Monday, March 26, 2012

Kawan2 baik di pasca peperiksaan

Assalamualaikum semua =)

Ok tukar layout lagi. Haha. Cerah sikit mase depan aku rase. Selama ni hidup dalam kegelapan.

Selamat menjawab peperiksaan bagi kawan2 medical yg exam esok. Group aku exam ari rabu ni. Musim exam kan. Tapi kitorg ni memang memanjang exam, takde musim2 sanye, haha. So bile nak exam je, tubuh badan  dan minda aku akan menunjukkan beberapa reaksi luar biasa sebagai tanda penolakan terhadap tekanan kerja dan emosi yang berterusan ke atas anggota badan dan perasaan yang melebihi tahap normal, atau kata lainnye, stress. Heh. Maka aku akan sangat2 memerlukan 2 menda ni:

1) Hydrocort cream. 

Ape ni? topical steroid, which is anti-inflammatory. Untuk ape? Untuk my (stress-induced) eczema. Hehe.  uniknye eczema aku ni memang naik time nak2 exam je. Eczema aku xla teruk pun, takat naik vesicle beberapa ketul je kat several areas kat tangan + kaki. Tapi memberikan kesan kegatalan yang significant jugak okeyy dan kalau biar, nanti jadi parut, hitam....taknakkk 

Kawan baikku di pasca peperiksaan, di kala bibit-bibit eczema mula menjengah. 

2) Al-Quran 

Ok ini plak ubat untuk tekanan emosi yang mudah terumbang ambing time exam ni. Tapi patutnye bukan time exam je cari. Hari2 perlu ni ok. Dalam Al-Quran ade banyak peringatan utk kita, bahawa hidup ni sementara je, malah dunia ni tak ade apa nilai pun di sisiNya. (So kalau stress, jangan lebih2 sebab nanti ape kerja pun x jalan). Tapi still kite kena kerja keras jugak. So, semoga diri ni selalu ingat, belajar bukan untuk jawab hekzam je. Malah jauh dari itu lagi matlamat belajar ni. Ilmu ni sebagai alat, untuk beribadah. Kerja kite akan dikire ibadah bile kite niatkan kerana Allah. So kalau ilmu tak cukup macam mana nak beribadah dengan betul ye tak? 

Ayat 83 & 84 dari surah Al-Qasas. 
Jom jenguk sikit peringatan dari kawan baik kita. Ayat 83 - 84, Surah Al- Qasas.

Dalam surah ni (ayat 76 - 84) Allah cerita tentang Karun yang berlagak bile dia banyak harta. Hartanya terlalu banyak, hingga kunci2 perbendaharaannye terlalu  berat, sampai kena pikul oleh orang2 yg kuat. Tapi Karun ni angkuh. Katanye dia ade banyak harta2 tu sebab ilmu2 yang dia ade. Cet! Last2 Allah swt benamkan dia dengan harta2nya ke dalam perut bumi... isk2.  Naudzubillah.. Boleh la bace kisah ni kat ayat 76 - 84 dalam Surah Al-Qasas. 

Moral of the story dari ayat di atas: 
1. Jangan rase bangga dengan kelebihan yg kite ade. Walau ape pun pekerjaan kite.
2. Kesudahan yang baik (syurga) bg orang2 yg bertaqwa. Jom tingkatkan ketaqwaan =)
3. Buat baik - dapat pahala lebih banyak dari kebaikan yg kite buat tu. Wah! Pemurahnye Allah =)))
4. Buat jahat - dapat balasan setimpal dengan ape yg kita buat. So kalau tak kena kat dunia pun, jangan ingat selamat. Mahkamah Akhirat ade ok!



Okla tu je la ade lagi kawan baik time nak hekzam ni.. ade lagi sanye seperti Cocopie si pengalas perut ketike lapar time study HeHehE =D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...