Sunday, March 25, 2012

Ini bukan Tazkirah tapi Common Sense

Assalamualaikum!!

Alhamdulillah hari ni tak sedih dah =))) semalam lagi dah tak sedih, happy la dapat tengok Meah kawen hehehehe (budak ni memang spesis suke pegi kenduri kawen ke?)

Thanks Emon dtg ambik aku =) naik keta baru... ihik.  Emon is at the center, the right most is Poora. 

Ohhmy bukan kerana kenduri okay. kerana beliau adalah sahabat baik saya. =)) ok maybe tak rapat sangat sebab tak study kat tempat yg same, tak sekelas, etc, tapi hati kitorg dekat tau.. ahaks. 

Selamat pengantin baru achik. Hik! aww kelakau la plak rase kau dah kawen =pp

Samihah & Albar. 24 Mac 2012

Alhamdulillah 1 1/2 kerja aku berjaya buat =_=' lembabnye. Tapi tadikan aku terfikir pasal ni. Lari topik skett... Kenapa  kadang tu rase malas, n berat sangat nak solat sunat ba'diah. Antara alasan aku, panas (solat dah berpeluh2, rase nak keluar dari telekung cepat2), malas (hehe), kepala dah melilau2 sebab hp berbunyi (isk3 tak khusyuk). Paling selalunye sebab malas + panas la. Atau pun penat. Isk5, berkire betul aku. Pastu tetibe aku terfikir.....

Allah tak pernah pun berkira nak bagi aku makan, minum, bernafas, sihat, bagi aku lulus exam, boleh stadi sume. Yang aku ni solat 2 rakaat nak berkire. =_=' zushh rase terok betul.

Tapi yela kan, kite nak nak buat amal sikit slalu ade je batu penghalang. Yang kite kate bisikan syaitan tuuu. Atau sebenarnye dari hati kite sendiri sanye. Hati yang malas dan berat! =D

Nak cerita pasal membersihkan hati yg malas hitam berkulat ni, bukan aku la yang layaknye. Tapi xpela meh nak bagi tips sket. Tapi bukan tips bersihkan hati la, tips nak lawan malas2. Hehe. So kalau lepas ni tertimbul je yang negatif2 dalam kepala (terutamanye Malas! <-- khas utk nadia anuar), kena cepat2 timbulkan persoalan utk counter balik fikiran malas tu. Tanye balik kat diri sendiri, yang buruk dan negatif tu sifat siapa? Allah suka ke kite ade sifat2 negatif macam ni?.... Ha... kalau nak Allah tak suka kite, sile lah malas nadiaaaa.....

Ha common sense jeee semua ni kan. Common sense ni hebat sebenarnye. Kite je tak tengok bebetul. Dengan common sense dunia akan aman, bersih, orang hidup tenang, semua bahagia, tak de gaduh2, takde jenayah. Islam tu kan mudah lagi indah dan cantik. 

Pernah jugak terfikir sebelum ni, katekan la ade orang manusia ni yang tak nak sangat2 ikut mana2 agama, tak nak terikat ke terkongkong ke ape. Ok fine. Tiada paksaan dalam beragama kan. Dah bebal sangat x makan di ajar, xpe biarkan aje. TAPI..... suruh la dia pakai common sense. Eh sebelum tu, common sense ni bukan agama baru ye... common sense ni... common sense la (ai xkan tu pun tak tau kan =p).....

Common sense macam mana? Contohnye, secara lumrahnya, secara norma nye, kite mestila tak suka kotor kan? Ye, jangan tipu. Fitrah manusia ni memang suka bersih2 cantik2. So apelagi, jangan buang sampah rata2 keluar dari tingkap keta, atau campak2 dalam longkang, jangan ludah rata2, pancut rata2, conteng2 dinding etc etc. So kalau lah semua orang dalam dunia ni pakai common sense, tak ke bersih je bumi ni? Pegi mane2 sure tak nampak sampah. Ini tak. mane2 pegi mesti boleh nampak orang buang sampah dari cermin kereta. Eeee geram betul tengok. Tak pakai common sense. Atau secara kasarnye, tak pakai otak! 

Kan Islam pun suruh jaga kebersihan kan? Kebersihan itu sebahagian dari Iman...

Contoh up sikit. Pasal jenayah2. Secara common sense-nye kite tak suka kan kalau orang curi barang kite. Ape lagi meragut, samun. Eeee dengar je pun dah sakit hati, ape tah lagi orang yang jadi mangsa. Banyak kali je tengok kat wad orang kena masuk spital sebab kena samun. Ade yang kena tonyoh kepala dengan screw driver sampai berdarah2, pecah tengkorak, ade yang terjatuh sampai ade pendarahan dalam otak. Muka kepala lebam2.. ya Allah... geramnye rase... So kalau penjenayah2 tu ade common sense, takkan nye dia sanggup nak buat macam tu kan? Ape lagi jenayah culik, rogol bunuh sume2 tu. Sebab kalau diorg pakai common sense, mestila diorg pun tak suka diorg atau ahli keluarga diorang diperlakukan macam tu. Pelis sape tak boleh pikir simple macam ni gi la duk dalam hutan.  

Tapi nyatanye dunia hari ni,,, common sense is not so common anymore. Even orang yang cuba buat baik tu yang dipandang pelik kadang2. 



"Kau takde couple??? Biar betol?!!" kate Leha, seorang murid darjah enam, 
kepada rakan sekelasnye Fatimah.
"Erk??" Fatimah terkedu. 
'Buat maksiat lagi normal dari bebas maksiat?' @__@


Dunia dah terbalik.....




Okla mari same2 ke arah yang lebih baik di hari esok insyaAllah! =))

2 comments:

Faiz Ezanee said...

“Islam datang dlm keadaan asing dan akan kembali pula dlm keadaan asing, maka berbahagialah org2 dikatakan asing.” (HR. Muslim)

Ndea said...

Subhanallah, benar tu... thanks faiz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...