Wednesday, November 30, 2011

DR HARLINA'S SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tips no. 1 -10

Taken from Dr. Har's blog


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 1 - Thank Allah (God) for this golden opportunity. Allow yourself to be trained with the basic medical knowledge, skills, attitudes and behaviours that are essential for the profession. If you're a caring, responsible, unselfish and emphatic person, half the battle is won. If you're not, it's a long way ahead! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 2 - Do not be afraid to make mistakes now. As students, you learn thro' your mistakes and corrections by your teachers. If you're scolded or criticized for your mistakes, be strong. You could only be hurt or affected as much as you have allowed yourself to be! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 3 - Look forward for your exams, instead of being depressed over them. Two reasons for that; first - exams are TRADEMARK of medical schools (they are here to stay!), secondly - they serve as signboards, telling you how close (or how far) you're to the destiny. Enjoy & cherish them! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 4 - Enhance your passion & hunger for knowledge. You might have your own learning style, but you can always switch your approach from superficial to deep. Learn because you really wanna know, not for simply passing exams (superficial approach)! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 5 - Appreciate the cooperative patients who have agreed to allow you to examine them. Give them their due respect. Despite their pain and misery, they let you `disturb' their rest/sleep. Promise yourself that you will be a competent doctor one day, so all the patients' sacrifice for you would not go wasteful! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 6 - Apply active participation in your learning process. Force yourself to come forward the next time your clinical teacher looks for a volunteer to clerk a patient, perform a physical exam, assist in a procedure or operation. You will be rewarded with a great sense of achievement, much more than your passive friends - even if you gonna get some criticism/ negative feedback at the end. 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 7 - Do not procrastinate, submit assignments before deadline. Do not postpone till the very last minute, no matter how tempting it is to delay. Put in your best effort in everything you do. Be exceptional, not just a mediocre! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 8 - Ask questions, clarify any area of doubt. Make it a must to ask your teacher before a teaching session ends. Keep asking - there are no such things as stupid questions - only stupid answers! A lot of active, critical thinking must come before asking...it might be too much for some, eh? No wonder you all are no longer asking these days! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 9 - Never leave God behind in your pursuit to be the men/women of medicine. As healers, we are the INSTRUMENT of God's mercy. Continue your strive to be close to Him, for you will definitely need Him endlessly. It is through your hands, words, eyes and smiles that God is going to cure and care for the sick and fallen. May you deserve such honour! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 10 - Keep in touch with your parents & family. They're your best support. Update them with your progress. Include them into your busy, busy stressed-up life. Share with them your sorrow, but convince them that you'll be fine with their prayers tagged along. 

Loves, 
Dr. Har


http://drhar.blogspot.com/2011/08/survival-tips-for-medical-students-by.html

Monday, November 28, 2011

Dear diary...


 Dear diary,
When they say women are the most complicated creatures in the world, I am more surprised to know that men are actually the most weird creatures I've ever known. 

Friday, November 25, 2011

Selamat kembali ke belog yang aku tak tau nak buat ape dengannye..

Kesian belog ni sebab dah lame aku abaikan. Dahla tiba2 bertukar tamplate putih bersih. Pastu ditinggalkan begitu saje. Takde dah list belog2 di kiri kanan mahu pun chatbox tempat org datang menyemak. 

Aku rase lebih tenang macam ni.. takdela semua benda aku nak tekan. asalkan ade link akan ku picit. pastu tah ke mana2 aku melilau, pergi tak kembali. Haha 

Biarlah begini. duduk je sini dediam. Takyah kacau orang lain. 

Dewasa ini malas sikit nak mengarang ayat2 kat sini. Tu yang abaikan je dulu blog ni. Dari before raya haji huru hara dengan psy posting (entry yg stress2 tu la). Pastu sambung dengan end psychiatric posting exam the week after raya haji. Dan skrg here I am, in the middle of Fiqh Issues & Ethic Posting. eh, Posting ke? boleh la harhar. Unibesiti aku ade posting ni. kau ade? 

Baru je start kelas isnin yg lepas, ari slase dah kene present seminar. maka kul 4 pagi la aku tido dek menyiapkan slide.. har2...tajuk seminar aku "Stem Cell Therapy and Using Human Embryo in Research and Therapy". rasenye aku present pagi tu dalam keadaan separuh sedar. maka janganla tanye ape2 aku pun tak pasti ape yg aku ingat huahua..... tugasan kedua plak role play iaitu pagi smalam. and the last will be debate. ade ssetengah orang dah setel dah ketiga2 mendalah ni. rilek ar pasni. aku punye debate next tuesday. tajuknye pasal using human subject in medical research. pening la bace declaration of helsinki tuh nanti la aku sambung bace hehe =D

course on fiqh issues n ethics ni akan berakhir minggu depan. ade exam ye ari jumaat, kene karang 2 essays pasal medical ethics plus fiqh issues in medical la off course.

oklah tu je nak tulis. (dasar pemalas). bawak2la tido, esok ade 3 semminar dari pagi sampai la ke petang.

















hai rindunye nak masuk ward. *tetibe*

Tuesday, November 1, 2011

Perjalanan, pelangi dan awan hitam di kepala

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh... =)

I should be writing this few hours ago.

I haven't been writing anything in this blog since a few stressful-days ago. Stress. yeah. I hate that word. Indeed. All this while I tried not even to think about it but recently I ended up having that word lingering around the black clouds in my head. haha. Even my previous entry started with that creepy word. shuuhh shuhhh *blowing it away* =D



Creepy to me because it brings along some negative 'aura' with it. The more I say it, the stressful I'll be. Don't believe it? Try lah. Say the word. Stress! haha. ahh stress plak aku. Demmit. 

Okay lets just move on. Come on..Life is too short to just enjoy the pain in it. Life is like rainbow. It brings several different colours altogether, none of them come after another. So with those pain, there'll come the sweet things along to shine our lives. 

This morning I was so sad for some particular reasons. Feeling so down, with intense feeling of guilt to someone, disappointment in the other, and mad to my own self, all mixed up together, perfect enough to ruin my early day and put the frowns back on the forehead. *eh bukan memang ade ke? loalll* Yet I kept praying for those feeling to just fade away as time goes by and for me to got the chance to correct the chaos. Really meant it. 

And Alhamdulillah Allah knows best. And He always do. 

Few hours later I really, really got the chance to do it. Things just happened naturally and the black clouds in my head went away just like that.. and I am just fine =)

Macam tulah..jiwa kacau... mood berubah2 setiap masa. haha. ok nak tulis BM plak la. hehe.

Harus diingatkan di sini aku hanye ade 5 bulan jeeee lagi nak final hekzammm.. Mak kate kalau tak lulus tak boleh kawen ok. [eh perlu ke nak reka cerite?] Ok tipu. Mak tak kate pon huahua tapi anggap je lah gitu kehkehkeh >_<

Ape2 pun yang penting perancangan! Orang yang gagal merancang sanye telah merancang untuk gagal. Cis cakap pandai. Tapi kenapa masih lagi teruk aku punye perancangan?!! Aaahh *stress balek*. 

Haha gimik je.

Penat kan idup kejap stress kejap idak. Ok sanye tak perlu stress pun. Eh memang perlu, dan stress tu bagus sebagai booster supaya kite bekerja lebih keras, tapi pepandailah kawal, jangan sampai mood tu huru hara terbuai2, fragile, bile dijentik sikit dah.. huwaaaaa *nannes*  T___T tak pun senang saket hati, berdendam, dengki, senang terguris dan memacam lagi. Idup lame lagi nyah, hati ni pun lame lagi nak pakai (InsyaAllah, bg yg panjang jangka hayatnye) so kalau dari skarang tak prektis latih tubi macam mane nak tahan ujian2 yg lebih berat lagi di hari tua kelak. 

Senang je if we can see things from out of the box, everything will become small, and easy, under control, handleable, and just a piece of cake, insyaAllah..

Ramai orang hanye fokus pada matlamat yg nak dicapai. Contohnye nak kaya, berjaya, lulus peksa, yg single lg nak jumpe pasangan idup yang sempurna, yg becinta tu nak kawen, yang dah kawen tu nak bahagia sepanjang mase etc etc... Tapi kite lupe sanye yg lebih penting dalam idup ni adalah perjalanan, dan usaha kite ke arah mencapai matlamat2 tu. 

Sebab tu bile dalam perjalanan atau usaha tu bile kite diuji, susah, kehilangan, diberi dugaan, kite cepat melatah, stress dan kecewa, sedih, malah ade yg putus asa. 

Sebab dalam kepala die hanye tau nak capai ape yg die nak je.

Allah sengaja buat perjalanan hidup kite berliku2, berpusing2 dan menjerihkan. Dalam perjalanan tu kadang2 kita melalui jalan lurus dan mudah, namun pada masa yg lain kita akan terpijak duri, terpaksa mendaki lurah yg tinggi, dan terjatuh berguling2 kesakitan. Malah kadang2 dah penat berpusing2, sampai balik di titik permulaan yg same. Sebenarnye semua tu sebab Allah nak kite belajar perkara2 yg bermakna dalam perjalanan tu....
 Subhanallah...

pelangi = bahagia. awan hitam = stress!! arghh

So kesimpulannye kat sini kalau kite paham bebetol erti hidup ni bahawa banyak benda kite kena, nak dan boleh belajar, dan jugak ape2 yg kite buat semuanya adalah ibadah....insyaAllah kite takkan mudah susah hati atau st**ss (takleh sebut pekataan berhantu ni lagi dah) lagi bile berdepan dengan apape dugaan. Dugaan idup ni banyak beb. Yang menulis ni pon belum tentu boleh aplikasikan 100% ape yg die tulis. Sedap ktik ktik ktuk ktik je keyboard nih. Sekali kena kang nanges jugak die. huhuahaha. =D

Tapi malangnye.... kite masih lagi merungutkan kesukaran2 yg kite hadapi dalam perjalanan tu sambil mengerut2kan dahi yg dah memang berkerut ni. Hingga acap kali terlepas pandang pelangi2 indah yang Allah hadiahkan untuk kite. Tapi yang kite duk nampak hanyalah awan hitam yg besar lagi berat dan membungkam. Pastu kite salahkan hujan lebat so takbleh nak jalan pegi spital. Eh ape kaitan? =p

Jom kite hidup happy sampai ke tua =)

Takde kaitan. sekian =p



Ndeanuar




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...