Saturday, February 18, 2012

My Emotional Weekend

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhh! ^_^

Ok dah 13 hari tak tulis pape kat belog ni.. Belog ni xde pape yg menarik pun.. Aku anggap mcm jurnal perjalanan hidup bosan aku je. Hihi. Aku tulis pesanan2 utk diri sendiri. Tembakan2 berdas2 utk diri yg selalu lupa dan malas dan lembab nih. Kalau peristiwa2 plak aku tak rajin sangat nak cerita aku buat itu ini pegi sana sini, certain2 peristiwa je aku tulis. Aku hanye tulis mende2 yang aku nak ingat je.. Perkara2 tu mungkin x menarik pun utk bacaan umum, tp sangat significant utk aku... Menyentuh emosi suciku... huhuhu.. contohnye entri kali ni la.... ok kali ni aku nak tulis panjang2... sampai kalau ade yg nak komen pun korg akan terlupe ape korg nak komen.. haha

Sbnrnya minggu ni aku balik rumah sebab nak sambut besday mak, iaitu esok, 19 Feb. Minggu lepas lagi umy (adik) dah roger nak kongsi2 belikan mak cupcakes. eksaited betol...beli kek dah biase katenye, haha.  okla cupcake pun cupcake la... Tapi sanye dah sambut pun petang tadi sebab esok Umy  nak balek melaka dah.. 

cupcakes mak

Seronok tengok mak & ayah seronok =)

Pastu jugak esok adalah hari pertunangan anak2 jiran kitorg. Dua2 bakal mempelai (eh boleh ke kate mempelai?) tu anak jiran kitorg, yg jarak rumahnye hanye selang 2-3 buah rumah je... huhu...

Hari ni agak best jugak, walaupun seperti biase aku ade 'weekend emotional suffer' bak kate kak pipah.. haha..  



Tapi walaupun suffer aku still turut same meraikan mana yg sempat. Minggu lepas pergi 3 kenduri kawen, minggu ni ade 2 jemputan tapi unfortunatey dua2 tak dapat pergi... Sorry seniors =( Sebab mak nak aku ikut rombongan bertunang anak jiran tu esok... 


punca kenapa aku tersiksa setiap kali weekend haha

Asyik pegi kenduri kawen je, bile dapat pegi kenduri tunang eksaited lebih sket, sebab bertunang ni tak semua orang dijemput, kan. Hehe. Angah (Hasri) & Kak Nurul. Diorg2 tu pun childhood friends kitorg jugak sejak kitorg duduk sini since 21 years ago..... yg mempelai perempuannye sebaya abang aku, si pentunang plak tua setahun dari dia. Ingat lagi dulu hari2 pegi mengaji same2. hehe.... Tapi lepas masuk asrama (baru sedar aku dah 12 tahun duk asrama... dari umur 13-25 tahun T___T) jadi tak brape rapat... time raya je jumpa akak tu. Hee. 

Ok nak ceritanye kat sini, my mom is being soo sweet today. Petang tadi baru aku tau mak sponsor 1 dulang hantaran utk setiap mempelai. 

Siang tadi tibe2 ternampak mak tengah siapkan sentuhan2 terakhir kat gubahan sebakul coklat. Aku tanye la mak, ni nak bagi diorg (mereka yg bertunang tu) ke? Mak kate, aah, nak bagi kat cik Ita (mak Kak Nurul). Tapi aku pelik sebab ade 1 bakul je. Takkan mak bagi kat sorang je. Ok xpela, sukati die la kan nak bagi sape pun. Then petang tadi mak ajak hantar dia pergi ke Jalan JU12, lorong rumah kitorg (kitorg duk rumah sementara kat JU 4 ni), dia nak hantar bakul gubahan yg dia buat tu dan nak tolong mak mempelai lelaki susun buah2an dalam dulang. Bile sampai, aku pelik lg skali kenapa dalam banyak2 dulang yg diorg boleh buat, dulang buah ni nak mak jugak yg susun. 


jatuh cinta pandang pertama tengok bakul coklat ni hahaha! 


Mase on the way nak pegi rumah cik Ita tu, mak siap suruh pusing ikut jalan lain sebab xnak bawak bakul tu lalu depan rumah mempelai lelaki. Aku still xpaham lg time kenape mak nak sorok2. 

Mase kat rumah cik Ida (mak Angah) baru la aku paham, bile cik Ida cakap buah2 tuu mak yang beli... Ohh... rupanye mak bagi 1 bakul kat setiap mempelai. Cik Ida xtau yg mak dah bg 1 bakul kat Cik Ita. Maksudnye Cik Ida akan dapat bakul coklat tu esok... Haha paham ke.. kalau x paham xpela... yang penting aku paham hehehe dan aku sangat kagum dengan surprise yang mak buat kat kengkawan dia ni... huhu.... 

Seronok jugak tolong mak sapu minyak nak kilatkan buah dan susun2 buah2 kat dalam bakul tadi. Puas hati tengok buah2 tu berkilat2. Hehe... Mulanya aku segan la nak ikut mak gi umah Cik Ida sebab dia ramai anak bujang. Mak beria ajak aku pegi tolong dia.. Tapi pikir2 balik, nak segan ape, bukannye tak kenal. Kan dah kenal dari kecik... Haha... tadi pun boleh tegur dan borak dgn diorg mcm biase. Aku tanye dayah (adik kpd angah) pasal study...oh die dah grad januari aritu rupenye aku baru tau!.... (dia bertahun2 muda dari aku dah dia dah grad ok, aku tak grad2 lagi haha)....angah pun tanye pasal study aku bile nak abes, blaja kat spital mane bla bla... common conversation la kate org, utk mengeratkan silaturrahim insyaallah.. hehe

Well ofkos la aku gembira dapat tolong2 menda ni, walaupun sikit je..sebab seperti yg korang suka cakap aku ni kan suke pegi kenduri kawen org, haha... terbuai2 emosi aku tengok dulang2 hantaran bersusun... keukeukeu... apetah lagi bile makcik2 mendoakan giliran aku plak lepas ni woahaha!

Anyway emotion is not always bad. Emosi = ade yang istilahkan ia sebagai perasaan. Rasa. Emo. Huhu. Suka, terharu, gembira, sedih, marah, bengang, teruja, eksaited, seronok, happy, angry, frustrated ... see? kan ade yg best, ade yang x best. Enjoy emosi yang best, walaupun kecik. Kawal emosi yang tak best @ negative. Sebab emosi yg negative walaupun kecik bile kite layan dia akan jadi macam kudis, makin lama makin teruk... Emosi yg best plak, walaupun kecik akan buat kita sangat bersemangat kalau kite reti nak hargai detik2 itu.. huhu ^_^

Perempuan dan emosi mmg tak dapat dipisahkan. Bukan sesuka org perempuan ni nak emo2, tapi mende tu memang dah nature nye begitu. Dia datang tanpa diundang. Rite girls? ^_^ Sebab tu la nisbah emosi perempuan dan lelaki ni adalah 9:1. Perkara yang remeh temeh bagi lelaki, tapi bagi orang perempuan, ianya memberi kesan yang sangat besar. Ape pun, kite kena la pandai kawal emosi. Kalau marah ke sedih ke, jangan terlalu ikutkan perasaan. Bawak duduk, dan cuba fikir secara rasional. Khas untuk diriku yang masih bertatih dalam menguruskan emosi diri sendiri..... huhu...

Orang lelaki pun ade emosi tau, walaupun sikit. Cuma Allah jadikan diorg ni golongan yang tak berapa peka dan tak minat nak layan perkara2 yang beremosi ni... Lagipun emosi ni, FYI sanye effect dari hormone Estrogen, which is higher in women compared to men. Orang lelaki bila dah tua, estrogen level dia akan tinggi. Sebab tu la kite tengok atok2 kite, ayah kite, yang masa muda2 dulu diorg garang, tapi bile dah tua jadi lembut dan saaaangat baik hati dan penyayang, malah sensitive! 

Haha ^_^



Ok untuk memujuk emosi aku yang seronok tengok kawan2 kawen, tapi tak dapat pegi, ni gambar senior kami, Ajes & Kak Una yang selamat diijabkabulkan pagi tadi di Taman Ehsan, Kepong... Tahniah buat kalian! =)

Ajes (Hariz) & Kak Una (Husna Ghazali).
- Photo credit to hafiz Jaafar (pinjam ye apos, hehe) -



Ok sekian dulu.. wassalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh... =)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...