Thursday, February 24, 2011

Sambung cerita semalam semalam

Pagi ni hujan lebat tetibe. Ni la baru 1st time kot hujan pagi aku kat sini. Aku dah la smangat bgn awal siap awal arini (sbb tido awal mlm td) tetibe terkandas plak. Haha. Klu nak pegi bleh je redah, tapi bahaya sket sbb jalan berliku2 takut licin. ceh, alasan! Tggu sket lg la, bile dah tak lebat sgt nti.

Warong roti canai depan rumah opah ngah di pagi hari

Hah semalam aku ckp nak citer psl semalamnye punye cerita kan. Iaitu selasa malam. Kul 8 lbh cetu gerak dr rumah.

Sampai2 xde ape yg menarik lg. Dlm seplo mnt cetu, ade ambulan bwk patient dari Sungkai. Patah tulang keting kena langgar motor. Mangsa sorg wanita berbangsa India berusia dlm 40-an. Klu tgk pakaian dia, keadaan die yg menyedihkan, baju yg kotor, bau yg menusuk rongga hidung, barang2 die dlm 2 beg plastik, wanita tu mcm sorang gelandangan. Tapi terer speaking ok, die plak yg ngajar kitorg ape nak buat dgn kaki die. Siap bg arahan, "I want to see my doctor in Teluk Anson Hospital," (Teluk Anson tu dah tukar nama jd Teluk Intan la skrg). Haha.

Oh meriah ok A&E malam tu dgn raungan semangat die. Dan susahnye die ni, xnak dgr ckp doktor. Nak suruh dia luruskan kaki yg patah tu utk doktor nak periksa punye la payah. Siap kena deal2 plak dgn die. Die duk mintak ubat tahan sakit pastu mintak ubat pengsan la poison la sebab tak tahan sakit sgt. "Ok aunty, we give u the pain killer, u promise us u'll let the doctor to examine ur leg," harusala aku kena speaking jgk kan dah die pun speaking je hahahaha loollls..

Doktor nak cek pupils die, xbg, nak cek chest spring, pelvic spring (nak cek kalau2 ade patah rusuk atau tulang pinggul) pun payah. "My leg, Im all ok, it's my leg that's broken," punye la die tak kasi kitorg buat apape kat die. Pastu doktor pegi ke kaunter kejap buat ape yg  patut. Tak lama pastu dtg sorg akak PPK dgn doctor dgn sorg senior MA siap2 pki glove, gaya mcm nak paksa jgk aunty tu bg doktor luruskan kaki die (mesti kena periksa dl br doktor bleh refer ke hospital besar). Kitorg tlg pegang kaki tangan die sume sambil pakcik senior MA tu luruskan kaki die (patient ni duk lipat je lutut die so susah la doktor nak perikse). Bukannye buat ape pun, luruskan je pastu bukak bandage nak cuci dgn normal saline. Lps bukak je bandage tu, amik kau tersembul tulang Tibia dlm 3cm...jelas sunggoh. oh sakketnyee. Dan kami pun terpaksa menadah telinga dgn raungan aunty tersebut. Waaaa....

Gabar hiasan: Camni la lebih kurang. heeek. [Source]


Pastu dorg irrigate luka tu dgn normal saline dan povidone. Ingatnye makin kuat la aunty tu jerit mase nak tuang saline ngan povidone tu, tp senyap je pulak die. Heh. Bagusla.

*  *  *  *  *

It's raining heavily out there. And it's getting heavy and heavy





*  *  *  *  *

Dah selesai balut nalik luka tempat patah tu, splint balik, kami pun tinggalkan pt tu supaya die dpt bertenang sket. Akak PPK td pun tlg die salin baju pakai baju spital. Pastu tetibe masuk plak patient lain, wanita India dlm 60an, patah tulang peha (Femur fracture) sebab jatuh kat bilik air katanye. Orang tua mmg bahaya kalau jatuh, common sgt dpt femur fracture. Lebih kurang je keadaanye, cuma aunty yg baru ni bukanla gelandangan. Bla bla bla doktor exmaine aunty tu, kitorg tlg wani pasang CBD (common bladder drainage @ urinary catheter) atau tiub utk kencing tu dan bla bla bla  bla abes la citer kat aunty tu. Pastu MA suruh pasang CBD kat aunty yg 1st td. Haha. Adoi mcm mane la nak pujuk nih.

Ok ni turn aku plak pasang. Meronta2 la dia tak nak psg, mintak napkin la bedpan la sume. Kdg2 aku rase patient ni maybe b4 die 'sakit' ni dia sorg yg agak educated kot, sume menda dia tahu. Terpaksa la aku dgn seriusnye berkata "eh spital Tapah ni mane ade napkin ngan bedpan, ni bukan mcm teluk anson" haha dah ilang speaking dah, terdiam die. Pastu berjaya la bg die setuju, tp die takut2 jgk. Dia duk cakap "sy tak beranak lg, sy blm kahwin lg," Oh apesal la die nak ckp psl tu ye. Kitorg try2 lg pujuk, ckp jgk kitorg bukan masukkan kat saluran branak die, tp die x terima jgk. Pastu die duk ulang2 lg ayat tu.

Last2 fina pun ckp, "aunty, kite org pmpuan ni ade 3 jalan. Pertama utk kencing, kedua untuk beranak. Kami tak kacau saluran beranak tu..tiub ni masuk kat saluran kencing je," terpaksa la Fina bg briefing pasal female's external reproductive organs plak kat situ hahahaha

Surprisingly, tetibe aunty tu terus senyap dgr explanation fina.

"Oh, mcm tu ka?"

"Ye, jalan die tak same aunty..."

"Aiyyo.. Saya tada tau la... sory la,"

Pastu baru la die mempasrahkan diri utk kami pasang tiub tu... sekejap je xsampai semenet ok dah setel. Ceis. Upenye aunty tu ingat saluran kencing dan branak tu same, dan die risau kitorg nak masukkan tiub tu kat v****a die.. Hahaha.

Comel ok cara fina pujuk. Moral of the story, kena la paham ape yg die risau, pastu br la bleh tackle utk dpt kan psetujuan die.. Cakap byk pun tak gune klu kite x menjawab persoalan die.

Err lupe nk bgtau. CBD tu kena psg sebab aunty tu kan patah kaki, so mcm mne la nak pegi toilet. Kenapa tak pakai pampers? Sbb, kat urine beg tu ade scale, so bleh record urine output die (utk input-output charting), since patient tu ada banyak pendarahan, so risau la dia dehydrated, hypovolemic. Bahaya bahaya.


ni la contoh gambar urinary catheterisation set. [Source]

Huhu..camtu lah citenye....

Sekian.

5 comments:

puteri noorliyana said...

gelandangan 2 natang ape?

Ndea said...

gelandangan tu homeless people... bahasa klasik tu akak puteri.

wah put dah ade blog! ^_^ mahu follo...

puteri noorliyana said...

x payah r... bukan best pon.... :p

nuarasheeq said...

feremfuan paradox. he2

Ndea said...

nuar - hah ape tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...