitorg main kat luar sebab kawasan kejiranan yg di kelilingi dengan orang2 yg pelik2 dan meragukan. kitorg plak kecik2 dan comel2 lagi, lagi la takut nak bg lepas kan). Tapi mak tak bagi aku ikut dia sebab hari dah nak ujan, kang once dah kluar payah nak masuk umah balik. So aku tengok je dari luar pintu rumah. Ampaian tu dalam 10 meter depan umah kitorg. Aku yg kekecewaan tadi pun menyandar la kat dinding, melepaskan pandangan..sambil  meletakkan kedua2 tangan duk kat belakang, rapat ke dinding.. 

Tiba2 dalam sekelip mata aku rase jari hantu tangan kanan aku saaaaaakkiittt sangat. Sangat berbisa2 sakitnye, dah takleh nak describe lagi sakit tahap ape. Dan yg aku mampu buat hanyalah menjerit dan menangis secomel yg boleh sekuat2 hati. Mak pun tanpa membuang masa terus berlari2 mendapatkan aku sampai tercampak bertaburan semua kain2 di tangan. Aku pegang tangan yg kesakitan tu. Mase tu aku x tengok lagi ape jadi dengan tangan aku, sebab aku nangis sampai sepet mataku. Mak pun kate "ya allah kena sengat tebuan!" Kelihatan seekor tebuan sebesar ibu jari tengah pening2 lalat di atas lantai. Lalok sebab terhempas barangkali. Tanpa membuang masa mak terus sedut kat tempat aku kena sengat tu dan ludahkan ape yg dia hisap. Berulang2 kali. Aku pun terkejut tengok ape mak buat, tapi tak paham ape yg mak buat. Dalam kepala aku pikir mak nak isap darah aku. Mase tu la dan2 teringat iklan kat tv "KITA DILARANG MENGHISAP DADAH". Kepala bebal aku sebagai kekanak berumur 4 tahun yg naif dah memangnye tak tahu ape beza dadah dgn darah, maka aku ingat dedua tu menda yg same je. So aku pun tarik2 tangan aku xnak bagi mak sedut bisa tu, sambil jerit "mak, jangan isap dadah!!"

wahaha!

Tebuan. adoi sakitnye... masih trauma hingga ke harini. 

Maka bergaduh2 la aku dengan mak yg nak tolong sedut dan buang bisa tebuan tu sebelum bisa tu masuk lagi banyak ke dalam saluran darah aku. Aku plak....anak mane nak mak dia hisap dadah.. ye tak?? lol

wakaka sampai arini rase nak gelakkan dan lempang2 muke sendiri. Dalam cemas2 pun bleh terbuat lawak bodo. *malu*

Ape pun tu la antara pengorbanan seorang emak. Kalau nak tahu sebenarnya ape yg mak buat tu sangat berisiko tinggi. Lepas dah belajar pasal toxin binatang2 berbisa ni, barulah tahu yg perkara yg paling kita TAK BOLEH buat adalah menyedut toxin atau bisa tu dengan mulut. Sebab bila toxin tu melekat kat bibir, kadar penyerapannya masuk ke dalam darah adalah lagi cepat dan boleh menyebabkan kematian!

Ya Allah. nasib baik tak jadi apape =(

Pastu aku pun berbalut la tanga selama 1-2 minggu sebab 1 tangan aku jadi bengkak..... hari2 mak akan sapukan dengan kapur campur ape tah, pastu balutkan tangan aku dengan penuh kasih sayang.... wuhuhuhu...

Terima kasih emak! =)




Pengorbanan ibu sungguh tak terhingga....





Sunday, May 13, 2012

Hari2 pun adalah hari ibu kittew

Yay arini nak jumpe mak kittew. Lame wow xjumpe!!

...dah 6 ari...  =D

(mesti umy rase nk bunuh je hakaq die ni. bwueekkk =p)

Hah ye2, aku tau ape korg pikir. Memang pon idung kitorg xsame. luls

Semalam mak ajak kite pegi majlis akad nikah anak kawan baik die kat masjid KLCC tapi kite x ikut. Ade kelas kat HKL smalam. 

Ok mak see u jap lagi! ^_^

Ya Allah Ya Tuhanku, ampunilah dosa kedua ibu bapaku, dan kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihani kami ketika kami masih kecil.....

Dan panjangkan umur mereka agar dapat aku terus berbakti kpd mereka hingga akhir hayatku..... 

Ameenn...

Friday, May 11, 2012

Lebih baik daripada apa yang engkau kehendaki





Allah tahu tentang dirimu lebih daripada engkau sendiri. Maka Allah telah menetapkan untukmu LEBIH BAIK daripada apa yang engkau kehendaki.

Sob... sobs...nak mak nak ayah.... T_T




Insan Yang Mulia

Sanggup berkorban jiwa dan nyawa,

Sanggup meredah setiap derita,
hanya semata ingin melihat 
anaknya bahagia....


pada solatnya tak pernah lupa
doa kepada yang maha esa 
moga anaknya diberi berkat 
sepanjang usia...

Insan yang mulia 
yang dinamakan ibu ayah
kasih nya khusus 
membersarkan kita semua

Janganlah kita,
walau sesaat menderhaka 
sesungguhnya, tinggi nilai pengorbanannya
ibu ayah...

Insan yang mulia






Wednesday, May 2, 2012

Mirror

"People around you will be just like your mirror. When you smile at them, they'll smile back at you. When you hate them, they'll hate you the same. Only that they don't have the acnes on the same spots as yours =p" (Nadia Anuar, 20120


Tuesday, May 1, 2012

Budak ngantuk

Waaa ngantuknye..... Bace buku ngantuk... dgr ceramah ngantuk...ape lagi nak buat pepetang ni... nak joging, hujan (ceh, dan2 la nak joging pfftt) jadi sebelum TERtido baik aku menaip kat sini. tido ptg lepas asar tak baik nak.

Cakap pasal baca buku dan ngantuk, memang itulah aku... 1) bukan ulat buku, bukan tak suke membaca tapi bace kejap je mesti lelap. 2) kaki lentok. waaa

Teeringat dulu salah satu ucapan kengkawan mase lepas dapat result PMR. "Wei nadia, ko ni tido dalam kelas pon bleh dapat 9A eh!" aku hanya mampu gelak. Gelak bukan sbb aku terer, tapi sebab dia betul! Mane tak nye, memang betul pun selalu TERtido dalam kelas. Memang muka ni la paling baik dan taat - sentiasa 'mengangguk' je dalam kelas. Dan nama ni la selalu kena panggil once aku didapati mula berada di 'alam lain' ketika kelas sedang berlangsung. Ini adalah fakta. Tanye la sape2 yg penah sekelas dgn aku nescaya mereka akan setuju dgn hakikat ni. =p

Makanye membaca teks2 kitab ilmu bukanlah aku...sedih.. sebab tu la aku tak pandai cam orang lain.  Time balik skolah aku boleh jalan laju2 nak kejar dewan makan sebab aku hanya membawa perut dan kepala yang kosong. So cemane aku stadi (baca: cemana aku survive time skolah)? Ingat lagi mase form1, cara aku stadi  ialah dgn menjawab soalan2 dalam buku2 latihan. cewah macam pandai. Oh sudah tentu tidak. Aku kan tak bace buku, so mcm mana nak jawab. Bodo trang tang2. So keje aku adalah baca soalan dan tengok jawapan kat belakang..., wakaka.....

Alah bukan meniru time ujian atau pekse, ye tak.. kikiki.... Memang bengong, tp tu la cara aku survive... cane nak jawab, haram satu benda tak faham (dah kat kelas tido!)... HAHA... At least dapatla garap sket2 konsep matapelajaran tuh.. Bile tengok soalan, cari2 sket pasal topik tu dalam buku then tengok jawapan kat belakang buku. Alhasilnye (aku pun taktau celah mane la berkesan teknik tuh..) dapat plak masuk kelas 1st. Tapi nama aku antara yg hujung2 je kot, sipi2 je lagi nak masuk kelas 2nd. Malah langsung tak penah target2 nak masuk kelas 1st... tp xpe alhamdulillah syukur nikmat

Masuk form 2n form 3 bijok le sikit, dah tak curik2 tengok jawapan belakang dah. Malu kawan2 tengok, haha. Oh ye mase form 1 tu aku stadi atas double decker, katil atas so takde sape nampak kegiatan haramjadah aku, wahaha. Bile dah form 2, maju le sket, cube jawab dulu then baru tanda sendiri kertas soklan. kalau salah, salah la takpe.. buku abes beli baru. Tapi tebiat lame still ade iaitu tak (mampu) nak baca buku dan cepat ngantuk.... huwaa T_T 

Namun teknik2 ni hanyelah berkesan mase sekolah dulu ye nadia oi.. lagipun skrg takde dah buku2 latihan mcm time sekolah dulu, xde jawapan kat belakang. kalau jawab past year question pun jawapan kena cari, korek dari buku, internet (sampai terlelap2 la harusnye =_=''). 

Haih kenangan. 

Oh ye mase form 5 aku dpt award 'the headbanging girl' dalam kelas sekian time kasih. 


apelah nasib budak ngantuk ini...... 



Countdown: 54 days to go! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...