Friday, October 21, 2011

Pacik Tembereng yang gentleman

Assalamualaikum wbt...

Hari ni macam biase je..takde yg menarek sangat... I mean, tiade yg lebih indah melainkan nikmat Iman, nikmat kesihatan tubuh badan dan minda yg Allah anugerahkan kpd aku hari ini berbanding dengan menda2 laen kat dunia ni... huhu

Yela, kelmarin aku baru je merasai betapa siksanye bile nikmat kesihatan kite ditarik balek. Walaupun sekejap...tapi...siksenye...masyaAllah... huhuhu

 Dalam jam 11.30pg kelmarin, mase kat klinik Dr.Aaron.. tengah tengok patient yg last kot time tu, kepala start saket. perut plak start rase bloated. Aku pun curik2 la sendawa sket2 kt blkg dokte.. haha..Ingatkan angin cam biase la kalau ade makan memenda yg buat angin ni, tapi rupenye tak. Rase nausea (loya) plak datang menyusul. Makin lame makin teruk.

Bile dah naik bas tu Ya Allah rasenye nak terbang je sampai terus kat ostel. Mmg takleh nak becakap la..mate tutup, mulut ditekup, nadiah tanye2 aku geleng2 je kepala, takleh nak cakap pape.. sampai aku kena taip sms suruh nadiah mintak abg bas tu benti depan spital pasal aku nak lari pegi toilet kat level klinik tu, xsempat haih nak tunggu bas tu u-turn dulu turun kat ostel.... turun je bas, aku berlari2 anak pegi toilet...mase tu tak hirau dah la kiri kanan, walaupun hirau jugak la kan, segan kat org tgk tapi dah takleh tahan, cane....kalau ade org tgk, nak tenangkan hati aku ckp dlm hati "what do you think? this is hospital, everybody is sick!" haha.

Yang peliknye takde isi perut pun yg keluar..hanyelah cecair hempedu kuning yg pahit gile..dan banyak gile..tak mcm muntah biase.. Dah selesai kat situ, aku keluar duduk tenangkan diri kat taman sebelah bangunan spital tu. Pastu rase cam takleh je nak join perjumpaan dgn Mr.Shahrul kul 2pm tu......rase loya ade lagi. Aku pun jalan kaki pelan2 balek ostel yg terletak di seberang jalan bertentangan dgn hospital...

Sambung muntah2 kat ostel sebanyak 6x lagi sampai la petang kul 5 lebih cetu... nak kol mak pun xlarat... tunggu dah ok sket baru sms/kol... Dah makan maxolon (ubat tahan muntah) hafsah petang tu baru dah tak muntah... tp still takleh nak mkan apape pasal cam loya sket lg n xsedap perot lagi... pagi tu aku terjaga dekat kul5...bancuh teh O panas..pehh memang terangkat..tu je yg mampu aku telan.... rase lapa mmg takla, tapi nak minum air panas dan manis. pastu sambung tido balek....dan kelembikkan di katil sepanjang hari semalam..... tengahri baru bangun makan 2 keping roti.... dan sms mak... hehe.. mase tu mak n ayah dah otw ke kelantan, dah kat seberang perak. 

Malamnye makan bubur nasik baru ade tenaga sket (walhal petang tu ade dah la sket2 tenaga main2 game zombi sket haha yela kepala pening2 lagi takleh nak bace buku la =p).... hari ni Alhamdulillah sangat sihat seperti biasa....jejak je kaki kat HKL tadi dalam kepala ingat nak gi sarapan pasalnye lapo ya amat smalam x makan nasik pon...(bubur nasik x kire bleh? pasal lembik sgt haha =p)

Ok semalam aku dah miss kelas dengan Dr.Aaron...walhalnye kelas tu aku yang mintak mase kat klinik kelmarin...sobss sobss sedihnye.... tapi nak buat cemane... dah tak larat.... 

Pagi tadi nekad juge pegi spital (dah xsaket ape yg x nekadnye? =p) nak sambung clerk (interview) kak ani yg aku citer dalam entry lepas. Yang bestnye patient2 psychiatry ni diorg kalau yg boleh clerk tu, dorg takkan tolak kena clerk 2-3 kali pon. Kalau orang biase dah takdenye...penat nak ulang cerite yg same 2-3 kali...kui3 =D

Pastu kitorg duk kat luar wad lelaki plak.. salunye duduk je situ nanti patient datang untuk merelakan diri mereka di-clerk. Macam tadi pakcik abu (bukan nama sebenar) datang kat aku ngan wan kinah, tetibe bercerite. Memula kinah yg layan, pastu menjangket kat aku plak. Sampai dia mintak kertas n pen, aku pun bg la buku nota lame aku dari 5th year dl yg mmg dah lunyai kena conteng dek patient2 psy nih. Punye la segala name minerals die sebut, memule tu H2O...uish... tekejut aku pacik ni tau H2O tu ape..... pastu kinah tanye "pakcik keje ape dulu pacik?"... "pakcik lab assisstant..".. Ohh.. kagum gile kitorg..... bukan tu je.. banyak lagi upenye....

yg gmbr atap tu rumah hijau. simbol2: H2O, O2,  Fe (ferous), Karbonit, Alu (aluminium), Sulfur, Mg (magnesium), NH3 (ammonia), siap simbol pembakaran lg tuh ( 2 anak panah ke atas)....yg bulat sebelah Fe tu, AMEBA ye kawan2.... haha...

Siap ajar kitorg math...tembereng2...haha korg tau ke ke tembereng tu ape... klasik punye math kot, aku pun x ingat..hee...

haa...ni la tembereng... ni sume pacik abu tu yg tulis & lukis tahu.....
tapi nape la gamba n i senget jugak... penat aku cube nak betulkan -.-'


Moral of the story, walaupun orang tu nampak ade kelemahan yg nyata, jgn kite sangka dia selemah yg kite sangke. Pacik abu ni pun contohnye, walaupun dia pesakit psychiatry, tapai sangat berpengetahuan. Pasal politik sume die tahu. Khir toyo nik aziz sume die sebut nye, ade jugak yg die tak sebut name, panjang lebar die cerite... (cume tak jelas je sebutannye sebab gigi depan die dah xde hehehe)... Pendek kate die mmg tahu la isu semasa...cume kekadang tak selaras je dengan keadaan semasa.. hee...takpela pacik, ni sume dugaan kan.

Kite ni plak, kadang orang tu takla nampak lemah sangat, dah kite nak label die memacam. "Huh...die tu memang macam tu....lembab sket,".... "Budak ni bukannye tau apape. Baik aku gi tanye orang lain,".... "Die ni kedekut, takyah la mintak ngan die,"....."Ah minah ni muke garang nak mampos, taknak aku tanye die, kang tak pepasal aku yg kene marah,".... macam tula sebenarnye kite melabel orang2 di sekeliling kite sehari2an, dalam kite sedar atau tidak..... yang mane sebahagian besar drpd tu bukannye betul pun... ye dak?

Yang aku respek kat pakcik abu ni die memang sangat hormat org peprempuan. Mase borak2 tu die nak tunjuk la demo seni mempertahankan diri, cewah, katenye diturunkan dari ayahnye. Die nak ajarla cane nak lawan kalau ade orang salam tangan kite pastu nak tarik kite ke ape. Tapi before tu dia mintak izin la boleh ke buat kat aku, "pakcik bukan nak buat ape2 cume nak kongsi ilmu sikit je... kalau anak tak nak alas la tangan tu dengan tudung," Waa... part tu aku rase kagum, sebab walaupun dia tak berapa sihat akalnya, tapi dia agak reti la menghormati kaum wanita. Daripada sesetengah manusia tu, fizikal, akal sume elok tapi perangai macam haiwan.

Tapi aku x bagi la tangan aku, aku suruh die buat kat orang laki, dan die pun buat kat patient laki yg lain, takde pun nak paksa2 aku. Berbeza kan dengan sesetengah manusia yg mengaku sihat tu?








Syukuri nikmat sihat agar kita dapat terus beribadah kpdNya, syukuri nikmat sakit agar kite tak lupa ajal datang bila2 mase..



Ndeanuar








2 comments:

Pencacai Hina said...

brape bulan dah?

Ndea said...

hahaha ceisss kau.. tak sayang mulot eh.. =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...