Friday, April 29, 2011

Perangai macam stokin!

Wah. Tajuk berbunyi marah. Haha.

Korang define la sendiri perangai macam stokin tu macam mana... [Source]

Pernah jumpa tak orang yang pandai bercakap, debat bukan main lagi hujah segala hadis, sirah kenabian semua keluar. Tapi, perangai.....hampeh....  Macam penah je aku jadi dulu2. haha

Pernah jumpa tak orang yang belajar kemain tinggi, tapi perangai, langsung tak menggambarkan macam ape yang die belajar. Aku pun macam kategori ni jugak

Pernah jumpa tak manusia kuat luaran, cakap berapi, sekali hentak penumbuk, pecah semua kerusi bangku pintu tingkap. Oh ni aku tak cukup kuat n berani nak buat

Tapi sebenarnya, di dalamnya, bukan main takut. Orang macam ni sebenarnya, pengecut tahap langit ketujuh. Dia takut dilihat diri dia lemah. Kalau ada ape depan mata semua akan dibaling. Segala kalimah carutan akan disebutnya, sebab? Tak mahu kalah.

Betul tak?

Tapi kalau orang tu bijak. Dia akan diam saje.

Sebab dia tahu, pesan Nabi SAW: "Permulaan marah itu bodoh, dan kesudahannye penyesalan,"

Astaghfirullah al-'azim....

Orang bijak tak gaduh dengan orang buduh. Orang ade akal tak suke dilihat buduh kerana berlawan dengan orang buduh.

Mari kita jangan jadi buduh.

Oh ye. Since korang suke komen kat entry2 aku (ahakz perasan), petang tadi aku dah install IntenseDebate untuk memudahkan korang drop komenan-komenan korang. Pastu siap backlink kat latest post korang. Mahu buat juga? Lihat link ini. Selamat mencuba! =))

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...