Tuesday, May 31, 2011

The Story of The Ghost Car seperti yang dijanjikan, Wahaha


Ok minggu ni ade 2-3 wedding nak pegi (InsyaAllah). Selain menjadi mamarazi utk amik gamba2 dengan banyaknye, kehadiran rerakan adalah penting supaya time kite plak kawen nanti ade orang nak datang huahuahua majlis mereka menjadi meriah dan lebih bermakna. Dengan kata lain, takdelah membazir lauk2 sume kan, boleh kami lantak jehehe.


The Ghost Car

Oh cerita kereta hantu tu! erk, bukan lah aku nak kata keta tu kereta hantu tp keta tu maccam berhantu. Haha lain kan?

Sanye keta tu adalah keta 2nd hand baru makcik aku, tapi ayah yg uruskan pembelian keta tu, dan repair sume2 benda kat keta tu, dari cat baru, air cond, cermin, servis, seat baru, sume2 lah. Tapi keta tu agak uzurlah fizikalnye. Mase tu aku tak ready langsung kena drive keta tuh. Tetibe umy sms suruh ambik die balek keje sebab abang am balek lambat aritu. Haahhh.... Nak tak nak kena la pegi jugak.

Memule nak bukak pintu, secara manual lah kan, masukkan kunci pastu pulas. Sekali. tak boleh bukak. Ok  nampaknye kena kuat sikit, yeargghh baru boleh bukak. Masuk dan start enjin. Dalam hati doa banyak2 supaya enjin tak mati sebab semalamnye time nak panaskan enjin, die mati tetibe. Pastu aku turunkan tingkap untuk kuarkan bahang. Dah agak ready cetu, baca doa dan aku pun gerak.... Oh spray2 dulu dengan perfume wahaha...sempat aku pegi carik mendalah tu dulu.

Cam bese bile dah gerak ke jalan besar baru nak turunkan cermin dan pakai seat belt. Oh wahaha baru aku teringat cermin passenger depan kena tolak dengan tangan sambil tekan button die. Dem, terkena aku. Seat belt pulak mak aih ketat gile, haha lantak la tak payah pakai. Pastu aku singgah kedai nak beli topup. Ok time ni baru naikkan cermin (tertonggeng2 la aku kat dalam keta tu tanpa mempedulikan org kat luar haha) dan pakai seatbelt. Ok malu tu takpayah ceria la, aku rase jonah sangat hari tu tahu hahahaha


Ghost car Colorado. Eh tapi keta tu takde la sampai macam ni.  Cun lagi la dari ni haha. [Source]

Ok sambung perjalanan. Dan baru bape meter, aku tengok side mirror. Woah dah berubah dengan sendirinye! side mirror sebelah kanan dah terjungkit ke atas dan ke dalam. (mane la aku tak kate kereta ni berhantu hahahaha). Naseb baek berenti kat trafic lite, so boleh betulkan. Dengan cara manual juga ok, iaitu turunkan cermin tingkap pastu jolok2 dengan jari sambil menahan muke tebal bile org keta sebelah tengok. Wahaha. Nak je aku jerit "ni bukan keta saya!" Hahaha.

Sambung lagi jalan. Sambil hati terus berdoa janganla enjin mati, janganla brek tak makan plak tetibe... aku tak kawen lagi.... Haha. Tapi tetibe, Omaigod, side mirror ni berubah lagi. Plus, seatbelt ni makin lame makin menjerut leher aku. Errkk. tercekik!!! Ok xpe depan tu ade traffic lite lagi. Aku doa2 lampu tu merah haha. Tapi kali ni aku kena pilih antara dua, samade nak betulkan seatbelt atau side mirror sebab kalau nak betulkan dua2 kompem tak sempat. Oh dem, rupe2nye dua2 tak sempat nak betulkan sebab cepat sangat lampu jadik hijau balek =_='

Ok takpe, kite teruskan perjalanan jonah ni sampai traffic lite lagi satu kat simpang empat yg besar tu. Harapnye situ lagi lame die merah, boleh aku betulkan dua2 skali.

Yeah akhirnye sampai kat trafic lite simpang empat. Cepat2 aku betul2kan seat belt. Tanpa aku sedari mase aku tengah terkial2 tarik tali seat belt yang degil nak mampos, rupenye mat2 motor kat sebelah keta aku tengok je aku buat. Wahaha malu gila!! tapi, lantak korang la.. Hahaha...pastu aku kaver2 la macam konon2nye takde pape masalah haih, tak sempat jugak nak betulkan side mirror (yela malu la dorg tengok aku kena jolok2 cermin tu kat situ wahahah). Takpe lah nampaknye kena tunggu la next traffic lite pulak. 

Ok skarang kat trafic lite kat roundabout batu caves, iaitu trafic lite last kot sebelum aku masuk MRR2 ke Kepong (nak ke Damansara ikut LDP). So ape lagi cepat2 betulkan cermin. Tapi nak betulkan cermin kena bukak balek seatbelt sebab seatbelt tuh ketattt sangat. Lantakla orang nak tengok ke hahaha. Pasni kalau cermin ni nak lari2 jugak lagi ahh aku pusing je kepala, abes cerita Haha. Ok tak lupe jugak time ni aku tariikkkk tali seat belt tu panjang2 pastu gulung2 (adela caranye hehe) supaya aku tak tercekik lagi hahaha gile bongek cara aku nak survive supaya tak mati tercekik dalam kereta.

Ok kire2 keadaan aku dah agak tenang aku pun try la nak on kan radio. Walaupun mcm radio rosak je aku tengok, xpela aku bersangka baik sikit. Aku tak nampak pun button power. Dah tu aku tekaaannn je semua butang yg ade. Last2 berbunyi jugak wahaha sonok pastu kena tekan2 untuk cari siaran, makanye seketul2 la aku kena tekan sampai la jumpe bunyik. Namun tumpuan pada pemanduan masih diberi perhatian tanpa bertepi.

Nampaknye jalan smooth je so haruslah ke lane kanan untuk menjimatkan mase ye. Pastu aku pun jelinglah meter kan supaya nak memastikan aku tak melebihi had laju. Wargghhhh rupenye dah mencecah 140km/j....wahahahahaha geli usus aku tahu! Padahal kalau ikut firasat aku baru 90km/j cetu kot (baru nak start pecut). Rupenye meter pun rosak jugak... Ini kalau kena speedtrap ni dah ade alasan nak bagi hahahaha Maka aku pun drive la antara 120-150 km/j pada hari tersebut. Hahaha bunyi macam best gila.

Ape barang drive 60kmph je?? Maximum pun 140 kmph? Hahaha *belagak tetibe* [Source]


Haha camtuulah perjalanan paling gelabah aku seumur idop. Mase baru pandai drive dulu pon tak gelabah macam tu ok. Yelah aku tak ready langsung kena drive keta tu. Haha. Pastu time nak bayar kat tol LPD, duit syiling seposen terjatuh, haha.. adek (aku rase mamat tu mude dari aku) tu senyuummm je, gaya ala2 senyum mcm bapak marah budak kecik yg nakal wahaha (kau ingat kau senyum mcm tu kau chomell?? hahahaha)....

Ok tamat dah entry hyper nih. kenangan bersama kereta berhantu. Haha haruslah kenangan, sebab slalunye kite bawak keta yg elok je kan, takde masalah sane sini. Tetibe bawak keta ceni. Oh lupe nak cakap. Lepas aku dapat on kan radio tu, tak lame lepas tu side mirror tu berubah lagi.....kali ni kedua2 belah...hahaha naya la aku yg kena bergerak ke depan ke belakang, kena adjust2kan badan nak tgk side mirror. Nasib baik aku ni tak cepat panik muahaha so Alhamdulillah selamatlah sampai ke Bandar Utama, dan park depan TV3 lagi. Tapi misi nak usha Ally Iskandar still tak berjaya2 jugak. Huh. 

Sekarang keta tu dah selamat sampai kat tuan baru dia... huhu.. Tapi sebelum hantar keta tu ayah cakap die dah ganti dah side mirror baruuu huhuhu..... Tak berhantu dah la kereta tu.. "Macam tu lah kereta 2nd hand lama, kate ayah...."




    




Ndeanuar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...