Monday, September 5, 2011

Ape ade hal....

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Salam syawal ke-6 (Ahad 5 Sept)...

Malam2 syawal ni memmang tahan je mata tengok cerita2 tak berpekdah kat tv ni. Pelik kan, konon2nye best la kot citer2 tu, tayang untuk memeriahkan malam raya..tapi bile duk tengok dan difikir2 balek, rase sangatla tak berpekdahnye.. haha. Bukan nak tengok sangat, tapi kalau dah kat situ kite duduk2 dengan kaum kluarga, maka tertengok jugakla serba sedikit... 

Tetibe rase nak tulis pasal perjalanan raya kitorg yang tak bape nak best baru2 ni... Takpela takde sape nak bace pun tapi aku nak tulis, heh. Raya kali ni huhu agak menyedihkan la sket... walaupun ade la part2 yg bestnye seperti gotong royong masak rendang itik dan makan2....heheh 

Kami sekeluarga di pagi raya sejurus sebelum bertolak ke Kelantan....
tahun ni macam pakat2 pakai baju kemeja plak org2 laki ni.... naseb kitorg tak  pakai skirt haha

Aritu aku ade citer yg plan asalnye nak ke kelantan dari ari selase sampai jumaat, then ke perak pulak. Tapi malangnye plan tersebut berubah atas sebab yg tak dapat dielakkan.... 

Selasa jam 11.35pm kami sampai ke rumah Cikna (adek mak), bermalam kat sane. Then esoknye ke rumah makcik zah dan tido port biase kitorg iaitu umah maklang kat Kg. Baung. Pasalnye opah tinggal dengan diorang.  Raya ke-3 plak masak2 rendang itik dan ambik opah dan makcik2 kat airport pengkalan chepa. 5 mnt je dr umah maklang tu. Kirenye macam baru nak start raya la kitorg time tu.. haha


teruna2 mencabut bulu itik

Para penanti di balai ketibaan

kaum keluarga kami

Opah

Maksu dan makngah 

Maklang (jubah hitam di tengah2, dah kena pegang macam pesalah ape je haha) - anak2 dah serbu masuk balai ketibaan pasal ayahnye taiko kat situ haha =p (kanan sekali - paklang)


Sanye kami sekeluarga baru sampai dari Kelantan jam 3 pagi hari ni (Sabtu, 4 Sept). Perjalanan selama 13 jam...perjalanan ke kelantan paling lama pernah aku rase. Sebelum2 ni tak pernah selama ni. Sebelum bertolak balek tu singgah dulu hospital jumpa opah. Kesian opah, kena masuk wad pulak time2 camni. Tak puas beraya dengan opah =( 

Plan asalnye nak ke Perak pulak ari Jumaat. Tapi plan berubah, sebab opah, makngah, maklang dan maksu sampai dari Mekah pada hari raya ke3. Plus, opah saket tulang belakang, dan kena masuk wad pada hari raya ke4 (Jumaat). Opah memang dah lame saket sendi tulang belakang (osteoarthritis), tapi kali ni jadi teruk sebab katenye die terhentak time landing kat Jeddah mase dia pergi umrah 2 minggu lepas. Makanye sepanjang kat sane die mengerang kesakitan... diorg sampai panggil doktor merawat opah dalam bilik hotel sebab opah tak boleh berjalan. Kesian opah. 


Kami bertolak dari Hospital KB jam 2 petang. 12.35pm baru kitorg gerak dari rumah maklang pasalnye ade orang tak sehat, cirit birit plak sepanjang malam dan pagi tu... sampai kepenatan la die... isk3 kesian... so sempat la pegi klinik kejap pagi sebelummbertolak tu, dan dah ok lepas makan ubat. Alhamdulillah...  =D

Dan plannye kalau sempat nak singgah la ipoh, umah mak2 sedara ayah. Tapi kat K.Krai tak jadi, terus je ikut lipis pasalnye kompem2 dah tak sempat sebab jalan jam teruk. Dari Machang jalan dah mula perlahan... sampai ke Kuala Krai, memang sangkut2 sampai terberhenti terus...3 jam duk dalam jammm...wuwuwu. Pastu berhenti makan kat Kuala Krai.. Lembab gile kedai tu... =_=' dah buang banyak masa kat situ. Then sambung balek menyertai jam tadi, sampai la half way to Gua Musang baru la lega sikit. Tu pun slow je pasal kereta banyak dan hujan pulak turun. Kitorg berhenti solat jama' kat masjid Gua Musang. Mase tu dah pukul 9 lbh. Selesai semua, teruskan lagi perjalanan... Bayangkan la, dari pukul 2pm... kul 10.30 mlm baru kitorg melangkah keluar dari Negeri Kelantan.... nak nanges rase hahah 

Ikut Suka, DUKA
Ikut Rasa, BINASA,
Ikut Hati, MATI...
oleh itu pandulah dengan BERMATI-MATI (berhati-hati)..

Jadahnyeeee lah ayat..... hahaha


Then jam 1.29am kami masuk hiway dari Bentong. Dengan harapannye dah masuk hiway ni laju la sket kan.... namepun hiway.. tapi... T_____T jam lagi teruk..... katelah lane mane pun, semua stuck...adoi la... kemane aje la diorg ni nak pegi pagi2 buta ni.... ingatkan ade pape la berlaku kat depan sampai teruk sangat jam nye, keta rosak ke ade polis ke, tengok2, takde ape pun adeih sabar je laaa... sampai la tol gombak baru la ok... ohoiii sejam setengah dari bentong yg patutnye 30-45 mnt je.. kul 3 pagi baru sampai umah. 

Mesti ramai yg kate "naseb baek kmpung aku bukan kat Kelantan"... Ha, kami pun, kampung kami bukan kat Kelantan... tapi kampung tumpang... haha. Masuk tahun ni ade la 7-8 tahun dah kot kitorg memang beraya kat Kelantan. Ape ade hal....

Kelantan banyak makanan best! =D




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...