Friday, April 1, 2011

Wajah baru Rafiq lepas eksiden

Alhamdulillah aku slamat sampai umah dalam pukul 6.35 ptg td. Bunyi macam jauh gile perjalanan.

Sampai umah tadi benda first aku nak tengok adalah orang sakit tu. Tapi malangnya mase aku sampai tu dia dengan tongkat2nye dah hilang. Ya salam, baru seminggu jadi orang sakit dah ligat.

Ha, ni la Rafiq Nur, yg accident motor belanggar dengan lori hari khamis lepas, hari di mana hati aku rase cam tak best je dari pagi masa kat Tampin aritu. Alhamdulillah xde kecederaan yg serius berlaku. Walaupun dia mengalami retrograde amnesia (tak ingat apa2 yang berlaku masa kejadian) sebab hentakan kuat kat kepala lepas jatuh melambung dari motor.

tengah cuci luka. siap ade streile dressing set tuh huahua untung ade jiran jururawat =)

Kalau ditanya kat tuan badan, katanye dia tak ingat ape2. Sedar2 dah ade kat hospital Kata ayah, lori tu nak buat u-turn, tak tengok motor si Rafiq ni datang. Baammnggg!! belanggor....

Kat tempat kejadian tu ade la sorang mamat tu tau si Rafiq ni duduk kat mane, then dia call kawan die yang duk kat area umah aku ni. Pastu diorg hantar adik aku balik rumah. Haha betuah punye lori driver. Nak pegi bagi mak aku pengsan pulak ke hape tgk Rafiq mcm tu. Dahla tengah pengsan, mulut berdarah2, tangan luka2 darah2, baju koyak sume.

Mak ape lagi, sure la panic dan tekejut rase nak pengsan. Sempat lagi mamat lori tu nak explen2 kat mak aku tentang kejadian, patu mak ape lagi, terus cakap "dah2 saya taknak dengar apape, saya tau nak hantar anak saya gi spital dulu!" Ha amik kau kena sound. Pastu dengan bantuan abang kpd kawan Rafiq, diorg hantar dia ke Hospital Selayang.

Ayah pun terus balik ofis dr shah alam, sampai hospital dlm kul 5 stengah cetu.

Tapi part tu memang aku tak puas hati, lepas dah langgar tu, bukannye si lori driver ni nak hantar adik aku ke hospital cepat2. Ni emergency ok, apepun, hantar ke hospital dulu. Luar memang la tak nampak ape2 yg serius, tapi kat dalam? Tak siapa yg tahu. Mak & ayah memang betul2 terkilan la pasal ni. Kate ayah, dibuatnye kalau ade yang tak sempat diselamatkan...? 

Pung pang pung pang kat spital tu, pukul 11 malam baru balik rumah. Dari pukul 3 lbh ptg tu kat sana.


[abaikan model di atas - iaitu kwn si rafiq] Helmet pun pecah.... "Nasib baik pakai helmet" kata ayah. To all riders out there: Lihatlah betapa pentingnye helmet ok.


Wajah beberapa jam selepas kejadian. Ya Allah, pucat. Mase ni tengah mamai, mabuk kate rafiq. tak ingat ape2.


Dah sedarkan diri lepas dah masuk air (IV drip). 
Rafiq on the wheelchair with backslab @ left leg

Gigi patah dan senget2, tangan luka2, lutut kiri luka n retak. Rabu lepas pegi follow up, doktor tu kate ade patah dalam lutut dia. So dari back slab dah tukar ke fibreglass. Lebih ringan dari POP (simen), maka lebih laju la mendalah ni meghilang dengan tongkat2nye. Kejap2 kang dia kluar duk dengan kawan2 dia kat luar tuh. Tak padan dengan tempang haih. Kot terlucut kain pelekat tu kang ha tak ke menggelabah nak menyambutnye hahaha.

"Angah, ni ade 'window'," kate rafiq. haha reti dah die sikit2 istilah ortho. lol.


cantik gak dorang gulung. erm teringat kuih popia kat KK Tampin huahua.


nak buang crust kat luka

Haa... gitula kesahnye budak nakal ni. Dalam kitorg 5 beradik, ni la sorang yg penah kena simen, kena jahit dari kecik lg. Jahit kat tangan, jahit kat perut. Jahit kat kepala jatuh longkang. Tangan terseliuh mase main gusti2 dengan Aff, pastu kena simen. Haha. Ok lepas balek spital malam dia eksiden tu dia dah boleh on9 main pesbuk dah, n upload gambar2 eksiden tu...hahaha. InsyaAllah sehat lah dia, xde ape nak dirisaukan.

Cuma dia belum boleh pegi sekolah la. MC 3 minggu. Kesian kot, kelas tingkat 3, macam mana nak bertongkat ke atas.



Sekian,
Ndeanuar

5 comments:

Tatsuya Missawa said...

kamon.. tunjuk sikit rase syg kau kat die nih..

Ain bintu Amir said...

Ya Allah..syukur adek ko selamat..betullah penting sgt kan pakai helmet tu. wish ur adik heal cpt k. insyaAllah mudah2an :)

Ndea said...

Encik tatsuya - alololo sweetnye. kamon Suya, kat tempat awam tak perlu menunjuk2.. hahah

Ain - syukur takde ape2 yg serius. kesian die 3 mggu kena cuti skola. insyaAllah, budak nakal mmg cepat sembuh huahua

Gadis HaruBiru said...

ape ko bodo sgt pemandu lori tu..???ptot kol ambulan la..ske2 je agkt n bwk lek umh..nk m'bnoh nmenye tu...seb bek x trok sgt..tp seris gk...pale t'hentak tu..bahaya kn ngah,,ne tau lmbt kesannya...tkot2...

Ndea said...

aah bodo... dia 'fanik' bak kate polis td hahahaha

mcm tu la org skrg, xnak bertanggungjawab. die malas nk uruskan mnda2 kat spital. atleast bwk gi klinik pn kitorg bleh terima la kalau malas sgt pn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...