Wednesday, May 11, 2011

Sambungan cerita minggu yang sosial, episod 3 - Rumah Meah, Seniors & Soalan2 cepu-cemas

Assalamualaikum.

Hahaha tak habes2 lagi cerita minggu yg sosial. Yela bukan senang aku nak keluar bersosial, harusla aku nak cerite kat sini. Sanye bukan saje nak cerite2 kosong, tapi ade barang satu dua perkembangan dan pesanan aku nak share dengan korg sume especially rerakan seperjuangan. Ngeh2.

Ok aritu cerite abes kat HUKM, aku & Eija pegi lawat mak Ain Amir (member SAMBEST). Tapi ade update sket aku nak tambah. Sory la lambat update kat korang sebab aku teibizi sket 2-3 arini. Cewah.


Name surgeon tu adalah confidential. Hehehe. Tp beliau adalah slh sorg lecturer kitorg gak kat usim. Dan jugak examiner Kak Syifaa! Ulp! =D



Pagi Ahad lepas, 8May, pukul 9.26am Ain sms aku, Ain bgtau yg nurse dah bukak stapler kat bukaan pembedahan (surgical incision) kat perut mak dia. Tapi bahagian atas je yg bercantum elok, bahagian bawah masih terbukak. Ain siap nampak usus2 fresh kat dalam, ngeri katenye, tp cube buat muke cool. Hehe.

Petang Ahad yg sama, pukul 6.58pm, Ain sms lagi, dia kate mak dia skarang dalam OT. Prof yg tengok mak dia pagi tadi kate kena jahit semula incision tu. Prof cakap lagi, luka mak ain lambat sembuh sebab badan makcik kekurangan banyak protein. Protein penting untuk membantu penyembuhan luka dan membina sel2 dan tisu2 baru.

Semoga Allah permudahkan semuanya, dan semoga makcik siti hawa cepat sembuh, ameeenn...


Rumah Meah

Ok lepas Aku & Eija balek dr HUKM, aku pun beransur pulang meninggalkan umah Eija. Pergi pejabat post kat Tesco Ampang untuk renew lesen. Pastu aku teringat yg sepatutnye aku nak jumpe Kak Syifaa untuk amik nota2 dia. Aku pun call kak Syifaa, tapi diorg ade bengkel kerjaya pulak hari Jumaat tu. Habisnye pukul 5petang. Adeh lambatnye lagi. Since alang2 au dah ade kat hampang, so aku pun teruskan jgk la niat tu. Lagipun Senior2 dah nak balek kampung memasing by that weekend. Mase tu baru pukul 1 pm. Otak aku yg ligat berjalan ni pun pk la ape nak buat sementara menuggu ke 5 ptg, maka tetibe aku pun teringat la kat Meah! Hahaha

Tapi aku jalan2 la dulu kat Tesco tu, just to kill the time, so xde la lameeee sangat melepak kat umah Meah nanti. Haih kenape la buat pejabat post kat dalam Tesco, kan dah abes duit akuuu!! *salahkan pejabat post* :ppp

Ok happy sgt akhirnye dapat lepak umah meah & borak ngan mak die & adek2 die.... kuikui macam jaoooh sangat je, padahal dekat gile ok dengan ostel aku yg kat pandan mewah tu hahah seplo menet je kot


Long lost twin sistah!  Aku rase comot gile aku....kuikui


Tadaaa...ni la umah Meah yg comel... hehehe

Seniorss dan Khazanah2nye

Ok aku ngaku agak lame la aku lepak umah meah....semua bende dah habes cerite sampai taktau nak cerite ape lagi hahaha Pukul 6 aku pun gerak pegi jumpe Kak Syifaa kat hostel. Mengutip warisan pusaka dari senior2 yg dah grad...weehooo

Aku ingat nak pinjam empat lime keping nota ke kan, sekali sekontena diorg bagi hahaha ok tipu. sekotak kot. Dan dua bijik rak bukuk Kak Saarah yieeehaaa huhu so takpayah pening2 lagi nak letak buku kat mane nanti. Cumanye aku tak bawak balek la, dorg suro tinggal je kat rumah tu, nani dorg tulis memo yg dorg nak passkan rak2 n buku2 tu kat aku. Harap2nye rak2 tu tak mengalami naseb yg same seperti rak2 kasot kitorg dulu - hilang tak berbau.

Sanye aku agak rakus, mase tu ingat nak sms senior2 yang lain supaya sedekahkan jugak apape khazanah yg dorg rase dah tak nak, tapi sebab nak cepat time tu plus tgk buku2 kak Syifaa n Kak Saarah & Kak As bagi dah sangat banyak, so dapat la kawal sket napsu huahua.

Ok xde gamba. korang bayangkan je la suasana umah senior dengan lautan kotak2 buku, khazanah 6 tahun diorg sepanjang menjadi warga USIM.

Alaaa pasni kitorg dah xde senior...sedeh  =( besela senior sulong, so sume adek2 suke bermanje2 muahahahha geliiiiii


Soklan Cepu-cemas

Oh eh2 hampir2 terlupa plak ye. So mase aku jumpe Kak Syifaa aritu sempat la tanye beberapa soklan cepu cemas. Haih sememangnye Batch aku ni memang dikenali batch yg terer bab pembinaan, architecture, or to be more specific, bina masjid. Dan seperti diketahui umum, tempat kerja kitorg ni nanti, walaupun boleh pilih nak kerja kat mane, tapi still ade risiko yg tinggi untuk kena campak ke seluruh pelusok negara. Lagi2 kalau bujang. So perancangan adalah penting hehehe dan untuk itu kite kena la selalu bertanya demi masa depan bersama. Dan aku tau ramaaaai yg nak tahu pasal ni so aku wakilkan korg la ye bg mendapatkan jawapan2nyee Auummm!

Soklan 1
Aku: Kak Syifaa, aritu Prof Shahrir ade bgtau kitorg (sanye prof bgtau Mira & Mr D kui3), kalau dah kawen before grad & nak dapatkan tempat keje same dengan spouse memasing, kite kena submit sijil nikah, kan? tapi kalau akak macam mana plak? Akak kan baru nak kawen lepas exam ni? (iklan: wedding Kak Syifaa & Jamil Aiman adalah pada 14&15 Mei ni hehehe)

Kak Syiifaa: Aah kena submit sijil nikah time interview tu. Tapi cam kes akak, mase interview tu akak cakap je 'saya akan berkahwin dgn sekian sekian, pada sekian sekian, pastu nak mintak tempat keje same....". Pastu kepilkan salinanborang pasangan kite, n pasangan kite kepilkan salinan borang kite, camtulah...

Aku: Ooo...camtu kaedahnye.

Soklan 2
Aku:   Tapi camne plak kalau pasangan kite tu bukan dokte jugak?
Kak Syifaa:   Kalau camtu pun same, bgtau je orang tu, and mebi kena kepilkan surat pengesahan dari majikan dia kot, sbgi bukti yg die kerja kat tempat tu. Tapi kena tanye balek kot kat org tu macam mana.

Aku:   Ooo

Soklan 3
Aku:   Kalau kes Kak As plak macam mane? Kak As mestila nak tempat same gak kan? (sambil toleh kat Kak As)
Kak As:   *sambil kerut2kan muke sket ala2 comel* Hmm, aah nak la kat tempat same jugakkk
Kak Syifaa:   As pun same kan As? Kak As pun same, die pun bgtau la org yg interview tu, saya nak tempat same dengan sekian sekian sebab nak kawen pada sekian sekian....pastu bagi skali salinan borang si dia tu. hehe.

Soklan 4
Aku:   Wah akak, seminggu je lagi kan!!? *saje buat Kak Syifaa cuak*
Kak Syifaa:   Aah!! haha taktau la akak pun tak larat nak pikir, akak pikir ape nak jadi jadilaaa haha
Aku:   Hahaha ....elele padahal semua dah siap tu, saje je gimik akak ni... :p


Amboi2 suke korang ye info pasal kawen2. Tapi ade info yg lebih penting ok. Akak2 senior kite pesan, buat persiapan untuk pro exam ni dari awal. Time cuti 2 bulan ni tak payah kerja pun takpeee. Buat nota2 posting2 lepas yg mane kite tak sempat buat tu. Sebab once dah start sem nanti memang bz luar biasa, tak macam posting tahun2 lepas. Nota selalu tak sempat buat. Memang kena pandai cari masa. Pastu nota memang penting. Tak sempat nanti nak baca buku pepanjang tetebal uh. Pastu nanti practice physical examination banyak2. Depan examiner tu memang x sempat nak berpikir dah, kena smooth je buat, macam reflex.

2 bulan ni kejaaap jee... <-- Kak Anum & kak Alia pun cakap macam tu, mase aku terserempak ngan diorg mase bawak Rafiq pergi klinik gigi kelmarin. Huuu


Oke sampai situ saje dari saya...c u in my next entry nyiahaha.... to senior2 yg terbaca ni, kalau maklumat2 diatas tu tak betul atau terexaggerate tolong betulkan yeah hahahaha =D








Ha nanti2, sebelum komen tu, aku nak suro jugak korg buat gravatar korg kat siniiiiii....hehehehe =D tahniah untuk yg dah buat. Buat la buat la buat la senang jeeee! =D





Ndeanuar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...