Thursday, August 4, 2011

Ramadhan Tanda Allah Sangat Sayang Pada Kita

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Alhamdulillah... kita semua sekali lagi diberi kesempatan untuk menikmati Rahmat dan Kasih sayang Allah yang disampaikan kepada kita dengan kehadiran bulan Ramadhan ni. 

Dah masuk 4 Ramadhan dah, rasenye tak terlambat lagi nak mengucapkan Selamat Datang Ramadhan  (Hos Geldin Ramazan)...hehe.... =) Dah masuk minggu ke3 aku kat temerloh ni, baru ni ade mood + mase nak tetulis sket kat sini... huhu...

Ramadhan kareem! (jawab: Allahu Akram) 
So ape strategi korang mengharungi Ramadhan kali ni? Takkan sekadar nak pose tahan lapar selama 30 hari berturut2 je kot. Pastu beli baju raya kasot raya, dengar pengumuman raya lalu melompat2 kegirangan. Haha kalau anda begitu, dan dah berumur doploh lebih, sile tampar diri sendiri bertubi2. huhuh doploh lebih tu dah dewasa dah nyah... Kalau tak de jugak matlamat time bulan pose ni, and still macam umur mase lima belas tahun yang lalu, rugi la....

Matlamat apekah?

Ni personal opinion aku je la, sebagai rakyat marhaen, insan hina yang tidak dipandang lagi tidak didengari..aku rasa kita sume orang Islam kena ada azam, matlamat atau cita2 once masuk bulan Ramadhan ni. Selalu kan kite dengar tetiap kali nak masuk tahun baru kan kite dok sebok2 cakap pasal azam tahun baru sume2 tu. So bile masuk bulan Ramadhan ni haruslah ade azam jugak. Tahun baru masihi yang takde apape keistimewaan tu kite eksaited2, ape lagi bulan penuh barakah dan rahmat dari Allah ni.... ganjaran berganda2, doa dimakbulkan... fuhh... ruginye kalau kite sekadar melintas lalu maca tu je. Last2 dapat la turun sekati dua berat badan, tapi hakikatnye, kite sangat2 lah kerugian kerana tak merebut faedah2 dalam bulan Ramadhan ni.... 

Tapi kite ni manusia, biase le tu  kekadang rase semangat tak semena2, kadang rase malas. So kalau2 rase macam takde mood nak buat amalan mase bulan Ramadhan ni, ce kite muhasabah balek, kenapa Allah bagi kite idop sampai sekarang, bulan Ramadhan ni. Kenapa Allah bagi kite sihat dan dapat menikmati bulan Ramadhan kali ni? Kenapa Allah tak cabut nyawa kite dari awal? Naudzubillah, kite mesti la tak nak kan di cabut nyawa tetibe je time kite tak sedia lagi. 

So inilah jawapannya, kerana kasih sayang Allah kepada kita, kerana sifat Ar-Rahma dan Ar-RahimNya yg tak terhingga, Dia izinkan kite mengumpul sebanyak2 bekalan untuk ke 'sana'..... Ingat ye, mati tu bebile je, kita pun tak tahu kite akan mati time kite betul2 bersedia ke tak. Jadi rebutlah peluang bulan Ramadhan ni untuk mengumpul bekalan, amalan, dan memohon keampunan dengan sesungguh2nya dari Allah, juga mohonlah agar kite dihindari dari melakukan dosa2 besar...... Dan jangan lupa sentiasa doa agar kita mati dalam husnul khatimah... =)


Wallahu a'lam...



30 Hari Mencari Cinta...

Ndeanuar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...