Sunday, February 19, 2012

Jujur Aku Suka "Jujur Aku Dayus"!

Ok ni first time la aku buat ulasan pasal drama TV...xpenah2 weh aku buat review ceni.. maksudnye ni la drama melayu pertama yg aku tengok yang tak de jalan cerita yang tak logik di dalamnye... boleh kata jalan cerita disusun dan digarap dengan mantap oleh penulis skrip yang aku dah lupa namanya huhu,.. 

Yang menariknye sebab banyak plot yang aku mula2 bengang tapi tunggu jugak sampai abes sebab nak tau jugak kisah sebenarnya kenapa begitu dan begitu... Rase give up nak tgk pon ade sebab mula2 ingat macam drama tipikal melayu la kan cinta2 pastu kawen pastu suke org lain pastu gadooooh pastu nyesal hahahah... Namun tadi agak malu sendiri jugakla sebab emo awal2 huahua... ok mari lihat ape yang aku bengangkan mase tengok drama ni tadi.. 

1. Edree (Beto Kusyairi) jatuh cinta dengan Lisa (Nora Danish) padahal dia dah bertunang dgn Aishah (Irma Hasmie).. mula2 tengok macam bengang la jugak, tipikal drama melayu, dah ade tunang boleh plak nak syok2 dengan perempuan lain.. Tak bagus tak bagus... Di hujung cerita baru la tau rupanya Edree dan Aishah yang dah laaame kenal, dan berkawan dari kecik tu hanya berkasih sayang mcm adik-dan abang, tak lebih dari tu. Aishah pun sedar yang dia pun rasa macam tu... So Aishah pun relakan Edree kawen dgn Lisa, dan Aishah pun kawen dengan org laen...

2. Edree berubah sikap lepas sedar dari koma lepas eksiden... memula ingat dia ni ilang ingatan ke apa... haha oh tak rupenye... tapi ni la persoalan paling lama tersimpul sampai la ke penghujung cerita....

3. Aishah mengandungkan 'anak luar nikah' Edree. Haha part ni aku macam dah agak yang sanye Aishah tak ngandungkan out of wedlock baby... sebab cara dia cakap buat aku ragu2. tapi tertipu jugak time dia cakap "baby ni perlukan ayah dia, dan saya pun perlukan ayah dia juga" depan Edree, dan Ed pun buat muka terkejot! ouch mmg siryes ingatkan dia maksudkan Edree la bapak budak tuuu. Mak tertipu.. Tapi bila part Aishah cerita kisah sebenar ngan kakak Lisa barula semua org tau yg baby tu bukan anak Edree, tapi anak suami Aishah la, yg dah meninggal mase Edree tengah koma. 

4. Lisa ni dah ade laki tapi curang, boleh plak tido ngan pakwe lame.... bengang la ni kan. Rupa2nya, last2 baru la tau sanye bukan mcm tu. Tapi ex-boyfriend Lisa dah drugged her and raped her at her own house, OMG sangat geram tgk part last ni. emo emo. Lisa mase tu dah berubah, dah pakai tudung. Tak masuk akal la dia nak bawak balik laki kat rumah dia kan.... Tapi kat scene last, Lisa mintak maaf kat Ed sebab keluar dengan lelaki lain lepas dah kawen... yeahh that is soo wrong ladies! (glad that they brought up this part, huhu)

5. Aku paling kompius sampai rase nak tarik rambut bila Ed cakap kat Aishah, "Sebab saya pengecut. Saya patut ceraikan Lisa dari dulu lagi," sob..sob.. kenapa la pulak? "Tapi saya sayangkan Lisa," adeh.... pening mak, nyah..... tadi kate nak ceraikan, pastu kate sayang... last2 baru la tau rupenye... (sambung la sendiri... malas nak citerrrr....kalau yg xtau gi la tengok, ahaha)... aish.. mak tertipu lagi...

6. Scene bapak Lisa suruh Ed ceraikan Lisa.... uish, mase tu rase nak pukul2 je si Ed ni, ape la layan bini teruk2 cetu, siap menjawab2 lagi ngan papa Lisa.... kalau ade perempuan lain baik ceraikan je Lisa, haha aku emo. Pastu mula la sesi flashback mengflasback... yang mengupas satu demi satu persoalan2 di atas..... 

entah la ade lagi kot part2 yg aku bengangkan tadi... tp cukup2 la ni hehe sory la dah buat x surprise pada yg x sempat tengok lg, haha ape pun, thumbs up to Beto, Nora Danish & Irma Hasmie utk lakonan yang mantap tadi... juga banyak pengajarannye. Antara husband & wife, ape2 masalah pun, bawak la bebincang, jangan simpan di dalam peti, nanti last2 kau yang tergigit jari, heheh

 =) 



5 comments:

Faiz Ezanee said...

Thumbs up NdeanuarTV :)

Ndea said...

LOL! macam sokkabar hiburan plak jadinye belog aku kang :p

Ain bintu Amir said...

best sangat3333 cite ni! ;D

lari dari typical malay drama. n dialognya pon mantap! nak2 pulak ade pelakon peberet aku dalam tu (beto) hehe

Ndea said...

ain, sebenarnye bg aku perjalanan & konflik dlm citer ni biase je... tipikal yg blaku dlm crite2 melayu lain (eg. dah btunang pastu jatuh hati dgn org lain. lepas kawen eksiden, pastu koma. suami sangka isteri curang. isteri sangka suami ade pmpuan lain, pastu isteri mintak cerai. kihkih), cuma cara dorg sampaikan tu je kreatif sket, x straight forward,... hehe

ha nak tau 1 rahsia x? sejurus saja cerita ni tamat baru aku tau mamat ni la beto kusyairi ghopenyeee..... selama ni dgr nama je, tp xpenah pon kesah nak tau sape kah2.... padahal dah byk kali jgk tgk drama mamat ni blakon. puiii....

dan aku x minat pon die hehehe =D

Ain bintu Amir said...

hahaha, yup, cara dorang garap & olah cite ni yg buatkan cite ni lain dr lain, die watkan penonton punye 1st assumption adalah salah! ;D

ohh aku mmg minat same mamat ni. die sangat bagus bawak watak tegas! sebab cara die sebut sepatah-sepatah perkataan tu yg buat aku suka sebenarnya. look firm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...