Tuesday, December 27, 2011

Pecah rumah!


Assalamualaikum wbt...

Aww....tak bestnye tajuk... haha

Ye rumah kami dah kena pecah. Ye, pecah. Literally pecah.. Haha. Bermula dengan bumbungnye  dicabut pagi semalam, n skrg aku tak tau la ape jadi kat rumah itu.

Pecah rumah!

kering kontang dah rumah kami

Alhamdulillah..

Merujuk citer yg pernah daku coretkan dalam entry Rumah Ayah dulu, akhirnya impian ayah nak renovate rumah bakal dan sedang terlaksana...  setelah lukis plan dan banyak kali amend pelan tu, ubah sana sini ikut bajet (dan permintaan anak2, haha), ulang alik pejabat daerah (eh ke pejabat tanah? haha entah), cari kontraktor, etc etc akhirnya hari ni, 26 disember projek pun bermula.

Yang lagi unik dan bestnye, jiran kitorg pakcik Ipin pun join skali renovate rumah, 360 degree okeh! dan pelan rumah die pun ayah yang buat jugak hehe

kelmarin (Ahad 25dec) kami berpindah beramai2 ke rumah sewa sementara kat selang beberapa lorong rumah kami. So duduk la cama setinggan kat situ. Pakcik Ipin plak duk kat umah anak sulong nye kat lorong sebelah je, lg dekat dgn rumah kami. Penat2....penat packing barang, pastu kene unpack balik barang2 yg nak guna... woaa..... Yang peliknye penat kitorg kemas barang2 tu tapi tak habes2 jugak, pelik betul haha

Ok moh kite layan gamba je la..

Mereka memecah belahkan katil aku

ayah in action

Sebelum 


Selepas

Angkut barang2 naik lori. uish abang pun tgh tolong... tolong tengok haha


giliran rumah jiran plak

anak2 pak cik ipin - amir & ain :)

Ayah melawat tapak projeknye

Big boss and mem besar :) 
Minggu ni maybe tak dapat balik sebab banyak mende kena buat... next week plak kene present seminar...gugu...

Ape pun, Alhamdulillah...syukur kpd Allah atas segala nikmat... Terima kasih ayah, mak... semoga semuanya berjalan lancar.. =)



 


Sunday, December 25, 2011

The 180 degree of Sadness :)

Alhamdulillah.. =)

I'm so grateful being home.. one word: HAPPY!

Walaupun 2 hari lepas I was totally on the other side of this emotion. Haha. 

Walaupun rumah skrg tgh dalam operasi pindah ke rumah sementara, maka agak huru hara la sket huhu...  Semalam kitorg clearkan halaman depan rumah, cabut pokok2, alihkan pasu tebang ape yg patut.. hari ni  plak bakal buat operasi yg agak besar2an sket, nak cabut sume katil... Aalamak, almari aku tak kosongkan lagi! haha...

Eh tetibe je happy kan mendalah ni. Semalam2 kemain sedih sedih. pfttt

Sedih?

Biasela sedih skali skale... menda2 yg tak dapat dielak. It's normal to be sad some times. Dah selalu sangat lawan, sekali sekala layan je perasaan negatif tu... Keluarkan sehabis2nye. Simpan2 dalam hati lame2, bak kate Azah, kang jadi hepatoma (baca: kanser hati) plak..kuikui... Tapi ade tekniknye lah. Kalau marah, janganla meraung2 menengking2. Kalau sakit hati, jangan pulak kite mencaci maki orang tu semahu2nye. Prinsip aku, kalau aku marah mcm mana pun, aku takkan jatuhkan maruah dia. Biar hati dah agak tenang, baru mula bertentang dan berbincang. Kalau jalan depan pun tak faham2, gunakan jalan belakang. Eh pelik plak bunyinye jalan depan jalan belakang. Reverse psychology la haha. Dan kite juge mesti sedar yg ape yg kite sedihkan tu adalah sesuatu yg rasional. Kalau sedih pakwe tak bawak pegi tengok wayang, sile lempang diri sendiri kiri kanan ye. 

Tp Alhamdulillah cara ni mmg berjaya. Cool and steady, yet effective. Malah hasilnye berganda2 berkesan dan sangat mematangkan. (pandai2la korang nak paham cane :p) Compare dengan cara yg gelojoh, merajuk2 atau sindir2 dan menarik muke.. sume tu lagi menambahkan garam ke dalam luke... adoihh

Yang keduanya, boleh nak layan perasaan negatif tu, tapi jangan terlalu sampai terlebih2 layan sampai mengganggu kerja2 seharian. Duk meringkuk je dalam bilik, termenung2.. Oh tu dah lain tu. 

Maksud aku kat sini, walaupun kite nak membenarkan perasaan negatif tu take over skali skale, still, we should have the control over our own self. Jangan sampai emosi tu yang control kite. 

Thirdly, enjoy little things (ni tips dari cite Zombieland :p). Don't look down upon little things around us, sebab kite xkan sangke yg those little things are the ones that can make us really2 happy, compared to big2 things yang kite ingat hebat sangat. Yeah aku enjoy kemas rumah, packing barang masuk dalam kotak, bersihkan laman depan rumah ngan my family.... hasilnye, sangat happy dari keluar tegok wayang ramai2 walaupun cite tu best ^^

Hidup macam pelangi, ade macam2 warna. Sebab tu la Allah wujudkan bermacam2 perasan dalam hati kite. Gembira, suka sedih marah sayang rindu kecewa. Tapi atas kite la nak pilih mana satu yang dominan. Salah pilih, hancurlah.... huhu

Dan dalam nak meniti pelangi tu, ade ramai orang yang mengiringi. Tapi jangan kite seronok sangat dengan orang yang salah dan pandang sebelah mata je kat orang2 yg betul2 care dan sayangkan kite.

Kawan2 mase senang kite, tengok2 bile kite susah, tah mane2 menghilang. Maka tinggallah ahli keluarga kite yg kite abaikan dulu setia di sisi. Aku banyak tengok contoh ni kat hospital. Anak yg dah umur 40 lebih, bekas penghisap dadah, masuk spital sebab komplikasi dari HIV (eg. jangkitan kulit, paru2, jantung etc)... terbaring lemah. Siapa kat sisi? Adik beradik atau EMAKnye sendiri! Ibu dia, yang usia dah lanjut, umur dah dekat 70an, yang sepatutnye berehat kat rumah dan di surau2,... menemani anak yang cari-penyakit-sendiri kat hospital! Geram pun ade, tapi aku tak boleh terlalu judgemental. Bukan tugas kite untuk terus menghukum sebelum memahami perkara sebenar. Ape yang boleh kite buat, ambiklah iktibar. Dan sememangnye ape2 yg kite nampak depan mata tu semuanya sebab Allah nak kite ambik sesuatu pengajaran darinye, bukan sekadar tontonan semata2.... =)

Wallahu a'lam....

Ok sampai sini dulu..

Assalamualaikum =)


Ni la mak kitteww... ^^




Ndea








\\\

Friday, December 23, 2011

Saya Sedih Sangat

Saya sed T_________________T h sangat



saya nak pergi, tapi tak dijemput



Last2 jemput la jgk, last minit,.....



tp jemput mcm tak ikhlas.......



ape boleh buat.....



Saya sedih sangat..




Sekian.



Thursday, December 1, 2011

Bukan Milik Kita

Assalamualaikum wbt......

Alhamdulillah syukur kepadaNya atas segala nikmat.. nikmat kesihatan tubuh badan untuk meneruskan hari2 kehidupan, sihat akal fikiran dan peluang utk terus belajar dan bekerja. 

Mana2 kite pergi, macam2 orang yang kite jumpe. Malah kadang2 tak payah pergi mana2 pun, kite boleh jumpe macam2 watak. Susah nak bezakan samade orang tu adalah dia yg sebenar, atau tu cuma lakonan setipis kulit luarannya saja. Palsu. 

Hari ini dia seorang tokoh yang hebat. Pandai mengambil hati, disenangi ramai dan sangat bertimbang rasa. Kata2nya bagai mutiara, memberi sinar pada setiap insan yang keputusan harapan untuk meneruskan langkah hidup. Tulisan2nya pula dijadikan inspirasi ramai. Penuh dengan nasihat2 agama dan berbaur keinsafan. Setiap gerak gerinya pula bagai role model santunan utama, indah pada semua mata yang melihat.

Tapi, tiba2 keesokan harinya, bila hati dijentik secebis dugaan, lantang sekali lidah meludahkan butir2 sumpah seranah, memaki hamun insan yang bersalah. Marahnya bukan calang2 lagi. Marah sungguh kerana hartanya diambil orang. Dihamburkan segala rasa yang berapi2. Apa saja nasihat yg cuba diberi, akan ditepisnya habis-habisan. Katanya harta aku tetap milikku, aku doakan si pencuri mati tersiksa kerana mengambil hak orang lain. 

Nah. 

Yang salah tetap salah, tapi bukankah lebih mulia kalau diberi maaf daripada memalukan diri sendiri dengan menghamburkan api kemarahan? Mana pergi akhlak mulia yang ditonjolkan beliau tempoh hari?

Begitu mudah syaitan si batu api membisikkan hasutan2 agar manusia terjerat dengan dosa2. Syaitan pun ketawa gembira beramai melihat kita marah2 macam orang bodoh.

Lupakah kita bahawa segala yang kita ada di dunia ini bukan milik kita? Walaupun sebotol air yang kita bawak pegi kelas hari2 tu pun, kalau Allah tak izinkan kite minum air tu, kita takkan dapat minum walau setitis pun. MasyaAllah..... 

Allah Maha Besar, Allah Maha Besar.

Bile kita download Iman dalam hati kita, lupa ke kita nak install skali bahawa kita tak punya apa pun kat dunia ni, malah semuanya milik Allah.

Dari sekecik2 sebatang pensel yang kita sakit hati bila kawan kita pinjam tak pulang2kan, atau buku yang kawan kita pinjam sampai koyak, atau rumah besar kita, kereta kita.....ahli keluarga, mak ayah tersayang, kawan2 saudara mara hinggala ke pakwe makwe yang kita perasan milik kita... semua tu BUKAN MILIK KITA... 

Dan sesetangah benda yang kita sangka kehilangannya sangat besar bagi kita, esok2 bila kita renung2kan balik, kita akan sedar sebenarnya kecil je perkara yang kita perbesar2kan tu. Bahawa sebenarnya Allah nak test je samada kita mampu bersabar, redha dan insaf bahawa itu adalah pinjaman dari Allah, atau kita marah, marah dan marah atas apa yang berlaku.... Orang beriman kan selalu diuji?...

Tanamlah sedalam2nya bahawa semuanya bukan milik kita, hanya dengan itu hati kita akan kuat dan redha bila ujian menimpa. Semuanya milik Dia Yang Esa. Bila2 Dia nak ambil balik pinjaman tu, Dia akan ambil, tanpa apa2 persoalan, tanpa perlu2 beri apa2 notis. 

Mungkin hari ni kita marah bila kawan rosakkan barang kita. Esok lusa mampu ke kita nak hadapi ujian yg lebih besar, tatkala Allah tarik balik orang2 yang kite sayang dari hidup kita?

Besabarlah... 

Bila ditimpa ujian kehilangan barang atau yang seumpanya, duduklah seketika, pejakan mata, tarik nafas panjang dan cuba 'see things from outside of the box'. Cuba lihat dari sudut lain, kenapa Allah uji aku sebegini?.... dan carilah hikmah disebalik semua yang berlaku... =)
















Pesanan ekslusif untuk diri sendiri....






ps: cakap memang mudah. nak buat memang payah. sama2 kita usaha perbaiki diri dari ke hari.. =)
ps2: esok exam Fiqh Issue & Ethics! Lusa ke PICC, bertugas di majlis konvokesyen senior2 =) jumpa di sana! Huhuuuu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...