Friday, April 29, 2011

Coffee-free day yeehaa

Salam! Sejuta Tahniah kepada aku kerana TAK MINUM KOPI PUN SEMALAM!!! Wahaha.


Sluurrpp! Rugi gila sape yang tak minum kopi....rugi. Haha. [Source]

Macam lousy gile je ucapan, tapi ianya adalah kejayaan yg besar untuk aku tahu. Oh.

Mungkin ade antara korang yang penah dengar aku kate yang aku akan pening kepala kalau tak minum kopi kan. Haha. tapi semalam tidak. Hurayy! Ok tapi aku tidur beberapa jam lepas solat zohor. Koh2.

How how how do I do that? Hehe. Aku replaced kopi pagi aku dengan Green Tea HPA. Huahua. Tah mane datang idea. Nak cuba2 je snanye. Tapi tengok2 boleh plak tak pening. Tak tahu lah kan kalau2 dalam Green Tea tu sanye dah ade caffeine yg same banyak dengan kopi. Ceis. Ye tahu, dalam tea pun ade kafein. tapi sepatutnye tak sebanyak kafein dalam kopi la. Takpe2, aku aka cube kurangkan jugak gradually. Usaha tangga kejayaan yeah.

Oh tidak bagus ok dependent dengan kopi sampai pening2 macam aku ni. Nanti bakal suami kau orang bimbang. Waahaha aku pun tak tau ade kaitan ke tak.




Ye, I am a caffeine-dependant person since 8 years ago and I-don't-care-what-people-say and don't-you-ever-ask-me-to-stop-taking-coffee-because-you-never-know-how-would-you-suffer-from-caffeine-withdrawal kind of person. Bwahaha! Sape suruh ajar aku minum dan menyukai kopi mase aku umur 10 tahun? Haha. Hm, kopi ni macam dah ade dalam darah daging (bak kate org tetua), mak ayah makcik pakcik sume membawa pengaruh kopi.

Minum kopi ni, macam jatuh cinta la. Kita tak pernah merancang pun nak jatuh cinta, tapi tanpa disedari, kite terjatuh jugak. Bhahaha.


Kopi chinta @ Chinta kopi? [Source]

Semuanya bermula masa aku form 4 la...tak tau pun minum kopi ni buleh buat kite dependant. Pastu hari2 aku minum. Segar bugar setiap pagi, n tak ngantuk pun dalam kelas dari pagi sampai malam. Lepas berbulan2, barula sedar aku pening kalau tak minum kopi. LOL. Jangan tiru tebiat ini.

Ok sudah2, barang lama jangan dikenang. Sekarang aku dah tak boleh tidur sebab tidur  kepenatan petang smalam. Penat sebab punggah 3-4 bijik kotak2 buku untuk carik slip result MUET (untuk diserahkan kpd admin faculty). Kotak2 tu sangat berat tahu!

Eh alang2 korang baca, meh nak pesan sikit. Avoid taking caffeinated drinks (coffee, tea etc) with your meal . Sebab caffeine ni akan merencatkan penyerapan zat2 dalam makanan seperti zat besi (iron), vitamins and minerals ke dalam badan. Pastu zat2 tu berlalu pergi begitu saja melalui pintu bawah......fshiu...~~




Ndeanuar

9 comments:

Faiz Ezanee said...

Tolong buatkan kopi chenta satu. Haha.. Cantik je asap love tu.

Recent US Study shows caffein will not give you hypertension. - do search on my fB status last weekend.

Btw, I can't take coffee. A bit is OK. My BO will get haywire in the morning. Argghhh... dislike constipation. :((
Feeling like getting atomic bomb enema liquid for that.

Ndea said...

Haha. Tulah, macam2 orang macam2 respond kat kopi ni. Aku pun ade kawan yg akan saket perut berhari2 kalau minum kopi. kesian.

ekay said...

waa..at last..topic yg aku suke, coffee~ aku slalu rasa yg minum kopi (yg ada cap2 tuh) xlah sebersalah minum nescafe..tp kopi failed to act as stimulant to me, n i'm addicted to nescafe for years...Nescafe "Gold" okay to be specific..perak gangsa sume xmaen

Huhu..tp mmg la..aku rse aku ada chronic bowel problem..sometimes constipate..sometimes diarrhea..but most of the time feeling bloated.. & aku x pening kalau xminum..just xde drive, slow..in fact aku minum byk sgt smpai intoxicated,pening n rse nk muntah especially night b4 exam..

hurray..lpas aku tau coffee can cause "unhealthy" bowel n aku stop for few months, (basically sbb dah few months aku rse xbkk buku)..aku rse btambah sehat! haha..emm..n makin kuat tido..

tp xtau la next year cane....to read without coffee..emm..

ekay said...

oppppss, panjang..haha

Faiz Ezanee said...

Rahsia kejayaan ekay pelajar cemerlang. Minum nescafe GOLD.

Ndea said...

Ekaayyy....kopi itu sedaapppp!! hahaha suke minum kopi, tapi tak suke sampai dependent2 ceni... aku dah penah detox, tapi pastu aku relapsed muahahaha... hamik kau sume phase aku dahh penah masuk LOL. Kopi best!! =D

yes2 xde kopi takleh blajo hahaha

puteri noorliyana said...

sye suke nescaffe!!!! brand2 laen x bole nak masok... n sye plak minum bile rse nak study.. yes!!! same cam ekay,( tp x plak terror mcm ekay. :( ), kalo rse time 2 mmg nak study bebetol, pastikan ad segelas atau pon , kalo malas sngt setin nescaffe!! n sure ak x bole tido lepas 2 n sngt energetic!!!

kat rumah, x minum pon nescaffe, sbb x study.. muahaha~

Ndea said...

put bukan peminum kopi tegar, tp peminum nescaffe tegar. muahaha.

oow ni tips mcm mana star2 kite stadi upenye. hehe

azaHmaeL said...

wow topic ni sangat menarik perhatian ramai org. hahaha. saye peminum nescafe yang tegar. tapi saye mampu mengawalnya kerana saya takut akan gigi kuning hahahaha tapi papepun nescafe/kopi/tea mmg terbaik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...