Tuesday, October 25, 2011

Stress itu sejenis kuih yang berintikan dunia, bersalut tangisan


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Malam ni memang ramai menyuarakan ke-stress-an di hati.

Aku pun same.

Dah 3 hari aku tak boleh nak makan nasik, psy posting yg hilang arah tanpa dr.safraz di hkl, dan 'cuti raya haji' yang di-seminggu-awal-kan.... - ape lagi yg terbaik dari itu?

Saat ni stress rase memuncak2... namun...

Ahh malas la aku nak stress. Semalam aku stress, memang penat gile badan aku rase. Dalam bas balek dr hkl tu aku collapse sampai la dah nak sampai ostel baru sedar.. Pastu lepas magrib pengsan sampi kul 5 pagi tadi huahua.... Tapi alhamdulillah bangun2 segar je rase.... dan dah tak stress...ehehehe

So malam ni aku dah xnak stress... 

Alah..bukannye tak pernah rase macam ni....dulu mase psy yg lepas same gak....posting2 laen pun ade je masalah gak... bile stress2, pastu tetibe dah 2-3 ari lepas tu bile masalah tu dah berlalu, kite akan terfikir balek, eh ape yg aku risaukan sangat aritu eh?.. heee.. takpe...rilek la...  insyaAllah semua tu ade jalannye...



Walau ape pun masalah kite, semua tu takkan bawak kite ke mana... rilekslah.. walaupun stress, tapi saya selalu cuba pujuk diri, ingatkan diri bahawa semua yg aku stresskan ni sebab Allah nak tgk macam mana kite hadapinya. Samada kite nak bertenang, memohon pd Allah, atau kite nak terbawa2 dengan perasaan yg tertekan tu....

Subhanallah...bile serahkan pada Allah, saya akan kembali tenang... dan saya tahu semua ni hanya dunia.. buat ape nak stress2 sangat, buat kite nampak bodoh je... sebab terkejar2kan dunia yg bersifat sementara ni.... walhal akhirat yg kekal abadi tu, kite buat2 lupe je..... 

Astaghfirullah...

Iklan sket.... Tejumpe ni kat fesbuk seseorang tadi... eheh.. =)





Oh ye.....aku tak boleh nak makan nasik bukan sebab stress ye... ni adelah sorotan aku muntah2 minggu lepas... perut still rase x sedap lagi... tak bleh nak makan mende2 berminyak. Allah tarik nikmat makan sesedap...kifarah buat diri yg slalu mentekedarah tak hingat dunia... huhuhu


Ndeanuar

Saturday, October 22, 2011

Taklarat nak pikir tajuk entry ni sebab otak aku penat

Aku penat

badan tak penat, tapi kepala otak rase sangat penat

macam baru lepas hekzam

aku nak tulis belog

tapi aku tak larat

so aku just tulis le ape yang aku larat

semalam main scrabble dengan TOuya yg berada di temerloh. ye.. scrabble online la kan zaman canggeh ni... pastu siang tadi main kat faculty. ceh bunyi cam hebat sgt je padahal kalah awal2. setakat semifinal je la tempat aku, memang xpenah lebih daru tu kat memane pon wahaha

yang klaka nye hari ni memang aku redah je..pagi tadi pegi fakulti tumpang keta junior, nabihah (adik nisreen,tp aku selalu terpanggil nabihah ni nisreen sebab rupa dan gaya dan segala2nya dorg ni cam nak dekat same haha). sampai sane memang la cam anak terbiar aku kesorangan naseb baek nabihah sidu sudi teman aku gi daftar, pastu aku jumpe najdah, so lepak dengan najdah dan kawan2nye..nadia & zahrah dari faculty gigi prektis2 sket maen scrabble sesambil study2 word2 dalam dictionary... dan siang tadi juge baru kenal wajah2 adek2 junior yg sangat ramai aku tak pernah lihat mereka....dan juge berkenalan dengan nora junior dari sambest yg juge faculty gigi, dah 2nd year pon die aku baru jumpe tadi T__T patutla selama ni tengok muke macam familiar....huahua junior sekolah rupenye...salah sorang pelawat senyap belog haku ni huahua thanks nora krn sudi tegur akak =)

eh terberenti tulis kejap, maen scrabble 2 round lagi tadi harhar

eh aku lupe la aku penat

laenkali je la sambung tulis

takleh nak pikir ape dah

@_@

ok la bye.

tapi seronok la hari ni jumpe ramai orang

dan dapat kawan2 baru di kalangan adek2 junior, lol

dah nak pencen baru nak kenal junior agagagaga =D

ni la dunia kau masuk tak kenal orang

melaenkan buku2, kertas2 nota

dan 

kengkawan sekelas kau 43 orang muke yg same hari2 harharharharhar

dan best lah diorang sangat sporting

kan aku dah cakap aritu jangan label2 orang sesuke ati

lagi2 kalau tak kenal, lagi la tak betul

diorang ok je, peramah dan boleh kongsi cerite memacam

rugi tak de peluang kenal dari awal.

ok bye
kali ni bebetul.bye. 

haaaaaaa penat!

pi TIDO!

=ppppppppppppp 





I love number '21'
...just only for one reason =)

Friday, October 21, 2011

Pacik Tembereng yang gentleman

Assalamualaikum wbt...

Hari ni macam biase je..takde yg menarek sangat... I mean, tiade yg lebih indah melainkan nikmat Iman, nikmat kesihatan tubuh badan dan minda yg Allah anugerahkan kpd aku hari ini berbanding dengan menda2 laen kat dunia ni... huhu

Yela, kelmarin aku baru je merasai betapa siksanye bile nikmat kesihatan kite ditarik balek. Walaupun sekejap...tapi...siksenye...masyaAllah... huhuhu

 Dalam jam 11.30pg kelmarin, mase kat klinik Dr.Aaron.. tengah tengok patient yg last kot time tu, kepala start saket. perut plak start rase bloated. Aku pun curik2 la sendawa sket2 kt blkg dokte.. haha..Ingatkan angin cam biase la kalau ade makan memenda yg buat angin ni, tapi rupenye tak. Rase nausea (loya) plak datang menyusul. Makin lame makin teruk.

Bile dah naik bas tu Ya Allah rasenye nak terbang je sampai terus kat ostel. Mmg takleh nak becakap la..mate tutup, mulut ditekup, nadiah tanye2 aku geleng2 je kepala, takleh nak cakap pape.. sampai aku kena taip sms suruh nadiah mintak abg bas tu benti depan spital pasal aku nak lari pegi toilet kat level klinik tu, xsempat haih nak tunggu bas tu u-turn dulu turun kat ostel.... turun je bas, aku berlari2 anak pegi toilet...mase tu tak hirau dah la kiri kanan, walaupun hirau jugak la kan, segan kat org tgk tapi dah takleh tahan, cane....kalau ade org tgk, nak tenangkan hati aku ckp dlm hati "what do you think? this is hospital, everybody is sick!" haha.

Yang peliknye takde isi perut pun yg keluar..hanyelah cecair hempedu kuning yg pahit gile..dan banyak gile..tak mcm muntah biase.. Dah selesai kat situ, aku keluar duduk tenangkan diri kat taman sebelah bangunan spital tu. Pastu rase cam takleh je nak join perjumpaan dgn Mr.Shahrul kul 2pm tu......rase loya ade lagi. Aku pun jalan kaki pelan2 balek ostel yg terletak di seberang jalan bertentangan dgn hospital...

Sambung muntah2 kat ostel sebanyak 6x lagi sampai la petang kul 5 lebih cetu... nak kol mak pun xlarat... tunggu dah ok sket baru sms/kol... Dah makan maxolon (ubat tahan muntah) hafsah petang tu baru dah tak muntah... tp still takleh nak mkan apape pasal cam loya sket lg n xsedap perot lagi... pagi tu aku terjaga dekat kul5...bancuh teh O panas..pehh memang terangkat..tu je yg mampu aku telan.... rase lapa mmg takla, tapi nak minum air panas dan manis. pastu sambung tido balek....dan kelembikkan di katil sepanjang hari semalam..... tengahri baru bangun makan 2 keping roti.... dan sms mak... hehe.. mase tu mak n ayah dah otw ke kelantan, dah kat seberang perak. 

Malamnye makan bubur nasik baru ade tenaga sket (walhal petang tu ade dah la sket2 tenaga main2 game zombi sket haha yela kepala pening2 lagi takleh nak bace buku la =p).... hari ni Alhamdulillah sangat sihat seperti biasa....jejak je kaki kat HKL tadi dalam kepala ingat nak gi sarapan pasalnye lapo ya amat smalam x makan nasik pon...(bubur nasik x kire bleh? pasal lembik sgt haha =p)

Ok semalam aku dah miss kelas dengan Dr.Aaron...walhalnye kelas tu aku yang mintak mase kat klinik kelmarin...sobss sobss sedihnye.... tapi nak buat cemane... dah tak larat.... 

Pagi tadi nekad juge pegi spital (dah xsaket ape yg x nekadnye? =p) nak sambung clerk (interview) kak ani yg aku citer dalam entry lepas. Yang bestnye patient2 psychiatry ni diorg kalau yg boleh clerk tu, dorg takkan tolak kena clerk 2-3 kali pon. Kalau orang biase dah takdenye...penat nak ulang cerite yg same 2-3 kali...kui3 =D

Pastu kitorg duk kat luar wad lelaki plak.. salunye duduk je situ nanti patient datang untuk merelakan diri mereka di-clerk. Macam tadi pakcik abu (bukan nama sebenar) datang kat aku ngan wan kinah, tetibe bercerite. Memula kinah yg layan, pastu menjangket kat aku plak. Sampai dia mintak kertas n pen, aku pun bg la buku nota lame aku dari 5th year dl yg mmg dah lunyai kena conteng dek patient2 psy nih. Punye la segala name minerals die sebut, memule tu H2O...uish... tekejut aku pacik ni tau H2O tu ape..... pastu kinah tanye "pakcik keje ape dulu pacik?"... "pakcik lab assisstant..".. Ohh.. kagum gile kitorg..... bukan tu je.. banyak lagi upenye....

yg gmbr atap tu rumah hijau. simbol2: H2O, O2,  Fe (ferous), Karbonit, Alu (aluminium), Sulfur, Mg (magnesium), NH3 (ammonia), siap simbol pembakaran lg tuh ( 2 anak panah ke atas)....yg bulat sebelah Fe tu, AMEBA ye kawan2.... haha...

Siap ajar kitorg math...tembereng2...haha korg tau ke ke tembereng tu ape... klasik punye math kot, aku pun x ingat..hee...

haa...ni la tembereng... ni sume pacik abu tu yg tulis & lukis tahu.....
tapi nape la gamba n i senget jugak... penat aku cube nak betulkan -.-'


Moral of the story, walaupun orang tu nampak ade kelemahan yg nyata, jgn kite sangka dia selemah yg kite sangke. Pacik abu ni pun contohnye, walaupun dia pesakit psychiatry, tapai sangat berpengetahuan. Pasal politik sume die tahu. Khir toyo nik aziz sume die sebut nye, ade jugak yg die tak sebut name, panjang lebar die cerite... (cume tak jelas je sebutannye sebab gigi depan die dah xde hehehe)... Pendek kate die mmg tahu la isu semasa...cume kekadang tak selaras je dengan keadaan semasa.. hee...takpela pacik, ni sume dugaan kan.

Kite ni plak, kadang orang tu takla nampak lemah sangat, dah kite nak label die memacam. "Huh...die tu memang macam tu....lembab sket,".... "Budak ni bukannye tau apape. Baik aku gi tanye orang lain,".... "Die ni kedekut, takyah la mintak ngan die,"....."Ah minah ni muke garang nak mampos, taknak aku tanye die, kang tak pepasal aku yg kene marah,".... macam tula sebenarnye kite melabel orang2 di sekeliling kite sehari2an, dalam kite sedar atau tidak..... yang mane sebahagian besar drpd tu bukannye betul pun... ye dak?

Yang aku respek kat pakcik abu ni die memang sangat hormat org peprempuan. Mase borak2 tu die nak tunjuk la demo seni mempertahankan diri, cewah, katenye diturunkan dari ayahnye. Die nak ajarla cane nak lawan kalau ade orang salam tangan kite pastu nak tarik kite ke ape. Tapi before tu dia mintak izin la boleh ke buat kat aku, "pakcik bukan nak buat ape2 cume nak kongsi ilmu sikit je... kalau anak tak nak alas la tangan tu dengan tudung," Waa... part tu aku rase kagum, sebab walaupun dia tak berapa sihat akalnya, tapi dia agak reti la menghormati kaum wanita. Daripada sesetengah manusia tu, fizikal, akal sume elok tapi perangai macam haiwan.

Tapi aku x bagi la tangan aku, aku suruh die buat kat orang laki, dan die pun buat kat patient laki yg lain, takde pun nak paksa2 aku. Berbeza kan dengan sesetengah manusia yg mengaku sihat tu?








Syukuri nikmat sihat agar kita dapat terus beribadah kpdNya, syukuri nikmat sakit agar kite tak lupa ajal datang bila2 mase..



Ndeanuar








Monday, October 17, 2011

Bernapas pun takde gunanye dah..

Hari ni first day masuk ward untuk 2nd rotation psy posting. So tadi kat female ward kitorg try la gilap balek skill clerking yg dah berkarat ni. Tp takde la clerk full just gitu2 je hee... yg bestnye akak2 kat wad tu yg datang kat kitorg so ape lagi start la korek2 citer..akak ni cam dah okay dan tak psychotic sangat so lagi senang la nak korek cerita die.. aku pon tanye la itu ini.... bla..bla... sampai la part nak tanye pasal dengar2 suara....

"Mase akak rase tak tenteram ni kan, ade tak akak dengar suara2 bercakap ngan akak?" aku nak tanye kot2 dia ade auditory hallucination. "Ade.." 
"Suara tu cakap ape kat akak?"
"Dia suruh terjun bangunan, atau pegi tempat tinggi, pastu terbang...macam tu je.."
"Isk, kenapa die suruh terbang? dia suruh akak bunuh diri ke camne?" heh direct je aku tanye pasal menengokkan keadaan akak yg dah nak sehat ni... "Lebih kurang macam tu la..."
"Kenapa dia suruh akak buat macam tu..?" aku tanye lagi... name pon korek cerite..heh

"Anak2 dah takde, suami plak tinggalkan kite. Bernapas pun takde makna lagi. Betul tak?" ucap kak ani (bukan nama sebenar). Sangat sedih bile anak2nye 4 orang diambil oleh bekas suaminye. Sampai 3 hari tak makan, dan ditemui orang setelah pengsan di tepi jalan. Aku angguk2kan aje, tak mau mencelah ape2 supaya die terus bercerita. "Untuk ape kite bernapas. Kite kerja, ape2 kite buat semua untuk anak2. Mata ni pun kalau tengok, nak tengok anak2. Skrg anak2 dah takde depan mata. Semuanya dah takde makne nye dah. Bernapas pun takde gunanye dah.." kata kak ani meluahkan kesedihan yg die rase. Air mata die bergenang. Aku beristighfar dlm hati.

Camtula kalau kite tersalah meletakkan nilai. Dalam setiap ape yg kite buat mesti kena ada nilai. Perbualan dgn kak ani tadi betul2 mengetuk minda aku untuk kembali berfikir tentang perkara yg aku terngiang2 sejak akhir2 ni.

Bekerja untuk dapatkan duit, duitlah yg kite dapat. Habes duit, jiwa tak tenang.
Berlumbe2 kumpul kemewahan, kemewahan la yg kite dapat. Bile punah segala kemewahan tu, dek rosak, hilang kena curik atau terbakar, kite kembali merana dan sengsara.
Kawen hanye untuk bersuami/isteri, hanya suami/isteri je la yg kite dapat. Jugak beban yg bertimpa2. Tapi tak rase nikmat di sebalik anugerah beristeri/suami.
Kawen hanye untuk dapatkan anak, anak2 lah yg kite dapat, dan jugak beban tanggungjawab atas setiap anak2 tu. Bile anak dah takde, atau buat masalah, kite jugak yang tersiksa sekali lagi. 

Kan kan..? Macam tu la kalau kite tak meletakkan nilai yang betul dalam kehidupan. 

Macam contoh kak ani kat atas. Dia letakkan nilai hidupnya untuk anak2nye. Bile anak2 dah diambil bekas suaminya, sampai bernafas pun dah dirasakan takde makna. Astaghfirullah...

Barangkali itulah punca ramai manusia bertindak melulu menamatkan riwayat sendiri di saat kehilangan sesuatu yang sangat dicintai di dunia ini. Naudzubillahi min dzalik...



Marilah kite betulkan tempat nilai dalam kehidupan kite. Untuk ape kite buat ape yang kite buat skrg ni. Kalau sekadar untuk hasil yg best2 kat dunia ni elok fikir2kan lah balek sebelum terlambat. Sebelum semuanya hilang, lesap tanpa kite sempat sedar yg semua keindahan dan kemewahan dunia ni hanya sementara je dan takde ape2 makna pun di akhirat sana. Sebab semua ni tak bawak kite ke mana pun, melainkan sebagai alat untuk kite ke sana.


Wallahu a'lam. 

Sekian

Wasalam..

Ndeanuar


Sunday, October 16, 2011

LR 3 : Seonkol yang bosan dan keseorangan... (entry lama yg tergantung)

Entry ini ditulis pada 1 January 2010 

"Oh nampaknya malam ni aku bakal sambut tahun baru di labour room...sorang2..," kata hatiku pada petang 31 Januari lalu. Tak tahu kenapa tapi memang tak de mood nak oncall malam tu...

Semasa berjalan pulang ke hostel lewat petang semalam, jalan raya di hadapan hospital sesak dgn berduyun2 kereta nak keluar dari Pandan Mewah.. some were driving alone, some with their families.

Aku? melintas jalan menuju ke hospital sambil membawa white coat di tangan. "haha kena kerja....malam ni orang sambut new year la..!" barangkali begitu bunyi ejekan mereka.

Sampai di labour room, hanya seorang ibu yang bakal bersalin. Sedang bertarung nyawa menanggung kesakitan contraction rahimnya....the worst pain ever. Setelah aku membaca serba sedikit butiran mengenainya, aku hampiri si ibu, cuba untuk menenangkannya. Sedikit interaksi agar beliau tahu yang dirinya tidak keseorangan dalam kesakitan itu. Namun, seperti biasa, tiada apa yang dapat melegakan kesakitan yang maha perit itu. Beliau terus resah. Sekejap mengiring ke kiri, sekejap ke kanan. Sekali sekala beliau memandang ke wajahku yang sedang berkata2 kpdnya.

Kemudian aku pergi ke (patient admission center) PAC screening room. Ada seorang ibu sedang dalam pemeriksaan Dr. N, HO yg oncall malam itu. "Baik aku clerk patient (pt) ni sebelum Dr. M datang...pastu dia soal aku pasal pt ni. hee.." kataku di dalam hati.

Tak lama lepas tu, masuk seorang lagi ibu dari wad ante-natal, ke LR 8. Warga Bangladesh, lingkungan awal 20-an. Macam lagi muda dr aku je. Juga dalam kesakitan, tetapi kelihatan daya tahannya tak sekuat ibu Melayu tadi. Jerit raungnya melata ke segelinap dewan bersalin. Memang panorama yang biasa, terkadang ada ibu2 yang begitu. Saket giler beb!

"Patient bilik 8 ' KIV'..." terdengar seorang SN (staff nurse) melaungkan 'announcement'. Aku yang sedang berada di LR 7 kehairanan.

"KIV? maksudnye ape kak?" aku bertanya kpd akak SN yg sedang berada berdekatanku, kak Roha.

"KIV utk 'terjun'....hehe...terjun ke tgkat 3," beliau tersenyum.

"Tgkat 3? ...ohh...." aku teringat operation theatre yg terletak di tingkat 3.

Maksudnye, patient tu kemungkinan besar terpaksa dibedah-- caesarean section, kerana jantung bayi dalam kandungannya tidak manunjukkan tanda2 CTG (cardiotocograph) yg normal. Langsung tak ada acceleration, dan hanya decelleration on every uterine contraction. "Oh, tak de harapan aku dengan patient ni."

CTG




Dengan hati yang tak ade mood nak oncall malam tu, aku pun tak menaruh harapan yang tinggi pd satu2 nya pt yang ada malam tu. "CTG pt ni pun dh mula nak dec, ni pun, ntah2 kena vacuum ni.." suara hati mula memberikan andaian. Agak banyak dialog dalam hati, sbb oncall sorang2 so xde kawan nak cakap...haha


* * * * * * * * * * * * * 

Cerita tamat kat situ je... kenape aku berhenti tulis aku tak ingat. ape jadi lepas tu pun aku tak ingat..... tapi yang aku ingat malam tu aku tak dapat pun deliver baby, tapi dapat tengok MO buat vacuum. dan borak2 dengan MO tu hehe. pastu hampir jam 12am beliau suruh aku cepat2 balek sebab risau la malam2 new year ni kan, macam2 jenis manusia ade... so perjalanan pulang aku malam tu diiringi dengan dentuman2 bunyi mercun sambutan tahun baru.... a very nice feeling and moment to be remembered.... hehe sekian... =)









Survey baju kawen

Tengahari tadi kuar pergi teman my best childhood friend pegi survey baju kawen die. Huwaaaaa sedeh okey kawan baik dah nak kawen T_T kalau kawan2 lain kawen xla rase kehilangan macam ni sangat.....tapi happy la sanye ofkos kawan baek nak kawen...sedeh tu salingan je, babak2 drama sket hahah ok name  kawan aku ni Najwa, anak pacik Ramle hehehe oh aku penah tulis pasal beliau di entry ni 

Walaupun b4 ni dah pernah borak pasal kawen2 dgn macek Najwa ni tapi soklan same ditanye aku lagi.. asek lupe je macek ni. the kau-bile-lagi question la, ape lagi. ok jawapannye? terlalu exclusive untuk ditules kat sini. Harusla aku jawab lepas abes study, haha.. yela lainla beliau.. dah bekerja.. nak2nye skill2 kerumahtanggaan die memang dah mantap dah,...petik jari je.. aku ni diri sendiri pun tak berapa terurus lagi, cane la nak mengurus bakal bapak orang dan anak orang...hahaha

Beliaulah bakal pengantin paling rilek dan sempoi aku penah jumpe... majlis dlm 2 bulan lg tp baru nak pegi survey baju haha takpe sewa je katenye..ye beliau memang sempoi...tapi aku x risau atau heran pon, sebab  jentera2 kat rumah die ramai.. so kejap je bleh setel sume... heh oh memang xde riak nebes ke ape pun la kat muke die..rilek abes.. pegi cari baju kawen macam pegi window shoping je hahah

Lepas kitorg dah puas usha dan rembat selai dua kain tudung kitorg pun gerak ke setiawangsa... ambik maid yg baru tiba dari acheh. maid ni makcik aku ambik untuk jaga opah kat kelantan tu. so insyaAllah rabu nanti ayah pegi le klantan dengan mak dan aff, hantar akak tu gi sane dan melawat opah skali. Ala xdapat ikot, cis. aritu maklang kate opah dah boleh solat duduk. kire ade perkembangan la tu, Alhamdulillah.. berbanding mase masuk wad, tak boleh duduk langsung. kalau batuk pun saket gile tulang belakang die. Kesian sangat.

Huu best2 dapat balek wikend ni (lame statementtttt booo!!) ahh aku pedulik ape. nak jugak cakap best. berada di rumah tu adalah terapi jiwa untuk aku tahu. walaupun umah aku tak sehebat umah orang lain, tapi kat umah aku yg kecik tu, boleh dengar mak n ayah berceloteh, boleh rilek2 depan tv, boleh basuh baju dlm mesin, boleh makan tanpa perlu bayar huahua....

Ok dah cukup tu merapu. esok hari first untuk 2nd rotation psychiatry posting. (maksudnye, mase yr5 dulu dah penah buat rotation ni, so ni kali kedua la). dan esok jgk la kite akan berjumpe kambali insan2 istimewa di wad psychiatry HKL... =)

Rabbi yassir wala tu'assir....


ps: hahaaaahh boleh la tajuk tu... aku maen belasah je.. memang failed letak tajuk. ok sekian assalamualaikum :)



Friday, October 14, 2011

Entry emo yg tak penting untuk di baca

Huhu emo nye perasaan aku petang ni.... klu boleh bedah 'hati' tu rasenye macam rojak dah sume prasaan2 tu bercampur baur.

Happy dah abes ENT
tapi Sedih xdpt jwb soklan mcq td susaahhh gileeee
short case pg td pon bongok gakla aku jawab awal2 tuhhh
Geram dgn penulis surat layang yg stupid dan menyakitkan hatidekan kesayangan kitorg itu huhu
lame dah tau tapi mase tu malas nak
Sakit Hati tp bile dengar directly dari dato td geram bertimpa2 plak
nape la anak2 skrang ni tak boleh susah siket ke
senior2 dulu lagi la banyak kekurangan tapi diorg rilek je
cemerlang lagi tu...
macam2 la manusia ni...
Seronok dapat rase kicking baby dalam perot kinah td!!! wahaha =D
Kesian dan Sedih dgr berita ibu kpd sorg sahabat yg sedang sakit di hospital =(
kesian diorang sekeluarga...
Gembireee nak balak umah malam ni my dad will pick me after maghrib atau isya' kang hehe ^^
Cuak kot nak start psychiatry next week...sume mendalah yg blaja dulu dah xbape ingat hua2
ok sile bukak balek buku DSM itu ye... dan selongkar kotak khazanah untuk mencari nota2 lame.
dan disamping itu aku jugak Kecewa dengan diri sendiri yg slalu study last menet.... *sigh*


Ape pun aku bersyukur dengan ape yg aku ade hari ini..
Syukur Ya Allah..

ok tu je sekian bye =D





Saturday, October 8, 2011

A Good Man vs A Not So Good Man

One day, after a long chatting in YM, a good friend of mine ended the conversation by telling me; a good, soleh man will approach a woman in a good, respectful manner. 

A straight forward, simple sentence with a really deep thought. 

It made me into thinking of the meanings behind it. She is totally right!

Women are like flowers. They are weak in and out. I know some are so strong inside, but believe me, every woman is emotionally dependence, some times here and there, doesn't  matter how hard you are denying this. 

That is why women's heart are filled with the feeling of needful of love, attention and care from someone. Particularly some caring, lovely person from the opposite gender will do. That is normal. That kind of feeling is totally normal I would say. But that is exactly where Syaitan play their role in instilling some flavours within that kind of thinking. Syaitan made us to think that it is so normal to have someone from the opposite gender to take care of us and to love us even without any legal, halal relationship, which is totally flawed.  

Even though sometimes we may think that kind of relationship is ok, won't be harmful to us, and we really2  neeeeeddd their support so badly, but, this is where my friend's advice makes a perfect sense to me, and to all my friends out there. 

A good, soleh man will approach a woman in a good, respectful manner.

Not that he will come into contact with the woman as what he likes, going out together whenever he likes, where ever he wants, saying unnecessary things in any way he wishes to, let alone holding the woman hands or skin or any parts of the body as if he has the total rights onto the woman body. 


Open your eyes wide girls, so you can see what kind of man is with you now. 






And why was she advising me that? hehe. biarlah rahsia.

Thanks Allah for blessing me with a good friend like her. May Allah bless you my dear =)


Ndeanuar

Friday, October 7, 2011

Just Smile =)

Of thousands of reasons I can be happy, why do I need to bother those one to two reasons that'd saddened me?....

I am born Muslim,
I have a simple, yet great life
best family
good friends
nice place to stay
healthy body that can go to the classes and clinics
sound mind that able to learn and think
clear eyes, nose, ear and throat
enough money
enough foods
a well functioning laptop
with internet
nice handphone
.....................bla bla....
and there goes the rest of the list....
things that we can see and those that we can't..


What else to complain about?

Be grateful of what we have today for we will never know what will happen to us tomorrow.

He's giving us what we need  more than what we know


Just smile, and everything will be fine =)


Alhamdulillah...


ps: walaupun aku tahu muke aku sangat la blur dan runsing dan keliru dan berkerut sepanjang minggu nih. fiu~~

Sunday, October 2, 2011

Wallet emak

Alhamdulillah mak dah semakin sehat. Dah boleh borak2 gelak2. Cuma batuk berkahak sket2 je lagi. InsyaAllah esok boleh balek..yay... Inhaler pun dah dapat. 

Pagi tadi aku ternampak wallet mak kat atas meja komputer. Mulenye aku nak gi simpan dalam almari dia. Tetibe tengah aku pegang wallet tu.... ade satu perasaan pelik terdetik. Sanye dah penah terfikir dan terdetik menda ni lame dulu lagi. Tapi kali ni sangat mengharukan dan betul2 buat aku tersentuh. 

Aku ingat lagi mase mak beli wallet ni, aku ade same dgn mak. Adek aku umy pon ade. Nak tolong pilih la kononnye. Beli kat pasaraya fajar teluk intan. Mase tu kitorg balek kmpung, time raya kot. Ingat sangat2 memori tu. Tapi aku x bape ingat tahun bile. Tak silap aku samade darjah 5 atau 6. maksudnye dah 12 tahun dah la usia wallet tu. Pade logik akal... barang dah berbelas tahun ni, mestila dah lusuh, dah lunyai pasal kite salu gune ye tak? Nak2 nye menda macam wallet ni. Hari2 gune. Sebab hari2 kite bukak wallet...pegi soping, kuar duit amik duit cucuk duit, kuar masuk kad bank kad kredit....

Harga wallet ni Rm110. Mak sangat eksaited mase tu nak beli barang ori yg mahal. Seratus tu mahal la ok time tuh. Beli yg betul2 elok, barula tahan lame, kate mak. Tapi hakikatnye barang ori mak boleh kire dgn jari. Ke tak payah gune jari pon boleh rasenye. Kalau kite skrg rm110 ni rase bese2 je kot..kan? korang la, aku tak. hoho. 

Tapi cube lihat wallet ni, ade rupa usia 12 tahun tak?

berkilat. tanpa sebarang cela kelihatan. walaupun brand bese2 je, tp genuine lether ni.
tgk design pun memang klasik. waima pasaraya fajar tu pon aku yakin dah tak wujud lagi.

bahagian dalam. aku gagal mencari kesan koyak di mana2.
nipis...dan ringan tak berisi... kalau baling kat tikus pun tak mati

amacam? 12 tahun?? korang punye wallet pakai 2 tahun ade rupe ni lagi?

aku nak tgk plak ape isi ade..banyak kad kredit atau kad atm tak...

dang.... kad maybeng assurance upenye...ingatkan kad bank.
yg lain2 tu kad ahli ape tah, dan sekeping kalendar...dan 2 keping business card abg aku. 


Pade hemat korg...kenapa wallet berusia kire-kire 12 tahun tu masih kelihatan baru, malah masih elok lagi....?


Aku sangat tahu ape sebabnye.....
T__T






Saturday, October 1, 2011

Mak saya masuk spital

Tengahari smalam usai saje solat zohor, mak aku call. 

"Angah, mak semput." Tiga perkataan. Ok, itu dah banyak kali aku dengar. Die kate time tu die tgh kat klinik, baru lepas nebulized (amik gas) 2x. Uish. Ok ni aku baru 1st time dengar. tekejut jgk aku. sblm ni tak penah seteruk ni. pastu lega sket la katenye. tp aku dengar cam penat la sore die. semput dari khamis malam tu lg, tp still bleh tahan. siang tu dah takleh tahan, lalu die suro adek aku yg laki tu bawak die merempit gi klinik. ni kire terdesak ni kalau tak takdenye die nak naik motor.

Mak kate dah lega so aku takde la rushing nak balek. tunggu abg amik je. mghrib tu aku gerak dr ostel. otw balek tu mak call lg. katenye still semput lg. aku pun kate siap2 la kang kite gi klinik lg, amik gas lagi. Tp bile sampai umah, dgr die wheezing (nafas berbunyi), batuk2 pun bunyi sgt byk kahak, aku ubah fikiran, terus ajak die gi spital pasal aku rase die mungkin kena neb lebih dr sekali lg ni, n ade possibility masuk wad. die ikut je.

Aku pon solat isya, makan nasik laju2 sume, terus gerak (gua saspek akan bermalam di ED so baek makan siap2). ha memang sah2 la tak mandi tak tukar baju ape pun la kan. 

9.40pm start 1st neb. dah abes tu, paru2 die still ade bunyik lg. start 2nd neb. still x clear jgk. mak ngadu tangan die dah gigil2, sebab side efek ubat dlm neb tu. (salbutamol- kesannye: melajukan degupan jantung). kena cucuk hydrocort (anti radang). mulut pun dah pahit, dan kering, smpai mak suruh aku pegi beli air manis nak ilangkan pahit. ha die jela satu2nye pesakit yg ade minum2 kat asthma bay tu lol. 

pastu start neb kali ke3. mase tu dah kul 2am kot. naseb baek aku dah buat mind set awal2 n siap dah setkan mind mak aku skali yg die akan kena duk lame kat situ, so kitogr xde la resah sangat kat emegency tu seraya menjadikan asthma bay tu dah cam ruang tamu umah kitorg malam tu. haha. mak dah siap naikkan2 kakai dah. okla sbb ade tv, xde la boring sgt duk situ. dari cerita the rock (ape tah tajuk die, cite yg ade makhlik asing tu), nightline, pastu drama melayu, drama cina semua ktogr tgk. kerusi besar sebelah maktu dah mcm tmpat aku. org yg duduk situ akan bgn bg aku duduk lol pdhal aku pn same2 temankan ahli kluarga yg saket je.

tertido2 tu tak terkire dah la, mak siap dah naik2 kan kaki. aku plak buatla ape yg boleh sebab mate mmg xleh nak bukak dah lepas kul 2 tu. 2 malam aku tdo kul 2pg lebih sebab hekzam, ingatnye balek umah nak qadha tido ye skali kena tido kat ED huahua. 

lepas neb ke3 aku tak dpt nak bendung kuriositi aku terhadap bunyi2 dlm paru2 mak. aku pn dengar skali lepas MA tu dgr, nak tau banyak lagi ke x bunyi. hmm, mmg ade bunyi lg, upper zone ke lower zone, both lungs. aku pon pelik dah 3 kali neb xilang2 jugak. pastu MA tu cakap kena cucuk bricanyl (terbutaline) plak. pastu start neb ke 4. kesian mak, kulat2 muke die tahan kepahitan neb tu. mulut kering, tangan menggigil2. muke die pun flushed. tp still semput lg. 

Dah kul 3, Doc cek lagi skali. Still x clear. doc kate la mungkin kene masuk wad, buat xray, amik darah sume. doc cakap lagi die suspek ade jangkitan kuman kat paru2 (pneumonia). sebab die kate bunyi kahak dah xde tp still ade bunyi paru2 sempit. time doc ckp dgn mak tu aku tetido sbelah mak, dengar sore2 org becakap dgn mak tp tak larat nak bukak mate. ces. 

pastu kitorg bincang2, pikir2, mak pun setuju masuk wad. die pun dah tak tahan dan sangat penat sebab semput tu. aku pon rase admit je la sebab ni tak clear lg, kalau balek pun maybe kena dtg lg. so pegi buat xray, pasang IV line kat tangan, ambik darah ABG (arterial blood gas) dan lain2. Dorang kate kena cek electrolyte sebab risau dah turun sebab dah banyak kali neb.

Lepas amik darah tu, kul 4am, start neb ke 5 sementara tunggu result darah. time tu doc dari medical dtg cek mak. die amikla history sket pasal penyakit lelah mak tu, nak tau brape kerap kena attack. pastu osmen yg incharge tu tnjuk la result ABG tu kat dokte medical td. doc tu tanye kat osmen td "memang ade type 1 ke?" smbil tgk mak, tgk kertas result dara, tgk mak, tgk kertas balek... type 1? aku pn perah2 otak yg dh lame x dgr psl asma ni, nak kaitkan type 1 yg die sebut tu dgn asthma. 'Eh, takkan respiratory failure type 1??' Sangsi.... Aku harap taklaaa

Doc osmen tu pn suro mak rehat kat observation bay sebab nak tunggu result electrolyte td plak. sebab kalau rendah kena correct dulu baru dorg hantar die naik wad. aku call ayah bgtau mak kena masuk wad n suruh die datang. tunggu dalam 30minit cetu, nurse pun pasangkan drip dan potassium skali. "tu potassium ke?" aku tanye. "aah, KCl (potassium chloride)." kate akak nurse. ok. sah2 la rendah. die kate dokte suro correct dulu baru bleh naik wad. kang lepas abes drip ngan potassium tu kena amik darah lg, nak tengok potassium die naik ke tak. 

Subuh tu ayah datang bawak barang2 mak sume. aku pun mintak la diri untuk menstabilkan kepala hotak yg sedikit semput ketika itu. tp okla dpt tumpang lelapkan kepala kat birai katil mak so segar la sket nak drive balek. ok babai mak, ayah. alhamdulillah x ngntuk walaupun sedikit bengong. 

Td ayah kate kul9 baru mak naik wad. tengahri td ayah balek, abang plak pegi temankan. kang petang sket baru aku pegi balek. 

So far okla dia dah kurang semput, tp dengar die call td cam still penat lagi sore. 

Sanye mak mmg sorg yg sgt susah nak gi spital. Treshold die terhadap kesakitan mmg tinggi. sebelum2 ni banyak je masalah die, penah kepala pusing2 sebab anemic (kurang darah merah), aku ajak pegi spital, pun tak mau. mmg payah nak pujuk. tp kali ni nampaknye mmg betul2 tak larat, tu yg die sanggup pegi spital. 

Sorry pd sedara mare n rerakan yg x sempat nak diberitahu. 1st sebab mak kate jgn heboh2 sgt (tp aku heboh gak sket2) sbb die kate tak de apape. 2nd kang org tepon2 die banyak cakap jd penat balek. 3rd aku mmg xsmpat nak sms n call sume kerabat handai. balek td pk nak tido je hehe tp sskrg alhamdulillah dah kurang semput, kahak pun dah kurang cume die rase penat... nothing to worry ok :) she'll be good insyaAllah....

Erm, worry jgk la sanye, ayah kate potassium die 0.5 je td (normal 3.5-5.5). doc bgtau lepas aku balek umah. tu level before infused la, lepas dah bg KCl td tak tau la brape dah. 

takpela....ape pun, kite doakan smoge mak cepat sembuh =)

Mak saya kuat!

sedih plak tgk gmba ni lol
eh tetibe *mate masuk habuk*.

okbye. siap2 nak pegi spital.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...