Monday, April 2, 2012

Weekend with my loves

Assalamualaikum!

How's ur life getting on? Mine is awesome...with my love ones... =) 

Thanks Allah for blessing me with super-mak and super-ayah like them! =)
Mak and ayah are my heroes!! They are always there when I need them...when I need a friend, a hand (or a ride :p)

Alhamdulillah Yesterday was a blast, blessed day for me. Why why?

Since several days and weeks ago I've been thinking of going to some places, for some reason, to see some things, which is quite important for me in making a huge decision of my life. He He. And I think I have to do this by myself, not to burden anybody around me. Tapi kena jugak la ajak some one to temankan, for safety purpose hee. So last week I asked my dear friend F to accompany me and she agreed. But problem is, I didn't get to borrow my bro's car as planned. 

When I voiced out my intention to Mak, she asked me to nego with abang as he might be a bit generous to lent me his 'Audi A6'. He is, some times. Haha. 

But not this time. Yeah I did have that feeling though, as it will be a complicated plan, as what he replied. Ok never mind, thank you. Oh no, I did not thank him for that actually. Haha. Redha je lah, tapi hati sangat runsing dan sedih, and regretting it for it may be the result for not asking him about this earlier. Padan muka aku. Nasi sudah menjadi bubur.... 

Then I told Mak about that yesterday morning and guess what? She managed to pursue ayah to bring me there! Wow this is beyond my expectation, and indeed it was a blast! Surely aku takpayah drive (sebab ayah suke drive, sebab  kalau dia x drive nanti dia sakit tengkuk tempat operate dia dulu) dan rase more secure bila ade mak n ayah (dan aku takpayah kuar duit minyak wahaha). Alhamdulillah... Weehooo!! 

See? Allah always has a better plan for us! Then I realized, patutla aku rase berat sangat nak mintak pinjam keta abang, dan sangat2 berat nak mintak orang tolong temankan..rase sangat2 serba salah nyusahkan orang.. Dan aku mohon pada Allah bagilah jalan untuk masalah ni... there you go, he replied me once again! Alhamdulillah Ya Allah... Kau tak pernah kecewakan hamba2 yang menjadikan Kau satu2nya tempat bergantung. =)  

Maka bermulalah perjalanan beribu batu menuju ke tempat-yang-di-tuju. Oh ye sebelum tu kitorg singgah tengok rumah. Bilik saya dah nampak rupa dah hehe.. Tapi kecik ajela takde la macam umah orang lain. Anyway it is more than enough though, cube bayangkan orang miskin yang takde bilik, cramped up in 1 house with 7-8 beranak... Allah... sungguh besar nikmat yang Engkau berikan pada kami...

Rumah kami dan rumah jiran. Nampak dah rangka bilik aku. Yang mane satu? Rahsie2 hehee

Ececeh. Kedua2 tuan rumah melawat rumah memasing. Ayah dan pacik Ipin, jiran sebelah kami. 

Lemeee jugak la tunggu ayah bincang pasal rumah ni ngan Pakcik Ipin. Ayah bagi cadangan untuk pasang itu ini, dan share menda2 pasal rumah ni. Macam2 la ... Ai dah ni bidang dia. Kekadang tu aku pun tak paham ape istilah yang dia guna, tapi angguk2 je n cakap "Ooo...." hakhakhak " =p 

Tapi mase tu I came into thinking, apart of being so grateful to Allah for having a great ayah as him, at that very moment realized betapa ayah memang all out lah dengan rumah ni. Dari plan rumah dia yang lukis sendiri, beli barang2, lampu pintu tingkap tiles and every inch of the house, he planned and make sure everything to be as what he wants, and according to the rules. Hehe. 

Contohnye sebelum2 ni mase kitorg renovate rumah, ade skali tu kontraktor tu pegi salurkan saluran air kotor dari bilik mandi ke dalam longkang. Bile ayah noticed benda tu, dia suruh orang tu buat balik. Kata ayah, mane boleh macam tu.. Longkang tu untuk air hujan je sebenarnye. Air sink pun tak boleh patutnye, sebab tu la longkang boleh sumbat. Air dari toilet, bilik mandi, sinki, sume tu kena salurkan ke loji kumbahan..  Hoah, macam tu rupenye... aku tak penah tahu pun ade 'peraturan longkang' macam ni. Hahaha. 

Tu la gunanye ilmu kan. Moral of the story yang aku bleh extract dari ayah, belajarlah sesuatu untuk diamalkan, dan beri manfaat bukan saja pada diri kita malah pada semua orang sekeliling kite. Dan kite akan rase puas dan bersyukur dan seronok once kite dapat aplikasikan apa yang kite belajar tu. Agaknye tu la yang ayah rase skrg. 

Dalam perjalan pulang dari tempat-yang-di-tuju. Gambar ni lepas kejadian ayah kena siram ngan air mineral hahaha (lihat botol mineral di tangan mak =D)


Perjalanan yang agak jauh jugak la.. dan penat melayan ayah berceloteh. Ayah ni memang, ade jeee benda dia nak debatkan. Contohnye

Ayah: Eh kenapa ade klinik kesihatan plak dekat hospital ni. Dah ade hospital tak payah la buat klinik plak. Banyak2 bangunan semak je
Me: Klinik tu untuk orang2 yg tak berapa sakit pegi follow up, ambik ubat. Hospital tu untuk yang teruk2, yang kena jumpa pakar atau masuk wad. 
Ayah: kalau macam tu buat hospital je la, tak payah buat klinik kesihatan ni.
Me: Crowded la hospital kalau macam tuuu semua orang nak kena pegi spital..
Ayah: Alasan la tu dokte malas !
Me: Nanti orang yang komplen lame sangat... =_= penat la layan ayah ni

Penat berdebat ngan ayah ni, adeee je dia nak kona. Ayat tak nak kalah je haha.... 

Jauh jugak perjalanan semalam..tapi berbaloi2.. plus dapat discuss2 ngan mak n ayah lagi. So dipendekkan cerite pukul 5 ptg kitorg sampai rumah... Alhamdulillah... sampaila hajatku untuk pergi ke tempat-yang-di-tuju... atas bantuan dan idea ad-hoc mak. Mak memang selalu menjadi penyelamat keadaan! =)

Malam tu plak ayah teman aku pergi Guardian kat Giant batu caves. Nak cari sumthing. Mula2 ayah suruh  aff temankan aku, sebab ayah penat. Maklumlah kat Giant tu pernah ade kejadian orang mati  kena tembak, so dia risau kalau aku pegi sorang. Rafiq n Aff, dengar je aku nak gi Giant, terus order nak deodorant la perfume la waaa kopak la angah. Tapi takpela...as 'upah' menemankan angah T_T Lepas aku dah siap2 tetibe ayah kate nak temankan..... pelik plak aku. Tapi aku rase aku tau kenapa tetibe ayah nak teman...sebab ayah risau keselamatan poket dan wallet aku akan terancam kalau bawak budak berdua tu HAHAHA gentleman betul ayah ni =D

Sebagai buktinye, tengok2 kat sane Ayah bagi aku duit suruh belikan diorg punye deodorant tu...Hehe. 

Oh ye kelmarin mak buat air laici limau! Pergh sedappp.... bile tanye mane mak dapat idea ni, mak cakap "entah, tetibe je terfikir, haha" memang tempting lah, kaler putih je macam air laici, tapi rase laici + limau..nak2 nye sejuk..slurrppp! 

Kesimpulannye wikend ni memang superb. Macam mane la aku tak menanges sebab homesick kalau tak dapat balik rumah lebih dari 2 minggu. HAHAHA. 

How am I gonna leave them to work and live at a place far far away from home T_T

Terima kasih mak, ayah! The loves of my life! =D 



"Kita hanya akan nampak dan hargai cinta sejati yang tak pernah mati sesudah  jatuh tersungkur dek cinta palsu yang menipu" (Ndeanuar, 2012)

2 comments:

Faiz Ezanee said...

Pandai ko main angin.. haha

Ada satu lagi resepi air nak bagi. Limau ais letak asam boi. Kalau belum cuba, sila cuba. Sedap!

HO mintak mana? Selayang? Lps tu MO kena T/O.

Ndea said...

Main angin tang mane faiz? Ooo.... hahah buat muke kesian dapatla hahaha eh kasih ibu dan ayah, takyah main2 angin pun insyaAllah akan dapat, ngeee =)))

taktau lagi mintak mane... selayang je la bleh duk bwh tiak mak lame sket lagi hahahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...