Tuesday, May 24, 2011

Sile baca entry ini di tengah malam yang sunyi

Assalamualaikum.

Ok setelah lima hari aku mengabaikan belog ni, mari kita tukar cerita baru.

Aku nak story pasal tagline baru belog ni yang aku tukar lame dah, ade la dekat 2 minggu kot. Tapi ni baru datang mood nak cerita pasal tu.

Pernah dengar ayat kat atas tu?

Mestila macam penah. Tapi lain sket, aku ubah. Hehe.

Sanye, sape2 yang tak penah dengar, ayat tu aku ambik dari petikan trailer filem Karak terbitan KRU Production. Skrip sekor hantu betina nih. haha. Sile sile tonton trailer ni jangan malu2.. =D


video


....Arrrhhhh takleh belah dari 1st time dengar sampai arini aku suke dengar hantu tu sebut ayat ni sebab aku rase part tu sangat comel. ahaha.

Memang cool gila hantu tu. Sempat bagi nasehat kat orang yg tgh ketakutan nak mati tu. Sanye aku first tengok trailer ni dah lame. Adela sebulan yg lepas. Lepas tu duk terngiang2 kekate hantu dalam pale aku. Hari2 teringat2 ayat tuh. Pikir punye pikir, aku macam dapat rase rupanye ade point jugak dalam ayat ringkas tu. Sangat tepat mengena kat batang hidung aku sendiri hendaknye....

Ok memang aku ubah sket. Asalnye "Kenapa lari? Kata orang beriman," aku tukar susun atur ayat tu kepada "Kate orang beriman, kenapa lari?" --> supaya lebih 'kena' dengan point yang aku nampak tu.

Aku simpulkan ayat tu macam ni lah lebih kurang:

"Kita ni mengaku orang beriman. Tapi bila kena uji sikit, dah mengeluh. Merungut. Dan lebih teruk lagi, terus kita hentikan usaha tu sekerat jalan. Terus putus asa. Macam tu ke sipat orang beriman?"

Haa....

Pandaikan hakaq hantu tu? Memang pandai. So kalau kite jadi macam tu lepas ni, hantuk2kan la kepala kat dinding, malu dengan hakaq hantu tu... Haha.

Selalunye menda2 yg aku terngiang2 atau terfikir2 ni ade kaitan dengan hidup aku sendiri. Pusing punye pusing rupa2nye mesti ade sangkut paut dengan serpihan2 susur galur perjalanan hidup aku. Ewah. Memandai je.

Kawan2. Ingatlah, makin kite pilih untuk berada di jalan yg benar, makin payah dan berliku2 jalan itu.

Hidup ni memang penuh dugaan. Dari kecik, pastu sekolah rendah, skolah menengah, kolej, matrik, unibesiti, kerja. Suuumee ade masalah. Ok ape ade masalah. Baru la macam orang. Ape barang hidup dull aje tanpa stress2. Kan. Tak mencabar. Amboih. Sekali bile die yg stress berkerut jugak dahi tuhhh

Bukan tak boleh tensyen stress, boleh. Aku pun tensyen jua. Tapi bawak2 la beringat, yang kita ni ada tempat mengadu. Itulah Allah. Dia yang datangkan ujian2 tu nak tengok last2 kite boleh tempuh ke, kite K.O. Kite ngadu kat Dia ke, kite marah2 dan menyalahkan taqdirNya. Naudzubillah.

Tapi bijak2 lah menangani stress. Janganlah stress berlebih2an, janganlah buat macam dunia dah sampai penghujungnya. Macam dah takde hari esok. Macam dah takde jalan langsung. Macam orang tak percaya pada janji Tuhan, pada Allah. Naudzubillah.

Bak kate ayah, "Jangan cepat melatah," Maksudnye, rilek2 bawak bertenang, kite pikir cane nak setelkan. Ok?

Kadang2 tu tak pasal2 orang2 sekeliling yang tak berdosa pun terkena tempias stress kita. Haih Sabar je la nyah. Kalau aku pernah tertempiaskan korang dengan masalah aku, aku mintak maap banyak2. Isk, tak baek betul. 




Ok sampai sini dulu, selamat malam =)

Wasalam....



Kala ini aku berharap masa ini pantas berlalu


Ndeanuar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...