Tuesday, May 31, 2011

The Story of The Ghost Car seperti yang dijanjikan, Wahaha


Ok minggu ni ade 2-3 wedding nak pegi (InsyaAllah). Selain menjadi mamarazi utk amik gamba2 dengan banyaknye, kehadiran rerakan adalah penting supaya time kite plak kawen nanti ade orang nak datang huahuahua majlis mereka menjadi meriah dan lebih bermakna. Dengan kata lain, takdelah membazir lauk2 sume kan, boleh kami lantak jehehe.


The Ghost Car

Oh cerita kereta hantu tu! erk, bukan lah aku nak kata keta tu kereta hantu tp keta tu maccam berhantu. Haha lain kan?

Sanye keta tu adalah keta 2nd hand baru makcik aku, tapi ayah yg uruskan pembelian keta tu, dan repair sume2 benda kat keta tu, dari cat baru, air cond, cermin, servis, seat baru, sume2 lah. Tapi keta tu agak uzurlah fizikalnye. Mase tu aku tak ready langsung kena drive keta tuh. Tetibe umy sms suruh ambik die balek keje sebab abang am balek lambat aritu. Haahhh.... Nak tak nak kena la pegi jugak.

Memule nak bukak pintu, secara manual lah kan, masukkan kunci pastu pulas. Sekali. tak boleh bukak. Ok  nampaknye kena kuat sikit, yeargghh baru boleh bukak. Masuk dan start enjin. Dalam hati doa banyak2 supaya enjin tak mati sebab semalamnye time nak panaskan enjin, die mati tetibe. Pastu aku turunkan tingkap untuk kuarkan bahang. Dah agak ready cetu, baca doa dan aku pun gerak.... Oh spray2 dulu dengan perfume wahaha...sempat aku pegi carik mendalah tu dulu.

Cam bese bile dah gerak ke jalan besar baru nak turunkan cermin dan pakai seat belt. Oh wahaha baru aku teringat cermin passenger depan kena tolak dengan tangan sambil tekan button die. Dem, terkena aku. Seat belt pulak mak aih ketat gile, haha lantak la tak payah pakai. Pastu aku singgah kedai nak beli topup. Ok time ni baru naikkan cermin (tertonggeng2 la aku kat dalam keta tu tanpa mempedulikan org kat luar haha) dan pakai seatbelt. Ok malu tu takpayah ceria la, aku rase jonah sangat hari tu tahu hahahaha


Ghost car Colorado. Eh tapi keta tu takde la sampai macam ni.  Cun lagi la dari ni haha. [Source]

Ok sambung perjalanan. Dan baru bape meter, aku tengok side mirror. Woah dah berubah dengan sendirinye! side mirror sebelah kanan dah terjungkit ke atas dan ke dalam. (mane la aku tak kate kereta ni berhantu hahahaha). Naseb baek berenti kat trafic lite, so boleh betulkan. Dengan cara manual juga ok, iaitu turunkan cermin tingkap pastu jolok2 dengan jari sambil menahan muke tebal bile org keta sebelah tengok. Wahaha. Nak je aku jerit "ni bukan keta saya!" Hahaha.

Sambung lagi jalan. Sambil hati terus berdoa janganla enjin mati, janganla brek tak makan plak tetibe... aku tak kawen lagi.... Haha. Tapi tetibe, Omaigod, side mirror ni berubah lagi. Plus, seatbelt ni makin lame makin menjerut leher aku. Errkk. tercekik!!! Ok xpe depan tu ade traffic lite lagi. Aku doa2 lampu tu merah haha. Tapi kali ni aku kena pilih antara dua, samade nak betulkan seatbelt atau side mirror sebab kalau nak betulkan dua2 kompem tak sempat. Oh dem, rupe2nye dua2 tak sempat nak betulkan sebab cepat sangat lampu jadik hijau balek =_='

Ok takpe, kite teruskan perjalanan jonah ni sampai traffic lite lagi satu kat simpang empat yg besar tu. Harapnye situ lagi lame die merah, boleh aku betulkan dua2 skali.

Yeah akhirnye sampai kat trafic lite simpang empat. Cepat2 aku betul2kan seat belt. Tanpa aku sedari mase aku tengah terkial2 tarik tali seat belt yang degil nak mampos, rupenye mat2 motor kat sebelah keta aku tengok je aku buat. Wahaha malu gila!! tapi, lantak korang la.. Hahaha...pastu aku kaver2 la macam konon2nye takde pape masalah haih, tak sempat jugak nak betulkan side mirror (yela malu la dorg tengok aku kena jolok2 cermin tu kat situ wahahah). Takpe lah nampaknye kena tunggu la next traffic lite pulak. 

Ok skarang kat trafic lite kat roundabout batu caves, iaitu trafic lite last kot sebelum aku masuk MRR2 ke Kepong (nak ke Damansara ikut LDP). So ape lagi cepat2 betulkan cermin. Tapi nak betulkan cermin kena bukak balek seatbelt sebab seatbelt tuh ketattt sangat. Lantakla orang nak tengok ke hahaha. Pasni kalau cermin ni nak lari2 jugak lagi ahh aku pusing je kepala, abes cerita Haha. Ok tak lupe jugak time ni aku tariikkkk tali seat belt tu panjang2 pastu gulung2 (adela caranye hehe) supaya aku tak tercekik lagi hahaha gile bongek cara aku nak survive supaya tak mati tercekik dalam kereta.

Ok kire2 keadaan aku dah agak tenang aku pun try la nak on kan radio. Walaupun mcm radio rosak je aku tengok, xpela aku bersangka baik sikit. Aku tak nampak pun button power. Dah tu aku tekaaannn je semua butang yg ade. Last2 berbunyi jugak wahaha sonok pastu kena tekan2 untuk cari siaran, makanye seketul2 la aku kena tekan sampai la jumpe bunyik. Namun tumpuan pada pemanduan masih diberi perhatian tanpa bertepi.

Nampaknye jalan smooth je so haruslah ke lane kanan untuk menjimatkan mase ye. Pastu aku pun jelinglah meter kan supaya nak memastikan aku tak melebihi had laju. Wargghhhh rupenye dah mencecah 140km/j....wahahahahaha geli usus aku tahu! Padahal kalau ikut firasat aku baru 90km/j cetu kot (baru nak start pecut). Rupenye meter pun rosak jugak... Ini kalau kena speedtrap ni dah ade alasan nak bagi hahahaha Maka aku pun drive la antara 120-150 km/j pada hari tersebut. Hahaha bunyi macam best gila.

Ape barang drive 60kmph je?? Maximum pun 140 kmph? Hahaha *belagak tetibe* [Source]


Haha camtuulah perjalanan paling gelabah aku seumur idop. Mase baru pandai drive dulu pon tak gelabah macam tu ok. Yelah aku tak ready langsung kena drive keta tu. Haha. Pastu time nak bayar kat tol LPD, duit syiling seposen terjatuh, haha.. adek (aku rase mamat tu mude dari aku) tu senyuummm je, gaya ala2 senyum mcm bapak marah budak kecik yg nakal wahaha (kau ingat kau senyum mcm tu kau chomell?? hahahaha)....

Ok tamat dah entry hyper nih. kenangan bersama kereta berhantu. Haha haruslah kenangan, sebab slalunye kite bawak keta yg elok je kan, takde masalah sane sini. Tetibe bawak keta ceni. Oh lupe nak cakap. Lepas aku dapat on kan radio tu, tak lame lepas tu side mirror tu berubah lagi.....kali ni kedua2 belah...hahaha naya la aku yg kena bergerak ke depan ke belakang, kena adjust2kan badan nak tgk side mirror. Nasib baik aku ni tak cepat panik muahaha so Alhamdulillah selamatlah sampai ke Bandar Utama, dan park depan TV3 lagi. Tapi misi nak usha Ally Iskandar still tak berjaya2 jugak. Huh. 

Sekarang keta tu dah selamat sampai kat tuan baru dia... huhu.. Tapi sebelum hantar keta tu ayah cakap die dah ganti dah side mirror baruuu huhuhu..... Tak berhantu dah la kereta tu.. "Macam tu lah kereta 2nd hand lama, kate ayah...."




    




Ndeanuar

Friday, May 27, 2011

The story of The Ghost Car ended up with Jelena's song, Who Says

Assalamualaikum

Few days ago I was in a deep sorrow. I was sad, out of mood, numbed, hopeless and felt like I don't want to do nothing. It wasn't really bad as the stress I dealt with when I lost my lovely handphone (in March 2011), or had to pay almost RM200 for my father's car that was hit by a stupid, bad, bigfat-assed lorry in Simpang Pulai (February, 2011), but stress enough to popped out several new pimples to show how stress I was!!! arhhhhhh.....

Alhamdulillah at the moment, they are disappearing, as I am no longer in stressful condition rite now, plus the two good news I received since yesterday and today have brighten my daysssss (hehehe =)) but off course the scars urgghh they are so bad I want to rub'em as hard as I could to dismiss them so badly anyhow. If only that would work. Duhh..

Ok enough talking about the enemy of the universe.

Oh, hey wait. I think the jerawat, parut sorts of things, that we hate so much, it is actually to show the kebijaksanaan Allah the Almighty, to grant us a lesson about beauty. We often measure it solely by the physical look. Am I right? At the same time, we unconsciously are kufur nikmat (naudzubillah), moaning about every single thing we are lacking at. "Ala, aku pendek la..nak tinggi lagi 2 inci boleh..?" <-- ade budak tu suke merungut camni. isk3. sape jumpe die tolong sepak2 diee sket wahaha. When we have some tiny imperfections on our body, we tend to ignore and not to be thankful of the other gifts we have. MasyaAllah....

But how on earth could we be a complete ignorance to the perfectness of a great creature like our own self?

And who do we think we are to critic the creation of our God The Almighty?? Astagfirullah al 'azhim....

Eh okay. And why is that I ended up writing about all this? Uhhh initially I was thinking of sharing my experience driving a ghost car this evening to fetched my sistah Umy from work, Hahaha. Yeah Ghost Car indeed I called it, I was so scared starting from unlocking the screwed-up door I prayed all the way along the journey to not messing with it or any other car on the road, and even called my Ayah to reconfirm if I really had to do that, as the car was so....urhh scary Ahaha. And this is why I think I have ADD! Ahahahahaha =D

In next entry jelah insyaAllah... hehehe :p



Ok Wasalam! =)))



"Who sayy...who saayyy you're not preettttaayyy....." -Jelena Biemez- Muahahahaha.


Ha cantik kan? Sape kate Jelena tak cantik, pegi gosok mata dengan clorox. Ahaha. [Amik gamba ni kat sini]


Ndeanuar.

Wednesday, May 25, 2011

Ten Love Tanks

Sorry Mr. Gray. I just can't resist myself from sharing this with them =)

Imma share with you "The Ten Love Tanks", which I extracted some long time ago from this pocket book entitled The Little Book of Getting What You Want and Wanting What You Have by John Gray.


berkurun dah beli buku ni. hehe. 


as children indeed.....

- The First Love Tank -

love and support from God..... 


- The Second Love Tank -

change the soil....

- The Third Love Tank -

don't be too serious.. =)




....to be continued... =)




Hati wanita itu ibarat permata. Sangat rapuh dan sangat rumit penjagaannya. Namun, andai dijaga dengan baik, nilaiannya tidak terhingga.


Ndeanuar

Tuesday, May 24, 2011

Sile baca entry ini di tengah malam yang sunyi

Assalamualaikum.

Ok setelah lima hari aku mengabaikan belog ni, mari kita tukar cerita baru.

Aku nak story pasal tagline baru belog ni yang aku tukar lame dah, ade la dekat 2 minggu kot. Tapi ni baru datang mood nak cerita pasal tu.

Pernah dengar ayat kat atas tu?

Mestila macam penah. Tapi lain sket, aku ubah. Hehe.

Sanye, sape2 yang tak penah dengar, ayat tu aku ambik dari petikan trailer filem Karak terbitan KRU Production. Skrip sekor hantu betina nih. haha. Sile sile tonton trailer ni jangan malu2.. =D


video


....Arrrhhhh takleh belah dari 1st time dengar sampai arini aku suke dengar hantu tu sebut ayat ni sebab aku rase part tu sangat comel. ahaha.

Memang cool gila hantu tu. Sempat bagi nasehat kat orang yg tgh ketakutan nak mati tu. Sanye aku first tengok trailer ni dah lame. Adela sebulan yg lepas. Lepas tu duk terngiang2 kekate hantu dalam pale aku. Hari2 teringat2 ayat tuh. Pikir punye pikir, aku macam dapat rase rupanye ade point jugak dalam ayat ringkas tu. Sangat tepat mengena kat batang hidung aku sendiri hendaknye....

Ok memang aku ubah sket. Asalnye "Kenapa lari? Kata orang beriman," aku tukar susun atur ayat tu kepada "Kate orang beriman, kenapa lari?" --> supaya lebih 'kena' dengan point yang aku nampak tu.

Aku simpulkan ayat tu macam ni lah lebih kurang:

"Kita ni mengaku orang beriman. Tapi bila kena uji sikit, dah mengeluh. Merungut. Dan lebih teruk lagi, terus kita hentikan usaha tu sekerat jalan. Terus putus asa. Macam tu ke sipat orang beriman?"

Haa....

Pandaikan hakaq hantu tu? Memang pandai. So kalau kite jadi macam tu lepas ni, hantuk2kan la kepala kat dinding, malu dengan hakaq hantu tu... Haha.

Selalunye menda2 yg aku terngiang2 atau terfikir2 ni ade kaitan dengan hidup aku sendiri. Pusing punye pusing rupa2nye mesti ade sangkut paut dengan serpihan2 susur galur perjalanan hidup aku. Ewah. Memandai je.

Kawan2. Ingatlah, makin kite pilih untuk berada di jalan yg benar, makin payah dan berliku2 jalan itu.

Hidup ni memang penuh dugaan. Dari kecik, pastu sekolah rendah, skolah menengah, kolej, matrik, unibesiti, kerja. Suuumee ade masalah. Ok ape ade masalah. Baru la macam orang. Ape barang hidup dull aje tanpa stress2. Kan. Tak mencabar. Amboih. Sekali bile die yg stress berkerut jugak dahi tuhhh

Bukan tak boleh tensyen stress, boleh. Aku pun tensyen jua. Tapi bawak2 la beringat, yang kita ni ada tempat mengadu. Itulah Allah. Dia yang datangkan ujian2 tu nak tengok last2 kite boleh tempuh ke, kite K.O. Kite ngadu kat Dia ke, kite marah2 dan menyalahkan taqdirNya. Naudzubillah.

Tapi bijak2 lah menangani stress. Janganlah stress berlebih2an, janganlah buat macam dunia dah sampai penghujungnya. Macam dah takde hari esok. Macam dah takde jalan langsung. Macam orang tak percaya pada janji Tuhan, pada Allah. Naudzubillah.

Bak kate ayah, "Jangan cepat melatah," Maksudnye, rilek2 bawak bertenang, kite pikir cane nak setelkan. Ok?

Kadang2 tu tak pasal2 orang2 sekeliling yang tak berdosa pun terkena tempias stress kita. Haih Sabar je la nyah. Kalau aku pernah tertempiaskan korang dengan masalah aku, aku mintak maap banyak2. Isk, tak baek betul. 




Ok sampai sini dulu, selamat malam =)

Wasalam....



Kala ini aku berharap masa ini pantas berlalu


Ndeanuar

Wednesday, May 18, 2011

Peristiwa 16 Mei - Antara Ya dan Tidak

Sejak balek dari Sepang petang semalam, sampai la hari ni...aku rase aneh. Aku pun tak tau nak cakap macam mana. Mungkin aku masih terkesan dengan peristiwa pemergian mak Ain malam semalam. Takde mood nak ber'hahahaha' mcm selalu. Muke pun straight je rase (eh ke sbb ngantok?). Sampai mase drive balek dari Ampang lepas hantar Eija kat rumah dia semalam pun aku rase semua orang aku nak pangkah. Dengan BMW pun aku cucuk, Skyline sebijik aku pintas dah tu lembab sangat, nak naik bumper pun terkial2.. Aku xde mood nak bergurau senda di jalan raya dengan kereta2 mewah camtuh. Tengok jam kat kereta, hanya 15 minit je aku drive dari Ampang ke Batu Caves rase nak lempang2 muke sendiri.

Hari ni pon. Patutnye nak pergi bank, pergi farmasi. Tapi takde perasaan nak keluar atau buat apape.

Terkesan macam mane, aku pun tak tau nak cakap. Sedih tu memangla, tapi nak kata sampai meratap tu takla, ermm, tapi sedih la jugak sebab aku memang ikut perkembangan arwah dari awal dia saket, pernah borak2 dengan dia time arwah saket tempoh hari... Arwah pun kenal aku. Dan jugak aku berada di sisi saat arwah tenat.

Tapi aku taktau la kenapa aku rase macam ni. Rase pelik.

Tapi aku tau kot sebab ape. Tapi, entahla...


Ya Allah. Sesungguhnya Engkau sedang memberi peringatan kepadaku, 
bahawa kematian itu pasti...


Entry sebelum ni, Kuasa Doa aku cerita perkara yg terjadi pd hari sabtu. Entry tu aku tulis pada hari ahad. Tengahari ahad tu Ain sms aku, bagitau yg mak dia diberi suntikan morphine bermula jam 11 pagi hari Ahad. Tapi Ain pelik jugak, sebab mak dia tak de mengadu saket ape pun. Kata nurse morphine tu untuk penenang. Aku pun pelik.

[nota: morphine adalah ubat tahan sakit]

Beberapa dos lagi diberi pd petang & malam hari. Maka lenalah sepanjang hari tu makcik tidur dari pagi sampai ke malam.

Pagi Isnin, aku dan abang bawak mak ke klinik sebab mak sakit lutut. Lepas aku selesai mendaftarkan mak, Ain call aku, menyampaikan berita sedih. Diorg diberi pilihan samada nak stay kat hospital atau nak bawa mak Ain balik ke rumah. Di sebalik kalimah 'pilihan' tu, tersirat maksud yang sangat jelas untuk difahami. Ain pun sangat faham maksud tu. Ain mintak pendapat aku. Aku cadangkan supaya diorang stay je kat hospital. Lagi pun mak ain perlukan oxygen sebab dia sesak nafas. Selain tu boleh diorang monitor BP dia. Leceh jugak proses nak pindah2 tu. Ain pun setuju.

Lepas zohor, dalam pukul 2.30pm aku sampai wad. Aku pun ketuk pintu, kelihatan Ain dan adik2 di sisi katil mak mereka. Ain yg tengah nak suapkan makcik Hawa minum menyuruh aku masuk. Aku pun berdiri di hujung katil. Makcik hawa pandang tepat ke muka aku. Sedikit berkerut mukanya. "Mak, ni nadia, yg datang hari tu," Ain memberitahu ibunya. Tapi makcik hawa dah tak kenal aku. Aku pun letak beg kat tepi dinding dan terus berdiri di sebelah Ain di sisi kanan katil.

Aku lihat keadaan makcik yg semakin lemah. Mamai2, mungkin penangan morphine seharian. Mata tertutup, tapi sekali sekala dia membuka matanya. Kadang2 dia memanggil2 nama anak2 nya. Dadanya turun naik menarik nafas dalam2. Aku mengalihkan pandangan ke skrin monitor yg terletak di hujung kepala di sisi kiri katil. BP makcik makin rendah dari yg Ain beritahu aku pada hari Ahad. Masa tu BP lebih kurang 70+/40+.

Entah macam mana, tiba-tiba minda aku memberitahuku sesuatu. Antara ya dan tidak. Tapi aku nekad. Biarlah aku tersalah, tapi asalkan tak menyesal kemudian.

Berbekalkan  pengalaman2 lalu saat aku menyaksikan detik2 nazak beberapa orang insan dalam hidup aku, aku yakin apa yang aku lihat ketika itu lebih kurang sama dengan apa yg aku lihat sebelum ini. Tanpa berlengah lagi, aku cuit tangan Ain dan mengisyaratkan untuk ikut aku keluar dari bilik.

Sesungguhnya amatlah berat untuk menuturkan kata2. Diselangi perasaan sebak, aku gagahkan diri.

"Ain, aku mintak maaf ye aku nak cakap ni. Tapi ape yg doktor2 tu cakap memang betul." air mata kami serentak keluar dengan tiba2.

"Takpe2," Ain mengangguk2, mendengar dengan hati yg berkecamuk.

"Bukan aku nak pandai2 buat keputusan, atau nak cakap dia dah takde harapan. Mungkin sudah masanya, mungkin jugak tidak. Tapi sementara dia masih boleh dengar suara kite, sementara dia boleh sebut beberapa perkataan ni, aku rasa kita dah boleh start sebutkan nama Allah banyak2 kali kat telinga dia, dan ajarkan kalimah syahadah, adik2 yg lain boleh start baca yasin" Aku rase macam tengah menggelapkan dunia kawan baik aku sendiri. Betapa berat aku nak menyampaikan, berat lagi hati dia menerima. Tapi InsyaAllah, aku yakin dengan kata2 aku. "aku mintak maaf Ain sebab cakap macam ni,"

Menyedari saat nazak adalah saat banyak gangguan datang dari syaitan, aku tak nak beliau pergi dengan minda yang kosong dan kesedihan. Tapi biarlah nama Allah yang terlekat di saat2 akhir hayatnya.

Ain mengangguk2 "takpe nadia, takpe..tapi ko tolonglah cakap dengan adik2 aku ngan ayah aku, aku tak mampu nak cakap," suara Ain dalam sebak. Mujur Ain dari awal dah memberitahu aku yang dia dah meredhakan apa yang terbaik untuk ibunya, sejak kali pertama ibunya nazak pada hari jumaat malam. Sebab tu jugaklah aku berani nak sampaikan perkara ni pada dia.

"ko tolong la cakap dengan ayah aku, dia ok.." Dia menjenguk ke dalam bilik dan memanggil ayahnya keluar. Aku memberitahu perkara yang sama. Kemudian Ain dan ayahnya masuk kembali ke dalam bilik dan memberitahu adik2 Ain. Diorang angguk2 tanda faham apa yang kami maksudkan. Ain dan Angah berdiri di kanan dan kiri katil Mula mengajarkan arwah menyebut nama Allah dan kalimah syahadah. Ayah, Arif dan Apis mula membaca Yasin di sisi katil arwah. Diikuti makcik Fida, kakak kpd arwah.

Selang beberapa minit mereka adik beradik bergilir2 menyebut nama Allah di telinga arwah dan membaca Yasin, termasuk ayah mereka. Alhamdulillah, ada jugak beberapa kali kedengaran arwah menyebut nama Allah. Dan Alhamdulillah, bacaan yasin tak putus2 dibaca oleh saudara mara dan sahabat2 arwah yg datang dari petang sampai ke malam.

Selang sejam aku suruh Ain update bacaan tekanan darah arwah. Makin menurun, tapi kadang2 naik balek.

Ketika itu aku turut sama berada di sisi arwah. Sesungguhnya perasaan ketika itu adalah sesuatu yg tak dapat aku gambarkan atau terjemahkan dengan kata2. Namun apa yang dirasai oleh arwah ketika itu sesungguhnya lebih hebat, dan tak tercapai dek fikiran manusia biasa seperti kita, tak kelihatan dek mata kasar kita.

Lepas asar, Eija sampai. Tak lama lepas tu Syud pulak sampai dengan sorg kawan. Masa ni aku dah kepenatan. Beberapa kali terduduk di sofa, di kerusi dan atas lantai kat luar bilik. Tapi Ain dan adik2nya tak mengenal penat, mereka tak henti2 membisikkan nama Allah di telinga arwah. Keadaan arwah makin tenat. Lebih kurang pukul 6 ptg, salah sorg makcik Ain menyuruh mereka mencium dahi arwah. Dan meredhakan pemergiannya seandainya sudah sampai masanya. Aku lihat ECGnya makin lemah. Tapi aku tak bagitahu Ain. Tak sanggup aku nak membungkam perasaan Ain lagi sekali. Aku diamkan je dulu.

Jam menunjukkan pukul 7.40malam. Berat hati nak meninggalkan mereka, tapi aku harus pulang sebab aku datang tadi abang yg hantar. So aku kena balik sendiri naik putra. Aku pun mintak diri dari Ain untuk pegi solat maghrib dan beransur pulang.

Lepas aku selesai solat maghrib, aku teringat ECG arwah yg aku tengok petang tadi. Terdetik nak pergi tengok lagi sekali. Lalu aku & Eija singgah ke wad semula. Aku intai dari pintu. Ya Allah, makin lemah dari tadi. Dalam hati berbelah bagi nak beritahu ke tak. Tapi memandangkan Ain dah tanya pasal tu petang tadi, aku pun gagahkan diri sekali lagi. Dari muka pintu, aku isyaratkan Ain untuk keluar sebentar dari bilik.

"Ain, tadi ko tanye kan samade nak tengok BP ke kan....."
"aah2," Ain anggukkan kepala tanda faham.
"Aku baru teringat, bukan BP, tp tgk ECG."
"Oh..oo.." Ain mendengar dengan teliti. Dia tak nangis pun. She is strong, I told u.. Dia faham apa yang aku maksudkan. Sesungguhnya memang  berat nak menyampaikan perkara ni, buat kali keduanya. Tapi menghormati permintaan Ain yang memang nak tahu tentang semua ni, aku gagahkan jugak. Ain awal2 bgtau yang dia lagi suka kalau orang berterus terang. Dan perasaan ingin tahu dia memang sangat tinggi. Dari awal arwah sakit lagi, dia nak tahu segalanya berkaitan dengan arwah. Aku tolong ape yang mampu.

Setelah menghabiskan ayat, dan bersalaman dengan Ain dan saudara maranya, dengan berat hatinya aku & Eija pun meninggalkan wad, lebih kurang pukul 8.15pm.

Lebih kurang pukul 9.20pm aku dah sampai di Terminal Putra Gombak. Ayah dah menanti kat situ. Haruslah aku suruh ayah tunggu siap2 kat situ, lantaran gerun dengan kisah bersiri penyimbah asid kebelakangan ni.

Sepanjang perjalanan balik, sampai la aku tiba kat rumah, dan sepanjang malam tu, hati aku sangat meronta2 nak sms Ain bertanya keadaan arwah. Tapi aku batalkan hajat sebab taknak menganggu Ain menyebut nama Allah di telinga ibunya. Sampaila time aku dah baring dan hampir pejamkan mata, minda masih teringat2 kat Ain dan makcik Hawa. "Tak boleh jadi ni," aku bangun dan mencapai handphone.

"Ain, skrg macam mana?"

Tiada jawapan. Takpe aku faham. Tak kesah pun Ain lambat reply. Tapi Ain pasti reply walaupun lambat.

Tepat jam 2.04am aku terjaga dari tidur yg tak berapa nak lena. Zuupp! Aku terus teringat Ain. SMS! Aku tengok handphone berkelip2, terus aku bukak. Ade sms dari Ain. Masa tercatat pada sms tersebut adalah 1.59am, 17 May 2011.

"Salam ndea. Aku baru sampai umah sepang. Mak dah pergi pukul 9.23pm tadi. Sori ya xdpt inform time tu. Mcm2 kne urus time tu. Alhamdulillah kami sekeluarga ade kat mak time dia pergi. Time kasih byk2 ndea byk bg support kat aku selama mak sakit. IAllah esok kebumi kat masjid sini. Masjid Hishamuddin xjauh dr stadium. Aku nak solat jap eh."


Antara percaya atau tidak. Aku ulang2 baca sms tu beberapa kali. "Innalillahi wainnailaihi raji'un..."

Semoga rohnya dicucuri rahmat dan semoga Allah tempatkan rohnya bersama orang2 yang soleh...






Ndeanuar

Tuesday, May 17, 2011

Takziah

Salam kwn2. Ibu kpd Ain Amir (Siti Hawa Bt Mat Elah) telah kembali ke rahmatullah jam 9.23pm tadi (baru dpt msg dr ain kul2 td). Skrg jenazah dah dibawah pulang ke Sepang. InsyaAllah akan dikebumikan hari ni (slase) di tahan perkuburan berdekatan Masjid Hishamuddin di Sepang. 

Al-Fatihah...

Semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bsama org2 soleh... ameenn...

Sunday, May 15, 2011

Kuasa Doa



Rasulullah SAW bersabda:

"Tiada seorang muslim yg ditimpa kesakitan, melainkan ALLAH akan menggugurkan kesalahan2nya, sebagaimana dedaunan pepohonan yg berguguran,"

(Hadith Riwayat Bukhari)



Pagi semalam dapat sms mengejut dari Ain. Katenye malam tadi mak dia nazak (Jumaat malam, dlm jam 11pm). Tapi masa dia sms tu, kate Ain  Alhamdulillah mak dah boleh bertahan. "Alhamdulillah," getus hati aku yang mula2 terkejut dengan berita tu. 

Minggu lepas aku & Eija pergi ziarah dia. Okla nampak segar, ceria, walaupun lemah, tapi banyak jugak dia bercerita. Tiba2 Ain kata dia nazak, tu yang aku terkejut.

Lepas tu aku terus sms Eija & Emon. Eija nak balek kampung, ade hal So aku ajak Emon pegi HUKM petang semalam. Kami sampai dalam pukul 4. Memang aku niat nak temankan Ain lame sikit. Kot2 ade ape2 yang dia nak tanye ke. 

Masuk je wad, tengok saudar-mara dia dah ramai. Diorang sampai dari pukul 4 pagi lagi. Diorang sambut kitorg dengan baik skali. Tak terasa asing langsung. 

Pastu aku intai dari pintu bilik. Aku cuit Ain dari belakang. Lepas berslaaman, Ain pun pergi bisik kat mak dia, bgtau kehadiran kitorg. Makcik Hawa aku tengok agak lemah berbanding minggu lepas. Dengan pandangan sayu Makcik pandang tepat ke muka aku, dan terus dia hulurkan tangan nak bersalam walaupun kami masih berada jauh di hujung katil. "Dia ni dah dua kali datang ni," kata makcik Hawa, sambil tersenyum. 'Ya Allah, makcik still cam aku'...Alhamdulillah

Aku pun duduk kat kerusi sebelah katil makcik hawa. Emon berdiri sebelah aku. Aku pegang tangan makcik. Masih pucat macam sebelum ni.  

"Malam tadi acik sesak nafas lagi, pastu nurse bagi gas ni, lega sikit," kata makcik hawa pada aku, dalam suara yg lemah. Aku mengangguk2. Minggu lepas Ain cakap, doktor bgtau yang paru2 makcik collapse bahagian bawah. So dia kena exercise, sedut alat yang 3 bijik bola tu utk kuatkan paru2. 

Ain cakap semalam doktor bagi ubat tahan sakit, untuk sakit luka pembedahan kat perutnya. Lepas makan ubat tu okla lega sikit saket tu. Aku tanye beberapa perkara lagi kat Ain, tapi makcik hawa pun nak gagahkan diri menjawab & bercerita. Kuat sungguh semangat dia. 

"Nadia tengok, acik ni macam mana sekarang, banding dgn aritu?" dengan suara lemah makcik bertanya.

Ulp. Aku terkesima dengan soalan ni. memang makcik hawa suka tanya macam2 pasal sakit dia. Aku cuba jawab apa yang aku tahu, seringkas mungkin. Tapi bagi aku, soalan kali ni adalah yang paling mengharukan aku. 

"Eh, takde la, ni makcik penat je ni..." makcik senyum..

"Kalau makcik nak tidur takpe la, tidur je cik...xpe.. " aku senyum... 

Takpela, dapat tengok acik pun saya dah rasa lega hati. Acik rehatla... 

Tak lame lepas tu makcik hawa tertidur. "Dia memang akan macam ni. Dia penat cakap nanti dia tidur sekejap," kata salah sorg ibu saudara Ain yg turut berada kat tepi katil makcik hawa. "Ohh..." aku menganggukkan kepala.

Ain pun tarik langsir, dan ajak aku & Emon berborak kat luar. 

"Mak lagi kuat pagi ni, compare malam tadi. Maybe sebab dari pagi ramai2 bacakan Yasin, dan bagi kata2 semangat kat mak," ujar Ain. Alhamdulillah, lega aku dengar. Kitorg pun berbincang beberapa perkara kejap kat situ...

Aku kagum dengan makcik Hawa. Lemah di luar, tapi semangat dalamannya memang kuat. Sentiasa tersenyum. Dia gagahkan jugak melayani tetamu2 yg hadir. Dia kuatkan diri untuk bercerita pd orang2 yg datang melawat, walaupun ape yg aku dengar semuanya cerita yg sama diulang2. Oh... 

Hajat hati nak temankan Ain lame sikit. Tapi petang tu tak putus2 orang yang datang. So kitorg pun mintak diri. 

Ain pun tak henti2 update aku dengan keadaan mak dia. So far Alhamdulillah macam semalam jugak. Time aku tulis entry ni dia tengah lena tidur, doktor baru bagi dia ubat tahan sakit. 


Jom kite same2 teruskan berdoa. Allah Maha Berkuasa ke atas sesuatu.


Teringat cerita sorang ibu kepada pesakit yg aku jumpa kat wad paediatrik Hospital Ampang tahun lepas. 3 tahun lepas kak Mas (bukan nama sebenar) telah melahirkan anak tak cukup bulan (premature delivery). Disebabkan masalah yg tak dapat dielakkan, bayi tersebut dilahirkan pada usia 27 minggu. Bayi dia mase tu, kecik sangat, besar sikit dari tapak tangan dia. Ya Allah, getus hati kecilku. Lepas lahir terus dimasukkan ke NICU (neonatal intensive care unit). Duduk dalan intubator (yg orang salu panggil peti kaca tu) selama hampir setahun! Hari2 Kak Mas pergi tengok baby dia. Bacakan Alfatihah tanpa henti. Pamkan susu badan dari rumah, setiap hari dia suapkan baby dia dengan susu badan. Dia tak bagi nurse suapkan susu lain selainkan susu badan dia. Setiap hari! Setiap hari jugak dia akan bercakap2 dengan baby dia. Solat hajat pun tak henti. Bedoa ape tah lagi. Sehabis airmata dia menangis, sekuat hati dia berdoa agar Allah panjangkan hayat bayi perempuannya. Katanya, seluruh masa dalam hidup dia masa tu hanya untuk anaknya saja. Macam2 lagi dia ikhtiar supaya anak dia dapat terus hidup.

Sampaila satu hari tu pihak hospital call dia, bgtahu yg baby dia tengah nazak. Ya Allah, dia rase dunia macam nak gelap. Terus Kak Mas bergegas ke hospital. Die bacakan Alfatihah banyak2, tanpa putus dan terus berdoa. Alhamdulillah bayi tu dapat bertahan... Dan lebih mengejutkan, dia survive hingga ke hari ini (insyaAllah), membesar jadi sorang budak perempuan yg saaangat comel =)


Allahu Akbar....



Allah SWT berfirman: 
"Fad'uni, astajiblakum." 
(Berdoalah kepadaKu, nescaya akan Aku makbulkan) 


Ndeanuar

Wednesday, May 11, 2011

Sambungan cerita minggu yang sosial, episod 3 - Rumah Meah, Seniors & Soalan2 cepu-cemas

Assalamualaikum.

Hahaha tak habes2 lagi cerita minggu yg sosial. Yela bukan senang aku nak keluar bersosial, harusla aku nak cerite kat sini. Sanye bukan saje nak cerite2 kosong, tapi ade barang satu dua perkembangan dan pesanan aku nak share dengan korg sume especially rerakan seperjuangan. Ngeh2.

Ok aritu cerite abes kat HUKM, aku & Eija pegi lawat mak Ain Amir (member SAMBEST). Tapi ade update sket aku nak tambah. Sory la lambat update kat korang sebab aku teibizi sket 2-3 arini. Cewah.


Name surgeon tu adalah confidential. Hehehe. Tp beliau adalah slh sorg lecturer kitorg gak kat usim. Dan jugak examiner Kak Syifaa! Ulp! =D



Pagi Ahad lepas, 8May, pukul 9.26am Ain sms aku, Ain bgtau yg nurse dah bukak stapler kat bukaan pembedahan (surgical incision) kat perut mak dia. Tapi bahagian atas je yg bercantum elok, bahagian bawah masih terbukak. Ain siap nampak usus2 fresh kat dalam, ngeri katenye, tp cube buat muke cool. Hehe.

Petang Ahad yg sama, pukul 6.58pm, Ain sms lagi, dia kate mak dia skarang dalam OT. Prof yg tengok mak dia pagi tadi kate kena jahit semula incision tu. Prof cakap lagi, luka mak ain lambat sembuh sebab badan makcik kekurangan banyak protein. Protein penting untuk membantu penyembuhan luka dan membina sel2 dan tisu2 baru.

Semoga Allah permudahkan semuanya, dan semoga makcik siti hawa cepat sembuh, ameeenn...


Rumah Meah

Ok lepas Aku & Eija balek dr HUKM, aku pun beransur pulang meninggalkan umah Eija. Pergi pejabat post kat Tesco Ampang untuk renew lesen. Pastu aku teringat yg sepatutnye aku nak jumpe Kak Syifaa untuk amik nota2 dia. Aku pun call kak Syifaa, tapi diorg ade bengkel kerjaya pulak hari Jumaat tu. Habisnye pukul 5petang. Adeh lambatnye lagi. Since alang2 au dah ade kat hampang, so aku pun teruskan jgk la niat tu. Lagipun Senior2 dah nak balek kampung memasing by that weekend. Mase tu baru pukul 1 pm. Otak aku yg ligat berjalan ni pun pk la ape nak buat sementara menuggu ke 5 ptg, maka tetibe aku pun teringat la kat Meah! Hahaha

Tapi aku jalan2 la dulu kat Tesco tu, just to kill the time, so xde la lameeee sangat melepak kat umah Meah nanti. Haih kenape la buat pejabat post kat dalam Tesco, kan dah abes duit akuuu!! *salahkan pejabat post* :ppp

Ok happy sgt akhirnye dapat lepak umah meah & borak ngan mak die & adek2 die.... kuikui macam jaoooh sangat je, padahal dekat gile ok dengan ostel aku yg kat pandan mewah tu hahah seplo menet je kot


Long lost twin sistah!  Aku rase comot gile aku....kuikui


Tadaaa...ni la umah Meah yg comel... hehehe

Seniorss dan Khazanah2nye

Ok aku ngaku agak lame la aku lepak umah meah....semua bende dah habes cerite sampai taktau nak cerite ape lagi hahaha Pukul 6 aku pun gerak pegi jumpe Kak Syifaa kat hostel. Mengutip warisan pusaka dari senior2 yg dah grad...weehooo

Aku ingat nak pinjam empat lime keping nota ke kan, sekali sekontena diorg bagi hahaha ok tipu. sekotak kot. Dan dua bijik rak bukuk Kak Saarah yieeehaaa huhu so takpayah pening2 lagi nak letak buku kat mane nanti. Cumanye aku tak bawak balek la, dorg suro tinggal je kat rumah tu, nani dorg tulis memo yg dorg nak passkan rak2 n buku2 tu kat aku. Harap2nye rak2 tu tak mengalami naseb yg same seperti rak2 kasot kitorg dulu - hilang tak berbau.

Sanye aku agak rakus, mase tu ingat nak sms senior2 yang lain supaya sedekahkan jugak apape khazanah yg dorg rase dah tak nak, tapi sebab nak cepat time tu plus tgk buku2 kak Syifaa n Kak Saarah & Kak As bagi dah sangat banyak, so dapat la kawal sket napsu huahua.

Ok xde gamba. korang bayangkan je la suasana umah senior dengan lautan kotak2 buku, khazanah 6 tahun diorg sepanjang menjadi warga USIM.

Alaaa pasni kitorg dah xde senior...sedeh  =( besela senior sulong, so sume adek2 suke bermanje2 muahahahha geliiiiii


Soklan Cepu-cemas

Oh eh2 hampir2 terlupa plak ye. So mase aku jumpe Kak Syifaa aritu sempat la tanye beberapa soklan cepu cemas. Haih sememangnye Batch aku ni memang dikenali batch yg terer bab pembinaan, architecture, or to be more specific, bina masjid. Dan seperti diketahui umum, tempat kerja kitorg ni nanti, walaupun boleh pilih nak kerja kat mane, tapi still ade risiko yg tinggi untuk kena campak ke seluruh pelusok negara. Lagi2 kalau bujang. So perancangan adalah penting hehehe dan untuk itu kite kena la selalu bertanya demi masa depan bersama. Dan aku tau ramaaaai yg nak tahu pasal ni so aku wakilkan korg la ye bg mendapatkan jawapan2nyee Auummm!

Soklan 1
Aku: Kak Syifaa, aritu Prof Shahrir ade bgtau kitorg (sanye prof bgtau Mira & Mr D kui3), kalau dah kawen before grad & nak dapatkan tempat keje same dengan spouse memasing, kite kena submit sijil nikah, kan? tapi kalau akak macam mana plak? Akak kan baru nak kawen lepas exam ni? (iklan: wedding Kak Syifaa & Jamil Aiman adalah pada 14&15 Mei ni hehehe)

Kak Syiifaa: Aah kena submit sijil nikah time interview tu. Tapi cam kes akak, mase interview tu akak cakap je 'saya akan berkahwin dgn sekian sekian, pada sekian sekian, pastu nak mintak tempat keje same....". Pastu kepilkan salinanborang pasangan kite, n pasangan kite kepilkan salinan borang kite, camtulah...

Aku: Ooo...camtu kaedahnye.

Soklan 2
Aku:   Tapi camne plak kalau pasangan kite tu bukan dokte jugak?
Kak Syifaa:   Kalau camtu pun same, bgtau je orang tu, and mebi kena kepilkan surat pengesahan dari majikan dia kot, sbgi bukti yg die kerja kat tempat tu. Tapi kena tanye balek kot kat org tu macam mana.

Aku:   Ooo

Soklan 3
Aku:   Kalau kes Kak As plak macam mane? Kak As mestila nak tempat same gak kan? (sambil toleh kat Kak As)
Kak As:   *sambil kerut2kan muke sket ala2 comel* Hmm, aah nak la kat tempat same jugakkk
Kak Syifaa:   As pun same kan As? Kak As pun same, die pun bgtau la org yg interview tu, saya nak tempat same dengan sekian sekian sebab nak kawen pada sekian sekian....pastu bagi skali salinan borang si dia tu. hehe.

Soklan 4
Aku:   Wah akak, seminggu je lagi kan!!? *saje buat Kak Syifaa cuak*
Kak Syifaa:   Aah!! haha taktau la akak pun tak larat nak pikir, akak pikir ape nak jadi jadilaaa haha
Aku:   Hahaha ....elele padahal semua dah siap tu, saje je gimik akak ni... :p


Amboi2 suke korang ye info pasal kawen2. Tapi ade info yg lebih penting ok. Akak2 senior kite pesan, buat persiapan untuk pro exam ni dari awal. Time cuti 2 bulan ni tak payah kerja pun takpeee. Buat nota2 posting2 lepas yg mane kite tak sempat buat tu. Sebab once dah start sem nanti memang bz luar biasa, tak macam posting tahun2 lepas. Nota selalu tak sempat buat. Memang kena pandai cari masa. Pastu nota memang penting. Tak sempat nanti nak baca buku pepanjang tetebal uh. Pastu nanti practice physical examination banyak2. Depan examiner tu memang x sempat nak berpikir dah, kena smooth je buat, macam reflex.

2 bulan ni kejaaap jee... <-- Kak Anum & kak Alia pun cakap macam tu, mase aku terserempak ngan diorg mase bawak Rafiq pergi klinik gigi kelmarin. Huuu


Oke sampai situ saje dari saya...c u in my next entry nyiahaha.... to senior2 yg terbaca ni, kalau maklumat2 diatas tu tak betul atau terexaggerate tolong betulkan yeah hahahaha =D








Ha nanti2, sebelum komen tu, aku nak suro jugak korg buat gravatar korg kat siniiiiii....hehehehe =D tahniah untuk yg dah buat. Buat la buat la buat la senang jeeee! =D





Ndeanuar

Monday, May 9, 2011

Happy Happy Day to My Mak! =)

Assalamualaikum!

Selamat Hari Ibu
Haha honestly cakap family kitorg no so mother's-day sangat. Keterujaan nak sambut hari ibu tu kami tak jadikan tradisi. Stakat wish2 tu ade la. (tapi aku mcm ade plan sumthing ngan ayah smalam hehehehe sshhh)

Hari Ibu semalam pun aku tak blanje mak, dah belanje minggu lepas, hehe. Sebab setiap hari adalah hari ibu kan, so tak payah tunggu hari2 tertentu untok buat apape yg special untuk ibu2 kite =) tp semalam aku masak! whoahahaha boleyla mak cuti sehari hehehe

Sanye tak buleh nak menaip lelame ni, nak kena kluar bawak Rafiq jumpe dentist. Ok, let the pictures tell the story.. Sooo....this is.... the queen of my heart

mak pandai posing =D








Ade muke mak tak? ade tak? org kate aku ikut muke ayaaahhh aaaaaa nak muke mak jugak 

anak2 yg slalu buat mak pening kepaleeee hehehe


Ayah & Mak. Obviously aku ikut size mak la kan haha


mak suke kameraaa haha

ala gamba ni gelap, dah lewat petang

Okay rafiq pun dah biseng! hahahaha chiowww


Sunday, May 8, 2011

Sambungan cerita minggu yang sosial - Besday gal & HUKM

Assalamualaikum.

Jap, entry yang lepas stop dekat mane? Tengok balek jap.

Oh rumah Eija. "Hesh nadia ni bukan bleh caye amik gamba ni. Jangan ko upload tahu!" jerkkah Eija pada aku. Minah ni memang garang ngan aku.


awww comelnye awek arab ni! huahuahua :ppp


"Tak, aku tak upload, aku post je," jawabku sambil gelak hahaha.

Eh biarla, ni kenangan. Nanti aku takde, takde sape nak glemer2kan kawan2 aku camni lagi.

Ok khames petang tu aku tido je kat rumah. Lepas maghrib aku bersiap2, pergi rumah Eija. Pastu kitorg pegi rumah Taufiq, ade majlis tahlil Allahyarhamah nenek beliau yang baru saje kembali ke rahmatullah pada pagi Khames tu. Innalillahi wainna Ilaihi raji'un. Dengarnye jugak, masa tu parents Taufiq baru je sampai US untuk menghadiri konvokesyen adik dia kat sane.. Maka Taufiq dengan adik2nye lah, dengan bantuan bapa2 & mak2 saudara la yang menguruskan urusan2 pengurusan jenazah. Oh belit2 ayat aku.

Lepas abes majlis kitorg ke food court kat Taman Dagang. Melantak lagi. Besday gal makan fish & chips, aku makan sizzling yee mee. Oh macam makan mee dalam lautan kicap. Tapi aku macam sedar tak sedar je makan sebab berborak lagi sedap dari makan. Haha. Dan agak kesal jugak sebab dating kali ni mcm tak cukup korum, sebab sorang lagi gossip gal iaitu Ain Amir sedang menjaga ibunya di HUKM.


With Ain - berjimba dgn durian @ Lookout point 2010. [Gambar koleksi Eijaweynoss.]

Lepas makan, dalam kul11pm tu kitorg gerak balek rumah Eija. Eh harusla sambung lagi borak sebelum tido, lambang lame gila tak jumpe. Haha.


Pagi Jumaat

Sepatutnye jumaat pagi tu aku ditugaskan untuk balik rumah awal2 pagi, ambik Rafiq dan bawa dia pergi jumpa dentist kat Klinik Pergigian Usim, kat atas fakulti aku kat bangunan MPAJ tu. Tapi memandangkan aku terbangun 'awal' sangat, pastu tak sempat la nak ke sana dan ke mari since klinik tutup pukul 11am pd ari jumaat. Pastu idea tu macam jonah la jugak, since aku dah la kat Ampang, nak balek ke Selayang pastu datang Hampang balek, haha. So aku pun mengusulkan supaya plan tu dipostpone ke next Monday lah ye. Hehe. Naseb baek ayah tak marah... kuikui :ppp

Pastu otak aku yang cerdas dalam bab2 berpeleseran ni terus berfikir, ape lagi yg boleh di buat (ape yang aku nak buat) sementara aku kat Ampang mase tu. Ha!!! AIN AMIR! Pastu aku sms ain, tanye samade dia ade dengan mak dia ke tak. Yes, rupanye die amik cuti khames & jumaat, jaga mak dia kat HUKM. Pastu aku tanye visiting hour. Rupenye dia duk kat Pusat Pakar HUKM, so waktu melawat adalah 8am - 10pm. LOL sangat, napela aku tak tanye dari awal2 dia masuk wad lagi. Kalau tak, dah lame boleh pegi lawat...hai hai hai jo jo jonah hahaha. Oow, patutla Afiq (patient psy, bukan nama sebenar) tu panggil aku 'Johanna' aritu. Bunyi dekat2 dengan Jonah rupenye...hahahahahaha.

So ape lagi, aku pun paksa Eija mandi cepat2 dan kitorg pun pegi la HUKM. Oh ye mesti korg nak tahu kenapa mak ain ade kat hospital.

Pada 21-22 Mei tak silap aku,  mak ain (Makcik Siti Hawa) didiagnos menghidap kanser usus. Pada tarikh tu, doktor dah konfem 98% adalah sel kanser. Meaning, beliau kena menjalani pembedahan untuk buang kanser tu. So beliau masuk wad HUKM pada hari sabtu 24 Mei. Oh minggu tu aku bermastautin kat rumah kinah untuk 4 hari 4 malam hehehe. Panjang ceritanye macam mana boleh dapat tahu. Actually memang aku follow ceritanye dari awal makcik hawa saket, iaitu lepas beliau balek dr haji bulan 12 yg lalu. Tapi mase tu Ain pun tak expose sangat pasal penyakit mak dia masa tu, just kawan2 mak dia & sedara2 dekat je tau. Semalam aku dah dapat greenlite dah dr Ain untuk cerita kat blog ni. Dengan harapan bila ramai dah tau, lebih ramai dapat mendoakan kesihatan makcik siti hawa. Ameen, InsyaAllah...semoga mereka diberi kekuatan.

Masa kitorg datang lawat tu, Alhamdulillah nampak makcik hawa agak segar, tak pucat sangat. Tapi tapak tangan dia pucat sket. Dia memang anaemic (kurang hemoglobin, Hb dalam darah merah) sebelum operate lagi. Hb dia drop sampai 4 (normal: 12-16), memang di tahap membimbangkan la. Dia penat & lemah je sepanjang masa. Takde selera makan. Tapi lepas transfuse blood sebanyak 5 pints (5 beg darah), ok la kate ain, nampak bertenaga sket, & ade selera makan sket compare dengan sebelum tu.

Kanser tu plak berada kat transverse colon (usus besar yg berkedudukan melintang, tempatnye atas dari pusat). Doktor buang part yg ade kanser, dan sambungkan balik usus tu. So tak payah tebuk lubang kat perut dan tak memerlukan beliau pakai stoma beg (beg najis).


eija, ain & me kat depan wad makcik hawa..sebelum balek. 

Alhamdulillah hajat aku nak ziarah makcik hawa dapat dilunaskan. Dah 2 minggu hajat ni tertangguh...huhu =)
Dan aku pun meneruskan perjalanan...... hehehe


Eh ni kat mane plak ni? 

Hehe bersambung salam next entry okeh insyaAllah =D

Eh nanti2! Amboi2, mementang aku dah pasang commentluv, laju je korang nak buh komen ye. Hahaha prasan gila. Ok Sebelum korang komen pape, sila buat gravatar korang dulu kat sini. Daftar email, pastu pilih gambar ape korang nak letak so nanti bile komen ade la muke korang kat situ. Kan best! Haha. Cepat buat cepat! Percuma, tanpa yuran keahlian, bukan MLM dan tiada downline diperlukan! hahahahaha =D



Saturday, May 7, 2011

Wow minggu ni aku sangat sosial

Wahaha. Salu tidoo je kan kat rumah. Tapi minggu ini tidak. Pagi kuar sampai malam sampai esok paginye, eh esok petang nye, baru balek rumah pastu kuar balek malamnye dan balek esok malamnye. Wahaha.

Fuhhh esok sabtu. Kononnye dah habes la cerite. Tapi takdela fuhh sangat sebab esok pun ade perjalanan yg agak panjang jua, pagi sampai malam. Dan esok jua aku akan mengkidnap sorang laki budok hehehe





Isnin hari yang takde pape sangat

Ok Macam biase la duduk rumah je makan tido. Tak elok membuang masa. Baik tido untuk menjana tenaga untuk hari2 akan datang.


Selasa baru dapat kereta

Iaitu kereta abg aku la, bukan kereta aku. Pagi2 aku bangun, hantar abang pergi rumah bos dia kat Damansara Height sebab die nak bertolak ke Kuching pagi tu pukul 11 naik kapal terbang. Wow rumah bos die cantik gileee macam yg salu tgk dalam drama2 tuh kan. Ade kolam ikan air terjun kolam renang. Whoa.. time tu baru aku paham kenapa org kaya2 suka buat pagar tinggi macam tembok China, rupenye sebab ade kolam renang wakaka punye la naif aku ni.

Lepas tu balek rumah ambik mak, bawak mak gi buat appointment kat spital Selayang. Hospital yg paling susah dapat parking dalam dunia. Wahaha Jangan la aku kena campak kat sini nanti. Korang kena campak takpe.

Pastu bawak mak pegi beli barang. Dating2 ngan mak, makan2, borak2, alalala sweet gitu.. Bincang topik hangat masa kini, if-only-you--know-what-it-is, wakaka! =D =D =D


Ok saya ngaku saya kidnap pengantin baru pd hari ke4 beliau jadi isteri orang

Hahaha. Rabu plak pergi Nilai dengan pengantin baru. Buat julung2 kalinye Cik Puan pengantin baru takpayah drivekan kawan die ni...sebab kali ni dia pulak jadi PA aku Haha. Pastu bawak la dia pergi jumpa buah hati pengarang jantongnye yg baru abes exam tu kat Nilai, dan makan2 di situ. Ok cerita tamat... kite tengok2 gambar je lah ye oke hehe =D (teknik men'divert'kan perhatian pembaca)


Sebelum kena culik

Berposing bersama penculik

Dipulangkan sekejap kpd tuan puteranya

Balek dari Nilai kitorg pergi meraikan Syafina dengan menonton Thor. Raikan ape tah ye, tapi macam raikan la rasenye. Oh raikan dia yg penat bekerja kot. Haha. Sukati je aku ni. Thor tu klaka jugak ceritenye, pastu ade la unsur2 illuminati2 sket cam bapak Thor iaitu Odinson Allfather yg bermata satu. Haha obvious sangat. Sudahla malas aku nak layan. 

Pastu hantar tuan puteri yg kena kidnap tadi balek rumah die, dengan aku2 skali terbalek kat situ... Mase tu dah nak pukul 11pm dah pun, Mak pun kate takyah la balek memalam. Esok pagi baru balek rumah. Huahua. 

Khames

Ok balek rumah, bunyi macam baik dan menginsafkan. Tapi on the way balek dah plan lagi satu outing dengan Eija. Ahaha. Oh bukan nak berhuha sangat, just nak blanje sempena besday dia aritu yang jatuh pada waktu memasing tengah bizi dengan exam2 dan kerja2 memasing. Kesian die dah nanges teresak2 di hujung talian. Tulah, bizi sangat minah tu. Itu pun dia tengah siap2 nak keluar pergi print poster ke ape ntah kat UIA Gombak. Aku call pasal benda lain, lain pulak jadinye. Haha. Tapi turned out, outing dengan Eija diisi dengan aktiviti2 kemanusiaan yang bagus2 ye Alhamdulillah.


dengan minah arab


Suke lukisan2 ni! - kat luar bilik eija kuikui


Oh okla rasenye nanti aku sambung la cerita ni besok2. Dengan wajah2 lain pulak asik2 gamba sakinaaaahhhh aje! :ppp

Ok bye!



Ndeanuar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...