Monday, December 24, 2012

Gaduh dengan budak kecik kerana loceng

Sambungan kpd kisah kebengongan aku hari ni...

Ptg td lps abes keje aku pon join la gedus, syazi n  izyan makan kat food court yg open air dkat stesen bas tu, entah ape nama tempatnye aku pon x ingat.

Disebabkan nafsu kelaparan yg xdpt dibendung, dgn stress dan emo yg menimpa, aku nekad nak minum choclate milk shake dgn topping best2 seperti hazel nut (omg!! My all times favorite!!) dan coklat chips.

So aku pun dgn gigihnye berdiri menunggu brader tu buat milk shake aku kat gerai dia.

Tetibe dtg 2 org budak kecik, dlm umur 5-7 tahun, pegi main2 loceng ais krim yg tergantung kat depan gerai tu. Betul2 kat belakang aku.

Ya allah bingitnye.

Sabar..sabar.. Budak2 je tu.. Pujuk hati kecilku.

Makin lama makin kuat pulak, dan tak henti2 pulak budak2 ni main loceng ni. Kau bayangkan loceng yg kaler gold yg org jual ais krim guna tu... Loceng yg bunyi nyaring tu, kriing krning kriinnngg bebetul kat blakang kepala ko.. Cube bayangkan sekarang!

Sabar nadia.. Sabar..

Tetibe budak tu pegi tarik loceng tu betul2 ke tepi aku.. So skrg loceng tu betul2 kat tepi telinga kiri aku! Bayangkan!

Sabar lagi.. Sabar.. Kejap lagi berenti la tu...

Namun..

Kringg krinng kriingggg kriinggggg "eskremm eskremmm..!!" (ewah budak ni, siap berlagak macam penjual aiskrim lagi!)adohaiii...

Nak marah tak bleh.. Aku kan dah pandai kontrol marah skrg. Lagipun ade ke patut nak marah budak2 kecik camni.. Ape yg diorg tahu..

Tapi..

Dengan tahap kesabaran yg rendah seorang kakitangan kerajaan yg dah kelaparan, kebuluran, ke'stress'an dan kepenatan baru balik keje pukul 6.40ptg...

Dgn spontannye tangan kanan aku terus pegang buah loceng yg sedang di goncang tu sehingga tiada lagi bunyi yg kluar. "Bising." kataku kpd budak2 tu dengan nada mendatar. Tergamam terus budak tu hahaha.... Teros senyap! Hahahaaa

Wah...aku pun xsangka dgn ape yg aku buat td hahaha.... Org2 ramai yg tengah makan dekat2 dgn gerai tu pun tgk je keberanian aku.. Malu la jugak, tp puas hati aku.. Atleast telinga aku x sakit!

Bukan marah pasal bising. Tapi bunyi tu sangat2 irritating. Ya allah sakit gile telinga aku. U know what i mean kan? Yes i win.

Xlame lps tu si adiknye dtg balik, konon nak lawan aku la..

"kite ambik loceng ni bawak balik rumah kang!!" kata si adik tu kat aku, dgn muka garangnye. Wah, macam aku heran. Hahaah ambikla..bukan aku punye loceng pon haha.. Aku senyum je la, xkan nak berbalah kot.. comel sungguh budak ni haha :'D

Pastu si adik sambung main2 loceng tu tanda nak provoke aku. Nak tunjuk yg die tak takot dgn aku la konon2nye

Si abang yg takut2 tu pun cakap kat adiknye, "janganla.. Akak ni marah kejap"

Herkkkhahahaha... Marah kejap??

Hahhaa first time dengar. Tp yela, mmg aku mrh kejap pon, i mean, berenti main loceng tu kejap boleh? Lepas aku berambus dr sini nti kauorang sambung main balik, boleh?..

"aah.. Kejap eh.." jawabku sambil senyum ketat kat bebudak tu. Bg diorg takot skett muahaha.....

Xlame pastu milk shake aku pon siap... Mase nak bayar tu si abang yg main2 loceng td siap tanye aku, "air ni brape ringgit kak?"

Heh, aku ingatkan die dah takot kat aku td.. Haha. Bagus betol..brani bertanye budak ni....

Gile tak bleh jadi cikgu tadika mahu pun nursery aku ni...

"Abesla..anak2 ko nanti komfem xdibenarkan main loceng langsung," kata syazi. Lul.

Sesaje je nak bebel.. -,-

Salam.. Bosannye broadband kene block.. Salunye die bg email ke msg ke.. Ni sedar2 dah xbleh connect. So tepaksa bgantung kat my samsung mobile..cewah.

Harini aku bengong. Kena tgk lbh kurang 10 ctg pagi ni..sampai tgahari.. Sbb ade seplo pt IOL, dan 2 placenta praevia nye yg kena buat ctg pada setiap hari isnin jugak nye pon... Adoi.. Pastu siap ade yg type 2 decellerationnye.. Sibbaik lepas tu ok balik. Tak henti2 la ctg kat ward tu dr pg sampai ke ptg... Dup dup dup dup sana sini.. Malam ni mmg aku boleh mengigau bunyi ctg aku rase.

Alkisahnye pukul 1130 tu OT dah panggil kes Semi elective LSCS for 2 previous scar. Aku baru je nak tarik napas lepas tgk ctg yg ade decellaration tu dgn MO...

Tetibe mase nurse tgh prepare kan patient tu, aku bertanye kpd diriku sendiri, "Eh, sape ho yg masuk OT utk kes ni??"

Aljonah wal lampinye, time tu jugak la aku br sedar yg aku la yg kena masuk...sbb aku punye turn masuk OT utk kes bkn elective arini... sape lg... Hahaha....

"La...aku la yg kena masuk OT ni!" getusku membebel sorang2 kat kaunter nurse.

"Haha xdapat gi makan.." Kak Meena (staff nurse) gelakkan je osmen yg kelaparan sorang2 kat ward ni meroyan2..

Ya salam.. Boleh aku x terpikir lgsg aku yg kena masuk OT ni... Padahal aku la yg siapkan OT listnye.. Haha..Ceis.. Ni sume ctg2 tu punye pasal..

Dengan otak yg dah hypoglycemic dan jari jemari dah menggigil2 kelaparan, dgn ke hulu hilir sorang2 menjaga ctg yg besepah dlm ward tu, ttbe teringat ade neslo ais smalam yg aku xminum lg, ade dlm peti ais kat pantri.

Terus jalan laju2 pegi pantri. dptla minum secawan dua sementara patient tu belum tolak gi OT..  Aku tenampak plastik wafer Muzic yg aku tggalkan semalam still ade lg dlm bekas mknan atas meja pantri. Tgk2 ade 2 ketul lg isinye... Alhamdulillah! Jadilaa, buat  mengalas perot sampai ke ptg. Kang menggigil dalam OT macam mane nak pegang retractor? Gunting?

Sblm aku turun gi OT tu Kak Meena smpt bgtau, yg kes ECV tu pun nak kena caesar jugak. Omg...pantang la aku ni kne masuk OT...ade je kes nak masuk kan?.. Zzz..

So demi nak puaskan hati on the way nak gi OT tu aku pun singgah labor room nak komfemkan betul ke kes ECV tu pun nak caesar gak. Dan mmg betul pun..ok xpe.. Terus gi OT tukar baju n siap2 tggu pt masuk.

Masa salin baju tu baru sedar yg aku xbawak notebook skrip procedure n plan OT yg salu di bawa masuk, utk tulis report nti. "Hm...terpaksa gunakan ape yg ingat je la.." haha..

Abes OT tu nampak Azuan kat ruang legar OT. Azuan keje 4th call arini, so die la kena masuk OT yg emergency.

"Ha..Azuan.. Bagus ko dah ade kat sini.. ko nak masuk kes ecv pasni eh?" tanya ku.

"Eh takla..aku masuk breech in labor."

"Ler..abes tu ecv ni lepas kes tu ke?" tanyeku lg,xpuas hati

"takla...dia buat serentak la bukak 2 ot.."

'Isk..biar betol.. Dah la ward penuh dgn pt iol..' Getusku dlm hati.. Cewah aku risaukan kerja kat ward pula, lambang pekerja kerajaan yg berdedikasi.

Lepas Azuan masuk ke dalam OR aku pun pegi komfemkan balik dgn anaesth kat kaunter OT tu samade kes ecv tu dibuat serentak ke x.. Ye,terbukti mmg serentak pun. Ok Pasrah....

Mase tu dah pkul 2.20pm.. Sebelum apape musibah yg lain dtg melanda, baik aku pegi smayang zohor dl.. Alhamdulillah smpat solat, surgeon pon xsampai lg.

Dan2 lepas abes je solat Azuan call aku bgtau yg aku kena masuk kes ecv tu.. Haha..

Pkul 3 lbh setel lah smua keje aku kat OT tu.. Br je nak gi tukar baju tenampak azuan tgh menulis report kat meja. "Haha...kitorg habes dulu.." kataku dgn bangganye..

Eh dahla sampai mane aku nak cerite. Xde citer ape pon plak tu. Mengarot je lebeh..

Mase otw nak gi naik ward, dek kerana kelaparan yg teramat2 sangat, aku pon turun ke cafe membeli seketul burger ayam untuk mengalas perut...

Erk. Burger ayam utk alas perut?

Tuesday, December 4, 2012

Hospital kerajaan ni lambat!...Adohai.....

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH =))

Alhamdulillah...syukur atas segala nikmat...

Hidup lg aku di bumi Muar yg subur ni. Alhamdulillah semua kekusutan2 yg aku ngomelkan secara rambang dlm entry2 yg lepas dah beransur pulih sikit demi sikit.... Alhamdulillah.. syukur.. =)

Quite sometimes jugaklaa I left this blog unattended. So many things happened and still happening.. Hehehe.... 

But now Im here writing again.... just to let out pieces of thought yg membuatkan aku rase senak kepala. Biasanya aku tak suka tulis perkara2 yg tak best dalam blog ni atau kat memane sebab I just dot wanna read n remember it again anymore... but this time this thing is really eating me in and out. Geram sebab I was 'defeated', unable to stand for myself... I wish I was strong enough to fight back, huwarghhh....

Ok ape bende yg aku kecohkan sangat lately... pasal ade org meroyan marah2 tak tentu pasal. Aku malas nak cerita ape ceritenye. Tapi just nak concludekan perkara yg tersirat dan sampaikan pesanan dari hati ke hati.

Aku sbagai rakyat biasa kat malaysia ni macam org lain jugak. Bile sakit, pegi klinik atau spital kerajaan. Aku sendiri pun pegi sebagai pesakit dan aku pun bawak ahli keluarga aku pegi spital utk dapatkan rawatan, jumpe doktor kat klinik, ambik ubat, atau masuk wad, atau menjalani pembedahan atau pape prosedur kat  klinik atau spital kerajaan.

Dan sebagai org yg menerima perkhidmatan2 tu mestila kite nak dilayan dgn baik, cepat, efisyen dan marvelous. 

Tapi bila dah berada di pihak yg memberi perkhidmatan, baru aku paham situasi sebenarnye. Dah paham lame dah, tp skrg ni bertambah2 paham dan merasainyelah. 

Memang aku akui perkhidmatan kerajaan ni lambat. Tapi pernahke korang fikir kenapa lambat? 

Salah sorang rakan sekerja aku pernah kena komplen sebab lambat siapkan discaj patient, siap kluar dalam akhbar metro lg. whaddefish! Ingat discaj kau sorang je dia nak siapkan??

Pernah kah kalian terfikirkan yg membuatkan lambat tu bukan kami pekerja2 yg memberi perkhidmatan ni, tapi SISTEM tu sendiri. 

Kalau korg rase perkhidmatan ni lambat dan membengangkan korg sangat, kenapa tak buat komplen kat pihak yg buat sistem ni untuk ubah sistem yg sedia ada ni kepada sistem 'ikut-suka-hati' kau?

Contohnye skrg bile nak discaj patient utk kluar wad (bg balik rumah la senang citer), kena siapkan discaj summary, isi borang itu ini, isi slip ubat, bagi MC, kadang tu kena lari sane sini utk dapatkan cop & tandatangan MO (medical officer) untuk MC tu, pastu kena cek itu ini, cek mak, cek baby, etc etc... pastu nurse plak kena siapkan billing die, kena callkan klinik dan ambik tarikh appointment patient tuu.... banyak benda tahu, banyak prosedurnye untuk nak discajkan sorang patient tu.... wah aku pon pening nak mengingatnye. 

Kadang tu tengah2 buat discaj ade plak pesakit lain ade masalah, kenalah pegi tengok dan setelkan kes2 yg emergency tu. Maka makin lambatlah siap bende tu. 

Kitorg ni dah nak muntah buat discaj dr pg smpai tghari. Kadang tu sampai petang pon tak siap2 lg kalau ade yg kena review petang baru boleh balik. Malam pon ade jgk yg sambung buat, atau pun siap2 tulis summary untuk patient yg ade harapan nak kena discaj esoknye supaya esok cepat sket boleh siap.. 

Jadi anda2 yg tak puas hati ni, kenapa tak suruh je orang atasan tukar je sistem. Kalau patient tu doktor pakar dah benarkan balik, dia terus je boleh bungkus kain baju dan keluar dari wad sambil lambai2 je kat misi2 dan dokte2 kat wad. Tak payah tunggu discaj summary, referral letter la, slip ubat la MC segala bagai, mahu?... kalau boleh la.... aku cabar korang pegi ubah sistem ni jadi sebegitu senang. Atau pun sekurang2nye semudah dengan hanya menulis dalam 1 dokumen je, patient tu dah boleh balik rumah sambil nyanyi lalala turun lift hospital.... Korang senang, kitorg pun laaagi senang dan gembira...

Ingat kitorg suka2 tahan pesakit2 tu dalam wad lame2? Kalau boleh memang nak bg balik secepat yg mungkin. Sape suka duduk wad beb? Tp tak semudah itu nak lepaskan mereka, tahu. Kalau demam lg dah bagi balik, karang pengsan  pulak kat rumah, doktor jugak yg kena jawab. 

Jadinye kat sini nak cakap, dah sistem tu, prosedurnye macam tu, sebab tu lah prosesnye lambat sket...

Bile pegi bank, reti je kau nak isi borang, ambik nombor dan duduk diam2 tunggu giliran dipanggil. Pastu bile dah jumpe pegawai bank boleh plak kau tunggu lg die uruskan itu ini berjam2. Bile pegi sopping, pandai plak kau beratur bile nak bayar, atau beratur nak beli tiket wayang. Bile nak byr bil ke renew roadtax ke renew lesen memandu ke pape reti plak kau ikut prosedur tempat tu. Takde plak kau nak redah atau komplen kenapa kena kena tunggu lame? 

Tapi bile jejak je kaki kat tempat yg bernama HOSPITAL, mula la tetibe jadi prejudis. Mata melilau tengok orang semacam je. Tunggu je mencari kesilapan kami2 pekerja makan gaji ni, daripada guard, penjaga kaunter, misi2nye sampai la ke houseman2, MO dan doktor pakar pon kau nak bambu dan kondem dan komplen itu ini pantang ade silap sikit. Ciss. 

Orang tu punyelah bertungkus lumus nak pastikan semua keperluan kau dibuat dengan teliti. 

Yang aku paling takleh terima tu siap ada yg marah2 sebab prosedurnye lambat. Padahal prosedur tu memang dah macam tu, takleh nak buat hape dah... Waima kau telipon pengarah malam2 buta pon, aku rasa kau yg akan malu sendiri. Helo brader, bukan kau sorang je yg ade ahli keluarga dalam spital ni. Kalau tak suke lambat, tak boleh expect kelambatan, sila jangan jejak kaki kat spital kerajaan.

Dalam wad aku baru2 ni ade sorang patient yg 3-4 kali kena postpone pembedahan dia, ya Allah kesian kitorg tengok.. tapi nak buat macam mana, dah memang kena utamakan kes2 yg lebih emergency... tapi akak tu rilek je bersabar.. dah la dengan nak menjaga n menyusukan baby baru brape hari umurnye... kena duduk ward berhari2.. Allah... 

Aku bukan nak mengiktiraf kelambatan sistem kat spital kerajaan ni, tapi aku nak orang faham. Name pun hospital.... makanye urusan kita semua berkaitan dengan orang, nyawa orang, kesihatan orang, patient's well being,... takkan nak main cincai2 touch n go je? Kalau buat cincai2 kang orang komplen jugak... adohai..

Aku pernah jaga clerking bay sorang2 sebab masa tu kawan2 yg sepatutnye ade kat situ terpaksa pegi orientasi hospital. Malangnye masa tu patient datang bertubi2. 2 orang kat atas katil, lagi 3-4 orang tengah duduk menunggu giliran. Betapa stressnye aku rase. Aku bukan rasa stress sebab banyak kerja sampai x cukup tangan masa tu, tp aku stress sebab kesian tengok diorg menunggu lama. Ya Allah, serba salah sangat tengok patient2  tu tunggu lama. Tapi nak buat macam mana... dah memang macam tu.. aku kena la setelkan sorang2 satu2.. 

Kena clerk, tanye ape masalahnye betul2, pastu periksa @ examine, then ambik darah, pasang CTG (untuk cek jantung baby).. kang CTG tak cantik kena cantikkan dulu... pastu kena call MO untuk inform atau discuss kes tu... Kan banyak tu prosedurnye... Takkan aku nak dtg tengok, senyum2 tanye kabar patient pastu terus suruh diorg balik, camtuh?

Lagi yg kitorg takleh terima jugak, dah datang hospital tp bila kena masuk ward, taknak masuk plak... Kalau taknak masuk ward kenapa datang hospital?.... Adohai.. 

Masa mak aku admitted sebab asthma tahun lepas aku dah bgtau dia siap2, maybe kena masuk ward nih.. sebab dah 2-3x nebulized (sedut oxygen) kat klinik tak ok2 jugak. Mak memang payah nak dibawak pegi spital kalau bab2 emergency ni. Tapi bile dah pujuk, explain bebetul n bila mak dah setuju masuk wad baru aku bawak dia gi spital cepat2..

Kat ED (emergency department) mak kena neb lagi 5x.. dari pukul 9mlm smpai pukul 4pagi, last neb dia kat ED... tapi kitorg tak meroyan pon... rilek je duk kat asthma bay tu, borak2, tengok tv, sampai aku siap tertido2 lagi tunggu mak kena neb berulang2 kali, ambik darah, cucuk ubat pastu xray.. 

Mase tu aku student lagi kot, belum keje lagi tp aku bleh je faham bile pegi spital ni memang kena banyak menunggu.... Aku pon paham houseman tu banyak keje lain selain attend mak aku, aku faham nak tunggu MO die turun tengok mak aku bukan semenet dua, malah berjam2. Aku faham je kalau kena masuk ward lagi lambat kena tunggu dan macam2 hal pulak kena buat sebelum boleh masuk ward. Aku boleh je paham bende yg dinamakan PROSEDUR... 

Korang nak kate kat aku,  "Ala, mase tu kau medical student, memang la faham,"... tp orang yg marah2 aku semalam mengaku dia DAH 15 TAHUN KEJE DALAM KEMENTERIAN KESIHATAN NI tapi bende lambat 5 jam dia dah gelabah dan meroyan2?? Apekejadah. 

Jadi anda2 semua pun,... tolong la faham...... Janganlah menunjukkan kebodohan diri sendiri dengan bertindak terlalu agresif kekonon nak tunjuk diri tu hebat, tahu semua bende dan kau tu je yang betul.. 

Kalau tak puas hati takpe, kitorg pun paham, kitorg sendiri tak puas hati dengan sistem yg rumit dan complicated ni... tp nak buat cemana. Jadi kalau ade pape yg tak puas hati tu datangla bincang elok2. Kitorg takdenye sampai nak berperang kalau korg nak tanye apape kemusykilan... 

Yang kelakarnye bile pesakit tu rilek je, boleh je paham bile kite explain kat dia, tapi ahli keluarganye yg react lebih2.... Adohai.....

Okla tuh dah la aku nak tido... penat aku membebel pepanjang... 



Oh yea,,,  Korang jangan terkezut kalau nama aku keluar dalam sorat kabar metro esok lusa okay... hahahaha! babai.... 


Wassalam =)


Desclaimer: I ain't say anything about 'negligence'.. it is totally, obviously fall into different chapter than this 'lambat' issue. 




Saturday, November 10, 2012

Onkol: Makan > kerja

Salam!

So cam bese lepas L4 (night shift yg panjang) esoknye bleh balik awal... since arini adalah weekend so bleh balik kul 10am...or as soon as specialist abes round. 

Dlm kul 11 lbh tu bos dah abes round tp aku kene refer kes, tulis referral letter, buat discaj. Lps abes keje2 tu duk maen2 pesbuk kat kaunter sampai nisah & hema paksa2 aku balik rumah... Alahai kalau balik pun same je hopeless, bukannye bleh buat pape.. haha.. 

eyy kenapela aku tulis pasal mende yg tak menarek langsung ni. Macam karangan 'kehidupan seorang hosmen yang kesepian jauh nun di perantauan'. ceh tak klaka langsung.

Minggu lepas mase aku L4 ade 1 je kes masuk OT. tu pun aku offer tagger2 untuk masuk since diorg dah nak off-tag tapi belum pernah assisst lg. Bertimbang rase kan aku? kahkah. Tu pun aku dituduh membuli tagger, lol. So aku tak masuk OT langsung last week seraya itu dengan sukahatinye aku membangga diri dengan mo iaitu kak liza hehe..

Malam td lagi best, dah la takde OT langsung. Labor room plak tenang je.. patient masuk sorang dua je pastu branak dengan cepat dan mudah tanpa sebarang komplikasi yg tidak diingini alhamdulillah. 

Rase kurang meriah sket bile 1st & 2nd call dua2 laki, iaitu hariz n iqbal. Mggu lps ade syida so bleh gosip2.. dan lg becok la aku. Ceh macam la malam td aku tak becok -,- 

Keje aku malam smalam, lepas round kat ward malam tu aku jd chaperon hariz nak menjahit sorang patient. Pastu dlm kul 1 lebih sambut 1 delivery (yayy!) n assisst hariz jahit lg skali. Tu jelah keje aku. pastu cek baby & ibu2 baby.. haha. Pastu kul 3  pg bile dah takde patient & dah tak tau nak borak ape lg dengan mamat 2 orang tu aku pon pegi tido... Zzzzz 

Oh sebelum tu, 'tugas' wajib aku time onkol adalah makan..haha. dkt kul 12 mlm tu kekonon nak masuk surau, nak landing2 tp bile dengar cam meriah je kat pantry aku pun menyinggah. Tak salah lagi hakak2 misi tengah makan nasik ghupenye... wah aku pun tumpang la sekaki kwakwakwa,,,,burrpp kenyang Alhamdulillah... cam bese la aku, walaupun dah makan sesiap petang tu bile malam je sure lapa. Duduk labor room ni so far bg aku mmg ko takkan kebulur la.. haha

Pepagi td plak lepas dah siap2 wangi2, sebelum nak naik ward tu gi pantri dulu minum kopi 3 in 1 yg aku bawak... bukak2 beg baru ternampak ade roti yg aku beli smalam (dah lupe ade beli roti haha). Mase tgh makan tu kak ita (nurse) baru dtg nak masuk shift pagi..dengan tak semena2 die letaknye seketul kueh kacang hijau kat plastik roti aku.. wahh rezeki!.. panas2 lagi katenye.. haha

Tak lame lepas kak ita kluar, kak wawa plak masuk... dia offer burger ade 2 ketul atas meja tu. Wahh rezeki lagi... Kan aku kate mmg murah rezeki duk kat LR ni.. hehe.. alhamdulillah.. tp aku jenis x makan berat pepagi so terpaksa la let go je burger tu.. "Takpela kak bg kat mamat 2 org tu je la.. sy dah nak naik wad," kataku dengan sayu, muahaha. 

pegi onkol ke pegi open house?


So onkol kali ni mirip2 je onkol minggu lepas... iaitu makan lebih banyak dari kerja.. haha.. Skrg ni buleh la sronok2 camni, tunggu la dah naik jadi 3rd (L3) call nanti, jaga 3 ward sorg2 memalam sampai pg, baru ko tau tinggi rendah langit tu... huhu... 

Eh apela citer aku ni tak menarek langsung! hahahahaha. Dahla abaikan je kisah manusia kesepian di atas... 

Alhamdulillah kekusutan2 yg melanda aku sepanjang minggu lepas beransur pulih sedikit demi sedikit. Tula kan, kita asyik nak mohon pd Allah supaya diberi kekuatan, tp bile Allah nak test kite utk tingkatkan kekuatan jati diri, jiwa, rohani dan sanubari, cepat je kite merungut mengeluh dan merengus. Eh ape dah merengus? rengus..hmm


Dan selaut kesyukuran jua di atas semua anugerah yg dikurniakanNya kpd diri hina dan lemah ini... baik yg terkelihatan ataupun tidak, baik yg cepat mahupun yg lambat..... Semoga Allah merahmati orang2 yg membantuku, dalam waktu2 susah ku.... dan juga bersimpati terhadap nasibku yg sebatang kara di sini.... hahahhahaha


Alhamdulillah... =)


okbye =p

Wassalam...

Sunday, November 4, 2012

Beginilah Nasib Hidop Sebatang Kara..muahaha

Alhamdulillah...untuk hari ni... Banyak bende2 yg happy berlaku.. =)

Tapi..disebalik kelegaan dan kegumbiraan ini terselit beberapa keresahan...

- Satu -

Aku balik rumah dgn prasaan risau kat pt yg demam td.. Bunyi cam simple. Demam.

Puerperal pyrexia...maksodnye Demam dalam tempoh 6 mggu lps bersalin.

Entah kenapa malam lps dia bersalin, bayinye sesak nafas. Pastu kena admit ke wad khas bayi baru lahir, SCN.

Esoknye plak iaitu arini ibunye plak demam. Jantung berdegup laju. Ptg td temperature spike, pastu turun sket. Sampai la bos round mlm td pun still feverish lg.

Punca demam masih dlm siasatan. Ewah mcm buletin utama plak.

Tp tetibe aku risau la plak mase balik td... Sesunguhnye benda2 dlm wad memang xdpt dijangka.. Ya Allah semoga ibu muda ini dan bayinya sihat sprti sediakala.... Ameenn....

- Dua -

Semuaorg yg tertengok status fb aku mlm ni mesti ingat aku tgh risau pasal kerja, atau lbh sepesifiknye psl onkol aku esok kann...

Wahahah lantakla kalau nak jd ape pun...aku xkesa da.. Brape byk OT pon...aku redha... :p

Tp yg aku resahkan ni psl bbrpe kerumitan yg melanda idop aku skrg...dah la duk sebatang kara di perantauan ni... huwaaa

Idop menompang kasih dan simpati org sekeliling jek...sobss

Malasla aku nak tulis spesifik apekah kerumitan2 tersebot. Tak ppepasal dtg org2 bersamamu kat muar ni mengintebiu aku kang terfemes pulak nnti muahaha...

Dah la tgh runsing, MMC plak kasik hilang gwa punye borang 1 set dgn 1 bundle segala mak nenek dokumen2 yg kene fotostet dl tu... Dah tu yg buat gwa sakit tu, bleh plak disuruhnye gwa hantar blk semula borang tu dgn segala mak nenek doc2 yg die nak tu...haihhh sabar je la... Nak mencarut pun bukannye bleh jumpe blk ye dak...

Ingat aku ni dok goyang kaki keje kira daun kering ke kat sini banyak sangat mase lapang aku nak pegi cr tmpat nak print pastu fax kan sume2 tu lg ewah haiihhh..

Ahh mls aku nak pegi print borang tu pastu isik pastu fotostet sume2 mendalah tu pastu nak kne fax plak... Biar je la dorg carik sampai jumpe...malas malas malasss!! Aku ade baaanyak lg hal aku nak kene setel nih oi.. Medical check up yg xhantar2 lg smpai akak opis dah bisinggg tu.. Aaa.. Esok keje sampai senin kul1, pastu senin ptg tu kne gi klinik utk ambik medical check up.. Yg dah buat kat HKL tu terpakselh burn camtu jek sbb gwa xde masa + xdak duwet nak blk KL utk pegi ambik mendalah tu.. HUwaa.... Terpaksa kena mendedahkan diri kpd pancaran radiasi lg skali.. Huk2 T_T

Eh btw aku pegi timbang kat klinik smalam, dah kurang 2 kg.. Adehh... Ape je yg tinggal nanti ni -,-

Isnin ni jgn lupe reviewww hiv & vdrl screening pt aritu nadia woii....

Aaaaa...wuu... Ya Allah.. Berilah aku kekuatan... Tunjukkan aku jalan...
Aku xnak nyusahkan org lg dah, tu je T_T

Wassalam.

Uploaded from my Samsung mobile cewah.

Friday, November 2, 2012

11 LSCS untuk 2 hari onkol. Cukup? T-T




MO 1 (kak liza): nadia, ko punye oncall smalam macam mana??? (senyum sinis)
Me: [ senyummmm je :') 'ala kak liza ni saje je buat2 tanye... waaaaa' ]
kak liza: ape ko senyum2? dah ko xpayah jawab pape... aku dah tau dah pun... aku memang dah tau dah ko ni $%^$%* dr awal lg aku tengok ko ni aku dah tau..... bla bla vla vla... yada yada...... 
HO 1 (syida): aah betul2.. die ni smalam memang...sangat.... 
HO 2: memang... bla bla sampai bukak 2 OT smalam...
MO 2 (kak dilah) : aku memang dr last week aku dah diagnose die ni.... bla bla bla.. aku dah kate dah... bla bla... smalam pun... bla......yadaa....
kak liza : nanti kalau aku onkol aku xnak ade name ko L4 eh..
kak dilah: aah kite padam nama die awal2 kat board tu haha
kak lina: nanti sebelum die jd L1 pun kena bla bla blaa...... (aku dah xdapat tangkap ape dorg cakap sebab ramai sgt yg menembak aku bertubi2 dlm masa yg same...)
Me: :')) 
'redha je mendengar....tak mampu nak kate ape2 dah..hahah... kalah... kalah... T-T'


Adeh... kiri kanan aku kene tembak mase kat jamuan smalam... dah la kepala mamai lagi post call... Ah yg penting aku nak makan satay sampai kenyang.. hahaha

Minggu lepas punye cerita x abes lg, sambung minggu ni. 6 emegency caesar, 1 erpoc...sampai aku dah hapal dah script procedure lscs tu.. haha... adeh.... 

(LSCS: Lower Segment Caesarean Section)

Ok disebabkan arini aku off, (free sangat hidup membujang, duk plak jauh di perantauan...nak buat ape lg time off day... tido, makan, basuh baju...tu je la...oh kene buat slide CME ok.. ) so aku nak tulis kisah oncall smalam yg x kurang eventfulnye =_='

Aku sampai awal la jugak, kul 11 lg dah terpacak kat spital.... datang awal sebab pegi opis nak mintak cuti untuk konvo.. so rase cam terlalu awal nak gi klinik tu maka aku lepak dulu dlm bilik dokte oncall... kul12 baru aku gi opis isi borang & letak atas meja bos. Pastu aku makan cecepat sblm pegi naik wad. Kul 1-2 lebih tu cam biase, review pt & pastu round dengan MO iaitu kak liza...

Mase tgh buat discharge pt, aku dapat call dari Fed kat labor room (LR). Die bgtau ade 1 kes nak masuk OT. Aku pun gi la ke LR. Rupenye kes yg failed ECV (ecternal cephalic version) dari ward aku.

(Nota: ECV tu adalah prosedur untuk pusingkan bayi dlm kandungan yg songsang. So dokte pakar akan pusingkan (mengikut step2 tertentu) supaya kepala bayi duk kat bawah dan boleh bersalin secara normal.)

Rileks sket OT ni sebab baby breech (songsang), so aku tak payah buat fundal pressure (tekan2 perut ibu untuk keluarkan bayi)..huhu. Maka itulah LSCS yg ke-9 aku assist selama idup aku kat sini...

Lepas abes OT tu aku pun keluar la dengan happy nye. Kul 3 baru ade 1 OT, so bg aku tu dah happy sgt la tu compre dgn oncall sblm ni. Cam biasa nak ke wad tu aku lalu short cut, masuk labor room. Elok je aku melintas lalu depan kaunter & sume bilik bersalin dengan bahagianya. Bile dah nak sampai depan baru aku prasan yg rupenye  sume org (houseman2 dan tagger2) tengah kalut2 isi borang OT kat dalam tuh. Derr...cemane aku bleh tak prasan??

 Aku pun patah balik, pegi dekat Fed. Aku nampak bos akmal (specialist) & 2 orang MO oncall (kak yana & kak syam) pun ade kat LR tu.

"weh fed, ade Ot lg ke?"

Fed dengan muke sinisnye, "Ye, ade empat ok!"

"woih,"

"Ye, ko memang %^&*, dah xpayah cakap pape, ko memang #$%^&..... dah pegi masuk OT cepat," Fed pun tengah kalut2 menulis itu ini sblm hantar pt2 tu ke OT..

"hempeh ko....." belum abes cakap lagi, hp aku berbunyi tetibe

"Dr.nadia, ni stap nurse dari wad 12, ade 1 kes suction & curretage dah on the way ke OT ye dokte.... saya tak bgtau MO lg ni, dokte tolong bgtau kat Mo boleh?"

"hah? S&C? dah otw?" apekah kejadah plak tetibe ade S&C ni, yg kat sini nak masuk OT berderet. "Ok2 nanti sy bgtau.. MO ade kat sini," 

"weh, ade pt untuk S&C kat wad 12, dah otw ke OT.."

"ha kan aku dah kate... ko nak ape lg..." 

Aku pun terus bangun pegi kejar kak syam & kak yana. Dorg pun bincang2 dgn bos akmal & dia decide  suruh bukak 2 OT. Kak yana pun suruh aku panggil mane2 HO yg boleh masuk OT 1 lagi. Aku pun pegi la menagih simpati kat Fed, hazwan, iqbal tapi sumenye busy tahap gaban. Memang x menang tangan pun sebab labor room penuh petang smalam. Diorg pun suruh aku call 3rd call, iaitu Hema. 

Mujur lah dia tengah free...so dia pun masuk. Maka kitorg pun berkampung la dalam OT tu dr pkul 5  masuk 1st case. Lepas magrib sambung lg 1 kes, dr kul 8 lbh sampai kul 9 lbh. Pastu duk isi borang procedure... sampai kul 10 malam baru kluar. Kes yg kat 2nd OT abes lambat sket dekat kul 10 sebab ade complication. Tp ni pun ade lg 1 kes nak masuk Pt tp kena hold dulu sebab surgical ade kes yg lagi emergency...intraabdominal bleeding.. 

Pastu aku pun naik ward, kekononnye nak ikut round tp malangnye round dah abes. Kesian org wad tinggal 2 org je cover 1 wad. Serba salah plak rase tp nasib baik wad xpenuh, siap ade 1 cubicle yg kosong.. hehe... 

Pastu aku pun turun LR balik, nak melantak kuey teow tomyam...alhamdulillah...ade rezki makan malam aku.. ade member tinggalkan utk aku separuh... alhamdulillah....klu x memang kebulur la aku semalaman, sebab xsempat kuar bli makanan.. T-T

Pastu aku pun mundar mandir la dlm lr tu.. nak tolong si iqbal & hazwan tp mcm takde ape sgt pun nak tlg..  ade 2 pt je dlm labor room time tu. pastu aku gi la tlg clerk 1 kes kat clerking bay sementara tunggu OT lg 1 tu nak masuk. 

So kul 1pg baru pt tu ditolak masuk. kesnye tak emegency sangat, sebab baby tak lemas pun, cuma poor progress (jalan tak bukak). So dlm OT pun rilek je.. kak syam siap bg aku jahit skin. dptla aku buat separuh, dari tengah sampai habis.. hehe... 

Pastu masuk balik ke LR... dgn niat nak tlg ape yg patut. si iqbal bising suro aku pegi tido. aku xnak tido sebab nanti klu dah terlelap mmg tak bangun2. Tak lame pastu ade 2 pt dihantar turun dari ward, jalan dah bukak 4 cm. Salah sorg pt tu adalah yg aku clerk tadi, dan memang aku dah jangka dah die akan beranak awal pagi ni, hehe.... 

Sorang lg pt plak dari ward aku jugak... Berite tak bestnye bermula bila pasang2 je CTG (untuk cek jantung baby) kat pt ni, tengok2 ade decelleration. Pastu bila dorg buat ARM (pecahkan air ketuban), tengok2 baby dah berak. Air ketuban dah warna hijau. ini menunjukkan baby dah sesak2 napas kat dalam tu. Maka hazwan pun inform kat MO. Lepas kak yana dtg tengok, examine sume, & report kat specialist, "Jom masuk OT" katenye kepada aku... 

Si iqbal & hazwan pandang aku semacam je... pandangan memerli dengan senyum sinis.

"tula, nadia ni...die datang je, ade je macam2.... hmm.." cis. hampeh betol diorg ni -,-

OT yg last ni memang aku ngantuk gilerr time tengah2 prosedur..lepas baby dah kluar tuh.... aku siap terlelap2 time kak syam tengah jahit2 tu...haha.. nasib die xprasan sebab die busy fokus... pastu aku meregang2kan tengkuk baru la rase segar sket... Tp laju gile die open sebab baby dah lemas terberak2 kat dalam kan. 

Pastu dah siap2 OT tu n dah tulis2 procedure & plan dlm kul 6 lbh aku pun kluar, masuk ke LR balik.. Mandi tukar baju wangi2 sume, aku pun naik ward kul 7, review pt seperti biase... Semalam sume orang bertukar ke tempat baru... aku naik wad atas. Rakan2 team yg baru dan bos yg baru dan suasana baru.... nasib baik belum kene masuk wad gynae lg... aku bengong lg gynae haha.. 

Pastu elok je la siang tu aku xpayah masuk OT dah. Orang yg keje siang plak yg masuk. kul 1130 tu aku dah nak balik tp tetibe dpt smsm kate ade jamuan plak kat LR kul 12, sempena HO2 yg dah abes posting O&G....

Oh nak pegi jugak nak makan.... namun ku tahu nasib ku bakal di'bahan' oleh MO-MO dan HO yg lain di atas oncall yg very eventful smalam.... huhuuhuhuhu T_T

Kesimpulannye oncall minggu lepas ade 6 OT. Oncall semalam plak ade 6 emergency LSCS, 1 EPOC - aku masuk 5, Hema masuk 2 OT. Kalau tak kerana bukak 2 OT, sumernye aku kena masuk T-T Aku pun dah tak tau nak kate ape.... huhu...


Eammy: Ko punye oncall 1 malam, kalah 3 malam oncall aku nadia
Aku: yeke? Serius??
Eammy: Seriuss
Aku: -,-
Dah taktau nak kata pa lagiee...haha


Azlida: Dah, balik ni ko pegi mandi bunga la nadia
Aku: air bunga teh krisantimum ni buleh? (tunjuk kat air kotak jamuan tu)
Ida: haha boleh2...


Ok la jomla pegi setelkan mendalah2 yg tak setel lagi... dengan medical check up yg pending kat kolumpo tu, kena buat yg lain kat KK kat sini sebab dah kene bebel dgn akak opis, ditambah plak borang yg dihilangkan dek MMC yg aku kena hantar balik semula semua skali dgn dokumen2 die.... adoih... dan masalah2 peribadi yg lain juge... hahaha....

Ya Allah permudahkanlah semua ini.... ameenn =)







*Counting days ^_^

*Lusa ni aku L4 lagi... wargghhhhh!! 

* Setiap kejadian atas muka bumi ni adalah dengan ketentuan dan izin Allah.... bukan disebabkan apa2 atau sesiapa pun jua.... Bagi aku, setiap sesuatu yg buruk tu (contohnye kemalangan, emergency, complication) tu kalau dah Allah nak jadi maka jadilah.... bukan salah sesiapa.... Malah salah satu hikmahnye adalah Allah nak kita (orang2 yg berdepan dengan situasi tu) untuk belajar mcm mana nak hadapi menda tu..... peace..   an say Alhamdulillah =)












Wednesday, October 24, 2012

Cord prolapsed sebagai muqaddimah kpd 'my 3rd day of life'

Assalamualaikum.. Pe cite....
Dah janggal xtau cemane nak intro tlis entry haha.
Tambah2 tgh postcall dizziness ni..dah bape kali terlelap ni tp klu bleh xnak tdo ptg2 lps asar ni, sbb nti mlm aku susah nak tido..
Dah 2x aku terlelap aku mimpi aku masih dalam OT.. Ya Allah.. Penangan mlm pertama onkol..Haha..
Maka aku pun nak mencoret kisah malam pertama oncall sbgi osmen kat muar ni... Oncall pertama dlm hidup aku. Ceh first time poyo gile nak tlis dlm blog...haha
1st call jaga labor room, 2nd call jaga clerking bay & 3rd call jaga ketiga2 wad o&g..4th call masuk OT.
So smlm aku 4th call so keje aku adalh masuk OT utk kes2 emergency.
Wlupun patutnye aku start keje kul1pm, tp smlm kul12.45 aku dah dipanggil masuk OT utk kes fetal distress. Sbb katenye org yg patutnye masuk tghri tu dah masuk utk kes lain. Mujurlah aku 12.30pm lg dah sampi... Fuh..klu x mesti gelabah gile..haha.. Tp gelabah jgk la smalam... Sbb first OT time onkol nihh...huu
Lps fetal distress tu ade kes breech in labor plak. Pastu kluar OT dah nak kul 4pm. Aku pun cpt2 mkn mknan yg aku smpat tapau mase br sampai spital tgharinye tu. Satu tindakan yg bijak - cepat2 beli mknan bile ade kesempatan. Jgn tggu lapa, tggu nak ade selera ke ape, alamat mmg x makan la.. Tu pun aku mkn cpt2 sbb ade lg 1 kes breech in labor nak turun dari ward.
Lps tu aku solat asar cpt2. Ni pun same, asalkan ade masa je kene terus solat. Sbb klu tgguh, mmg tah bile2 tah ko nak solat. Sbb keje dlm labor room (or in medical in general) mmg unexpected bleh dtg bile2 mase
Lps asar ade pulak 1 lg emergency, poor progress with suspicious ctg. Pastu solat mgrb dlm OT dan teruskan dgn kes breech in labor yg patutnye turun dari ward tu.
Dlm kul8.30 cetu br aku siap tulis report n key in data kat kompiter sume, siap2 kuar dr OT. Solat dl kat labor room, alang2 kene cuci muka sbb terpercik darah ke dahi n bulu mata...ewww..! Tp akak nurse dh tlg cucikan sket la time dlm OT td
Lps solat tu aku tlg2la sket kat labor room yg mcm br lps dilanggar todak.. Agak eventful jugak labor room sepanjang petang dan magrib tu sbb ade kes shoulder distocia & lg 1 kes, preeclampsia patient with estimated fetal weight of 4kg (baby besar).
Pastu aku pun gi la ward sbb 4th call kene review pasif ward, malangnye xsmpat pun nak review sbb aku br kuar OT..so aku sampai2 ward dorg bertiga dah duk tercongok kat sofa lambang sume dah abes keje...boss lambat sket start round sbb busy kat labor room (LR)..
Lps abes pm round aku pun kembali ke tempat yg sepatutnye iaitu kat LR utk membantu 1st & 2nd call.
LR agak tenang tp HDU penuh plak.. So tlg2 la ape yg patut...tp byknye yg aku xdpt tlg pun sbb byk yg aku xreti.
.sbb tu 1st n 2nd call adalah org yg dah senior, dah 2-3 bulan dlm posting tu..
Xlame lps tu ade kes abruptio placenta plak yg direfer dari tangkak... Lepas scan pt tu n komfem abruptio, kene caesar la ape lagi.. So melompat la aku pegi OT pkul 1 pg cetu. Kul 2 lbh br abes. Mase tu MO oncall dah tanye ape la yg aku dah buat ni jonah sgt hari ni... Haha (jk).
Kul2 lbh  siap tulis report sume aku gi LR blk.. Member 1st call tgk aku cakap pun dah betul, duk urut2 pinggang yg sakit, die pun suro aku gi rehat. Isk, lembik btul aku ni. Serba salah sanye tp series aku dah xbleh nak berfikir dah time tu... Dgn badan yg dah sakit..haha. Lembikk gile aku ni!!  T_T
So kul 3aku gi tdo. Dahla set jam kul430 tak terbangun. Sedar2 dah kul 6,ape lg terus bgn, dgn rase bersalahnye.. Huhu... Tp spnjg aku tido tu mmg xde kes masuk OT pun..
Lps kuar dr toilet, aku dgr bunyi bising kecoh2..ni kompem ade emegency. So aku bdiri kejap  dpn pintu surau, nak tgk apesal dorg lari2 bukak pintu blkg smbil jerit2 ni?? Lain mcm sgt ni.. Slalunye klu emgncy pun x mcm ni...aku dah rase lain
Tibe2 nampak dorg nurse rmi2 tolak patient atas katil dgn member 1st call tu duduk kat hujung katil tu... Dlm hati aku 'eh ade cord pro.....' xsmpat pun abes suara hatiku berkata2, membe tu yg br ternampak aku terus jerit "nadia masuk ot cepattt!! ade cord prolapsedd!!" aku pun ape lagi masuk surau cpt2 amik brg2 penting (pen,cop, hp ) terus lari gi ot..
Ahh kenapela aku tak terbangun dr awal...rase bersalah gile.. Kesian gile kat membe tu..dahla die lgsg xtido... Tp nasib baik dia ok je.. Patutnye die nak kejut aku tp sibuk sgt agaknye mlm tu xsempat nak gi kejut aku kat surau.. Huhu.. Tp dorg mmg dah kesian dgn kejonahan aku, dr siang sampai mlm dah masuk 5 OT.. Haha...tp smpai skrg aku rase bersalah..
Smlm jgk adalah hari last mereka (1st & 2nd call) tu oncall... Mase borak2 lps klinik td, dorg kate "penutup oncall kite adalah cord prolapsed.." haha... Aku plak, pembuka oncall aku adalah cord prolapsed dan dah di cop jonah!
Isk xbaik kate jonah. Dr.najib pun dah citer aritu kenapa xbleh cakap org jonah...
Aku xkate aku percaya konsep jonah ni...tp diorg yg kate aku jonah..
Bg aku tu sume adalah ruang dan peluang Allah nak bg aku blajar. Contohnye td lps abes klinik aku duk ngan kak balqis n hayat...diorg ajar aku ape patut aku buat klu jumpe kes2 mcm tu..dan jgk kes2 emegency yg lain...
Lg 1, aku just dpt assisst 2x je caesar mase tagging, which is really inadequate...so di awal2 oncall ni, nak2 plak oncall dgn MO yg sgt baik dan cool, so bleh la aku bleh blaja & catch up step2 die cpt sket.... Ewah poyo nye.
Tp akak MO yg baik tu pun siap kate "engko ni nadia..br 1st day oncall, in ur 3rd day of life (br 3 hari abes tagging) dah macam2.." Haha.....
Tula aritu nak sgt kan masuk OT..
Haha hamikk! Sampai terbawak2 dlm mimpi, lol...
Ok wassalam..........
Uploaded from my Samsung mobile. Cewah..

Tuesday, October 9, 2012

Day 5 tagging

Antara mnde2 yg berlaku hari ni...

1. Terdeliver baby time specialist & mo ramai2 tgh buat morning round. -_-'

2. Baby flat. Call paeds.. pastu baby tu dah ok.. (cut the story short haha)

3. MRP. Manual removal of placenta (uri). Tp bukan aku la buat..

Day 5. Still have lots of things to learn.

Allhummayassirlana =)

Ok jom tido. Skrg ni seminit pun rase saaaangatlah berharga. Wassalam. :)

Tuesday, October 2, 2012

Holla Muarians!

Today is our 2nd day in Muar.. So grateful that I'm blessed with sporting n gile2 colleages in my batch, all 11 of us.

And the hospital staff..are all nice :)

It's only today that we get to check into the hostel. Rm7.50 per month for the histel feeee!........weeee  Alhamdulillah.. :D

So this is the breathtaking eye-opener scenery we'll see everytime we get outta our room....... Holla!

:D


Saturday, September 29, 2012

To Muar I Go....

Assalamualaikum! =) 

Alhamdulillah everything went well...just finished our induction course yesterday afternoon.. and now hv to start packing things and buying things yang takde lagi...kasot oh kasot...may main aim rite now =D

The course took place in Crystal Crown Hotel, KL. There were 90+ of us.. 60+ from International Medical University (IMU), 36 from USIM and the rest are from Penang medical College (PMC)  and multiple entries.

Final day - listening to the Penghulus's speech 


=) 


My Group - Group 5. U guys're awesomeee


2nd Generation of FPSK USIM =)) see you guyss!

As a record, I applied for Hospital Selayang, HUKM and Seremban in the application form. Yeah I know, all these three places have luxury of housemen in there.. But I just tried, the luck could be with me. Haha. Ended up I was offered HKL to be my training hospital for my housemanship, because of a shortage of houseman there, they said.. and perhaps looking at the list of the places I asked for (tu la nak sangat duk kl kann....haha). Yes, but not HKL please =D ...hehe. Plus, due to some other circumstances, so, I decided to appealed for another hospital away from KL...

In the letter I appealed for Hospital Melaka OR Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar (orang suruh tulis 1,  selamba je aku tulis 2 hospital hahaha =p). 

Why not Temerloh, they asked. I've been to HOSHAS (Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh) during my clinical years as it is one of our training hospital. I knew the hospital well, well enough to start over as a houseman. The experience is a bonus as I already knew few shortcuts to go to this ward and that ward (Hihi..) and I knew the head of departments (HOD) and where is this and where is that places over there. 

But now I want to have an entirely new atmosphere, new surrounding to start over my new chapter of my life.. and I believe Muar is the place chosen by Him, even though never ever once it does cross my mind. What a destiny! 

I dunno what it (Muar) has for me but all I know is I have to be ready to serve. And to be able to function at my best, I chose a place that I can LIVE. Not the chaotic KL that will make me stranded and exhausted way before I reach the hospital gate. Haha..

Together with my dear friends, Azah, AJ and Deen (yg ni tak payah nak dear2 lah), insyaAllah we'll be reporting to the hospital on Monday 1st Oct (nice date..easy for me to remember..haha)..

May Allah bless us and guide us in this path... And do pray for us, may us be the best, reliable muslim doctors insyaAllah... Ameen =) 

Imma miss this babygirl....sooo much! 




Wassalam =) 







# Lets go shopping!! -.-

Monday, September 24, 2012

Sehari sebelum induksi

=)


Just An Other Entry :)

This very last weekend... Lotsa things happened (and happening), but I did not record any of it into an entry in my blog.. What a waste... haha.. 

Neva mind... just keep looking forward okay! =) 

Anyway tomorrow is the day. The 4-packed day of the Induction course. The turning point (?) perhaps, of how am I gonna see the world differently after this. The working days ahead! 


Be prepared to work, to serve with a blissful heart, to make (inevitable and silly) mistake, to receive critics and lessons, to enjoy the job, to be judged by the people surround us, to learn as much, to be a financial manager of our own self, to be a tax payer, insurance subscriber, installment payer and what not. Haha.... 

Sbnrnye aku tengah serabut ok haha... nebes plus takut plus cuak. 


Ahahaha mengada2 pulak aku ni. Ok lah bye. Nak pegi packing bebarang tak kemas ape pun lagi hihihihi





Jumpa lagi di lain masa kalau aku ade mase... =D

Wassalam! =)

Thursday, September 20, 2012

Status Pesbuk Tentang Budi Bahasa


Beberapa jam yang lalu aku telah mengepost sebaris status kat pesbuk yang berbunyi begini:



Kenape tiba2 terfikir nak cakap mcm tu..? entahlah. The words just came into my head. Merasakan ada logiknya di situ so aku post je. Bukan sebab nak orang like like pun, tapi sebagai 'note' untuk diri aku sendiri je. 

Lepas post tu terasa kasar pula. Ah takpela. Ade benarnya juga. Memang sakit hati kalau dilayan dengan orang yang tak berbudi bahasa. 

Tak lama lepas tu aku ditakdirkan sendiri untuk menyaksikan bagaimana air mata seseorang tumpah dek orang yang 'kurang berbudi bahasa' ni. Memang menyakitkan hati. Aku yg tengok pun rasa sangat sedih.

Korang pernah dilayan dengan hinanya macam sampah oleh orang2 yg tak berbudi bahasa? Mesti pernah kan. Kita bukannye nak disanjung, diberi perhatian sangat, cuma, jangan la kurang ajar sangat, kan. Pay a little respect just how you want anybody else to respect you. Aku tulis tu pun bukannye sebab aku ni berbudi bahasa sangat. Aku pun banyak je sakitkan hati orang. Off course I'm aware of it, cuz I know my weakness.... =( 

Anyhow, seriously it (the above statement) was not meant to anybody in particular. Nothing's personal. I was saying it in general. Amaran keras. Untuk diri sendiri lebih2 lagi. Sebab kita pun kadang2 lupa tingkah laku kita tu menyakitkan hati orang. Lebih2 lagi orang2 yg sangat dekat dengan kita.. =)

Semoga orang tu sedar dan kesal akan perbuatannya. Tapi tak perlu la sampai nak menamatkan kehidupan. Aku saje buat gimik je. Nak ambik serius kenape, dah gile?? =p



okbai! 

Tuesday, September 18, 2012

Catatan Perjalanan 18 Sept (cam tulis diari ke ape)

Assalamualaikum! =)

What a long day! Just touched down at around 9.40 camtu...after sending Suha back home. 

Arini ayah MC sebab perot dia tak sehat so dia ambik kesempatan ni pegi mahkamah utk tukar nama pemilik kereta dan bayar cukai pintu kat majlis perbandaran selayang. So ape lagi mesti la kena ambik peluang ni... 

Hari aku ni pegi.....

1. Amik cop akuan berkanun dari Pesuruhjaya Sumpah di Mahkamah Majistret Selayang. Senang je, cari je kaunter 'Pesuruhjaya Sumpah'. Isi borang tu then pegi la kat tempat yg dia suruh. Lepas dia cop tu dia suruh aku baca sura akuan tu depan dia. Yes saya bukan seorang yg bankrup, bukan pengedar atau penagih dadah, pernah berhutang etc etc etc.... ;) Free je takyah bayar sebab kite keje gomen. 

2. Cek gigi kat Klinik Pergigian Selayang (part of the medical checkup thingy)...oh tak sampai semenet pun cek nye..tp tunggu lame sebab kekurangan fasiliti (xpe..paham2..haha)... 

pastu tengahari balik rumah...ambik tuan puteri cik Nasuha kat umah dia dan hangkut dia plak.. sebab ayah dah tak larat gayanye...org MC lah katekan... pastu kitorg...

3. Pergi bank (waa ramai gile nye pun orang...2 jam tunggu... dah lame tak menunggu selama ini T-T). pegi tengahari ramai, ingatkan petang dah kurang sket tapi makin betambah ramai pulak...

4. Cari 'barang' kat Axxis Atrium Ampang tapi bendenye takdek ..huk3 kecewa! First time pegi shopping complex tu walaupun dah brape tahun jd org ampang selama 6 tahun yg lalu....  tempat tu baru je start femes setahun camtu rasenye... tp happening lg selayang mall ni aku rasa kekekeke

5. Pastu lepas maghrib kitorg gi makan kat kedai makan apetah namanye kat blakang Jusco AU2 tu, sebelah restoran Barakah yg gi buke pose dengan eija, olie, nad, along, emon aritu... Fuh sedap sungguh tomyam, sup ekor, laicikang dan jus epal asam boi kat situ.. Alhamdulillah.... 

Walaupun duk dekat2 je tapi susah gile nak jumpe macik ni. Oh arini aku takde amik gamba pun...Malas betui nak bawak kamera since nak jalan banyak2 tempat... maka bebanan haruslah dikurangkan.. haha. 


Ok penat.



Wassalam! =)




"Ayah, kite dah renovate umah ni cukai pintu dia naikkan ke?"
"Heshh! Jangan la mintak2!" muka serius.
(ekekekeke...=p)

Kembali





"Itulah hari yang pasti terjadi. Maka barangsiapa menghendaki, 
nescaya dia menempuh jalan kembali kepada Tuhannya" 

(That Day will be the sure Reality: Therefore, whoso will, let him take a (straight) return to his Lord!)

An-Naba' (38:39)

Sunday, September 16, 2012

Kahwin - Perlukah Si Teruna Berjumpa Parents Si Gadis Terlebih Dahulu?

Assalamualaikum readers =)

waa motip sangat tajuk??..... wahahaha

Mari cakap pasal isu berat sket hari ni. Oh, entry sebelum ni pun cam berat jugak je. kuikui. Tapi kali ni pasal kawen2. Haha suke lettew.. 

"Ye, tak perlu lah korg risau. InsyaAllah aku akan berkahwin nanti, iaitu bila ada lelaki yg betul2 sejati, yg takde rasa ragu2 datang berjumpa ibubapaku sorang2." Woahh! ya Allah kuat berangannye anak pak nuar sorang ni lolololl

Ala, dah agak dah hangpa akan tanya aku soklan bocor tu lagi. So ni aku dah jawab sesiap hahahahaha

Heh, tak mencabar langsung soklan ngko! =p

Walaupun aku rasa cam tak layak nak cakap ato tulis bab kawen2 ni kan, tapi aku nak gak tulih, hahaha... Anyway ni sekadar pendapat jelah, bukan guideline. Dalil pun takdak so ikut suka hangpa lah nak ikut ka idak. 


Credit photo



Step by Step

Salah satu step yg penting bila dua 'merpati' nak disatukan adalah, pertemuan pihak keluarga si teruna dengan ibu bapa si gadis. Ya, itu satu step yg sangat penting. Kalau takde step ni memang tak jalan lah senang cite. Yela, takkan tibe2 muncul nak nikah je kan.. hang gila ka?

Tapi aku nak cadangkan, korang tambah lagi satu step penting beforehand. Iaitu, si lelaki datang seorang diri untuk berjumpa dengan parents si perempuan sebelum dia bawak mak pak dia datang ke rumah si gadis tersebut... Diulang... datang seorang diri.. haaaaa *gulp*

Gaya macam nak test atau pegi interview atau suruh laki tu pegi buat oral test je kan?! Oh tidak. The meanings behind it, are far beyond that. Akan ku huraikan satu2. 


1. Dalam hidup seorang anak gadis, selepas Allah dan Rasul SAW, 
ada 2 orang yang paling penting dalam hidupnya

Bayangkan kau nak meiliki sesuatu yg sangat berharga, well atleast sangat berharga di mata tuan empunya sesuatu itu. Bukankah sepatutnya kau datang berjumpa tuannya, rather then suruh sesuatu tu cakap sendiri kat tuan empunya? atau wakilkan orang lain. Well dalam kes ni, si gadis tulah sesuatu (seseorang) yg berharga yg kau cuba nak miliki tu.

Maka cara yg paling mulia untuk mendapatkan sesuatu yg mulia, ialah kita sendiri datang mengadap. Selain dari tu, perkenalkan diri tu serba serbi di depan bakal mertua2mu, ewah. 

Seorang lelaki yg betul2 hormatkan seorang wanita, juga akan hormat orang2 yg penting dalam hidup perempuan tu. Iaitu ibu dan bapanyalah. So lelaki2, be gentleman, buanglah egomu jauh2. Dan inilah cara termudah dan yg paling efisyen nak pikat hati bakal mertua, heheh!

Ye memanglah boleh dibawa orang tuamu datang sekali. Tapi bayangkan bila parents kau ada kat situ, adakah kau sendiri yg akan bersuara menyatakan hajatmu? Atau kau dengan rancaknya akan bersuara berborak menceritakan perihal dirimu kepada bakal2 mertua? Hah yelah tu.. Bila orang tuamu ada sekali, maka kebarangkalian untuk kau tak bercakap langsung adalah sangat tinggi. End up, mak kau yg tolong jadi juru cakap untuk kau, percayalah...



2. Pertemuan pertama bertujuan untuk kenalkan dirimu kepada mereka

Ye memang tak salah si lelaki mengutarakan hajatnya pada pertemuan pertama. Kalau cukup bersedia, silakanlah, malah sangat gentleman di situ. 

Tapi kalau si teruna masih rasa belum ada kekuatan, boleh je hajat tu dinyatakan masa si lelaki bawa ibu bapanya datang berjumpa ibubapa si gadis nanti. Mungkin pada pertemuan pertama si lelaki rasa sangat gugup sorang2. 

Lagipun tujuan utama pertemuan pertama tu hanyalah untuk si ibu dan ayah gadis melihat, mengenal sejurus itu menilai samada lelaki tu dah cukup lelaki untuk anak dia ke belum. Dan diorang pun akan maklum akan perkara ini. Jadi tak perlu risau macam mana nak suarakan hasrat hatimu itu.

Seorang sahabat baik aku pun dah buat macam ni. Aku tak pasti samada si lelaki tu yg nak datang sendiri atau kawan aku tu yg minta dia datang. Lepas ayah kawan aku tu kenal, berborak2 dan perhatikan itu ini pasal lelaki tu, penampilan, gaya dia semua, ayah kawan aku buat keputusan, bahawa dia rasa lelaki tu tak sesuai dengan anaknya. Katanya, tak cukup tegas untuk anak sulungnya. Wah! Sekilas ikan di air ayahnya dah boleh tahu kejantanan lelaki tu. 

"Abah kenal kaklong abah ni macam mana, dan abah tahu orang macam mana yg sesui dengan 'anak sulong' abah ni.." lebih kurang macam tu lah kata abahnya. 

Maka kawan aku pun redha dengan keputusan abahnya dan explain elok2 kat laki tu dan mereka pun putus. Maka sekarang dia dah single! ok siapa rasa dia cukup gentleman nak jaga anak dara orang kat sini boleh la amik borang isik...hahaha... p/s: abah kawan aku ni bekas askar ye... tp dia baik je.. hehehehe



3. A man that can stand up for himself in front of these 2 important people,
can stand up for me for almost everything. 

Seseorang lelaki yg cukup berani untuk bertemu bakal mertuanya seorang diri buat pertama kalinya, memang lelakilah. Dah tak perlu risau tentang itu lagi. Kau boleh rasa selamat dan selesa di samping nya =) You can rely on him insyaAllah... 



4. I'm not gonna marry a boy, but a man. 

Marriage is not just about converting what haram into halal. For u to be able to touch, to look her in the eyes, to hug, to kiss, to cuddle or to whatever it is that cross your mind. 

It is about you are going to live, and to take a good care of a fragile heart of a woman. Only a man can do this, a real man, not a boy. This is not easy man i tell you, not as easy as piece of shit. 

And it is not just about taking, but marriage is more about giving. The one who only think that marriage can prepare him a better life for now he has a wife to do all the chores, to prepare his clothes and his meals and to put him into bed, is not a real man, instead, just a BOY!

Kenapakah sampai begitu sekali perkaitannya? Sebab a man, knows that tanggungjawab perkahwinan itu sangat besar dan berat. Juga hati insan yg bakal dijaganya itu amat2 berharga dan mulia sekali. Jadi kalau perkara paling mulia yg pertama ni pun susah nak buat, atau TAKUT nak buat.... well, enough said.



5. Kalau si lelaki tu kene reject dek parents si gadis, 
anak tu je yang kene reject, bukan dengan mak ayahnya sekali.

Yes this is no less important than all of the above points. The best example is the one I told u just now, about my best friend's choice being rejected by her father. Good thing family dia tak kenal parents lelaki tu lagi, so parents lelaki tak perlu menanggung malu. And, if they (parents of both sides) happen to meet and kenal2 after this, takde lah rasa janggal, bukan.



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


So guys... think about it. Sebenarnya bukanlah perkara2 ni nak menyusahkan ngkorang. Cuma to make it nice and sweet. Datang ajelah, makan2, borak2, ape susah. Kalau kau dah cukup bersedia, insyaAllah takde masalah. 

Tup2 dek keikhlasan dan ke-gentleman-an mu itu, parents si gadis sangat suka dengan kamu, lalu mereka pun jadi lembut hati lalu berkata, "em, makcik rasa tak perlulah hantaran, kamu sediakan mas kahwin je pun dah cukup.." waaaa tak ke untung badan? heh heh heh..... sengih2 kau ye..



Ok itu je dulu yang aku boleh justify kenapa to me, it is very2 important for the girl's parents to meet the man  alone first, before bringing in the man's family into pictures. Sekian dulu topik perbincangan kali ini, berjumpa lagi di waktu dan hari yang lain, zasss!! 





Wassalam =)


Korang Rasa Nak Marah Tak? Grrr

Assalamualaikum! Selamat Pagi Ahad!!

=)

Dalam dunia ni...kalau nak ikutkan, baaaaanyak benda yang boleh buat kita marah. Dan stress. Gerammm..eeee rase nak mengamuk je..


Tu kalau ikutkan hati lah.

Tapi tak boleh la nak marah2 je kan. Nobody would wants to live with a grumpy. Malah orang pemarah ni akan sentiasa diajauhi. Tak ramai kawan. Kalau ade  pun, kawan2 tu hanya menerima dia secara lahiriah je,  atau secara luaran je, tapi dalam hati, huh, menyampah! 

Yela, sikit2 nak marah, sikit2 nak merajuk. Hey kamon la, dunia ni luas lagi, banyak benda lagi ko kena hadapi yg memerlukan hati yg gagah dan tabah....kalau asik2 nak marah, nak merajuk nak moody, peegi daa! Kate kawan korang yg dah nyampah dengan perangai moody korang... 

Sumpah korg tak kan tahan dengan orang perangai macam ni. 


Ee huduh betei...



Sebelum aku cakap banyak lagi, bear in ur mind, that PEMARAH dan MARAH adalah 2 bende berbeza. 

PEMARAH tu satu perangai, sesorang yg senang melenting, marah, tak puas hati, atai suka merajuk dan berkecik hati dengan benda2 yg remeh temeh.

Manakala MARAH pulak adelah perasaan. Orang yg marah tak semestinya seorang pemarah. Kita marah dalam perkara2 tertentu jelah, marah bertempat. Pastu kita tahu nak kawal kemarahan tu dan tahu bila perlu reda dan maafkan kesalahan orang yg buat kita marah.

Aku boleh je paham dan terima kalau orang nak marah2 sebab kesalahan aku, tapi takleh terima kalau still nak marah sedangkan kite dah mintak maaf dan mengaku  kita silap and so on... Marah pun agak2 la. Dan takleh terima jugak orang yg sikit2 nak terasa, sikit2 nak makan hati, sikit2 nak stress... oh stress ni satu hal jugak.

Yes, dunia ni memang stressful. Kita pun paham kalau orang tu stress. Tapi, siapa2 pun tak kan suka, orang yg stress, pastu abes semua orang kat sekeliling dia pun terkena tempias stress dia. Hello? ko ingat kau sorang je ade stress? Orang lain pun stress jugak, tapi jangan la sampai tempias2 kat orang lain. Tak cool langsung ok bila stress pastu over2 camtuh... 

Dan orang yg paling hebat, paling kuat bukanlah orang yg boleh buat orang lain ketakutan dan kecut perut dengan kemarahannya. Tapi orang yg berjaya menahan kemarahannya. Juga bg aku, orang yg hebat adalah orang yg stress tapi dalam masa yg sama orang2 sekeliling rasa selesa dan happy je dengan dia. Malah lagi haebat, tak prasan pun dia tu tengah stress, wah!

Aku ade jugak kawan2 mcm ni, memang salute dengan orang2 mcm ni... Dan daripada diorg jugakla aku yg dahulu seorang yang panas baran ni belajar betapa coolnye bila kita menahan kemarahan.

Salah sorangnye, kakak sepupu aku sendiri, sedang mengalami kesakitan sepanjang masa dalam hidup dia. Dia ade adhesion colic (usus melekat2), sakit sangat! Dia cerita melalui sms je kat aku. 24/7 dia menahan kesakitan. Nak solat pakai kerusi roda, nak mandi pun sama. Tapi, setiap kali bertemu dgn dia, aku pelik, dia ni, sakit ke tidak. Sebab dia akan senyum je sepanjang masa. Kadang tu siap buat lawak lagi. Kagum. 

Aku menulis ni bukannye nak melepas geram kat mana2 individu, tapi just 'a note to myself'. Aku pun pernah menjadi seorang pemarah. Ni sebab genetik la ni, arwah atok aku sorang askar, sorang polis. hahahahaha alasa tipikal, salahkan genetik plak hahahaha... 

Sangat tak cool ok orang mudah marah ni. Tak aman betul hidup. So melalui pemerhatian dan pengalaman aku pun belajar untuk berubah.


tapi not bad la muke aku kalau marah pun comel jugakk keukeukeukeu


Masa sekolah dulu ada terjumpa hadis ni dalam maalah sekolah, tapi aku tak dapat ingat matan dan perawinya. Status pun tak pasti hadis sahih ke tak, sebab org yg tulis tu just quote, Rasulullah saw bersabda:
"Permulaan marah itu bodoh dan kesudahannya menyesal,"

Dush. Memang setepek kena kat muka. 

Masa marah2 tu rase cam hebat sangat. Bila dah sudah tu baru rasa cam bodoo jeeee pastu nyesal, kahkah

Alhamdulillah skrg kalau marah aku akan try diam je. Kalau tak lagi banyak benda2 tak berpekdah keluar dari mulut ni. 

Jadinya bila kita nak marah tu, cuba fikir dulu. Bahawa seseorang atau sesuatu situasi atau perkara yang membuatkan kita marah tu, sanye sapa yg datangkan? Ya, betul... Allah yang buat semua tu kan. 

Jadi, please.. see beyond that. Allah nak uji kita punya tahap kesabaran. 

So just tell urself "Oh....Allah nak uji aku ni.. hikhik ^_^" pastu komfem korang secara otomatiknya akan melihat perkara yg memarahkan korang tu macam ala....tiny thing yg saje2 nak melintas dalam hidup korang yg aman damai tu... apelagi cool jelah. Things happen kan.

Kawan yg annoying, orang mungkir janji, orang tak penuhi permintaan kita, orang rosakkan barang kita, makcik kedai makan masak tak sedap, waiter yg lembab, teksi yang mahal cekik darah (oh ni kena marah!).... bla bla and the rest of the listtt..... oh kalau ikutkan hati, banyaknye benda yg boleh buat kita marah.. jadi janganlah ikutkan hati tu sangat! =D


Beberapa minggu sudah aku ada beli barang, iaitu perabot. Dah la nak dapatnye lembab gila orang kedai ni, janji nak hantar pada tarikh sekian2..tapi tup2 senyap je. Berpuloh kali telipon tak hantar2 jugak. Sampai  nyaris2 nak gaduh2 la aku rasa. Tup2 bila dapat barangnye alahai... geram sangat333, kecewaaa dan marah sangat33.. sebab dia kate baru ambik dari kilang, tapi... Ya Allah, barangnya buruk, kotor dan ish, macam barang display dah lame, so memang buruk la here and there. Heloo, tengok sekali pandang pun boleh beza la barang tu dari kilang ke tak! 

Ya Allah rase nak nanges, tapi tak boleh nak pulangkan sebab barang nye besar dan dia dah siap pasang drill screw sume pastu dia pun malas nak layan aku punye komen so lagi la aku bengang tahap naga penjaga gunung berapi yg kelaparan tapi makannya dikebas monyet. Arghh payah nak describelah marah aku time tu. Tapi pujuk jugak hati, sabar...sabar, so takde lah berlaku kejadian tumbuk menumbuk.

Memang time tu rasa marah dan sedih teramat sangat, sejak dah bertahun2 sejak menjadi gadis melayu terakhir ni aku tak penah rasa marah dan sedih macam tu sekali. Memang rasanye masa tu sikit lagi je aku nak buat report kat Tribunal Aduan Pengguna. Woaa dasat kan!

Lepas orang kedai tu balik maka aku pun amikla kain lap, bersihkan part2 yg kotor tu dengan air mata bergenang2 lambang diri teraniaya. Tsskkk *background muzik syahdu*

Tapi entah macam mana dalam marah2 tu,...tiba2 muncul suara dari dalam hati, "Ahhhh....semua ni dunia je...yg  aku nak sedih2 dan susah2kan hati marah2 sangat buat ape...Huh!!" tulisan di'bold'kan menunjukkan suara hati yg menjerit dengan kuat sekali dari dalam. hahahaha

Maka secara otomatiknye aku dah tak sedih. Waaa! ok aku pun kagum. 


Mujur tiada kemalangan jiwa berlaku [Credit]


Subhanallah. Itulah HATI. Kita yg kontrol hati tu. Hati ni ade 1001 rasa dia boleh ubah hidup kita upside down. Ko nak sedih ke nak happy? Kalau nak happy, daripada benda yg sangat menyakitkan pun boleh menggembirakan. 

Macam kisah Abil, suami yg menyayangi dan menjaga isteri, Fauziah yg lumpuh seluruh badan dengan sepenuh hati. Kalau dia nak sedih, nak stress, dia boleh je. Malah orang pun takkan blame dia for being like that. tapi, sebaliknya, Abil sangat kuat dan tabah. Malah muka dia happy je walaupun sedang dilanda ujian maha berat macam tu. Allah.... kuatnya dia. Kuat betul dia memujuk dan mendidik hatinya supaya tidak rebah.


"Walau wajah Fauziah berubah, saya tetap sayang dia," -Abil.  [Credit photo]


Lepas tu aku ubah la kedudukan perabot tu supaya yg menyakitkan mata tu tak nampak. Pastu dah takpayah nak belek2, maka aku tak sakit hati lagi. Hahahaha lantak kau la orang perabot, kau nak tipu, kau yg dosa... lalalala...

Ok mari meneruskan kahidupan yg mencabar! =))






Wassalam! =)







ps 1 : yayy selasa ni ayah nak bawak pegi ambik cop kat pesuruhaya sumpah!
ps 2: Ramai dah kawan2 mendirikan masjid sepanjang aku cuti sebelum kerja ni. Tahniah!! Ape pun, make sure you're marrying a man, not a 'boy'! =D

Saturday, September 15, 2012

Life's Like That

Of all the things we've done and doing it the very right way, there will be people who always like to see and pointed on the things that we had not done or the one we did wrongly,.. and then scold us for NOT DOING ANYTHING! Grrr...

Life's like that. 

Friday, September 14, 2012

USIM Medical Final Professional Clinical Exam - Short Case

Assalamualaikum! =)))

Kali ni lebau sket senyum heh sebab siang tadi baru dapat surat chinta hak2. cinta la sangat, karang dah start kerja baru kau tahu chinta ke tak chinta.

Iaitu surat panggilan pegi induksi pada 25 Sept ni. Nice. tepat2 3 bulan after final exam aritu kan kan....which was on 25th June.. haha..

oo..camnila rupenye surat induksi yg sumeorang duk tunggu2 tu... huhu.... 
Surat induksi je baru, belum tahu dapat spital mane lagi... time induksi nanti baru dapat tau. 

Induction mcm bese, 4 hari lah, from tues-friday, then ade masa 2 hari untuk buat preparation ape yg patut lalu bergegas ke tempat keje memasing. Kalau yg dpt nun sabah sarawak tu gi la book tiket flight terus... huhuhu... 

Ok seperti yg telah dijanjikan, mari sambung citer short case plak. Mengikut firasat aku, entry sebegini adalah membosankan. Kerana berdasarkan pengalaman peribadi, pembaca2 yang nak amik final exam je akan menghayati tulisan2 sebegini... Hihihihi... Tulah ape yg kitorg buat dulu.... lagi brape hari before clinical exam, kitorg selongkar balik blog2 senior yg sangat rajin sharekan diorg punye clinical exam dulu... begitulah kehidupan kerana tak berapa nak ade senior..senior kitorg 1 batch je ade... hakhak.. Ya Allah sangat helpful entry2 mereka pasal hekzam.. terharu they care to share their stories with us *kesat air mata*

Sesi short case start after lunch break, lebih kurang pukul 2 ptg. Same jugak, we were called 5 by 5. So my group was the 2nd last (eh nape rase mcm dah cakap je bab ni, okla skip lah). There were 3 short cases.....

Case 1 : Medical (Dr. Najib, USIM)
CVS examination 
[Introduce myself and the examiners to the pt first. and ask for permission. Then ask pt to remove his cloth (shirt only). Ensure he is lying 45 degree. Observe the surrounding – any branula, oxygen- well ofcourse takde but still need to observe ok. Do all this in few seconds, while pt is removing his cloth] then begin with peripheral examination and cvs examination.
As I finished auscultation, Dr.N: just finish ur examination. How would u like to complete ur examination?
Ans: before that, I’d like to examine the leg, looking for scar and bipedal edema
Dr. N: show me how do u look for bipedal edema?
Expose the both LL and tell the pt that’s im to press on his leg and plis tell me to stop if there’s any pain. Look at the pt’s face. Start pressing at the ankle level for few secs and FEEL for the pit. – no bipedal edema.
Dr. N: Present ur findings
A: pt’s alert and conscious, and he’s not tachypneic. pulse rate bla bla…. There’s midline sternotomy scar  measuring about 16 cm and a vertical surgical scar at the anteromedial aspect of the left leg (measuring about 25cm).
Ok what else? (seems he just want to hear the positive findings)
A:  There’s an audible click heard over the chest
Ok, yes, there’s an audile click. So what u found on auscultation? (Examiner was trying to safe me by saving the time)
A:  there’s loud S1
Can u hear the heart sound?
A: oh yes, S1 and S2 can be heard (just tell what I heard, don’t care whether it was correct or not), but the S1 was loud. I mean there’s click heard at the first heart sound
Ok what do u think the patient has? (oh, nak dgr aku cakap click tu rupenye)
A: since it is at S1, so, I think the patient’s having mitral valve replacement
Ok. If it’s that so, what medication do u think the patient’s on?
A: anticoagulant, which is warfarin
What precaution do u need to take before the patient take that tx?
I’ll first ask about any tendency of bleeding. Than do coagulation profile to ensure he’s not having coagulopathy
Ok what is the range of INR we need in pt on warfarin WITH PROTHESTIC VALVE? (ade dalam oxford handbook..Thanks Allah for showing me that tiny table about warfarin & INR).
Ans: 3-4
Ok. What advice do u need to give to the pt on warfarin?
To come early if any bleeding occur, and to avoid food high in vit K. (plis don’t ask me what bcoz I can’t really remember what are those)
Ok. What is the thing that we’re afraid of if pt is on warfarin?
Ans: bleeding tendency, such as UGIB, hematuria or from the nose or gum …. zzz (examiner still not satisfied)
Ok ok..but what is the most dangeraous thing that we need to be careful of?
Ans: (err ape bleeding yg paling dahsyat aa??) Intracranial bleed!
Ok. done. Let’s go! 

Case 2 : Paeds (Dr. Norlijah, UPM) 
Cerebral palsy. 9 yr old girl, she was sleeping on the bed. Inspect & describe what u see. Do peripheral nervous system examination. Fumbled teruk sangat kat kes ni huk huk...

Case 3 : Ophtal  (Dr. Norlela, USIM)
Glaucoma
Patient: An elderly male. Q: Examine the pt’s eye
Ans: [introduce myself and the examiners to the pt. and ask for permission]. the red reflexes were present. And the pupils… the pupils… (cane ni, xkan pakcik ni ade bilateral RAPD… mcm xlogik je..) but the pupils were not…constricted.. HAhahaha! (examiners laughing at me… memangla, bcoz both eyes were already dilated, dah buh ubatt T_T ) Dr. Lela: it’s ok, do the finduscopy

Ask permission form the pt, and then ask him to look straight and not to move the eyes. Start with right eye, then left eye

Findings: optic disc is pink, CDR high 0.7-0.8, no new vessel at the disc. AVR normal, 2:3. Peripheral retina – no dots n blots, no bleeding, no new vessels. Macula – not edema, no bleeding, exudates.

Impression: Open angle glaucoma

Qs:
What are the risk factors?
If pt came in ED with acute angle closure glaucoma, how to manage? – IV diamox, analgesic, (examiners and that uncle nodded)
Other than that?
Ans: check the IOP by tonometer,
If there’s no slit lamp. No tonometer?
Ans: Palpate the eyeball, it will be painful
Yes yes, it will be painful, hard eyeball. But let say u’re just an ordinary MO in the ED?
Emm…  (ordinary MO.. xpaham ape yg Dr nak sanye?)
Dr. Lela: refer to ophthal….. u r just an ED MO in a district hosp....what more can u do, rite? =)
Me: (Ohh…. Cakap la awal2 part kat spital district uh.. haha)
Ok u’re done, wait outside..



Camtulah lebih kurang... lepas abes tu..ya Allah risau giler... pasal fumbled teruk sgt mase paeds.... 

Tapi Alhamdulillah Allah tolong.. Lepas habis short case, siap2 balik dlm pukul 4 tu. Prof bgtau siap2 esok ready kat tgkat 10 by 2 pm for result announcement. Ya Allah, sepanjang malam dan pagi sebelum dapat result tu adalah saat2 aku paling takut, sangat takut, jantung berdegup laju2, kalah time nak amik exam  di hari2 sebelum tu... 

Alhamdulillah everything is now over.... and all of those things has brought me into a new journey of life... a working life.. Yahuuu!! & Huwaa T_T = Mixed feeling. Nak kate happy sangat pun tak, tak happy pun tak. Tapi yg paling significant skrg adalah.... TAKOTT!! 

Takut, risau nak pegang tanggung jawab. Kalau dulu boleh la, "Dr, xdapat la ambik blood pt tu...skin die tebal, sy xnampak vein die,.. (kecewa)" Doc: "ok, xpe xpe. Letak je situ..meksih.. (senyum)". Pastu blah... 

Lepas ni... tebal ke nipis ke, nampak ke tak nampak ke, kena jugak dapatkan! mesti.... oh takpe, tetibe teringat dulu penah blaja macam mana nak buat kalau x dapat2 nak prick vein dia.. ajaran houseman2 di spital jugaklah kan, sape lagi huahaha.... nostalgianye gi wad tgh2 malam n pepagi buta untuk nak amik darah org time org tengah tido....macam hape je..serius masa tu aku rase tak kurang macam dracula..cume bezanye, dracula tak amik medik, wahaha...

Maksudnye nak cakap kat sini, ape pun yg terjadi, kite kena jugak buat sampai abes keje tu, dan pikul tanggungjawab jaga pt tu bebetul....takbley lepas tangan je ok..

End of our final pro exam, yayy! Mase ni sangat happy.... lepas tu baru rase cuak balik hahaha
[Credit photo: Khalida]







InsyaAllah... =) 










Wassalam...... =))



ps 1 : Wah terus hilang mode raya dan kenduri aku hahahaha
pas 2: wah nebesnye nak tau dapat spital mane ni.... wuwuwuwu....... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...