Saturday, June 25, 2011

Pengaruh rakan sebaya

Situasi 1

Juriah: "Eh dulu ko tak suke minum Milo.Ni ape hal tetibe gile Milo plak ni? Setiap sejam kau bancuh Milo"
Qasidah: "Ni semua pengaruh Angelina la ni....kan aku dah terikut2 jadik suke minum Milo.."
Juriah: "Ooo..."

Situasi 2

"Ewah2 dah minat k-pop kau ye sekarang Farizal! Kemain hebat lagi koleksi lagu2 ngan movie2 kau, kalah orang perempuan," tegur Muzaffar, mengejutkan Farizal yang sedang kusyuk menonton video klip Tae Yang yang menari2 dalam alunan muzik lagi Wedding Dress. Sesekali kepala, bahu dan tangan Farizal terlentok2 mengikut rentak tarian yang dilihatnye walaupun tengah meniarap depan laptop.
"Haha, tulah, dulu aku x minat. Ni sume pengaruh Fatihah la ni.. duk suruh aku tengok. Kan aku dah suke."

Jadahnye pengaruh?

Sebenarnye kite semua dah salah konsep tentang pengaruh rakan sebaya, pengaruh rakan, pengaruh media massa, pengaruh ahli keluarga, dan ape2 lagi lah pengaruh.

Kenapa aku kate salah? Sebelum tu mari ikuti pesanan Dr. Norsiah, Family Medicine Specialist mase kitorg posting Family Medicine kat Tampin bulan Mac yang lepas.

Mase tu kitorg tengah disscuss pasal drug addiction, drug abuse etc etc. Dr.Norsiah cerite la dia pernah tanye sorang patient ni, budak sekolah lagi, "kenapa kamu ambik dadah?" lembut je Dr tanye. "Sebab pengaruh kawan2," jawab budak tu. Ayat cliche, haha so aku x terkejut dengan jawapan budak tu, tipikal sangat jawapan kan. Tapi yang membuatkan aku terfikir panjang sampai ke hari ni ialah respond Dr pasal jawapan budak tu. Dr cakap kat kitorg sekelas,

"Macam tu lah manusia kan, ape2 pun mesti nak salahkan orang lain,.."

Ha, paham tak?

Maksudnye, bile kite kate ape2 yang kite buat tu sebab pengaruh orang ke atas diri kite, maksudnye kite salahkan orang lain atas ape yang kite buat. As if we are saying, "I'm not that bad, but they made me!"

Yeke? Ce pikir balek.

Kite semua ade hati, ade keinginan dan kehendak memasing. Kalau kite tak suke, tak minat, benci sesuatu menda tu, kita takkan buat. Betul tak? Contohnye aku la senang. Sekeliling aku memang berleluasa peminat2 korean movies, drama, songs, tapi aku sampai arini takde pun jadi peminat. Pengaruh? Memang ade pengaruh, aku tengok jugek kekadang, tumpang2 tengok sket2 kat laptop diorang, tapi aku tak boleh nak minat. Sebab hati aku tidak ke situ.

Pernah ade sekali tu cuti sem so konon2 nak layan citer korea la kan, ikut trend kate orang. Aku pun pasangla CD cerite off-kos-la-aku-tak-ingat-tajuk-die-pasal-aku-tak-minat-korea. CD tu kepunyaan maksu aku yanga dek aku buat cam rete sendiri wahaha. CD 1, dalam 2 minet pertama aku dah rase lain macam, 5 menet, aku dah mula loya, 10 menet, ugghh aku dah takleh followww! Aku rupe2nye mengalami syndrome takbleh menerima bahasa korea lol so aku pun stop cerite tudan2 tu jugak dan sampai arini tak penah tonton ape2 muvie korea waima cerite series pun tak penah abes satu episod...... takat intai2 tinguk kejap2 tu ade la huhu tapi aku minat jepun, ha...jepun punye bahase aku suke hehee

Contohnye korang plak kan. Dah hati tu takde kat buku2, bagi la buku yang best macam mana pun, kawan dengan ulat buku yang asik beli dan baca buku berganti2, tapi kalau hati dah tak de kat situ, takde de nye korang nak bace. (Eh, ni mcm aku punye tebiat jugak la haha. Ye aku memang liat membaca skarang.)

Nak lagi contoh? Contohnye politik ha...hamik kau. Eh macam aku je jugak lagi. Bile kite tengok orang tu sebuk2 cakap pasal politik, jangan la kite pi sok sek kat blakang die, "ni pengaruh intenet la ni, banyak sangat die bace website2 politik." Atau kite kate sebab mak ayah die orang politik ke, tak. Pengaruh tu memang ade, mungkin 9-10% cetu, tapi faktor terbesar seseorang tu buat ape yang dia buat, adalah diri sendiri. Bukan sebab orang lain.

So lepas ni kalau anak ke adik korang ke buat menda tak elok, pastu bg alasan yg tu sebab pengaruh kawan, cakap la "kalau kawan ajak makan taik, nak makan?" ha senang tapi pedas haha.

Aku pun tekejut sanye dengar Dr cakap camtu. Ingatkan doktor terime alasan budak tu, rupenye lain pendapat Dr. Dan aku sangat setuju dengan Dr. Norsiah. Sampai arini, ape yang aku pegang, macam tu lah. Kalau kite suke, macam mana pun halangannye kite akan buat, akan ade keinginan dan keazaman nak buat menda tu. Tapi kalau tak suke, kite takkan buat walau macam mana kuat pun pengaruh. So why blame others on our own deeds?


YOU ARE WHAT YOU DO




ps: Belog ni akan diabaikan selama seminggu starting esok sebab aku dah balek ostel, pastu rabu-sabtu pegi kem kat N9..... To Esma Nawal, selamat pengantin baru (2 Julai 2011).... sedihnye xdpt pegi..sobss. 


ps2: Nama, watak2 dan cerita2 dalam Situasi 1 & 2 adalah rekaan semata untuk menceriakan hati pembaca haha




Ndeanuar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...