Tuesday, August 30, 2011

Saya suke Raya =D

Assalamualaikum....

Allahu akbar
Allahu akbar
    Allahu akbar....

InsyaAllah pagi ni kite pakai baju kaler ijau....tak beli baju raya pun, pakai baju2 yang baru buat time cuti aritu. Rase baru sangat buat baju cam melebih2 plak nak tambah lagi huhu Lagipun kaler yang dipersetujui bersama tu memang dah kena, kalau nak tambah baju pastu dengan warna yang dah ade, tak best la, bagi aku...baik cari kaler yang takde lagi kan...hehe 

Dan lepas solat raya, siap2 ape sume, kitorg pun bakal bertolak ke kelantan. Beraya kat kelantan lagi tahun ni utk kali yang ke berapa tah. Tapi tahunn lepas tak balek klantan pun, tu yang tahun ni ayah nak balek sangat heheh Opps opppss, nanti dulu...kitorg takde darah atau asal usul klate pun, cumenye Opah sebelah ayah duduk ngan makcik kat sane. So kenala kami merantau, menumpang 'kampung' orang buat cam kampong sendiri nak beraya hahaha =DTok n opah sebelah mak kat Tapah dah takde, so dah last2 baru kitorg (family adek2 mak) berkumpul kat Tapah. InsyaAllah jumaat ni kami bertolak ke Tapah dari klantan.


Ok sekian dulu program raya family aku haha orang selalu ingat aku ni asal kelantan pasal tetiap tahun raya kat sane sobbsss

Waaaaaa dah lame tak jalan jauh! Jom bace doa dulu:

"Subhanalladzi sakhkharalana hadza wama kunna lahu mukrininna wainna ila rabbina lamunqalibun......." ameeen =)



Ndeanuar

Sunday, August 28, 2011

Raya ke..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh......

"Kite janganlah buat amal ibadat semangat2 time bulan puasa ni je, tapi pastu lepas dah raya sameee je teruk macam sebelumnye. Tu orang munafik nye perangai" kate ustaz razali lepas subuh tadi. Dushhh sedebik cam terkena kat batang idung aku time tengah jalan kaki nak gi surau tadi... (kena jalan kaki la sebab kena tinggal sebab aku lambat =_=''). Sedebik. Rase nak masuk surau pun malu..tapi tak masuk kang orang kate aku period pulak. Isk.. Ni yang taknak raya nih...tsskk T______T

Kejapnye la hai rase Ramadhan datang dan bakal pergi lebih kurang dalam 24 jam lagi. Aku seronok je nak raya, malah rase cam kanak balek tetibe bile dengar lagu raya rasa eksaited. Tapi pd masa yg same rase malu nak raya, beli baju raya kasut raya semua semua sebab ape yg aku dapat buat time bulan puasa pun cam tak seberapa =_=' so memang tak beli la baju raya ke kasut raya ke hape...takde mood nak cari2 baju raya sumer.. lantakla..

Pastu tengahari tadi aku pegi asrama ambik charger kamera yang tertinggal...haish jonah sangat minah ni tertinggal2 barang penting camtu. 15 minit je dah sampai ampang dari batu caves haha girang betul aku tengok mrr2 yang tak pernah tak jem tu tetibe lengang. Rase cam aku org kedua laju tadi (padahal bawak speed biase je) sebab dah tak banyak kereta. Pastu alang2 keluar terus gi beli buku dhingra lambang nak start ENT posting lepas seminggu lepas abes cuti raya nanti. Nak citernye aku ternampak majalah2 banyak kat kedai kamal tu so pasang la niat nak cari majalah Solusi edisi bulan ramadhan aritu, Isu no.34..(haha sangat la ketinggalan)... Tapi no.34 dah takde, dah keluar no.35 dah pun haha....

Pastu dengan eksaitednye aku pun sms la sahabat aku yang salah sorang sub editor majalah tu, Khadijah Khalilah Abdul Rashid, nak tanye die 35 ni yang baru ke (sebab aku tak bape ingat yang puasa punye no bape). Katenye aah 35 yang terbaru.. pastu jangan lupa baca page 88 katenye. Aku pun terus selak page 88... Waaa name beliau di situ sebagai penulis!! Ija dah ade kolum sendiri... *pengsan jap*.... mase belek2 majalah solusi no35 ni nak tengok tajuk2 isi die lagi la kena berdebik2 aku rase T_____T

Sedihnye....cepatnye mase berlalu.... 


Ok dah, banyak lagi kerja kena buat, mak dah bagi alarm hahah

Eh jap.... sesambil tu aku nak ucapla Selamat Menyambut Hari Raya Idulfitri.. maaf zahir batin =)


Salam....


Ndeanuar

Thursday, August 4, 2011

Cukup bagiku Allah

Penuhi jiwa ini dengan satu rindu
Rindu untuk mendapatkan rahmatMu...


Ya, sepatutnya dalam hati ni ada Dia je, bukan sape2 lagi selain Dia.

Dua potong ayat dari lirik lagu Cukup Bagiku nyanyian Opick ni tiba2 mengetuk hati aku malam ni, walaupun dah banyak kali dengar lagu ni.

.....
Hati ni sebenarnya lebih banyak risau tentang kehidupan dunia berbanding akhirat. Lebih banyak berfikir dan menyesakkan kepala sendiri tentang macam mana nak dapatkan kesenangan hidup, macam mana nak jadi, buat atau dapatkan yang terbaik tentang segala2nya kat dunia yang sementara ni, berbanding bimbang tentang bekalan untuk di bawa ke negeri abadi sana, dan persediaan2 lain untuk ke sana.....


Masih punya waktu


Begin with the end in mind.... Aku berpesan pada diri bahawa mati itu pasti. Dan kehidupan di 'dunia' sana adalah yang sepatutnya lebih aku bimbangkan berbanding 'dunia' sekarang ni.





Bila waktu telah memanggil
Teman sejati hanyalah amal....







Ndeanuar

Ramadhan Tanda Allah Sangat Sayang Pada Kita

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Alhamdulillah... kita semua sekali lagi diberi kesempatan untuk menikmati Rahmat dan Kasih sayang Allah yang disampaikan kepada kita dengan kehadiran bulan Ramadhan ni. 

Dah masuk 4 Ramadhan dah, rasenye tak terlambat lagi nak mengucapkan Selamat Datang Ramadhan  (Hos Geldin Ramazan)...hehe.... =) Dah masuk minggu ke3 aku kat temerloh ni, baru ni ade mood + mase nak tetulis sket kat sini... huhu...

Ramadhan kareem! (jawab: Allahu Akram) 
So ape strategi korang mengharungi Ramadhan kali ni? Takkan sekadar nak pose tahan lapar selama 30 hari berturut2 je kot. Pastu beli baju raya kasot raya, dengar pengumuman raya lalu melompat2 kegirangan. Haha kalau anda begitu, dan dah berumur doploh lebih, sile tampar diri sendiri bertubi2. huhuh doploh lebih tu dah dewasa dah nyah... Kalau tak de jugak matlamat time bulan pose ni, and still macam umur mase lima belas tahun yang lalu, rugi la....

Matlamat apekah?

Ni personal opinion aku je la, sebagai rakyat marhaen, insan hina yang tidak dipandang lagi tidak didengari..aku rasa kita sume orang Islam kena ada azam, matlamat atau cita2 once masuk bulan Ramadhan ni. Selalu kan kite dengar tetiap kali nak masuk tahun baru kan kite dok sebok2 cakap pasal azam tahun baru sume2 tu. So bile masuk bulan Ramadhan ni haruslah ade azam jugak. Tahun baru masihi yang takde apape keistimewaan tu kite eksaited2, ape lagi bulan penuh barakah dan rahmat dari Allah ni.... ganjaran berganda2, doa dimakbulkan... fuhh... ruginye kalau kite sekadar melintas lalu maca tu je. Last2 dapat la turun sekati dua berat badan, tapi hakikatnye, kite sangat2 lah kerugian kerana tak merebut faedah2 dalam bulan Ramadhan ni.... 

Tapi kite ni manusia, biase le tu  kekadang rase semangat tak semena2, kadang rase malas. So kalau2 rase macam takde mood nak buat amalan mase bulan Ramadhan ni, ce kite muhasabah balek, kenapa Allah bagi kite idop sampai sekarang, bulan Ramadhan ni. Kenapa Allah bagi kite sihat dan dapat menikmati bulan Ramadhan kali ni? Kenapa Allah tak cabut nyawa kite dari awal? Naudzubillah, kite mesti la tak nak kan di cabut nyawa tetibe je time kite tak sedia lagi. 

So inilah jawapannya, kerana kasih sayang Allah kepada kita, kerana sifat Ar-Rahma dan Ar-RahimNya yg tak terhingga, Dia izinkan kite mengumpul sebanyak2 bekalan untuk ke 'sana'..... Ingat ye, mati tu bebile je, kita pun tak tahu kite akan mati time kite betul2 bersedia ke tak. Jadi rebutlah peluang bulan Ramadhan ni untuk mengumpul bekalan, amalan, dan memohon keampunan dengan sesungguh2nya dari Allah, juga mohonlah agar kite dihindari dari melakukan dosa2 besar...... Dan jangan lupa sentiasa doa agar kita mati dalam husnul khatimah... =)


Wallahu a'lam...



30 Hari Mencari Cinta...

Ndeanuar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...