Wednesday, July 6, 2011

Rumah Ayah

Cuti kali ni adalah cuti paling lama aku nikmati setelah bergelar pelajar U. Hampir 3 bulan kot cuti. So keje aku hari2 adalah duduk rumah.. ahaha. Ayah ade jugak suro keje kat klinik, tapi aku...ntahla. Bukan malas nak kerja, tapi rase nak duduk rumah sepuas2nye time ni. Tolong mak ape yg patut. Walaupun tak berapa tolong sangat haha. Makan tido je lebih ye aku tahu =p

Ape yang bestnye duk rumah, bukannye dapat duit? Ye aah memang miskin gile time cuti ni. Duit scholar pun dah abes, duit poket pun bergantung kepada tahap ketebalan muke aku membodek ayah huahuahua. Tapi ape pun, aku rase korang sume pun setuju, there is no place better than home, kan. Walau kecik mane pun umah kite.. Hehe. 

Yup rumah aku kecik je. Bagi sape2 yang pernah datang umah aku, korg tau la kan. Ingat lagi mase skolah rendah dulu. Aku ngan 3-4 orang lagi kawan dihantar balek ke rumah naik keta cikgu. Time tu pegi kuiz ke program ape ke ntah tak ingat. Aku dihantar first skali sebab rumah aku paling hujung kot. Mase dah sampai lorong rumah aku ni, sorang kawan aku tercengang2, macam masuk perkampungan bunian. Pastu die dok tertanya2, "mane rumah kau Nadia?" "mane rumah kau nadia." "depan tu.." tak sampai2 jugak, dia tanye lagi, penat aku jawab, "depan tu..." haha rumah aku ni di lorong ke2 hujung, dan rumah yg ke2 hujung. Sampai je depan rumah aku, aku suruh cikgu bentikan keta. Kawan tu tanye lagi. Haha. "Ni la rumah aku," dengan bangga aku tunjukkan umah aku. "ni umah kau???" separa menjerit suaranye dengan muka yg pelik gile. "yela, ni la rumah aku," aku naik pelik la ni apehal pelik sangat dengan umah aku.. "aku tak caye ni umah ko.."katenye.... Oh..

Haha..samapi camtu skali tak caye ngan umah aku. Taula umah aku tak cantik cam umah korang, tapi tak yah la hina camtu skali kan. Tapi aku tak kisah pun, time tu kecik lagi so hati suci beb, tak terasa langsung. Sampai sekarang pun aku rase, biase le tu, perangai bebudak lagi kan. No heart feeling...lagipun rumah aku memang kecik =D

Bukan die sorang je tak caye, aku pun tak caye..haha... Alkisahnye salah sorang pakcik aku ade buat blog untuk family besar kitorg. Ade sekali tu beliau buat la entry beliau datang bermalam kat rumah kitorg. Siap buh gambar lagi. Malangnye mase aku tgk gambar tu, rase pelik gile. Cerita pasal rumah kitorg, tapi ni gambar mane plak die letak nih? Aku pun tenung2 la gambar tu. 2-3 minet jugakla...Kecik besar, kecik besar mata aku merenung gambar tu. Pakcik aku siap posing dalam gambar tu tapi aku still tak cam tempat tu kat mane. Aku pun tengokla keadaan sekelilingnye. Erm, pagar rumah sebelah tu macam kenal, macam biase nampak pagar batu yang cantek tu. Pikir punye pikir, baru aku dapat kesan tu pagar rumah jiran aku lol maknanye yang tengah2 tu umah aku la hahaha ish3 sampai camtu skali aku tak cam rumah kecik ni dalam gambar.

Haha...bile ingat2 balek rase klaka dan malu ngan umah ni. Sory ye rumah, aku tak cam ko. 

Tapi walau kecik mane pun rumah ni, aku tetap sayang umah ni. Sini la tempat aku membesar dalam keluarga yang serba cukup ni. Kat sini la aku mengenal erti susah senang. Kalaulah aku dari kecik dibesarkan dengan kehidupan mewah, mungkin aku bukan ape yang aku jadi sekarang.

Kalau kite ikutkan hati yang bernafsu, diberi sebuah mahligai pun belum tentu kite akan berasa cukup dan syukur. Oleh itu jangan lah kite asyik compare diri kite dengan kemewahan orang lain. Tapi tengokla orang2 yang serba kekurangan kat sekeliling kite. Orang yang duduk pondok usang. Mandi air telaga. Duduk serumah dengan kambing... Jauh lagi susah dari kite. Serba kekurangan dari ape yang kite miliki sekarang. 

Cakap pasal kesusahan, teringat balek masa ayah dan kawannye ustaz Bakar bukak bisnes katering kat salah satu mahallah (kolej kediaman) perempuan kat UIA Gombak, lebih kurang 12 tahun yang lalu. Zaman kegawatan ekonomi kot mase tu, so sume orang mencari sumber pendapatan lebih. Mase tu aku darjah 6 kot. Sangat mentah. Ayah cerita mase tu ayah dan ustaz Bakar kena bangun seawal 3 pagi pergi pasar beli barang2 dapur, memule pegi order ayam, sementara orang tu siapkan ayam, pergi cari sayur2 plak, pastu beli plastik2 dan polisterin. Susah sanye nak berniaga ni.. Sebelum subuh dah start masak sebab pepagi lagi gadis2 di asrama nak beli sarapan.

Hujung minggu plak ayah bawak kitorg adik beradik ngan mak skali pergi tolong kat cafe. Tolonglah sangat kan, Haha. Antara yang aku takleh lupe, Ayah pernah suruh aku jadi cashier. Betapa besarnye tanggungjawab itu aku rasekan. Berapa kali aku tolak sebab tak berani, low self esteem nak mengadap akak2 uia lol haha yelah kang tersalah kire takut kena marah plak. "Alah senang je, nasik tu singget, sayur lime pose, ayam singget lime...sume skali tige hingget... Pastu ikat polisterin dengan getah, masuk dalam plastik. Kan senang je" kate ayah, cam bg semangat la supaya aku tak takot. Haha. Yang aku ingat ade la 2-3 kali je aku tolong kire pastu bile ade akak yg amik lauk lebih aku dah panik tak tau nak letak harga berapa, pastu aku panggil ayah untuk kirekan, hahaha last2 aku ngan adik2 gi main lari2 kat tepi cafe tu.....main tangkap2 gambar la, kejar2 la nyorok2 la..... budak2 betol. 

Malangnye semua tu tak lame. Tahun berikutnye mase aku Form 1 aku masuk Skolah Agama Men. Kuala Kubu Bharu (SAMTKKB). Mase pertengahan tahun tak silap aku, ayah jatuh saket. Spinal cord compression kat level cervical (tengkuk). Akibatnye, ayah lumpuh dari paras pinggang ke bawah. Mula2 rase kebas dan lemah. Lepas tu tak boleh jalan langsung. Lepas tu kejap boleh jalan bertongkat, kejap takbleh bangun langsung. Perasaan aku masa tu ya Allah sangat lah sedih dan kemurungan. Ayah lah tempat kami sekeluarga bergantung. Tapi mak selalu cakap takde ape, jangan risau sume... Tulah sumber kekuatan aku. Tapi kekadang aku nangis gak sorang2 dalam dorm bile teringat ayah & mak. Tapi aku tak cerita kat sape2 pun pasal ni, samade kat kawan2 atau cikgu sebab aku tak reti nak cerite. Ingat lagi ade skali tu pakndak & makndak tolong bawakkan ayah dan mak melawat aku kat asrama sebab aku nak sangat jumpe ayah. Tapi mase tu Ayah tak bercakap sangat dengan aku. Dengan bertongkat, ayah pergi jalan jauh2 dari aku. Sebab sedih kot. Aku pun sedih buat pertama kalinye tengok ayah aku bertongkat. Tapi tahan je air mata depan mak & makndak & adek2 sepupu. Mak pun tak cakap pasal ayah sangat, sebab taknak bagi aku sedih, dia borak pasal menda2 lain. 

Syukur Ayah ade kawan2 yang sangat supportive. Kawan2 die la yang bawak pegi hospital, buat MRI sume. Mule2 scan dari paras dada ke bawah, doktor tak nampak ape2. Pastu repeat scan dari atas kepala, baru la doktor jumpe compression. Makanye ayah kene la operate, buang spinal process kat C3,4,5, dan 6 untuk releasekan commpression tu. Empat bijik tulang! Brape hari tah ayah duk kat wad Hospital Tawakal. Aku ingat lagi masuk ICU tengok ayah tertiarap (sebab operate kat belakang tengkuk)  lepas kena operate, dalam keadaan lemah dan kesejukan. Aku ingat lagi ayah tak lepas2 tangan aku mase aku salam ngan die mase lawat die kat wad...Ayah suruh aku duduk atas katil die, ayah tengok je muke aku... Aku tau ayah rase sangat sedih mase tu tapi ayah senyum je depan aku dan kawan2 die yg datang melawat. Aku ingat lagi sume2 tu... Hasilnye lepas operate tu, ayah dah boleh jalan macam biase. Tapi tak boleh buat kerja berat. Dah tak larat joging. Dan kalau buat kerja berat die akan kepenatan sepanjang hari. Sampai hari ni, die rase sakit2 bahu dan tengkuk die. Dan sape2 yang pernah jumpe ayah, korang akan notice yang ayah tak mampu nak toleh 90 degree ke kanan atau kiri. Apelagi menoleh ke belakang. Kalau nak toleh, die kena pusingkan badan sekali. Kesian ayah, kan. Tapi kitorg suke gelakkan ayah sebab ayah pusing sebijik cam robot! Haha tak gune punye anak.

Eh ni dah cerita pasal rumah dan ayah. Bukan pasal rumah ayah. Hahaha. Mane aku tau, aku taip je. Tapi boleh la, bersangkut paut jugak ceritenye, pasal susah payah seorang ayah.....

Dan aku teringat jugak, dulu memule ayah pakai keta manual selama bertahun2, dari aku kecik ayah pakai mitsubishi lame, kaler ijau tua, klasik gile keta tu. Pastu ayah tukar keta baru iaitu keta secondhand lah ye, keta proton iswara manual. Bertahun2 jugaklah ayah pakai keta tu. Kesian aku tengok ayah menderite pakai keta manual cam tu berulang alik kat kolumpo yg tak henti2 dengan jem ni. Hari2 balek penat gile dan lenguh kaki. Kesian sangat sampai aku terpikir mase tu kalau aku kaya time tu memang aku belikan keta auto yang best untuk ayah. Sampai aku penah mendoakan ayah, "Ya Allah bagilah ayah kereta auto" lol comel kan doa aku? =D zaman sekolah rendah....hahah...

Beberape tahun lepas tu (setahun dua cetula), maksu aku nak beli kereta wira SE baru, dan die pun bagi ayah kereta iswara auto lame die! whoa...akhirnye ayah dapat pakai keta auto....tapi tak lame lepas tu maksu pun tak suke wira SE baru die tu iaitu keta auto jugak! wahaha maka ayah pun amikla keta tu, just sambung bayar je...sampai sekarang... Keta iswara auto lame tu dah jual sebab tak mampu nak pakai 2 keta. 

Tapi InsyaAllah semua susah payah ayah akan terbalas tak lame lagi. InsyaAllah lepas raya ni ayah akan mulekan renovate rumah ni. Rumah kecik ni akan menjadi semakin tinggi.. insyaAllah...takbleh nak besar mane dah sebab dah besor ni je kawasan umah kitorg ni, haha. Plan rumah pun ayah dah siap lukis. Adek aku siap bleh order plak nak bilik sendiri pastu ayah alter2 plan tu lol best gile ikut sukati je nak cam mane. So sape2 nak buat rumah atau nak renovate rumah sile contact ayah saya ye, beliau akan buatkan pelan rumah idaman anda dengan professional sekali hehehehe =D

Harapnye ape yang dirancang akan berjalan lancar dan mendapat keberkatan dari Allah. Cukup2lah kesusahan yang mak & ayah lalui selama ni. Biarlah diorg merasa hidup senang sket..walaupun aku tak mampu nak menyumbang ape2...sobss.. Memang aku pernah bercita2 nak hadiahkan mahligai kat mak & ayah, siap dengan pembantu2 rumah ngan drebar skali..haha. Tapi nampaknye ayah dah plan dulu dari aku, dan kalau nak tunggu aku ni ha tah bile la dorang nak rase..haha.

Dan inilah dia... ayah dan emakku yang kusayangi... bergambar di rumah kecik kami mase raya tahun lepas..


orang2 tua kesayangan saya =)

Ya Allah, permudahkanlah urusan kami.....ameennn.... =)

Mak dan ayah, doakanlah anakmu ini bakal membawa pulang segulung ijazah hadiah teristimewa buat kalian berdua tahun depan... insyaAllah =)


Ndeanuar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...