Monday, October 17, 2011

Bernapas pun takde gunanye dah..

Hari ni first day masuk ward untuk 2nd rotation psy posting. So tadi kat female ward kitorg try la gilap balek skill clerking yg dah berkarat ni. Tp takde la clerk full just gitu2 je hee... yg bestnye akak2 kat wad tu yg datang kat kitorg so ape lagi start la korek2 citer..akak ni cam dah okay dan tak psychotic sangat so lagi senang la nak korek cerita die.. aku pon tanye la itu ini.... bla..bla... sampai la part nak tanye pasal dengar2 suara....

"Mase akak rase tak tenteram ni kan, ade tak akak dengar suara2 bercakap ngan akak?" aku nak tanye kot2 dia ade auditory hallucination. "Ade.." 
"Suara tu cakap ape kat akak?"
"Dia suruh terjun bangunan, atau pegi tempat tinggi, pastu terbang...macam tu je.."
"Isk, kenapa die suruh terbang? dia suruh akak bunuh diri ke camne?" heh direct je aku tanye pasal menengokkan keadaan akak yg dah nak sehat ni... "Lebih kurang macam tu la..."
"Kenapa dia suruh akak buat macam tu..?" aku tanye lagi... name pon korek cerite..heh

"Anak2 dah takde, suami plak tinggalkan kite. Bernapas pun takde makna lagi. Betul tak?" ucap kak ani (bukan nama sebenar). Sangat sedih bile anak2nye 4 orang diambil oleh bekas suaminye. Sampai 3 hari tak makan, dan ditemui orang setelah pengsan di tepi jalan. Aku angguk2kan aje, tak mau mencelah ape2 supaya die terus bercerita. "Untuk ape kite bernapas. Kite kerja, ape2 kite buat semua untuk anak2. Mata ni pun kalau tengok, nak tengok anak2. Skrg anak2 dah takde depan mata. Semuanya dah takde makne nye dah. Bernapas pun takde gunanye dah.." kata kak ani meluahkan kesedihan yg die rase. Air mata die bergenang. Aku beristighfar dlm hati.

Camtula kalau kite tersalah meletakkan nilai. Dalam setiap ape yg kite buat mesti kena ada nilai. Perbualan dgn kak ani tadi betul2 mengetuk minda aku untuk kembali berfikir tentang perkara yg aku terngiang2 sejak akhir2 ni.

Bekerja untuk dapatkan duit, duitlah yg kite dapat. Habes duit, jiwa tak tenang.
Berlumbe2 kumpul kemewahan, kemewahan la yg kite dapat. Bile punah segala kemewahan tu, dek rosak, hilang kena curik atau terbakar, kite kembali merana dan sengsara.
Kawen hanye untuk bersuami/isteri, hanya suami/isteri je la yg kite dapat. Jugak beban yg bertimpa2. Tapi tak rase nikmat di sebalik anugerah beristeri/suami.
Kawen hanye untuk dapatkan anak, anak2 lah yg kite dapat, dan jugak beban tanggungjawab atas setiap anak2 tu. Bile anak dah takde, atau buat masalah, kite jugak yang tersiksa sekali lagi. 

Kan kan..? Macam tu la kalau kite tak meletakkan nilai yang betul dalam kehidupan. 

Macam contoh kak ani kat atas. Dia letakkan nilai hidupnya untuk anak2nye. Bile anak2 dah diambil bekas suaminya, sampai bernafas pun dah dirasakan takde makna. Astaghfirullah...

Barangkali itulah punca ramai manusia bertindak melulu menamatkan riwayat sendiri di saat kehilangan sesuatu yang sangat dicintai di dunia ini. Naudzubillahi min dzalik...



Marilah kite betulkan tempat nilai dalam kehidupan kite. Untuk ape kite buat ape yang kite buat skrg ni. Kalau sekadar untuk hasil yg best2 kat dunia ni elok fikir2kan lah balek sebelum terlambat. Sebelum semuanya hilang, lesap tanpa kite sempat sedar yg semua keindahan dan kemewahan dunia ni hanya sementara je dan takde ape2 makna pun di akhirat sana. Sebab semua ni tak bawak kite ke mana pun, melainkan sebagai alat untuk kite ke sana.


Wallahu a'lam. 

Sekian

Wasalam..

Ndeanuar


6 comments:

Faiz Ezanee said...

Salam

Tak bagi motivasi kat akak tu? Kesian dia.

Jadi, apa tujuan hidup kita?

Bintuhambali said...

Faiz : 2:30, 51:56

ndea : 64 :15

Faiz Ezanee said...

Nice reminder. TQ ustazah Bintuhambali :)

Ndea said...

Faiz - huhu tak pun.. bg can die cerite dulu, kang tak pepasal die xkan kawan ngn aku dah haha

Put -
64:15 = "Sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi Allah jualah pahala yang besar." (At-Taghaabun, 15)
thanks put =)

Ndea said...

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya". (Al-Baqarah 2:30)

Ndea said...

Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu. (Adz-Dzaariyaat 51:56)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...