Monday, September 26, 2011

Wa innaha lakabiratun illa 'alal khasyiin....

Kite ni, berat sangat nak dirikan solat. Kalau buat pun laju2. Maen rembat je mane dan. Tonggang tonggek tonggang tonggek, janiji siap.

Bukan ke kite patutnye syukur, seronok, malah bangge sebab Allah masih bagi peluang, ruang, tenaga untuk kite menghadap Dia... berdoa, memohon, memuji2 kebesaranNya dalam solat kite?

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Yang Menguasai hari pembalasan.


Bayangkan kalau kite dijadikan  sesat, dah Iman, hati lamah terlalu kotor untuk solat, pastu tak reti baca alfatihah, ape lagi nak lafazkan niat  (naudzubillahi mindzalik).....

Lepas tu bile ditimpa kesusahan hidup, tak tahu mane nak  mintak tolong, mane arah nak tuju, pada sape nak mengadu....


Hanya padaMu kami sembah, hanya padaMu kami mohon pertolongan...


Ya Allah kami mohon ampun kerana meringan2kan solat yang sepatutnya menjadi nikmat untuk kami....

Tunjukkanlah kami jalan yang lurus, iaitu jalan orang2 yang Engkau beri nikmat, bukan orang2 yang Engkau murkai dan bukan jalan orang2 yang sesat


Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk; (Al-Baqarah, 2:45)

Saturday, September 24, 2011

Bahagia tu rupe2nye ade dalam hati memasing. Penat je cari jejauh.

Assalamualaikum semua :)

Semalam turn group aku masuk OT (operation theatre) ophthal. Kitorg tengok cataract removal surgery. Penah dengar katarak? Buruk nau namenye dalam bahase melayu haha tapi tulah die... kanta mata yg berselaput. 

kopi pes dari wikipedia melayu:

"Katarak adalah sejenis kerosakan mata yang menyebabkan kanta mata berselaput dan rabun. Kanta mata menjadi keruh dan cahaya tidak dapat menembusinya. Keadaan ini menjejaskan penglihatan seseorang dan akan menjadi buta sekiranya lewat, atau tidak dirawat."


Surgery tu doktor pakai microscope teropong mate pesakit. Yg kitorg plak tengok kat tv, so nampakla ape yg doktor tu buat kat bijik mate patient tu. Patient tu tak tido pun, tp ofkosla Dr bagi bius so takdela die meronta2 kan. 

Mase tengah tengok surgery tu... aku terfikir. Kecik je lubang anak mata ni, tapi satu dunia kite bleh nampak. Macam2 aku boleh tengok dengan mata ni. Jauh dah aku bejalan dengan mata ni. Banyak dah kenduri kawen aku boleh pegi dengan mata ni. Tapi kan, kecik je lubang anak mata kite. Kalau dalam gelap, die bleh bukak 3-5mm, dan kalau dalam cahaya terang plak, 4-9mm. Tak sampai 1 cm pun kan!


Ni mate yg normal. Lubang anak mata yg aku cakap tu yg kaler hitam kat tengah tu. Name 'jawe' die Pupil. 



Ni plak kalau dha ade katarak, selaput putih kat kanta mata (actuallt belakang pupil). Tak nampak ape nyah,...


Subhanallah. Menakjubkan sungguh kan ciptaan Allah.

Dengan mata ni, kite boleh bace buku, bace komik, majalah, tengok tv, tgk movie, tgk gambar, pakai baju cantik2, makeup2, tengok wayang, pegi kenduri kawen pegi open house sume.

Cube bayangkan kalau kite takde mata?.... boleh je pegi mane2, tapi susah la dan tak nampak ape2 la. 

Subhanallah..Alhamdulillah.....

Renung2lah tanda2 kebesaran Allah kat badan kite.... takpayah nak cari2 tulisan nama Allah kat roti canai la, kat batu la pokok la, sejadah duduk la,... yang kat diri sendiri tak nampak plak. Takpe je kalau memang ade kan, syukurlah dapat tengok. Keajaiban ciptaanNya. Tapi sampai ngarut2 yg tak lojik tu pastu taksub2 tak tentu pasal tapi solat nye idak. Ape cite?

Dengan dua bijik (ade org tengok dengan sebelah mata je) je, kite dah dapat maaaacam2 nikmat atas mukabumi ni. Tapi susah betul kite nak nampak dan bersyukur dgn kelebihan yg kite ade kan. Walaupun sikit. Still kite merungut macam2 kekurangan kite kan.

Itu buruk, sini lobang, sane parut, sini tak mancung, situ tebal sini gelebeh, situ kedut, sane lendut bla bla bla orang tu kaya aku miskin, orang tu cantik aku buruk, orang tu boleh laaa mak die kaya aku takde pape, orang tu yelaaaa die pandai aku ni lembab....

enuf!!

Allah jadikan kite same jeee sume. 

Cube delete sume2 negatip tu. Jadilah hamba yg bersyukur. Syukur walaupun sedikit tu lebih baik daripada ade banyak tapi tak cukup2 jugak. Bile kite bersyukur, hati akan tenang dan sentiasa rasa cukup, lalu barulah bahagia tu datang. Macam mana hati nak bahagia kalau hati asik nak itu ini, tak pernah rase puas?....

Bile kite rase cukup, barulah kite akan memberi. Ini tak, dalam ati tu asik ade "kenapa aku nak tolong die plak, die tak penah tolong aku?"... "asik aku je nak bagi, die tak penah bagi.."....

Dalam siaran ulangan kat radio IKIM pagi td Dr.Muhaya ade cakap, bile time sakaratul maut nanti ape yg kite perlukan? Kite akan memerlukan ape-yg-kite-beri, bukan ape yg kite terima....

Ape2 yg kite terima tu sume nanti doesn't even matter dah... Yang Allah nak tengok, nak kire kat sana nanti, ape yg kite beri masa hidup kite ni. 



Ya Allah banyaknye nikmat yang Kau dah bagi... Kenapela aku still macam ni jugak... 








p/s: pesanan dari diri untuk diri sendiri senanye T_T


Ndeanuar

Saya suke ophthal.. saya suke ophthal.. saye suke ophthal.. sayee.. T_____T

HUwaaa.

Mereka dua bijik benda bulat yg comel. Terletak dalam tengkorak kepala. Sepasang. Bulat, berwarna putih dan hitam di tengah2. Comel dan unik. Tapi ntah la.. aku takleh gi la subjek ophthal ni huhu ok2 aku suke jeee blaja tapi not by heart la macam aku blaja gynae kottt hee.

 kan comel tu. bulat jeee

Sebab tu la sampai dah nak abes 1st week ni (minggu depan exam dah ye, pasalnye ophthal posting 2 minggu je), aku still blur2 lagi dengan istilah2 konsep2 dan memacam lg dalam subjek ni, n susah nak ingat sume mende dan juge still tak jumpe2 lagi optic disc ape lagi nak kire cup-disc ratio (CDR) uhuhuhu ok ini adalah sunggoh menyedihkan T_T


semua menda halus2, tapi sangat penting kena tahu



ni name nye fundus, kat dalam mata kite. ni la yg kitorg kena teropong2 kat dalam mata org. tu ha cup dan disc die..... ingat senang ke nak tgk... tsskkkk T___T


tetibe aku rase fundus tu cam imej bulan ni time gerhana aritu.. oren je kaler die hehe.... tetibe! =p


Baiklah baeklahh. Nak cakap ape pon skrg tiada gunenye. Jadi aku nak ambik pendekatan positive thinking. 

Positive thinking is like this,

When u're stuck in a middle of learning process, thank God that you are still somewhere in the right PLACE, right PEOPLE and with right MIND, doing the right THINGS, and not that u are stuck in a middle of an endless, pointless journey without knowing what to do and where to go, and with an empty brain that can help you with nothing but being a total ignorant filthy crap on this earth. [Atau bahasa kasarnye: Dah kena blajo tu blajo jer lah, jangan merungut!]


Say Alhamdulillah... =)


p/s: saye tidak membenci tau tak menyukai ophthal ye... suke je, tapi.. cume.. kurang minat je heee =) 
p/s2: subjek ni penting tau.... the eyes are window to your brain ok... kalau jadi doktor ape2 pun kat mane2 pun, kena tau jgk pasal mate.... yeah i get it and i love to learn as much as possible about eyes =D



Ndeanuar

Thursday, September 22, 2011

Ohhoii menjunam jugak akhernye...


Today spot gold, 22 sept 2011 pukul 9.37pm bersamaan 9.39am waktu new york..... Sejak mei aritu memang mencanak2 naik...aku just jeling2 je kat Kitco.com ni, tapi kali ni nak capture jugak selai gamba chart spot gold ni. 

Akhernye menjunam jugak turun...... (klik untuk tumbesaran)

Monday, September 19, 2011

Mandi sup aku malam ni... jonah sangat

Ok2 get ur head straight.. ohhoi straight apenye dah pukul 1 stengah pagi.. :p

Tido lambat tak bagus ok. actually aku tengah menaip soklan2 exam o&g minggu lepas. kang tangguh2 takut terlupe.. ahai biasela aku ni. memang.

So alkisahnye mak baru balek dari umah la kirenye ni. khames written exam dari pagi sampai tengahri. pastu aku duk ostel je smpai malam. ni la exam aku yg paling baik, tak de pon pegi henjoy2 lepas hekzam.. pasalnye aku demam, idung tekak kepala rase tak selesa je, haih kalaau takkk,, memang jauh dah kaki ni.... haha

So petang tu tido smpai magrib...lepas isya my big bro dtg ambik. jumaat rehat2 je kat umah pasal badan tak bape sedap lagi, plus tolong mak ayah soping barang untuk open house ari sabtunye. openhouse kecik2 untuk jiran... sekali harung je, as usual lah kawasan kat situ. (p/s: bukan xnak jemput kawan2, pasalnye kawan2 boleh dtg je bebile tanpa jemputan.. hehe). dapat la tolong2 sket malam tu. potong2 cili kering dengan ayah sambil tengok spiderman... so father-and-daughter moment, lol

Sabtu tu pepagi bute lagi aku dah siap. tepat 9.27am aku sms aten, "aku dah siap dah ni tinggal nak kuar umah je. cukop awal x? lol" 

Tepakse la kuar awal, pasal nak join geng bukit badak nye rombongan pegi kenduri dian + waruq kat banting nun. jauh haih. kitorg aim nak sampai banting kul doblas cetu... pasal nak pegi kenduri pejot kat olak lempit (lempit ke lempik? lol) plak pastu. 

Syazwan (Warouq) & Diyana (Dian)


Nora, Ija, Milah, Ainun Izzati, Aten, Waruq & Dian, Me, Mili, Syud, Ain Amir, Enun (pengapit)

Faizuddin (Pejot) & Eda

Huha punye huha petangggg baru kitrg gerak balek, dlm kul 5. pastu ditambah jam sane sini sebagai rencah jalan raya kat malaysia ni... kul 6 aku ditinggalkan di komuter klang. 6.19pm naik tren. stuck dekat stengah jam kat sentul, kul 8.15 baru sampai batu kep..makkk aiihhh...aku ni naik ketapi kat mumbai ke ape... hahah

Pastu ayah amik kat stesen batu kep tu...balek umah mandi2 siap2 pakai baju kurung lain plak, utk sambut tetamu2 malam tu... uhuhu... kawan2 mak n kawan2 adek aku semuanye.. tp petang tu terlepas jumpe pakteh makteh n puteri2 mereka, plus baby baru mereka... dahla raya aritu memang xjumpe... sobs T_T  itulah kan, jodoh pertemuan di tangan Tuhan..... 

Arakian begitula ceghitanye... Hari ahad (smalam) plak patutnye ade orang nak datang umah...so awal2 dah batalkan pape plan. tapi tak jadi plak datang disebabkan sebab2 yg tak dapat dielakkan... makenye duk umah je la seharian kami sekeluarga. lagipun semueorang dah kepenatan sangat seharian mengerjakan open house tuh. oh smalam jugak baru dapat jumpe makndak time raya ni... tu pun singgah kejap je umah die mase nak balek ostel. 


Mandi sup? ohhhahahahaha tadi tertumpahkan sup yang aku bawak....siap terpercik (taktau la nak kate terpercik ke tersimbah pasal banyak sangat) kat lengan baju, jam tangan dan seluaaarrrr pastu kena lap lantai tonyoh karpet sumeee hahaha jonah tak jonah sekian time kaseh. oh thanks hafsah sebab tolong lap lantai, lol











Ndeanuar











Saturday, September 17, 2011

Template baru konon

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Bebaru ni aku telah merasekan bahawa rupa belog aku ni sangatlah maha membosankan. Lalu aku pon godek2 la template kekononnye nak ubah selera supaya enak mata memandang. Maka hasilnya aku telah menambah comotkan laman sesawang peribadi aku ni huhuhuh ok sekarang aku dah taknak usik apape lagi memandangkan aku ni memang takde bakat langsung untuk beraksi di dunia maya ni. hah.

Hekzam o&g posting dah tamat lebih kurang 48 jam yang lalu iaitu ari kames bersamaan 15 september 2011. taktau la nak suke ke nak sedihh fiu fiuuu

Adek2. yang berhajat nak amik medik tu.. kuat2 kan lah semangat. sebab dunia dewasa ini makin mencabar. bukan nak kate kitorg ni kuat sebab boleh masuk medik. tapi nak kate.......

huwaaaa skrg dah tak leh nak patah balek daaa T____T


sekian.

Oh ye rase nye elokla kalau aku suro diri ini bawak2 la pegi tido esok katenye nak pegi kenduri sane sini ha... kang mate sepet je esok lolll

okbai


Ndeanuar

Thursday, September 8, 2011

2011-2012 Posting Schedule

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Beginilah kirEnye jadual posting2 dan hekzam2 kami sepanjang tahun akhir ni, seperti yg telah sedia maklum setakat ni. Sebarang perubahan akan di edit kemudian.

Kotak2 merah - exam
Purple - minor posting
Pink - major posting
Gray - fiqh issues  & ethics

NOTE: FINAL PROFESSIONAL EXAM : 25 JUNE - 6 JULY 2012 

























Monday, September 5, 2011

Seni berbalah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Sejak semalam internet kat rumah tergendala. So hilang kejap nikmat dunia. Tapi alhamdulillah aku punye broadband ni berfungsi lagi walaupun dah lewat bayar... Harhar

Beberapa minggu lepas aku duk terfikir-fikirkan pasal satu benda. Seni dalam berbalah. Berbalah ni ade banyak definisi: kalau yg baiknye, berdebat. Kalau bunyi brutal sikit, bergaduh.


Meh kite duduk berbincang. Paling2 pun nanti tangan je naik, kaki tak naik. 


So dua2 ni boleh la, ikut situasi. Tapi kenapa kena ade seni? 

Dalam Islam pun memang ade orang duk berbalah2, atau kritik mengkritik. Aktiviti tu tak salah, selagi mana kite berlaku adil. Adil dengan erti kata, kite tak hanya cakap keburukannye aje, tapi highlightkan jugak kebaikan orang tu. Itu tentang adil.

Tentang seninya pulak...

Kita semua pernah berbalah. Ok kat sini kite ambik maksud yang baik - berdebat, atau berhujah. Samada kita suka atau tak, aku percaya semua orang pernah alaminye. Baik secara ringkas, 2-3 patah perkataan atau sampai berguni2 hujah dia bagi. Samada kite just berlawanan sekelumit pendapat dengan kawan2 sekeliling, atau memang kita nak berdiskusi tantang perkara2 yang berat. 

Mulut ni boleh jadi punca pahala, boleh jugak jadi tiket kite menempah murka Allah. Macam aku ni, dengan  oranng customer service kat tepon pun boleh gaduh kalau dia melawan. Hahaha. Iskk astaghfirullah.... 

Sebenarnya cara kita berdebat tu boleh menunjukkan peribadi kita. Bergantung samada orang tu betul2 berilmu atau dia memang suke berdebat atau pangkah cakap orang supaya dia tak kelihatan bodoh. Aku tak nak cakap pasal isi hujah atau perdebatan, tapi cara orang tu memangkah hujah. 

Ops...aku bukan nak ajar teknik debat yg macam sidang parlimen sume tu ye. Yang aku maksudkan kat sini, dalam perbulan seharian kite dengan orang2 sekeliling....

Sebagai seorang yang cetek ilmu, sorang yang 'blur', clueless, hujah yang tak pernah didengari, banyak kali jugakla aku berdepan dengan pendebat2 atau penghujah2 yang suke merendahkan orang lain.

Orang macam ni selalunye kite dapat kesan dengan beberapa ciri seperti berikut:

1. Orang tak habis cakap lagi dia dah potong.
2. Tiba2 'tone' suara dia jadi lebih tinggi dari orang yang bercakap dengan dia
3. Sambil cakap dengan kita tu dia akan buat riak muka cam "ah kau tahu ape..." 
4. Kalau kita bagi pendapat dia akan pangkah habis2, sikit pun tak nak terima.


Sorang jerit sorang tengking, sampai bile pun tak abes


Kalau berdepan dengan orang macam ni kite jangan hot2. Rileks je. Sebab tak kemana pun dia. Nanti dia yg akan kesal sendiri (hehe cam penah rase je =p), lagi2 kalau hujah dia tu salah, ya Allah malunyeee.... Alah, aku dah biase sangat jumpa. Dah tak bape nak heran pasalnye di mase akan datang kang lagi macam2 perangai umat Muhammad kite jumpe. Dan bile kite rase tersinggung tu, kite ambik iktibar supaya kita tak berbuat perkara serupa kat orang lain.

Saje nak tulis pasal ni sebagai ingatan buat diri..sebab aku pun ape kurangnye..selalu terlanjur kata jugak... hnss hnssss =p


Tapi ade jugak orang2 yang memang pandai handle situasi dan pandai berkata, dan orang tak terguris hati. So daripada pemerhatian aku, dari situ aku derived beberapa teknik2 berhujah yang 'style'... heheh =D

Bila ade orang cakap sesuatau fakta yg kite tak berapa nak setuju,....diorang ni akan...

1) sebelum memulakan hujah untuk memangkah, mulakan ayat dengan 

"Owh...eh?? Aku ingatkan......"

atau

"Owh yeke.... "

atau

"Ermm....bukan ke kalau......"

Teknik yang salah: 

"Tak!! kau salah!"

"Bukan macam tulaaa..!" ha...tak ke sakit hati ko dengar?? Haha. 

2) Kawal tone dan intonasi suara. 

Bare in your mind that none of you is smarter than the other. Mungkin kita ade lebih sikit pengetahuan pasal satu2 perkara tu, tapi jangan kita sangka orang lain tu bodoh atau kurang pandai dari kite. Dalam hati siapa yang tahu... Kadang2 bile kite rase kite ade knowledge lebih dari orang, kite akan cenderung untuk 'rase' yang orang lain kurang ilmunye dari kite. Pastu mula la intonasi kite akan berubah, seakan2 merendah2kan lawan debat kite.. 

3) Buat riak wajah seolah2 tak tahu walaupun kite tahu perkara yg sebenarnya. 

Part ni penting untuk mengelakkan dari terbitnye rase ujub dalam diri. (Nota: Ujub- takjub atau kagum dgn diri sendiri). Kan merendah diri tu lebih baik? Dan orang akan suka nak bercakap, berborak atau berhujah dengan orang yg merendah diri berbanding dengan org yg mempunyai ego yang tinggi. Elakkan buat riak wajah yang menjengkelkan, kerek, mintak penampar dan sebagainye. Rasenye aku berbakat kot part ni huahua tapi issk tak elok tau, nyampah orang nengoknye. Astaghfirullah..

4) Setuju je dengan ape orang tu cakap, disertai dengan 'tapi'... hehehe

"Ye, kate ko tu betul..tapi ade pendapat lain mengatakan....."

5) Kalau orang tu dah taknak sangat dengar hujah kita, diam aje... tu lagi baik, lagi matang dan lebih 'style'... hehehhh tak guna duk menjawab dengan orang yang keras kepala.... buang masa je. 

Argue with style... 


Sanye tips2 ni sumer aku derived lepas perhatikan individu2 hebat yang memang hebat dalam berdepan dengan situasi2 camni..bukannye aku reka2 sendiri... hehe. Cool owh dorang... takyah sesak2kan kepala...  

Ok mari buang yang keruh ambil yang jernih.... renung-renungkan dan selamat beramal! ^o^





Ndeanuar

Ape ade hal....

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Salam syawal ke-6 (Ahad 5 Sept)...

Malam2 syawal ni memmang tahan je mata tengok cerita2 tak berpekdah kat tv ni. Pelik kan, konon2nye best la kot citer2 tu, tayang untuk memeriahkan malam raya..tapi bile duk tengok dan difikir2 balek, rase sangatla tak berpekdahnye.. haha. Bukan nak tengok sangat, tapi kalau dah kat situ kite duduk2 dengan kaum kluarga, maka tertengok jugakla serba sedikit... 

Tetibe rase nak tulis pasal perjalanan raya kitorg yang tak bape nak best baru2 ni... Takpela takde sape nak bace pun tapi aku nak tulis, heh. Raya kali ni huhu agak menyedihkan la sket... walaupun ade la part2 yg bestnye seperti gotong royong masak rendang itik dan makan2....heheh 

Kami sekeluarga di pagi raya sejurus sebelum bertolak ke Kelantan....
tahun ni macam pakat2 pakai baju kemeja plak org2 laki ni.... naseb kitorg tak  pakai skirt haha

Aritu aku ade citer yg plan asalnye nak ke kelantan dari ari selase sampai jumaat, then ke perak pulak. Tapi malangnye plan tersebut berubah atas sebab yg tak dapat dielakkan.... 

Selasa jam 11.35pm kami sampai ke rumah Cikna (adek mak), bermalam kat sane. Then esoknye ke rumah makcik zah dan tido port biase kitorg iaitu umah maklang kat Kg. Baung. Pasalnye opah tinggal dengan diorang.  Raya ke-3 plak masak2 rendang itik dan ambik opah dan makcik2 kat airport pengkalan chepa. 5 mnt je dr umah maklang tu. Kirenye macam baru nak start raya la kitorg time tu.. haha


teruna2 mencabut bulu itik

Para penanti di balai ketibaan

kaum keluarga kami

Opah

Maksu dan makngah 

Maklang (jubah hitam di tengah2, dah kena pegang macam pesalah ape je haha) - anak2 dah serbu masuk balai ketibaan pasal ayahnye taiko kat situ haha =p (kanan sekali - paklang)


Sanye kami sekeluarga baru sampai dari Kelantan jam 3 pagi hari ni (Sabtu, 4 Sept). Perjalanan selama 13 jam...perjalanan ke kelantan paling lama pernah aku rase. Sebelum2 ni tak pernah selama ni. Sebelum bertolak balek tu singgah dulu hospital jumpa opah. Kesian opah, kena masuk wad pulak time2 camni. Tak puas beraya dengan opah =( 

Plan asalnye nak ke Perak pulak ari Jumaat. Tapi plan berubah, sebab opah, makngah, maklang dan maksu sampai dari Mekah pada hari raya ke3. Plus, opah saket tulang belakang, dan kena masuk wad pada hari raya ke4 (Jumaat). Opah memang dah lame saket sendi tulang belakang (osteoarthritis), tapi kali ni jadi teruk sebab katenye die terhentak time landing kat Jeddah mase dia pergi umrah 2 minggu lepas. Makanye sepanjang kat sane die mengerang kesakitan... diorg sampai panggil doktor merawat opah dalam bilik hotel sebab opah tak boleh berjalan. Kesian opah. 


Kami bertolak dari Hospital KB jam 2 petang. 12.35pm baru kitorg gerak dari rumah maklang pasalnye ade orang tak sehat, cirit birit plak sepanjang malam dan pagi tu... sampai kepenatan la die... isk3 kesian... so sempat la pegi klinik kejap pagi sebelummbertolak tu, dan dah ok lepas makan ubat. Alhamdulillah...  =D

Dan plannye kalau sempat nak singgah la ipoh, umah mak2 sedara ayah. Tapi kat K.Krai tak jadi, terus je ikut lipis pasalnye kompem2 dah tak sempat sebab jalan jam teruk. Dari Machang jalan dah mula perlahan... sampai ke Kuala Krai, memang sangkut2 sampai terberhenti terus...3 jam duk dalam jammm...wuwuwu. Pastu berhenti makan kat Kuala Krai.. Lembab gile kedai tu... =_=' dah buang banyak masa kat situ. Then sambung balek menyertai jam tadi, sampai la half way to Gua Musang baru la lega sikit. Tu pun slow je pasal kereta banyak dan hujan pulak turun. Kitorg berhenti solat jama' kat masjid Gua Musang. Mase tu dah pukul 9 lbh. Selesai semua, teruskan lagi perjalanan... Bayangkan la, dari pukul 2pm... kul 10.30 mlm baru kitorg melangkah keluar dari Negeri Kelantan.... nak nanges rase hahah 

Ikut Suka, DUKA
Ikut Rasa, BINASA,
Ikut Hati, MATI...
oleh itu pandulah dengan BERMATI-MATI (berhati-hati)..

Jadahnyeeee lah ayat..... hahaha


Then jam 1.29am kami masuk hiway dari Bentong. Dengan harapannye dah masuk hiway ni laju la sket kan.... namepun hiway.. tapi... T_____T jam lagi teruk..... katelah lane mane pun, semua stuck...adoi la... kemane aje la diorg ni nak pegi pagi2 buta ni.... ingatkan ade pape la berlaku kat depan sampai teruk sangat jam nye, keta rosak ke ade polis ke, tengok2, takde ape pun adeih sabar je laaa... sampai la tol gombak baru la ok... ohoiii sejam setengah dari bentong yg patutnye 30-45 mnt je.. kul 3 pagi baru sampai umah. 

Mesti ramai yg kate "naseb baek kmpung aku bukan kat Kelantan"... Ha, kami pun, kampung kami bukan kat Kelantan... tapi kampung tumpang... haha. Masuk tahun ni ade la 7-8 tahun dah kot kitorg memang beraya kat Kelantan. Ape ade hal....

Kelantan banyak makanan best! =D




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...