Sunday, February 19, 2012

Jujur Aku Suka "Jujur Aku Dayus"!

Ok ni first time la aku buat ulasan pasal drama TV...xpenah2 weh aku buat review ceni.. maksudnye ni la drama melayu pertama yg aku tengok yang tak de jalan cerita yang tak logik di dalamnye... boleh kata jalan cerita disusun dan digarap dengan mantap oleh penulis skrip yang aku dah lupa namanya huhu,.. 

Yang menariknye sebab banyak plot yang aku mula2 bengang tapi tunggu jugak sampai abes sebab nak tau jugak kisah sebenarnya kenapa begitu dan begitu... Rase give up nak tgk pon ade sebab mula2 ingat macam drama tipikal melayu la kan cinta2 pastu kawen pastu suke org lain pastu gadooooh pastu nyesal hahahah... Namun tadi agak malu sendiri jugakla sebab emo awal2 huahua... ok mari lihat ape yang aku bengangkan mase tengok drama ni tadi.. 

1. Edree (Beto Kusyairi) jatuh cinta dengan Lisa (Nora Danish) padahal dia dah bertunang dgn Aishah (Irma Hasmie).. mula2 tengok macam bengang la jugak, tipikal drama melayu, dah ade tunang boleh plak nak syok2 dengan perempuan lain.. Tak bagus tak bagus... Di hujung cerita baru la tau rupanya Edree dan Aishah yang dah laaame kenal, dan berkawan dari kecik tu hanya berkasih sayang mcm adik-dan abang, tak lebih dari tu. Aishah pun sedar yang dia pun rasa macam tu... So Aishah pun relakan Edree kawen dgn Lisa, dan Aishah pun kawen dengan org laen...

2. Edree berubah sikap lepas sedar dari koma lepas eksiden... memula ingat dia ni ilang ingatan ke apa... haha oh tak rupenye... tapi ni la persoalan paling lama tersimpul sampai la ke penghujung cerita....

3. Aishah mengandungkan 'anak luar nikah' Edree. Haha part ni aku macam dah agak yang sanye Aishah tak ngandungkan out of wedlock baby... sebab cara dia cakap buat aku ragu2. tapi tertipu jugak time dia cakap "baby ni perlukan ayah dia, dan saya pun perlukan ayah dia juga" depan Edree, dan Ed pun buat muka terkejot! ouch mmg siryes ingatkan dia maksudkan Edree la bapak budak tuuu. Mak tertipu.. Tapi bila part Aishah cerita kisah sebenar ngan kakak Lisa barula semua org tau yg baby tu bukan anak Edree, tapi anak suami Aishah la, yg dah meninggal mase Edree tengah koma. 

4. Lisa ni dah ade laki tapi curang, boleh plak tido ngan pakwe lame.... bengang la ni kan. Rupa2nya, last2 baru la tau sanye bukan mcm tu. Tapi ex-boyfriend Lisa dah drugged her and raped her at her own house, OMG sangat geram tgk part last ni. emo emo. Lisa mase tu dah berubah, dah pakai tudung. Tak masuk akal la dia nak bawak balik laki kat rumah dia kan.... Tapi kat scene last, Lisa mintak maaf kat Ed sebab keluar dengan lelaki lain lepas dah kawen... yeahh that is soo wrong ladies! (glad that they brought up this part, huhu)

5. Aku paling kompius sampai rase nak tarik rambut bila Ed cakap kat Aishah, "Sebab saya pengecut. Saya patut ceraikan Lisa dari dulu lagi," sob..sob.. kenapa la pulak? "Tapi saya sayangkan Lisa," adeh.... pening mak, nyah..... tadi kate nak ceraikan, pastu kate sayang... last2 baru la tau rupenye... (sambung la sendiri... malas nak citerrrr....kalau yg xtau gi la tengok, ahaha)... aish.. mak tertipu lagi...

6. Scene bapak Lisa suruh Ed ceraikan Lisa.... uish, mase tu rase nak pukul2 je si Ed ni, ape la layan bini teruk2 cetu, siap menjawab2 lagi ngan papa Lisa.... kalau ade perempuan lain baik ceraikan je Lisa, haha aku emo. Pastu mula la sesi flashback mengflasback... yang mengupas satu demi satu persoalan2 di atas..... 

entah la ade lagi kot part2 yg aku bengangkan tadi... tp cukup2 la ni hehe sory la dah buat x surprise pada yg x sempat tengok lg, haha ape pun, thumbs up to Beto, Nora Danish & Irma Hasmie utk lakonan yang mantap tadi... juga banyak pengajarannye. Antara husband & wife, ape2 masalah pun, bawak la bebincang, jangan simpan di dalam peti, nanti last2 kau yang tergigit jari, heheh

 =) 



Saturday, February 18, 2012

My Emotional Weekend

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhh! ^_^

Ok dah 13 hari tak tulis pape kat belog ni.. Belog ni xde pape yg menarik pun.. Aku anggap mcm jurnal perjalanan hidup bosan aku je. Hihi. Aku tulis pesanan2 utk diri sendiri. Tembakan2 berdas2 utk diri yg selalu lupa dan malas dan lembab nih. Kalau peristiwa2 plak aku tak rajin sangat nak cerita aku buat itu ini pegi sana sini, certain2 peristiwa je aku tulis. Aku hanye tulis mende2 yang aku nak ingat je.. Perkara2 tu mungkin x menarik pun utk bacaan umum, tp sangat significant utk aku... Menyentuh emosi suciku... huhuhu.. contohnye entri kali ni la.... ok kali ni aku nak tulis panjang2... sampai kalau ade yg nak komen pun korg akan terlupe ape korg nak komen.. haha

Sbnrnya minggu ni aku balik rumah sebab nak sambut besday mak, iaitu esok, 19 Feb. Minggu lepas lagi umy (adik) dah roger nak kongsi2 belikan mak cupcakes. eksaited betol...beli kek dah biase katenye, haha.  okla cupcake pun cupcake la... Tapi sanye dah sambut pun petang tadi sebab esok Umy  nak balek melaka dah.. 

cupcakes mak

Seronok tengok mak & ayah seronok =)

Pastu jugak esok adalah hari pertunangan anak2 jiran kitorg. Dua2 bakal mempelai (eh boleh ke kate mempelai?) tu anak jiran kitorg, yg jarak rumahnye hanye selang 2-3 buah rumah je... huhu...

Hari ni agak best jugak, walaupun seperti biase aku ade 'weekend emotional suffer' bak kate kak pipah.. haha..  



Tapi walaupun suffer aku still turut same meraikan mana yg sempat. Minggu lepas pergi 3 kenduri kawen, minggu ni ade 2 jemputan tapi unfortunatey dua2 tak dapat pergi... Sorry seniors =( Sebab mak nak aku ikut rombongan bertunang anak jiran tu esok... 


punca kenapa aku tersiksa setiap kali weekend haha

Asyik pegi kenduri kawen je, bile dapat pegi kenduri tunang eksaited lebih sket, sebab bertunang ni tak semua orang dijemput, kan. Hehe. Angah (Hasri) & Kak Nurul. Diorg2 tu pun childhood friends kitorg jugak sejak kitorg duduk sini since 21 years ago..... yg mempelai perempuannye sebaya abang aku, si pentunang plak tua setahun dari dia. Ingat lagi dulu hari2 pegi mengaji same2. hehe.... Tapi lepas masuk asrama (baru sedar aku dah 12 tahun duk asrama... dari umur 13-25 tahun T___T) jadi tak brape rapat... time raya je jumpa akak tu. Hee. 

Ok nak ceritanye kat sini, my mom is being soo sweet today. Petang tadi baru aku tau mak sponsor 1 dulang hantaran utk setiap mempelai. 

Siang tadi tibe2 ternampak mak tengah siapkan sentuhan2 terakhir kat gubahan sebakul coklat. Aku tanye la mak, ni nak bagi diorg (mereka yg bertunang tu) ke? Mak kate, aah, nak bagi kat cik Ita (mak Kak Nurul). Tapi aku pelik sebab ade 1 bakul je. Takkan mak bagi kat sorang je. Ok xpela, sukati die la kan nak bagi sape pun. Then petang tadi mak ajak hantar dia pergi ke Jalan JU12, lorong rumah kitorg (kitorg duk rumah sementara kat JU 4 ni), dia nak hantar bakul gubahan yg dia buat tu dan nak tolong mak mempelai lelaki susun buah2an dalam dulang. Bile sampai, aku pelik lg skali kenapa dalam banyak2 dulang yg diorg boleh buat, dulang buah ni nak mak jugak yg susun. 


jatuh cinta pandang pertama tengok bakul coklat ni hahaha! 


Mase on the way nak pegi rumah cik Ita tu, mak siap suruh pusing ikut jalan lain sebab xnak bawak bakul tu lalu depan rumah mempelai lelaki. Aku still xpaham lg time kenape mak nak sorok2. 

Mase kat rumah cik Ida (mak Angah) baru la aku paham, bile cik Ida cakap buah2 tuu mak yang beli... Ohh... rupanye mak bagi 1 bakul kat setiap mempelai. Cik Ida xtau yg mak dah bg 1 bakul kat Cik Ita. Maksudnye Cik Ida akan dapat bakul coklat tu esok... Haha paham ke.. kalau x paham xpela... yang penting aku paham hehehe dan aku sangat kagum dengan surprise yang mak buat kat kengkawan dia ni... huhu.... 

Seronok jugak tolong mak sapu minyak nak kilatkan buah dan susun2 buah2 kat dalam bakul tadi. Puas hati tengok buah2 tu berkilat2. Hehe... Mulanya aku segan la nak ikut mak gi umah Cik Ida sebab dia ramai anak bujang. Mak beria ajak aku pegi tolong dia.. Tapi pikir2 balik, nak segan ape, bukannye tak kenal. Kan dah kenal dari kecik... Haha... tadi pun boleh tegur dan borak dgn diorg mcm biase. Aku tanye dayah (adik kpd angah) pasal study...oh die dah grad januari aritu rupenye aku baru tau!.... (dia bertahun2 muda dari aku dah dia dah grad ok, aku tak grad2 lagi haha)....angah pun tanye pasal study aku bile nak abes, blaja kat spital mane bla bla... common conversation la kate org, utk mengeratkan silaturrahim insyaallah.. hehe

Well ofkos la aku gembira dapat tolong2 menda ni, walaupun sikit je..sebab seperti yg korang suka cakap aku ni kan suke pegi kenduri kawen org, haha... terbuai2 emosi aku tengok dulang2 hantaran bersusun... keukeukeu... apetah lagi bile makcik2 mendoakan giliran aku plak lepas ni woahaha!

Anyway emotion is not always bad. Emosi = ade yang istilahkan ia sebagai perasaan. Rasa. Emo. Huhu. Suka, terharu, gembira, sedih, marah, bengang, teruja, eksaited, seronok, happy, angry, frustrated ... see? kan ade yg best, ade yang x best. Enjoy emosi yang best, walaupun kecik. Kawal emosi yang tak best @ negative. Sebab emosi yg negative walaupun kecik bile kite layan dia akan jadi macam kudis, makin lama makin teruk... Emosi yg best plak, walaupun kecik akan buat kita sangat bersemangat kalau kite reti nak hargai detik2 itu.. huhu ^_^

Perempuan dan emosi mmg tak dapat dipisahkan. Bukan sesuka org perempuan ni nak emo2, tapi mende tu memang dah nature nye begitu. Dia datang tanpa diundang. Rite girls? ^_^ Sebab tu la nisbah emosi perempuan dan lelaki ni adalah 9:1. Perkara yang remeh temeh bagi lelaki, tapi bagi orang perempuan, ianya memberi kesan yang sangat besar. Ape pun, kite kena la pandai kawal emosi. Kalau marah ke sedih ke, jangan terlalu ikutkan perasaan. Bawak duduk, dan cuba fikir secara rasional. Khas untuk diriku yang masih bertatih dalam menguruskan emosi diri sendiri..... huhu...

Orang lelaki pun ade emosi tau, walaupun sikit. Cuma Allah jadikan diorg ni golongan yang tak berapa peka dan tak minat nak layan perkara2 yang beremosi ni... Lagipun emosi ni, FYI sanye effect dari hormone Estrogen, which is higher in women compared to men. Orang lelaki bila dah tua, estrogen level dia akan tinggi. Sebab tu la kite tengok atok2 kite, ayah kite, yang masa muda2 dulu diorg garang, tapi bile dah tua jadi lembut dan saaaangat baik hati dan penyayang, malah sensitive! 

Haha ^_^



Ok untuk memujuk emosi aku yang seronok tengok kawan2 kawen, tapi tak dapat pegi, ni gambar senior kami, Ajes & Kak Una yang selamat diijabkabulkan pagi tadi di Taman Ehsan, Kepong... Tahniah buat kalian! =)

Ajes (Hariz) & Kak Una (Husna Ghazali).
- Photo credit to hafiz Jaafar (pinjam ye apos, hehe) -



Ok sekian dulu.. wassalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh... =)


Sunday, February 5, 2012

Cinta satu ribu empat ratus tahun yang lalu

Satu ribu empat ratus tahun yang lalu, dia digelar pendusta kerana ajaran yang dibawa bertentangan dengan ajaran nenek moyang kaumnya. Dia digelar si gila yang menceritakan tentang kuasa Maha Besar yang tidak kelihatan. Tidak cukup dengan itu, dia juga dituduh sebagai ahli sihir kerana mukjizat-mukjizat yang dimilikinya. Dia dicaci, dihina, dibaling batu, dicederakan. Namun dia tetap tidak berganjak, gigih mengepalai berpuluh-puluh peperangan memerangi orang-orang kafir demi memastikan Islam terus tersebar dan sampai kepada kita umatnya pada hari ini. Tika hayatnya dia menyatakan kerinduan untuk bertemu dengan kita, umatnya di akhir zaman. Di akhir nafasnya, bibir lemahnya masih menyebut-nyebut tentang kita, umatnya yang selalu diingati... Semua ini sdalah bukti kecintaannya kepada kita semua, umat Nabi Muhammad Salallahu alaihi wasallam....

Tetapi bagaimanakah dengan kita? Adakah kita meluangkan masa setiap hari untuk mengingati, berselawat dan mendoakan baginda, insan yang telah banyak berkorban untuk kita? Adakah kita mengamalkan ajaran-ajaran dan sunnah-sunnahnya tanda cinta kita kepada baginda?

Bayangkan kalau tiada baginda, apakah kita akan dapat menikmati keindahan hidup dalam agama Islam seperti hari ini...

Allahumma salli 'ala Muhammad... wa 'ala alihi wasahbihi wasallam... 

Kami rindu padamu ya Rasulullah...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...