Saturday, June 25, 2011

Pengaruh rakan sebaya

Situasi 1

Juriah: "Eh dulu ko tak suke minum Milo.Ni ape hal tetibe gile Milo plak ni? Setiap sejam kau bancuh Milo"
Qasidah: "Ni semua pengaruh Angelina la ni....kan aku dah terikut2 jadik suke minum Milo.."
Juriah: "Ooo..."

Situasi 2

"Ewah2 dah minat k-pop kau ye sekarang Farizal! Kemain hebat lagi koleksi lagu2 ngan movie2 kau, kalah orang perempuan," tegur Muzaffar, mengejutkan Farizal yang sedang kusyuk menonton video klip Tae Yang yang menari2 dalam alunan muzik lagi Wedding Dress. Sesekali kepala, bahu dan tangan Farizal terlentok2 mengikut rentak tarian yang dilihatnye walaupun tengah meniarap depan laptop.
"Haha, tulah, dulu aku x minat. Ni sume pengaruh Fatihah la ni.. duk suruh aku tengok. Kan aku dah suke."

Jadahnye pengaruh?

Sebenarnye kite semua dah salah konsep tentang pengaruh rakan sebaya, pengaruh rakan, pengaruh media massa, pengaruh ahli keluarga, dan ape2 lagi lah pengaruh.

Kenapa aku kate salah? Sebelum tu mari ikuti pesanan Dr. Norsiah, Family Medicine Specialist mase kitorg posting Family Medicine kat Tampin bulan Mac yang lepas.

Mase tu kitorg tengah disscuss pasal drug addiction, drug abuse etc etc. Dr.Norsiah cerite la dia pernah tanye sorang patient ni, budak sekolah lagi, "kenapa kamu ambik dadah?" lembut je Dr tanye. "Sebab pengaruh kawan2," jawab budak tu. Ayat cliche, haha so aku x terkejut dengan jawapan budak tu, tipikal sangat jawapan kan. Tapi yang membuatkan aku terfikir panjang sampai ke hari ni ialah respond Dr pasal jawapan budak tu. Dr cakap kat kitorg sekelas,

"Macam tu lah manusia kan, ape2 pun mesti nak salahkan orang lain,.."

Ha, paham tak?

Maksudnye, bile kite kate ape2 yang kite buat tu sebab pengaruh orang ke atas diri kite, maksudnye kite salahkan orang lain atas ape yang kite buat. As if we are saying, "I'm not that bad, but they made me!"

Yeke? Ce pikir balek.

Kite semua ade hati, ade keinginan dan kehendak memasing. Kalau kite tak suke, tak minat, benci sesuatu menda tu, kita takkan buat. Betul tak? Contohnye aku la senang. Sekeliling aku memang berleluasa peminat2 korean movies, drama, songs, tapi aku sampai arini takde pun jadi peminat. Pengaruh? Memang ade pengaruh, aku tengok jugek kekadang, tumpang2 tengok sket2 kat laptop diorang, tapi aku tak boleh nak minat. Sebab hati aku tidak ke situ.

Pernah ade sekali tu cuti sem so konon2 nak layan citer korea la kan, ikut trend kate orang. Aku pun pasangla CD cerite off-kos-la-aku-tak-ingat-tajuk-die-pasal-aku-tak-minat-korea. CD tu kepunyaan maksu aku yanga dek aku buat cam rete sendiri wahaha. CD 1, dalam 2 minet pertama aku dah rase lain macam, 5 menet, aku dah mula loya, 10 menet, ugghh aku dah takleh followww! Aku rupe2nye mengalami syndrome takbleh menerima bahasa korea lol so aku pun stop cerite tudan2 tu jugak dan sampai arini tak penah tonton ape2 muvie korea waima cerite series pun tak penah abes satu episod...... takat intai2 tinguk kejap2 tu ade la huhu tapi aku minat jepun, ha...jepun punye bahase aku suke hehee

Contohnye korang plak kan. Dah hati tu takde kat buku2, bagi la buku yang best macam mana pun, kawan dengan ulat buku yang asik beli dan baca buku berganti2, tapi kalau hati dah tak de kat situ, takde de nye korang nak bace. (Eh, ni mcm aku punye tebiat jugak la haha. Ye aku memang liat membaca skarang.)

Nak lagi contoh? Contohnye politik ha...hamik kau. Eh macam aku je jugak lagi. Bile kite tengok orang tu sebuk2 cakap pasal politik, jangan la kite pi sok sek kat blakang die, "ni pengaruh intenet la ni, banyak sangat die bace website2 politik." Atau kite kate sebab mak ayah die orang politik ke, tak. Pengaruh tu memang ade, mungkin 9-10% cetu, tapi faktor terbesar seseorang tu buat ape yang dia buat, adalah diri sendiri. Bukan sebab orang lain.

So lepas ni kalau anak ke adik korang ke buat menda tak elok, pastu bg alasan yg tu sebab pengaruh kawan, cakap la "kalau kawan ajak makan taik, nak makan?" ha senang tapi pedas haha.

Aku pun tekejut sanye dengar Dr cakap camtu. Ingatkan doktor terime alasan budak tu, rupenye lain pendapat Dr. Dan aku sangat setuju dengan Dr. Norsiah. Sampai arini, ape yang aku pegang, macam tu lah. Kalau kite suke, macam mana pun halangannye kite akan buat, akan ade keinginan dan keazaman nak buat menda tu. Tapi kalau tak suke, kite takkan buat walau macam mana kuat pun pengaruh. So why blame others on our own deeds?


YOU ARE WHAT YOU DO




ps: Belog ni akan diabaikan selama seminggu starting esok sebab aku dah balek ostel, pastu rabu-sabtu pegi kem kat N9..... To Esma Nawal, selamat pengantin baru (2 Julai 2011).... sedihnye xdpt pegi..sobss. 


ps2: Nama, watak2 dan cerita2 dalam Situasi 1 & 2 adalah rekaan semata untuk menceriakan hati pembaca haha




Ndeanuar

Thursday, June 23, 2011

Kenapa aku dah follow orang tu tapi dia tak follow aku balek? sobss

Salam semua....

Haha tajuk cam emo je lol

Macam perasan banyak orang follow belog ni kan hahah takdela sanye aku nak bgtau n nak share menda yang korang tak perasan. Korang penah follow belog orang lain tapi orang tu tak follow korang balek? Jangan panas2, mungkin korang sendiri tak prasan kesilapan korang kot.

Atau pun ade orang dah follow belog korang tapi die terus hilang tanpa meninggalkan jejak? Aku paham perasaan korang, aku pun kecewa, sedih, stress, dukacita, frust menonggeng kalau orang yang follow aku tak tinggalkan link, dah la tak bgtau kat shoutbox, cane aku nak follow balek kan...tsskkkk...ok tipu haha

Sanye tips ni aku terbace dari blog orang jugak. Tapi lupa nak simpan link dia dahtu nak cari balek haha aku ni sangatla rajen nye kan nak pegi cari lol so kalau sape2 jumpe belog yang aku maksodkan tu tolong bgtau aku balek ye kang orang kate aku ciplak idea orang plak haha. Ok kali ni aku buh nombor2 la senang korang takde pening kepala

1) Kalau korang dah follow mane2 blog kan pastu muke korang akan muncul camni kan... aku bg contoh muke n name aku la senang.....


2) Pastu sile klik kat pekataan Option kat bawah name korang tuuu.... pastu nanti kuar la list camni....kalau bahase melayu apekentah namenye, 'Pilihan' la kot..


3) Then klik plak kat Site setting tuuu...(kalau BM: 'Tetapan Tapak' lol. xbaek aku gelakkan bahase sendirik) pastu nanti muncul sebijik window camni.... klik kat Add links kat kotak yang ade gambar korang tu....




4) Pastu nanti akan kluar kotak camni.... korang isi la URL (link/adress blog anda) dan Link name (name belog anda) dan terus picit butang Add tanpa ragu-ragu

Bile dah Add link ni, nanti muncul lah logo Blogger kaler oren kat bawah perkataan Add Links tu, macam dalam gambar di (3).
FYI, korang buleh tambah lebih dari 1 link belog korang tau! tapi taktau la maksimanye brape


5) Tadaa!!!!... tadaa jadahnye!!? ape pekdahnye sume step2 kat atas tu?

Okey okey kesan dari tindakan korang tadi tu, bile pemilik belog yang korang follow tu picit kat gamba/avatar/icon belog anda, die akan nampak link ke blog anda.....camni...


(Blog 2dayblogger) - kat sini akan tertulis nama belog yang korang baru follow
Links - link ke belog korang yang baru korag add tadi kat step kat atas tadi..tu ade name belog aku..see?
Sites I've joined - belog2 yang korang dah follow before ni...

Plus, kat sudut atas kanan mendalah ni patutnye tuan belog tu akan nampak satu button follow. So kalau die malas nak pegi belog korang pun die bleh terus picit kat situ kalau die nak follow lah kan haha

Katela korang tak buh link ke belog korang cam yang aku bgtau kat atas ni kan, so bile tuan belog tu klik kat gambar/avatar/icon blog korang nanti, boommm....semedanggg senarai belog2 yg korang follow kuar kat situ....tapi name belog korang? takde!! haha pekdahnye? ha, pekdahnye?? hahaha

Haa so jangan degil, dengar cakap mak ye. Pegi buat.



So cetulah hehehe okbye =D


Ndeanuar

Monday, June 20, 2011

Bukan entri kawen-kawen dah

Assalamualaikum.

Hai kawan2. Entri kali ni taknak cakap pasal kawen2 dahla...kang ade yang ingat aku ni desperate nak kawen ke ape...asek pegi org kawen, tlg org kawen, tulis pun pasal kawen je lol so kali ni aku nak tulis random je sebab kehidopan hari2 aku pun memang la bosan...

my 1st home-made choc  ice cream yg tak nampak mcm coklat heehooo
Ok tu kan gambar eskrem, so aku nak cakap pasal eskrem.

Kev Jumba cakap Girls are like M&Ms. Why? Because they are colourful, and they are tasty lol ape maksud tasty tu die je yg tahu. Kalau kev jumba kate girls are like M&Ms, aku pun ade  palsapah aku, iaitu aku nak cakap hati perempuan ni macam ais krim.

Eh yeke macam eskrem? Memandai je. Ah sukati aku la ni pepatah aku haha.

Kenapa aku cakap cetu?

Eskrem ni pun colourful, ade mcm2 perisa n warna. Pastu eskrem adalah mende yg cepat rosak/ bertukar rupa kalau kite tak jaga elok2, tak letak di tempat yg betul. So kalau nak eskrem tu elok je cantik, kena la jaga elok2. Dan pasti rasenye sedap kalau kite pandai jage.

Macam tu jugak hati orang perempuan. Kalau ko pandai jaga bebetul, nilaiannye tak terhingga. Pecayalah.

Eh rasenye aku penah cakap Hati perempuan ni macam permata? (kalau korang penah terbace la dlm entry lepas2) Lol ye tak ye jugak. Aah same je la, permata pun senang pecah so kena jaga elok2...

Susahnye la ye pasal hati dan perempuan ni sampai orang sebok2 nak citer sane sini..

Ha memang la susah! Meh mak nak bagi satu tips.

Orang lelaki kalau nak menangi hati perempuan, bukan dengan kekerasan atau kejantanan dia, atau kuasa mutlak dia as suami/ayah/abang/pakwe duhh =_='... tapi kena dengan kelembutan, ke'gentleman'an dia. Lembut selembut2nye. Dan sabar sesabar2nye. Kalau nak guna jugak power tu memang sampai kiamat la orang perempuan x cair... hek hek hek

Haha mesti korang tingat si seth tan dalam cite nora elena kan bile aku cakap pasal ni tetibe... hek hek hek takde la.. ni sume berdasarkan pengalaman sendirik lol


Ok dah takat tu je dulu. Cite lelebih kang abes la modal aku huahua...







Ha, kan aku dah kate aku taknak cakap pasal kawen hek hek hek











Arrhhhhh esok kene bawok budok pegi klenet gigi lagieee aaaaaaa malasnye =_=''''''''''

Ndeanuar

Friday, June 17, 2011

Why DONT men wanna get married? and Why women are so DESPERATE wanna get married?

Assalamualaikum semua! =)

Selamat berpagi2. Sekarang ni aku tengah menikmati nescafe...selalunye time kat umah ni aku minum coffee O je, tapi tetibe rase nak ade rase creamy2, so I added up some creamer la...hehe... tengah panas2 balek joging ni (harusla cite gak gi joging utk bg smangat pd gadis2 di luar sana wahaha).

waaa ade kopi gambar lunar eclipse tak?? kalau kopi cantek macam ni memang aku x minum la jawabnye haha [source]

Ok sanye ni baru kali ke2 aku pegi joging time cuti ni. Soo bad la you lazy fat-ass! <-- which is me =_='' ye mmg aku lebih banyak tido dari joging time cuti ni. I think my subconscious mind is telling me that this would be the last long, blast holiday ever for me before devoting myself to the final year and start working nanti lol... so aku kena la rest bebetol skrg...gugugu ceh! ayat sedapkan ati.

Oh telupe nak masuk tajuk. Sanye time berlari2 anak kat tepi tasik Taman Empangan Batu tadi aku dengar Fly.fm. Aku suke dengar Fly.fm Pagi Show, meriah dan menceriakan hari2 ku. Tajuk pagi ni plak agak menarek haha tak sesia aku gi joging. Tajuknye adalah mcm tajuk kat atas tu la ape lagi:


Why dont men wanna get married and Why women are so desperate wanna get married? 

gambar ni cam terbalek la plak dah dengan tajuk [Source]

"Whaddeheck??" <-- Orang2 pempuan misti hot dengar tajuk ni wakaka
Tapi aku cool jeh sebab aku tak desperate. So sape yang terbakar tu maknenye dia desperate wakaka lagi skali...

Part yg best nye dengar komen pemanggil2 la. Aku tak dengar banyak la since joging pun bape minit je pastu ade selingan lagu2 lagi kan. So ade la beberapa komenan diorang yang aku nak share kat sini...


Why dont men wanna get married??


Untuk soalan yang pertama tu banyak perempuan yang jawab. Ade yang kate laki takut nak pegang tanggungjawab. Yela once we are engaged with something/ someone, there comes the responsibilities. If we buy a car, then we have to take care of the maintenance to ensure its long lasting. If we enrolled as a student then we have to study and graduate. If we intentionally engaging into a relationship with someone then we have to do something to make sure that he/she stays with us. (But in this case, she). Itu orang tu la yang cakap, aku ulang je. Haha.

Takleh blah ade sorang caller ni, lepas cakap hello je terus die blurted out a pain-in-the-ass sentence: "Because they are Coward!" Hahaha terus tersengih aku sorang2 kat atas jalan tu...nasib baik takde orang dekat aku time tu kalau tak mesti nampak cam takbetul dah.

Laki yang dengar tu misti panas je rase tercabar.. kakaka
So sape yang panas tuh memang coward la kakaka lagi sekali...

Explanation caller ke2 tu lebih kurang la dengan kat atas tu kot. Sebab they are afraid of responsibilities.  Bukan semua laki cam tu kan, sesetengah nye lah kot..orang2 kat luar sana. Dan aku rase mende ni cam tak jadi isu sangat di kalangan rerakan aku baik di U mahu pun member2 skolah. Nape? Sebab kadar rerakan yang mendirikan rumah tangga kebelakangan ini adalah sangat memberangsangkan haha....

Banyak gak ape laki yang memang nak kawen skarang ni.. Diorang dah sedar tentang matlamat hidup, keperluan hidup sebagai orang yang bertanggungjawab, mahu menyayangi dan disayangi... *cough*. Tak caye tanye aku contoh2nye siape. Tapi aku takbleh bagitau korang la sape hahahaha rahsie2.. So kite layan je la perbincangan menarek ni ye..

Antara yang bestnye lagi (x sure sms ke fb ke tweet ke) dari sorang pendengar wanita ni. Katenye she has been in a relationship with her boyfriend for 28 years omg...!! and now they already have 2 children, but still not getting married omg omg sabarnye kau nyah. Pastu die kate lagi, "maybe I should just walked away long ago..." and she said that because she is tired after 28 yearsss of hwaiting! Hoi dah 28 tahun baru nak menyesal ke... agagaga nak gelak, kesian.. tapi macam2 la manusia ni kan. Penyabarnye la hai. Harapnye bukan muslim la kan huhuii..


Why women are so desperate wanna get married?


best woo kawen... nanti ade orang dukung kite macam Seth Tan..aaaaaa *pengsan* [Source]
Okey masuk soklan ke2 plak. Actually dorang gilir2 tujukan 2 soklan ni. Kadang dorang issued kan soklan 1st, pastu tukar balek ke soklan ke2. Soalan ke2 ni plak ade la sorang man caller ni menarek gak die punye komen. He said:

"Actually women are so excited about the wedding, not the marriage."

Haha amik kau sedas.

Orang perempuan dengar ni mesti bengang je rase.. kahaha...
So sape yang bengang tu memang la die seronok nak kawen je tapi tak reti ape itu rumah tangga. kahaha lagi sekali.. eh xsedap la gelak kahaha ni tahpape lol

Hehe aku tadela nak perli sape2 ye, korang bace ni sape ingat aku perli2 orang sile tampar2 diri sendiri. Berdosa tau sangka buruk. Sebab aku pun perempuan jugak..aku pun paham ape yang perempuan suka dan ape yang perempuan nak.

In a way betul jugak kate dia, jadi mari kite amik iktibar sekejap ye. Sebab terlalu sibuk dan eksaited sangat dengan persiapan untuk perkahwinan tu, kadang2 kite sampai terlupa untuk mempersiapkan diri menghadapi alam berumahtangga. Alam menjadi isteri orang. Ilmu2 untuk menjadi isteri yang taat dan ilmu2 untuk mengekalkan keharmonian rumahtangga. Whoa aku cakap pasal rumahtangga lols. Tapi tak semua orang perempuan macam tu. Ramai je lagi yang the other way round Alhamdulillah untung laki dapat orang macam ni so sape2 nak tau siape gadis2 yang ade ciri2 macam tu boleh contact aku wakaka :ppp

Oh my...cube pause sekejap. Sanye bukan orang perempuan je ye kena buat persiadaan utk marriage ni, lelaki pun kena jugak ye haha

Ok tamatlah perbincangan tajuk ni lapar dah perut aku nyah. Jom sarapan wakaka dah pukul doblas. Sanye aku tulis entry ni tadi kul 9am lebih pastu stop kejap kuar masuk toilet sidai kain sapu sampah sume patu baru sambung taip balek. Makan je belum. Adoi jom la makan. Thanks ye sudi baca! ^_^



Okey esok nak joging lagieeee supaya dah kawen nanti laki kite nak dukung takde la berat sangat wahahaha



Ndeanuar

Thursday, June 16, 2011

Malam bermain cak-cak dengan bulan

Assalamualaikum semua!

Huhooo...Alhamdulillah, dapat tengok gerhana bulan malam td..

Sanye tak plan pun nak stay up utk tengok gerhana tu. Tapi tah cane terpengaruh dgn keterujaan orang ramai kat pesbuk Malaysia Lunar Eclipse....semua orang bersemangat nak tengok. Aku pun pakaila sweater & tudung, gi keluar nak tengok ape yang bleh nampak. Belum sempat kluar pagar, aku dongak atas, dah nampak bulan. Wah. Ingatkan nak kena cari2 lagi kat luar. Dari dalam pagar dah bleh nampak. Pastu masuk balek, tengok2 dah nak dekat 1.25am.. Aku pun tunggu je la nak tengok ape jadi. Pastu.... cetulah...keluar masuk keluar masuk hahahaha

Meh tengok gambar yg aku dapat...tak la lawa mcm gambar2 kat MLE kan...tapi atleast ade kenangan berjaga malam aku hahah

Diambil hanya dengan PowerShot aku dengan setting2 yg bercelaru2 haha (sebab try2 nak dapatkan gambar yg clear)...

Ni awal2 lagi, jam 1.22am...bulan masih penuh... Subhanallah cantek...

full moon


1.59am... mcm sama dengan gambar kat atas, tapi kalau korang perasan, bahagian atas kiri tu dah mula gelap sikit


2.01am... sama dgn gambar di atas ni, cuma setting berbeza


2.03am.... tanpa zoom
 Oh ye..aku tak keseorang malam tadi... ade cik kucen tolong temankan... haha memule die ni tengok je ape aku buat. Tapi bile aku nak amik gambar malu2 plak die nak pandang kamera.



2.05 am


2.05am jugak, tapi lain setting...dah makin gelap


2.58am.... dah tinggal separuh... lepas ni laju je die hilang


2.58am... gmbar bulan yg sama cuma kurang zoom


3.13am.... ni je yg tinggal....dah hujung2 sangat dah time ni, sesetengah tempat bulan dah hilang dah time ni


3.14am... zoom sket


3.16am... ni kalau M  mode setting, ISO200, 1/200, F4.3... tak nampak kan bulan kaler oren tu?
 Jeng3..... The moon is entering the umbra!!

3.24am....  Nampak bulan oren yeah! ni plak bile aku tukar ke AV mode, F 6.3, ISO800... hentam je nih...try and error demi nak mendapatkan secebis dua gambar.... hahaha

Fuh...memang xseberapa pun gambar, sebab bukan gune dslr. Lepas tu dah nak dekat kul4 cetu tangan aku pun dah lenguh pegang kamera dan bulan pun semakin menghilang...maka aku pun masukla umah, buat ape yg patut.... sambil tengok live streaming dari SLOOH. Smart oh website tu...siap boleh pilih nak tengok bulan dari Cyprus atau Dubai atau South Africa. Pastu siap ade Eclipse Timeline. Haha. Time tu live streaming dari ANGKASA pun dah lama off sebab awan tebal katenye...

snipped from ANGKASA' live stream video @ 2.55am

Ok so as a conclution...ni la hasilnye yang dah dibuat ANGKASA awal pagi2 tadi.... Gambar ni diupload beberapa minit yang lalu oleh MLE kat pesbuk....Begitu pantas dan tuntas diorang ni kan!



Korang bleh Like facebook ANGKASA untuk dapatkan info2 tentang gerhana malam tadi.

Dan kalau nak tahu macam mana bleh terjadinye gerhana ni, bleh tengok video yang disediakan oleh NASA kat youtube ni...



Dah tengok video tu? Sekarang tengok gambar kat bawah ni plak, lakaran kajian tentang gerhana bulan yang dilukis oleh Al-Biruni ratusan tahun dahulu. Same kan dengan ape yang saintis2 sekarang ni lukis? =) Subhanallah....


gambar ni diambil di laman web Falak Online

Tapi ade mende lain gak yang aku eksaited! Tengok la enjin carian Google ni! Hahaha suke aku maen2 mende tu, undur, kedepan, undur, kedepan hahahaha Oh korang bertuah sebab skarang ni mende ni still ade lagi... Check it out! Pegila main2 mende ni kat Google. Hahaha...

smart owh! tak sangke dorg akan terpikir buat mendalah ni hahahaha


mase kul 3 pg tadi yg hujung die ni belum ade lagi, baru sampai bulan kaler oren je



"Sesungguhnya matahari dan bulan merupakan dua tanda daripada tanda-tanda (kebesaran) Allah. Tidak berlaku gerhana pada kedua-duanya  kerana kematian seseorang dan tidak pula kerana kelahirannya. Maka apabila kamu melihat gerhana maka bersolatlah dan berdoalah sehingga kembali terang (hilang gerhana)."
[Hadis Riwayat Muslim]


Subhanallah...




Enjoy the moon!



Ndeanuar

Wednesday, June 15, 2011

Entri cuti-cuti

Assalamualaikum.

Huish kesian tgk belog ni diabaikan selama beberapa hari.

Ala aku bukannye ape, cume xde mende menarek nak tulis. Cuti tanpa gaji adalah sangat menyedihkan..sobss.. wahaha. Ok awal2 aku cakap, macam bese, entry kali ni takde info yang berpekdah pun kepade pembace sekalian. Sesaje je tulis sebagai kenangan cewah.

Yelah sanye bukan senang nak tulis entry yang ade info. Kena buat research. Oh haha takde la research yg betul2 research, tapi paling2 koman pun kena gugel la info tu nak bagi kompem betul kan, ye dak. Pastu kena ade gamba2 lagi. Isk2 orang yg malas macam aku ni mane larat nak tulis entry2 berpekdah cam tu. Ngomel2 sendiri boleh la....huhuhu :ppp

Tapi cuti kali ni agak tak duduk diam jugakla banding ngan cuti-cuti panjang sebelum ni. Selaen pergi hantar dan mengambik adek, mak dan abang pegi sane sini, ade la jugak aku kluar2 dgn kwn2. Tapi makan2 angen tu takde la...fiu fiu...~

Ok since dah takde sangat cerita menarek dalam idop aku ni so xpela aku cite jugakla serba siket aktibiti jalan2 aku. Cuti kali ni lah paling tak duduk diam.. Boleh kate 50% bejalan saje. Sambut besday je dah 2x keluar. hahah. Kenduri kawen? Oh tak payah cakapla, memang tetiap minggu pegi kenduri. Dari awal2 cuti dah sebuk tolong persiapan kawen membe, pegi ikut soping barang kawen sane sini, diikuti kenduri2 laen, baek sahabat handai, jiran2 atau sedara mara. Sampaikan kenduri kawen jiran belakang rumah arwah tok kat kampung kat Perak tu pun aku pegi... agagagaga (ala bukannye sebab suke pegi kenduri, tp sebab nak temankan mak je aritu.. hehe)

Ate kite nengok gambo je le ye..

Kenduri jiran kat kampung... hujung Mei aritu...
pakteh dan mak.. kat kenduri jiran belakang rumah arwah tok kat kampung.. hehe gambar pengantin aku tak hamek pon hahaha

rumah pusaka arwah tok & opah... tempat aku membesar selama 2 tahun lebih...kuikuikui....

pastu gi umah pakyang kat teluk intan :)

pastu kitorang bermalam kat umah pakteh kat sri iskandar... kekanak tu semua sepupu aku la, termasuk si kacak yg berbaju biru tu.. tudung purple tu plak makcik aku, adek mak =)

with uncles and aunts sebelum bertolak balek kolumpo

Pastu next weeknye plak, pegi kenduri Kinah & Acat kat Sg. Besar (4 jun)...

time ni dah xde orang sgt dah, dah kemas2 meja dah pun..

...time tu sempat aku paksa Nad (Nadia Hanis) kidnap aku kejap dari umah acat bawak gi kenduri Syida....hehehe

bersama pengantin dan rerakan sambest yg lain =)
dari kiri: nadhratul husna, nad, syida & suami, aku, haliza, nazurah, wan yusra, aqilah zul & munjiah.

nazurah, me & nad

Kat bawah ni plak gambar2 mase kuar ngan Bal & Haliza 7 Jun (selase) lepas. Ala, bukannye nak seleb2 ape pun, just nak jumpe diorg je. Bal ni memang aku xjumpe2 since abes spm. Liza plak, jarang jumpe. Akhir2 ni je baru jumpe kat wedding kawan2. Yang bestnye, Cikgu Liza blanje kitorg tgk cite Pirates! yay! =D

Oh, senin tu mase besday aku (6jun), kuar dgn eija, xde hamik gamba. Kitorg pegi makan kat times square sambil meraikann eija dah dapat keje... hehe =)

Balkiah & Haliza

yay dpt adiah besday!
 Balkiah Mokhtar
dgn pemberi adiah... hehehe

payah gile nak jumpe si macek Bal ni!!...bape lame dah plan nak jumpe...huhu
 Ok tipu! Lupe plak yang sanye aku penah jumpe Bal mase die tgh buat diploma kat UiTM Sri Iskandar.... tu pun sebab aku pegi umah pakteh kat Sri Iskandar tu..mase tu aku suruh Bal dtg jumpe aku kat umah pakteh  hahaha lepas tu memang tak jumpe2 sampai la skarang ni, die tgh buat master kat UiTM Shah Alam. Sket je lagi nak grad dah die untuk kali ke3!! waaa aku sekali pun belum hahahah!!

Noor Haliza M. Said 

ok Liza kena bongkok sket untuk mengimbangi ketinggian die ngan aku haha
Last aku jumpe Liza mase kat kenduri kawen Ain Najwa. Eh lupe! sanye aku baruuu je jumpe seminggu sebelum kitorg kuar ni, iaitu kat wedding Syida Darus kat Sg. Besar (4jun)...kuikuikui..... tp sebelum tu, mase kat kenduri Awe (Ain Najwa Badrul Amin) la last aku jumpe die...hehehe...tu pun mase raya 2009 kot....huhu...

Nape aku nak jumpe sangat dorg ni? Uish mestilaaaa... besprennnn... dulu kalau aku nannes2 kat skola diorg ni la aku cari..tempat mengadu.. wahahaha pecah rahsie... :ppp

Ape? Aku dulu kuat nannes?? aah, bukan saje kuat nannes, malah kuat tidur, kuat makan, kuat gelak kuat main hahahahaha wekkk :p

Ala jangan la kate aku ni kaki jalan...aah tp memang pun. Sanye aku cume mengambik kesempatan time cuti ni utk jumpe kengkawan yg dah laaaame tak jumpe atau yang paaaayah nak jumpe. Huhu. Sile terharu.

Bile dah start blaja nanti takde dah aku galak camni...Starting 2 july ni aku makan dalam tak dapat join wedding esma sebab kene pegi kem PPD (anjuran fakulti) T_T...dan diikuti baaaanyak lagi event2 kawan2 yg aku tak dapat join, memandangkan time blaja nanti kena idop cam gaya nomad, sekejap kat sane sekejap kat sini. Pastu jadual taksame dengan orang lain. Tengok cuti ni, aku sebok ngan kenduri kawen orang, reunion puntakde wahaha. Tengok2 cuti pun dah nak abes, taksempat buat apape reunion. Takpela nti korg buatla reunion, aku nak jadi peserta biase je hihi.

Oh... petang tadi dapat berita mak kawan baik aku saket... dah di bawak ke emergency, tapi alhamdulillah takkena admit, n skrg dah kat rumah....








Saya doakan semoga mak awak cepat sembuh dan sihat seperti biase.... =(

Ndeanuar

Friday, June 10, 2011

Empty your head, fill your stomach hehehe

Assalamualaikum!

Eh boleh ke ade 'Hehehe' dalam tajuk entry? Hahaha boleh je la....
Ok entry sebelum ni aku cakap aku menulis bile tengah bingung kan? Tapi kali ni tidak! Im totally free of any kebingungan, yay! hahaha =D

All this while I was being such a fool. Foolishly forcing my head to keep on thinking about unnecessary things and messing up my head with other people's stuff. Pity me.

But today, I gain quite a relief. What a life! =D

Haha. Bile semua kekusutan tu dah takde rase macam best gila hidup. Ade banyak benda aku boleh buat, banyak benda aku boleh makan. Makan? Semalam sampai arini rezeki kat rumah ni meluah2 membuak2.. Alhamdulillah... Tengahari semalam mak bawak balek gulai tempoyak ikan patin lepas merewang kat rumah cik Yut (rewang untuk kenduri tahlil di malam harinye). Auummm!! Suke gile ikan patin!! Pastu time balek dari bank smalam aku singgah beli pisang berangan. Wahaha lame gile tak makan pisang. Petangnye pulak tetibe Aunty Sal & Uncle Din, jiran lame kitorg datang secara mengejut dari JB, dorang bawak buah duku ngan rambutan, nyum2! Pastu mak buat kuih sagu yg makan dengan air gula melaka tu, pehhh hingga menjilat sudu! Malamnye mak bawak balek mihun sup, lebih dari kenduri tahlil kat rumah cik Yut malam tu. Wahaha rezeki2. Tapi malam semalam aku just makan kuih sagu tu je sikit. Tak rase nak makan apape sebab kepala tengah kusut. So hari ni aku dah kosongkan kepala, and I want to live my life to the fullest! And I can fill my stomach till it full! Hahaha

Sekarang ni meja kat dapur tu penuh ngan memenda tu, plus tengari tadi mak masak nasi lemak...huhuhu Alhamdulillah nikmat. Betapa ramai orang kat luar sane kesusahan tak cukup makan, kite kat umah ni berlebih2 plak.

eh ade pulak ubat2an mak kat atas tu (kalsium n glucosamine).  sebelah kiri adalah team nasik lemak. dlm periuk tu sup utk mihun sup. yang hijau tu ape cube teka haha
Ape? Nak tengok nasik lemak? Nasik tu putih je la... ala yela2 aku tunjuk...... 

haa....kan dah ckp putih je... mak dah buang daun2 pandan dlm tuh... mmg tradisional sket kitorg masak dalam periuk ceni.. buh atas dapur... hehe sbb mak tak suke gune rice cooker, nanti melekat!


inilah dia buah yang berambut.... hehehuhuhu saje nak bg peminat2 rambutan jeles


tengok ni isi buah duku ni... yummiee...

pusing2 sket kasi can buah ni posing sebelum kena korban

huu sangat gebu lagi bersemangat 

Auummm!! dah kena ngapp!! hahaha pehhh manis gila

ok ni kuih hijau td. ape? telur katak? cess. aku dah agak dah korg akan cakap cetu nye... tak gune betul.

Ni la kuih sagu tu... Meh nak ajar cara nak buat kuih sagu ni. Kite tengok bidio la ye, tak maen la setakat tulis2 je haha

video

Eh sempat ikut tak? senang je kann hahahaha tuang ke kuah air gula melaka tu, poofff!! jadila kuih sagu gula melaka hahahahaha =ppp

tadaaa dah siap kueh sagu hahaha

Haha yela2 aku ngaku la aku tak join mase mak n umy buat kuih ni semalam. Kan aku cakp tadi semalam kepala aku tengah serabut. See? Bile kite serabut banyak menda2 menarik dalam hidup ni kita terlepas...Isk3 rugi rugi.... oleh itu jangan lah serabut2 kan kepala anda... hahahaha =D

Eh nape plak cerita pasal makanan2 ni sume??

Sanye tadi nak cakap, dahla tak payah sesakkan kepala pikir menda2 tak perlu sampai kepala sendiri jadi sesak, hati sendiri runsing. What's the point?? Lagi2 kalau masalah orang lain yang tak sudi nak kite tolong die. Baik pikir pasal hidup sendiri. Hoi, aku pun ade banyak keje lagi la nak pikir. Nak pikir aku makan ape lagi hahaha





Adios!!! Nak pegi mane? Nak pegi makan kuih sagu yang kat atas tu la, tadi nak tunjuk kat korg so aku kena tuang air gula melaka tu, pastu skarang sape nak makan? Aku jugak kena makan hahahaha




Duh...baru nak tenangkan kepala tetibe datang balek plak serabut2 ni =_='''

Ndeanuar

Thursday, June 2, 2011

Watak No.3 yang tak brape comel

Assalamualaikum...

Haaaaaaaaa....aku bingung. Bile aku bingung aku akan menulis. (I mean, menaip). Pastu bile dah tulis tulis aku pun makin betambah2 binguunnnggg. Huwaaaaaaaaa......kesian aku kan.

Kenapa bingung? Ye aku dah tau dah mesti korang nak tanye nape aku rase bingung, haha. Oh biasela hidup sebagai orang dewasa ni (arini aku rase nak cakap aku dah dewasa boleh? huahaha) penuh dengan liku2. Pastu dalam nak redah semua2 tu kite tak lari dari membuat keputusan. Yes, a decision indeed, the exact word that has causes me to be in this another puzzle of life.

Aku rase dulu penah tulis pasal betapa payahnye nak buat keputusan. Dalam entry tu aku buh gamba kawen Balqis ngan suaminye...pastu sume orang ingat aku tengah bingung nak buat keputusan pasal kawen muahahahahaha geli rektum aku nyah! Takde kaitan langsung sanye ok. Tau tak rektum tu ape? Isk, pergi gugel sendirik lah hahaha

Ha, gambar ni la... Isk ko ni kan Balqis, bawak 'badi' kawen plak kat belog aku haha

By the way time kaseh la bayak2 buat yang simpati dengan aku mase tu, hehe =D

Adalah harus kite ingat, semua orang, tak kire sape pun, samade diri kite sendiri, kawan2, adek bradek, mak bapak kite, semua orang membuat keputusan dalam setiap detik hidup diorg. Dari keputusan2 kecik seperti nak pakai baju ape, nak makan ape, nak gosok gigi ke tak nak, sampai la ke keputusan2 besar yang boleh mengubah hidup macam nak pilih course ape, nak kawen pakwe yg mane satu, nak beli kereta ape, nak sambung belajar atau nak terus kerja... semua ni kite jumpe dalam hidup kite, samade kat diri sendiri atau orang lain.

Kita orang, mestilah kena buat keputusan. Kalau pokok kelapa yelah takpayah buat keputusan. Kena tumbuh tegak ke atas. Kalau tumbuh ke bawah, masuk dalam tanah. Kalau melintang kang ramai plak orang jatuh terduduk dek terlanggar pokok kelapa.

Ok mari kite bercakap pasal membuat keputusan2 yg berat, atau tak berapa berat tapi up lagi la dari keputusan kecik2 cam contoh kat atas uh.

Lepas dorang dah buat pilihan, dah buat keputusan, ade plak mereka2 yang suka dan ade yang tak suka dengan keputusan tu. Kalau suka, Alhamdulillah, tuan badan takde ape nak runsing. Tapi bile keputusan dia buat tu tak menyenangkan beberape pihak, Oh dah tentu dia sedih bile ade yang tak suka, walaupun kadang2 dia pura2 cakap dalam hati, "Ah biarlah orang nak kate ape, ni keputusan aku, mase depan aku," tapi mesti dia still sedih jugak sikit. Pecayelah. Korang yang penah rase macam ni, ngaku je lah. Haha.

Tapi bile pikir2 balek, ketiga2 situasi kite penah rase kan?
1) si pembuat keputusan
2) orang yang suka dengan keputusan orang
3) orang yang tak suka / tak berapa suka keputusan yang orang lain tu buat.

Dalam entry yang aku link kan kat atas tu nampaknye ketika itu penulis agak tertekan dengan orang berwatak No.3 setelah keputusannye tidak disukai oleh orang itu. Adakah perkara tersebut berulang lagi kali ini? Mari kita same2 saksikan..... Ngahaha.

Dah2 benti ngarut....

Oh ye kawan2, sebagai orang yg dah dewasa (ehem), mestila kite taknak jadi orang yang buat orang lain sedih kan, dengan menjadi watak No.3 tu, walaupun kadang2 kite tak dapat nak elak untuk sejujurnya tak menyukai keputusan yg orang tu buat.

So cane?

Ceni2... Caranye ceni kawan2ku yang comel.. Kita bukalah hati, sangka baiklah yg sesungguhnye orang tu dah consider maaacam2 benda sebelum dia buat keputusan yg berat tu. Macam2 tahu. Benda2 yang kite pun tak terfikirkan. Ye bukan senang nak buat satu2 keputusan. Kadang2 orang tu sengaje taknak cerita perkara2 yg membuatkan dia buat keputusan tu, atas beberapa alasan, dia rahsiakan. Pastu kite plak tetibe nak kate dia tu tak pikir panjang la, tak matang la, tak rasional nak buat keputusan la...isk2 itu tidak adil!

Bagi orang2 yg bakal membuat keputusan plak, do consider every single thing. Ok ni basic sume org tau.

I mean, we really have to see the bigger picture. See it from inside the box, and from outside the box. See what and where will you be in five to ten years time with the decisions you make today. See what will happen to you and your future if you make a decision other than the one that you wanted to do. Ni kalau keputusan besar gile la kan pasal pilihan2 dalam hidup.

And the most important things is, do complete your decision with right reason, intention or niat. Which is merely Lillahi Taala... You won't regret that trust me =)

Ok dah, semoga orang No.1 dan orang No.3 tak gadoh2... tak baik untuk mase depan tahu... =)




Ok end of entry.... jumpe lagi di sesi2 kebingungan akan datang! adios...



Wasalam.


Ndeanuar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...