Sunday, December 25, 2011

The 180 degree of Sadness :)

Alhamdulillah.. =)

I'm so grateful being home.. one word: HAPPY!

Walaupun 2 hari lepas I was totally on the other side of this emotion. Haha. 

Walaupun rumah skrg tgh dalam operasi pindah ke rumah sementara, maka agak huru hara la sket huhu...  Semalam kitorg clearkan halaman depan rumah, cabut pokok2, alihkan pasu tebang ape yg patut.. hari ni  plak bakal buat operasi yg agak besar2an sket, nak cabut sume katil... Aalamak, almari aku tak kosongkan lagi! haha...

Eh tetibe je happy kan mendalah ni. Semalam2 kemain sedih sedih. pfttt

Sedih?

Biasela sedih skali skale... menda2 yg tak dapat dielak. It's normal to be sad some times. Dah selalu sangat lawan, sekali sekala layan je perasaan negatif tu... Keluarkan sehabis2nye. Simpan2 dalam hati lame2, bak kate Azah, kang jadi hepatoma (baca: kanser hati) plak..kuikui... Tapi ade tekniknye lah. Kalau marah, janganla meraung2 menengking2. Kalau sakit hati, jangan pulak kite mencaci maki orang tu semahu2nye. Prinsip aku, kalau aku marah mcm mana pun, aku takkan jatuhkan maruah dia. Biar hati dah agak tenang, baru mula bertentang dan berbincang. Kalau jalan depan pun tak faham2, gunakan jalan belakang. Eh pelik plak bunyinye jalan depan jalan belakang. Reverse psychology la haha. Dan kite juge mesti sedar yg ape yg kite sedihkan tu adalah sesuatu yg rasional. Kalau sedih pakwe tak bawak pegi tengok wayang, sile lempang diri sendiri kiri kanan ye. 

Tp Alhamdulillah cara ni mmg berjaya. Cool and steady, yet effective. Malah hasilnye berganda2 berkesan dan sangat mematangkan. (pandai2la korang nak paham cane :p) Compare dengan cara yg gelojoh, merajuk2 atau sindir2 dan menarik muke.. sume tu lagi menambahkan garam ke dalam luke... adoihh

Yang keduanya, boleh nak layan perasaan negatif tu, tapi jangan terlalu sampai terlebih2 layan sampai mengganggu kerja2 seharian. Duk meringkuk je dalam bilik, termenung2.. Oh tu dah lain tu. 

Maksud aku kat sini, walaupun kite nak membenarkan perasaan negatif tu take over skali skale, still, we should have the control over our own self. Jangan sampai emosi tu yang control kite. 

Thirdly, enjoy little things (ni tips dari cite Zombieland :p). Don't look down upon little things around us, sebab kite xkan sangke yg those little things are the ones that can make us really2 happy, compared to big2 things yang kite ingat hebat sangat. Yeah aku enjoy kemas rumah, packing barang masuk dalam kotak, bersihkan laman depan rumah ngan my family.... hasilnye, sangat happy dari keluar tegok wayang ramai2 walaupun cite tu best ^^

Hidup macam pelangi, ade macam2 warna. Sebab tu la Allah wujudkan bermacam2 perasan dalam hati kite. Gembira, suka sedih marah sayang rindu kecewa. Tapi atas kite la nak pilih mana satu yang dominan. Salah pilih, hancurlah.... huhu

Dan dalam nak meniti pelangi tu, ade ramai orang yang mengiringi. Tapi jangan kite seronok sangat dengan orang yang salah dan pandang sebelah mata je kat orang2 yg betul2 care dan sayangkan kite.

Kawan2 mase senang kite, tengok2 bile kite susah, tah mane2 menghilang. Maka tinggallah ahli keluarga kite yg kite abaikan dulu setia di sisi. Aku banyak tengok contoh ni kat hospital. Anak yg dah umur 40 lebih, bekas penghisap dadah, masuk spital sebab komplikasi dari HIV (eg. jangkitan kulit, paru2, jantung etc)... terbaring lemah. Siapa kat sisi? Adik beradik atau EMAKnye sendiri! Ibu dia, yang usia dah lanjut, umur dah dekat 70an, yang sepatutnye berehat kat rumah dan di surau2,... menemani anak yang cari-penyakit-sendiri kat hospital! Geram pun ade, tapi aku tak boleh terlalu judgemental. Bukan tugas kite untuk terus menghukum sebelum memahami perkara sebenar. Ape yang boleh kite buat, ambiklah iktibar. Dan sememangnye ape2 yg kite nampak depan mata tu semuanya sebab Allah nak kite ambik sesuatu pengajaran darinye, bukan sekadar tontonan semata2.... =)

Wallahu a'lam....

Ok sampai sini dulu..

Assalamualaikum =)


Ni la mak kitteww... ^^




Ndea








\\\

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...