Thursday, June 16, 2011

Malam bermain cak-cak dengan bulan

Assalamualaikum semua!

Huhooo...Alhamdulillah, dapat tengok gerhana bulan malam td..

Sanye tak plan pun nak stay up utk tengok gerhana tu. Tapi tah cane terpengaruh dgn keterujaan orang ramai kat pesbuk Malaysia Lunar Eclipse....semua orang bersemangat nak tengok. Aku pun pakaila sweater & tudung, gi keluar nak tengok ape yang bleh nampak. Belum sempat kluar pagar, aku dongak atas, dah nampak bulan. Wah. Ingatkan nak kena cari2 lagi kat luar. Dari dalam pagar dah bleh nampak. Pastu masuk balek, tengok2 dah nak dekat 1.25am.. Aku pun tunggu je la nak tengok ape jadi. Pastu.... cetulah...keluar masuk keluar masuk hahahaha

Meh tengok gambar yg aku dapat...tak la lawa mcm gambar2 kat MLE kan...tapi atleast ade kenangan berjaga malam aku hahah

Diambil hanya dengan PowerShot aku dengan setting2 yg bercelaru2 haha (sebab try2 nak dapatkan gambar yg clear)...

Ni awal2 lagi, jam 1.22am...bulan masih penuh... Subhanallah cantek...

full moon


1.59am... mcm sama dengan gambar kat atas, tapi kalau korang perasan, bahagian atas kiri tu dah mula gelap sikit


2.01am... sama dgn gambar di atas ni, cuma setting berbeza


2.03am.... tanpa zoom
 Oh ye..aku tak keseorang malam tadi... ade cik kucen tolong temankan... haha memule die ni tengok je ape aku buat. Tapi bile aku nak amik gambar malu2 plak die nak pandang kamera.



2.05 am


2.05am jugak, tapi lain setting...dah makin gelap


2.58am.... dah tinggal separuh... lepas ni laju je die hilang


2.58am... gmbar bulan yg sama cuma kurang zoom


3.13am.... ni je yg tinggal....dah hujung2 sangat dah time ni, sesetengah tempat bulan dah hilang dah time ni


3.14am... zoom sket


3.16am... ni kalau M  mode setting, ISO200, 1/200, F4.3... tak nampak kan bulan kaler oren tu?
 Jeng3..... The moon is entering the umbra!!

3.24am....  Nampak bulan oren yeah! ni plak bile aku tukar ke AV mode, F 6.3, ISO800... hentam je nih...try and error demi nak mendapatkan secebis dua gambar.... hahaha

Fuh...memang xseberapa pun gambar, sebab bukan gune dslr. Lepas tu dah nak dekat kul4 cetu tangan aku pun dah lenguh pegang kamera dan bulan pun semakin menghilang...maka aku pun masukla umah, buat ape yg patut.... sambil tengok live streaming dari SLOOH. Smart oh website tu...siap boleh pilih nak tengok bulan dari Cyprus atau Dubai atau South Africa. Pastu siap ade Eclipse Timeline. Haha. Time tu live streaming dari ANGKASA pun dah lama off sebab awan tebal katenye...

snipped from ANGKASA' live stream video @ 2.55am

Ok so as a conclution...ni la hasilnye yang dah dibuat ANGKASA awal pagi2 tadi.... Gambar ni diupload beberapa minit yang lalu oleh MLE kat pesbuk....Begitu pantas dan tuntas diorang ni kan!



Korang bleh Like facebook ANGKASA untuk dapatkan info2 tentang gerhana malam tadi.

Dan kalau nak tahu macam mana bleh terjadinye gerhana ni, bleh tengok video yang disediakan oleh NASA kat youtube ni...



Dah tengok video tu? Sekarang tengok gambar kat bawah ni plak, lakaran kajian tentang gerhana bulan yang dilukis oleh Al-Biruni ratusan tahun dahulu. Same kan dengan ape yang saintis2 sekarang ni lukis? =) Subhanallah....


gambar ni diambil di laman web Falak Online

Tapi ade mende lain gak yang aku eksaited! Tengok la enjin carian Google ni! Hahaha suke aku maen2 mende tu, undur, kedepan, undur, kedepan hahahaha Oh korang bertuah sebab skarang ni mende ni still ade lagi... Check it out! Pegila main2 mende ni kat Google. Hahaha...

smart owh! tak sangke dorg akan terpikir buat mendalah ni hahahaha


mase kul 3 pg tadi yg hujung die ni belum ade lagi, baru sampai bulan kaler oren je



"Sesungguhnya matahari dan bulan merupakan dua tanda daripada tanda-tanda (kebesaran) Allah. Tidak berlaku gerhana pada kedua-duanya  kerana kematian seseorang dan tidak pula kerana kelahirannya. Maka apabila kamu melihat gerhana maka bersolatlah dan berdoalah sehingga kembali terang (hilang gerhana)."
[Hadis Riwayat Muslim]


Subhanallah...




Enjoy the moon!



Ndeanuar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...